Ελεύθερος Τύπος
ΚΟΡΩΝΟΪΟΣ

Κορονοϊός: «Βράζει» πάλι η Βόρεια Ελλάδα

Κορονοϊός - Καπραβέλος: «Να γίνουν οι παρελάσεις χωρίς κόσμο - Οι ΜΕΘ είναι γεμάτες, έχουμε βαριά άρρωστους»

ΜΑΡΙΑ - ΝΙΚΗ ΓΕΩΡΓΑΝΤΑ

Πριν από περίπου έναν χρόνο, στις 30 Οκτωβρίου 2020, η Θεσσαλονίκη μπήκε σε lockdown και ξεκίνησε η δυσκολότερη έως σήμερα φάση της πανδημίας.

Το δεύτερο πανδημικό κύμα στη Βόρεια Ελλάδα δοκίμασε έντονα το σύστημα Υγείας και προκάλεσε ραγδαία αύξηση των θανάτων. Σήμερα, η Θεσσαλονίκη και οι γύρω της νομοί βρίσκονται για ακόμη μία φορά στην απαρχή του φθινοπώρου στο… μικροσκόπιο των ειδικών. Η εμβολιαστική κάλυψη κάτω του 50% στη συντριπτική πλειονότητα των περιοχών Μακεδονίας και Θράκης -μόλις τέσσερις ξεπερνούν το 50% σε ολοκληρωμένους εμβολιασμούς- οδηγεί σε αυξημένα κρούσματα στις ηλικίες άνω των 55 ετών, με τα άτομα αυτά να έχουν και τη μεγαλύτερη πιθανότητα να νοσήσουν βαριά και να χρειαστούν Εντατική. Ηδη η πίεση στο σύστημα Υγείας έχει αρχίσει να φαίνεται και η κάλυψη των ΜΕΘ Covid στη Θεσσαλονίκη ανέρχεται στο 81%.

Επιχειρησιακό σχέδιο

Οι κλίνες ΜΕΘ για κορονοϊό, ωστόσο, που σήμερα είναι 82 (οι 15 κενές), μπορούν ανά πάσα στιγμή να αυξηθούν με τη μετατροπή χειρουργείων και άλλων χώρων, όπως και μέσω της συνεργασίας με τον ιδιωτικό τομέα, ώστε να διοχετευτούν σε αυτόν περιστατικά non Covid. Την Τετάρτη έγινε μια αναλυτική συζήτηση μεταξύ στελεχών του υπουργείου Υγείας και εκπροσώπων των ιδιωτικών κλινικών στη Θεσσαλονίκη, στο πλαίσιο «στησίματος» ενός επιχειρησιακού σχεδίου για την πιθανότητα να αυξηθούν πολύ οι νοσηλείες ασθενών το επόμενο διάστημα, αν και με «όπλο» το εμβόλιο ένα σενάριο να επαναληφθεί η περυσινή κατάσταση στα νοσοκομεία της Βόρειας Ελλάδας δεν θεωρείται πολύ πιθανό. Το βάρος των νοσούντων και από τους όμορους νομούς… σηκώνει η Θεσσαλονίκη όσον αφορά στις νοσηλείες, έχοντας αυτήν τη στιγμή 307 κενές απλές κλίνες Covid σε σύνολο 587 που είναι δεσμευμένες (κάλυψη 47%).

Η εμβολιαστική κάλυψη και ειδικά το ποσοστό των προστατευμένων μεγαλύτερων σε ηλικία πολιτών έχει καθοριστική σημασία στην πορεία που θα πάρουν οι πανδημικοί δείκτες από εδώ και στο εξής στη Βόρεια Ελλάδα, σύμφωνα με τον αναπληρωτή καθηγητή Επιδημιολογίας, Δημήτρη Παρασκευή. Και αυτό γιατί πρόκειται για πυκνοκατοικημένες μεγαλουπόλεις, με το ποσοστό των πλήρως εμβολιασμένων να ανέρχεται στο 40%-45%. «Ο μέσος όρος των εμβολιασμένων άνω των 60 ετών είναι στο 75% (σ.σ.: στη χώρα). Εάν, αντί για 75%, έχουμε 50% σε κάποιες περιοχές, τότε είναι μεγάλο θέμα στο πόσοι θα καταλήξουν να χρειαστούν νοσηλεία», επισημαίνει στον Ελεύθερο Τύπο της Κυριακής και προσθέτει: «Οσο υπάρχει διαθέσιμος πληθυσμός στις ευπαθείς ομάδες, θα καταλήγει σε νοσηλείες, ΜΕΘ και θανάτους».

Με υψηλότερο τείχος ανοσίας αποφεύγονται οι εισροές σε νοσοκομεία και ΜΕΘ, σύμφωνα με τους ειδικούς. Ακόμη και εάν το επιδημιολογικό φορτίο μιας περιοχής είναι στο «κόκκινο», η μεγαλύτερη εμβολιαστική κάλυψη σημαίνει ανοσοποίηση περισσότερων ατόμων άνω των 55 ετών, συνεπώς πολύ μικρότερη πιθανότητα να γεμίσουν νοσοκομεία και Εντατικές. Το παράδειγμα των Περιφερειακών Ενοτήτων Αργολίδας και Πιερίας (και για τις δύο ισχύουν περιοριστικά μέτρα) είναι ενδεικτικό. Στη δεύτερη η επίπτωση της Covid-19 σε άτομα άνω των 55 ετών είναι μεγαλύτερη σε σχέση με την πρώτη που έχει καλύτερη εμβολιαστική κάλυψη.

Χαμηλό ποσοστό

Οπως προκύπτει από τα επίσημα στοιχεία που δημοσιεύει η ελληνική κυβέρνηση, από τις 17 Περιφερειακές Ενότητες της Μακεδονίας και της Θράκης, μόλις οι 4 έχουν ποσοστό πλήρως εμβολιασμένων διαμενόντων εντός της Περιφερειακής Ενότητας που ξεπερνά το 50%. Τα στοιχεία μεταβάλλονται εάν ληφθεί υπόψη το σύνολο των εμβολιασμών που διενεργεί ένα εμβολιαστικό κέντρο -και που μπορεί να μην αφορά μόνο στους κατοίκους αλλά και εργαζομένους-,  ωστόσο δεν προκύπτουν μεγάλες διαφορές. Καστοριά, Κοζάνη, Γρεβενά και Θάσος ξεπερνούν, για λίγο, το 50% ολοκληρωμένων εμβολιασμών στους κατοίκους, ενώ στις υπόλοιπες Περιφερειακές Ενότητες της Βόρειας Ελλάδας τα ποσοστά θα μπορούσαν να χαρακτηριστούν ως απογοητευτικά. Ενδεικτικά, το Κιλκίς έχει πλήρως εμβολιασμένο το 40,5% των κατοίκων, η Πιερία το 41,2%, η Δράμα το 42,1%.

Επτά περιοχές της Βόρειας Ελλάδας (Καστοριά, Ξάνθη, Δράμα, Πιερία, Ημαθία, Πέλλα, Καβάλα) βρίσκονται ήδη υπό περιοριστικά μέτρα που προβλέπουν απαγόρευση κυκλοφορίας 01.00 – 06.00 μετά τα μεσάνυχτα και απαγόρευση μουσικής στα καταστήματα υγειονομικού ενδιαφέροντος.

Παράλληλα, αξίζει να σημειωθεί ότι σε πολύ χαμηλό επίπεδο είναι οι εμβολιασμοί και στις χώρες στα βόρεια σύνορα της χώρας μας. Στη Βουλγαρία πλήρως εμβολιασμένο είναι λίγο περισσότερο από το 15% του πληθυσμού, ωστόσο είναι μια χώρα στην οποία πηγαινοέρχονται Ελληνες της Βόρειας Ελλάδας για δουλειές.

Με το… βλέμμα βασικά στην αύξηση της συμμετοχής των πολιτών στον εμβολιασμό, η πολιτική ηγεσία του υπουργείου Υγείας πραγματοποίησε επίσκεψη την εβδομάδα που πέρασε στη συμπρωτεύουσα. Εκεί είχε συναντήσεις με διοικητές Υγειονομικών Περιφερειών, νοσοκομείων αλλά και με εκπροσώπους της Τοπικής Αυτοδιοίκησης και της Εκκλησίας. Δήμαρχοι και ιερείς μπορούν να βοηθήσουν στη μετάδοση του μηνύματος υπέρ του εμβολιασμού και να επηρεάσουν θετικά κόσμο που διστάζει να εμβολιαστεί.

Μείωση διασποράς

Η αύξηση των εμβολιασμών είναι ο βασικότερος παράγοντας για τη μείωση της διασποράς. Ο κ. Παρασκευής σημειώνει ότι ταυτόχρονα πρέπει να τηρούνται πιστά τα μέτρα, ειδικά τώρα που κρυώνει ο καιρός και οι δραστηριότητες θα μεταφερθούν σε εσωτερικούς χώρους. Η πολύ έντονη χαλάρωση, εξηγεί, μπορεί να οδηγήσει σε μια μεγάλη αύξηση των κρουσμάτων. Ωστόσο, με εμβολιασμένους έστω και τους τέσσερις στους δέκα πολίτες μια παρόμοια με την περυσινή κατάσταση στη Βόρεια Ελλάδα δεν μοιάζει να κερδίζει έδαφος. Ακόμη και ένα κύμα, όπως σημειώθηκε το καλοκαίρι ξεκινώντας από τα νησιά, με πολύ μεγάλη αύξηση κρουσμάτων, θα αφορά ως επί το πλείστον τον ανεμβολίαστο πληθυσμό, που κατά βάση είναι οι νεότεροι.

ΠΟΣΟΣΤΑ ΕΜΒΟΛΙΑΣΤΙΚΗΣ ΚΑΛΥΨΗΣ ΣΤΗ ΒΟΡΕΙΑ ΕΛΛΑΔΑ

Περιφερειακή Ενότητα Ποσοστό πλήρως εμβολιασμένων όπως προκύπτει από την τοποθεσία κάθε εμβολιαστικού κέντρου που μπορεί να περιλαμβάνει μη μόνιμους κατοίκους της ΠΕ Ποσοστό πλήρως εμβολιασμένων όπως προκύπτει από τη διαθέσιμη πληροφορία διαμενόντων εντός της ΠΕ
Εβρου (εκτός Δήμου Σαμοθράκης) 49,68% 46,84%
Ροδόπης 48,74% 48,13%
Ξάνθης 44,57% 44,79%
Καβάλας 49,26% 48,95%
Δράμας 42,09% 42,15%
Σερρών 40,11% 45,39%
Χαλκιδικής 52,24% 46,24%
Θεσσαλονίκης 52,01% 49,44%
Κιλκίς 43,02% 40,57%
Πέλλας 46,85% 45,53%
Ημαθίας 42,86% 48,38%
Πιερίας 46,61% 41,20%
Φλώρινας 49,64% 46,35%
Κοζάνης 45,90% 51,13%
Γρεβενών 50,64% 50,62%
Καστοριάς 52,81% 53,78%
Θάσου 72,90% 57,17%

ΠΟΣΟΣΤΟ ΕΜΒΟΛΙΑΣΜΕΝΟΥ ΠΛΗΘΥΣΜΟΥ ΣΤΙΣ ΧΩΡΕΣ ΜΕ ΤΙΣ ΟΠΟΙΕΣ ΣΥΝΟΡΕΥΕΙ Η ΕΛΛΑΔΑ ΣΤΗ ΒΟΡΕΙΑ ΕΛΛΑΔΑ

Χώρα Ποσοστό πλήρως εμβολιασμένου πληθυσμού
Αλβανία 25,9%
Βόρεια Μακεδονία 33,9%
Βουλγαρία 15,5%

ΜΕΘ COVID ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗΣ (*στοιχεία έως Πέμπτη 23/9)

Κάλυψη 81,00%
Διαθέσιμες κλίνες 82
Κατειλημμένες κλίνες 67
Κενές κλίνες 15

Από την έντυπη έκδοση του Ελεύθερου Τύπου της Κυριακής

H αναδημοσίευση του παραπάνω άρθρου ή μέρους του επιτρέπεται μόνο αν αναφέρεται ως πηγή το ELEFTHEROSTYPOS.GR με ενεργό σύνδεσμο στην εν λόγω καταχώρηση.

Ακολούθησε το eleftherostypos.gr στο Google News και μάθε πρώτος όλες τις ειδήσεις 

Ειδήσεις σήμερα

  Διάβασε όλες τις ειδήσεις μας στο Google
  Κάνε like στη σελίδα μας στο Facebook
  Ακολούθησε μας στο Instagram
  Ακολούθησε μας στο Twitter
  Κάνε εγγραφή στο κανάλι μας στο Youtube

Προτεινόμενα για εσάς

Βασιλακόπουλος: Κάντε άφοβα την τρίτη δόση – Λάθος που σταμάτησε η κουβέντα για την υποχρεωτικότητα [βίντεο]

Λάμπρος Κατσαρός

Κορονοϊός – Χάπι Μolnupiravir: Ο καθηγητής Φαρμακολογίας Ευάγγελος Μανωλόπουλος εξηγεί στο Eleftherostypos.gr τι είναι και πώς λειτουργεί

Ελεύθερος Τύπος NewsRoom

Κορονοϊός: «Καλπάζει» στη Βόρεια Ελλάδα – Πίεση στις ΜΕΘ από την αύξηση των εισαγωγών

Ελεύθερος Τύπος NewsRoom

Κορονοϊός – ΗΠΑ: Αίρονται οι περιορισμοί για τους πλήρως εμβολιασμένους ξένους ταξιδιώτες

Ελεύθερος Τύπος Newsroom

Κορονοϊός: 496 κρούσματα στην Αττική, 423 στη Θεσσαλονίκη – Ο χάρτης της διασποράς

Ελεύθερος Τύπος Newsroom

Κορονοϊός 15/10: 2.665 κρούσματα, 27 θάνατοι, 368 διασωληνωμένοι

Ελεύθερος Τύπος Newsroom

Κορονοϊός: Οι παιδίατροι λένε «ναι» στο εμβόλιο

Ελεύθερος Τύπος Newsroom

Κορονοϊός – Μεταλλάξεις: 481 νέα κρούσματα της «Δέλτα» – Αναλυτικά οι περιοχές

Ελεύθερος Τύπος Newsroom

Κορονοϊός: 548 κρούσματα σε Αττική, 404 στη Θεσσαλονίκη – Ο χάρτης της διασποράς

Ελεύθερος Τύπος Newsroom