Ελεύθερος Τύπος
ΚΟΡΩΝΟΪΟΣ

Αντι-covid εμβόλια: Ήπιες παρενέργειες στη τρίτη φάση δοκιμών ανακοίνωσαν «Pfizer» και Ρώσοι

ΑΘΗΝΑ ΣΟΥΤΖΟΥ

Με ταχύτητα προχωρούν οι κλινικές δοκιμές για την ανάπτυξη υποψήφιων εμβολίων, καθώς οι φαρμακοβιομηχανίες έχουν εμβολιάσει χιλιάδες εθελοντές και παρακολουθούν τις εξελίξεις για τυχόν παρενέργειες.

Η φαρμακευτική εταιρία «Pfizer» ανακοίνωσε ότι ορισμένοι συμμετέχοντες στις δοκιμές τελικού σταδίου (Φάση ΙΙΙ) του πειραματικού εμβολίου της για το νέο κορονοϊό εμφάνισαν ήπιες ως μέτριες παρενέργειες.

Oπως ανακοίνωσε η εταιρία, έχει «στρατολογήσει» περισσότερους από 29.000 εθελοντές -θα φθάσουν τελικά τους 44.000- για να δοκιμαστεί το εμβόλιο που ανέπτυξε σε συνεργασία με τη γερμανική εταιρία «BioNTech».

Μια ανεξάρτητη επιτροπή που παρακολουθεί την πορεία της δοκιμής, η οποία περιλαμβάνει τη χορήγηση εικονικού εμβολίου (πλασίμπο) για λόγους σύγκρισης, μπορεί να συστήσει τη διακοπή της οποιαδήποτε στιγμή, αλλά μέχρι στιγμής κάτι τέτοιο δεν έχει κριθεί αναγκαίο, σύμφωνα με την εταιρία.

Παρενέργειες παρουσίασε το 14% των εθελοντών που εμβολιάστηκαν με το ρωσικό εμβόλιο «Sputnik V», στο πλαίσιο της τρίτης φάσης των κλινικών δοκιμών, καθώς σύμφωνα με τον Ρώσο υπουργό Υγείας, Μιχαήλ Μουράσκα, οι εθελοντές που επηρεάστηκαν (300 συνολικά) δήλωσαν πως νιώθουν αδυναμία, έχουν μυϊκούς πόνους και πυρετούς.

Ο υπουργός δήλωσε πως πρόκειται για προβλεπόμενες παρενέργειες που διαρκούν μία με μιάμιση μέρα, προσθέτοντας ότι το εμβόλιο πέρασε σειρά κλινικών και προκλινικών δοκιμών και αναπτύχθηκε πάνω σε μια πλατφόρμα η οποία έχει ήδη χρησιμοποιηθεί για την ανάπτυξη εμβολίων.

Ο Μιχαήλ Μουράσκα ανακοίνωσε επίσης ότι η παραγωγή του εμβολίου «Sputnik-V» προχωρά βάσει σχεδίου και τρεις μεγάλες φαρμακευτικές επιχειρήσεις στη Ρωσία έχουν ξεκινήσει την παραγωγή του.

Παράλληλα, πρόσθεσε ότι κατά την παρούσα χρονική περίοδο η πρώτη παρτίδα του εμβολίου άρχισε να διανέμεται σε όλες τις περιφέρειες της Ρωσίας. Οι πρώτοι που θα έχουν πρόσβαση στο εμβόλιο θα είναι οι ιατροί και το νοσηλευτικό προσωπικό, οι δάσκαλοι και εργαζόμενοι σε άλλους τομείς που έρχονται άμεσα σε επαφή με τον κόσμο.

Στο ερευνητικό πεδίο, το Κέντρο Ελέγχου και Πρόληψης Νοσημάτων των ΗΠΑ εξέτασε τους κινδύνους που εγκυμονεί για την εξάπλωση του ιού η παρουσία ανθρώπων σε εστιατόρια και μπαρ.

Oπως έδειξε η έρευνα, οι συμμετέχοντες στη μελέτη που ήταν θετικοί στον Covid-19 είχαν περίπου διπλάσιες πιθανότητες να έχουν φάει σε ένα εστιατόριο εντός δύο εβδομάδων από την έναρξη της ασθένειας από εκείνους που ήταν αρνητικοί στον ιό.

Η έκθεση, όπου συμμετείχαν 314 άνθρωποι, κατέληξε στο συμπέρασμα ότι μέρη που προσφέρουν φαγητό ή ποτό μπορεί να είναι «σημαντικοί παράγοντες κινδύνου» για να κολλήσει κάποιος Covid-19.

Αντίθετα, δεν βρέθηκε το ίδιο για άλλες δραστηριότητες όπως τα ψώνια, το γυμναστήριο, το γραφείο ή τα μέσα μεταφοράς. Ενδεικτική είναι η χθεσινή υπενθύμιση του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας που μέσω του Μάικλ Ράιαν επισήμανε πως «είναι καιρός να πάρουμε σκληρές αποφάσεις για να προστατεύσουμε τους πιο ευάλωτους και να κρατήσουμε τους νέους στο σχολείο, ακόμη κι αν χρειαστεί να αποδεχθούμε αναπόφευκτες θυσίες».

Ο ίδιος τέλος έθεσε το ερώτημα: «Τι είναι το πιο σημαντικό; Η επιστροφή των παιδιών μας στις τάξεις ή το άνοιγμα των κλαμπ και των μπαρ;».

Από την έντυπη έκδοση

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, ανά πάσα στιγμή στο EleftherosTypos.gr

Προτεινόμενα για εσάς

Κορωνοϊός: Ασυμπτωματικοί στον ιό έως και οκτώ στους 10 ενήλικες

Δημήτρης Ντόγκας

Κορωνοϊός: Ποιες παρενέργειες εμφάνισε το εμβόλιο Sputnik-V – Τι λένε εθελοντές

Μιχάλης Μάρδας

Tο ρωσικό εμβόλιο κατακτά τη Λατινική Αμερική

Kon

Κορωνοϊός – Μητσοτάκης: Πρώτος θα εμβολιαστώ εγώ και η οικογένειά μου

Evanthia Karra

Κορωνοϊός: Αρχίζουν ξανά οι κλινικές δοκιμές του εμβολίου της AstraZeneca

Μιχάλης Μάρδας

Κορωνοϊός: «Είχα πυρετό, ρίγη και κόπωση» – Τι δηλώνει εθελοντής που έκανε το εμβόλιο της AstraZeneca

Evanthia Karra

Νέα κρούσματα κορωνοϊού στον Απόλλωνα

Δημήτρης Ντόγκας

Ερευνα: Υπερδιπλασιάστηκαν οι ηλεκτρονικές αγορές εν μέσω πανδημίας

Δημήτρης Ντόγκας

Κορωνοϊός: Στα τέλη του έτους η απόφαση για την αποτελεσματικότητα του εμβολίου – Τι ανακοίνωσε η AstraZeneca

Tinad