Ελεύθερος Τύπος
ΚΟΡΩΝΟΪΟΣ

Κορoνοϊός: Πόσο θα πρέπει να ανησυχούμε για την μετάλλαξη Μ;

AstraZeneca - Johnson & Johnson: Γερμανοί έλυσαν το μυστήριο με τις θρομβώσεις μετάλλαξη

Newsroom eleftherostypos.gr

Σε πρόσφατο άρθρο στο WebMD αναφέρονται τα χαρακτηριστικά του νέου μετάλλαξη Μ. H βιβλιογραφία ανασκοπείται από τους Καθηγητές της Ιατρικής του ΕΚΠΑ Δημήτριο Παρασκευή (Αναπληρωτής Καθηγητής Επιδημιολογίας και Προληπτικής Ιατρικής) και Θάνο Δημόπουλο (Πρύτανης ΕΚΠΑ).

Μέχρι τώρα έχουν εντοπιστεί αρκετά μεταλλαγμένα στελέχη του SARS-COV-2 εξαντλώντας τα μισά γράμματα του ελληνικού αλφαβήτου. Μόλις τέσσερα έχουν προκαλέσει ανησυχία στον ΠΟΥ ο οποίος τα έχει χαρακτηρίσει ως μετάλλαξη ιδιαίτερου ενδιαφέροντος (variants of concern). Πρόσφατα ένα νέο στέλεχος προστέθηκε στη λίστα των στελεχών ενδιαφέροντος (variant of interest) το στέλεχος M.

Κορoνοϊός: Πόσο θα πρέπει να ανησυχούμε για την μετάλλαξη Μ;

Παρόλο που οι πληροφορίες και τα δεδομένα για αυτό το στέλεχος, είναι περιορισμένα, ερωτήθηκαν δύο ειδικοί ιολόγοι αναφορικά με τα χαρακτηριστικά του που γνωρίζουμε μέχρι τώρα. Οι ειδικοί ήταν ο Jesse Erasmus, PhD, επίκουρος καθηγητής στο University of Washington School of Medicine στο Seattle και ο Pedro Piedra, MD, καθηγητής Μοριακής Ιολογίας και Μικροβιολογίας στο Baylor College of Medicine, στο Houston των ΗΠΑ.

H μετάλλαξη M εντοπίστηκε για πρώτη φορά στην Κολομβία τον Ιανουάριο 2021, και δεδομένου ότι έχουν μεσολαβήσει περίπου 8 με 9 μήνες, γιατί τράβηξαν την προσοχή μόλις πρόσφατα;

Όπως συμβαίνει με κάθε νέα μετάλλαξη μόλις ταυτοποιηθεί ή αρχίσει να εξαπλώνεται σε διαφορετικές περιοχές της χώρας, αποτελεί ένα γεγονός που προκαλεί την προσοχή. Το στέλεχος Μ, έχει αρχίσει να ανιχνεύεται όχι σε ιδιαίτερα υψηλά νούμερα ή σε υψηλά ποσοστά, αλλά σε διαφορετικές περιοχές σε όλη την επικράτεια των ΗΠΑ και αυτό το καθιστά αρκετά ενδιαφέρον.

Σύμφωνα με το CDC που παρακολουθεί τα ποσοστά των στελεχών στις ΗΠΑ, το Δέλτα εξακολουθεί να κυριαρχεί, ενώ η μετάλλαξη M αντιπροσωπεύει μόλις το 0,1% των περιστατικών. Οποιαδήποτε στέλεχος μπορεί να χαρακτηριστεί ως στέλεχος ιδιαίτερου ενδιαφέροντος, αλλά γιατί θεωρείτε ότι το Μ βρίσκεται στο επίκεντρο του ενδιαφέροντος;

Αυτό που πιθανότατα προκαλεί αυξημένο ενδιαφέρον είναι ότι η μετάλλαξη Μ περιλαμβάνει μεταλλάξεις που εντοπίζονται στο Δέλτα, αλλά επίσης και μεταλλάξεις από το Άλφα ή B.1.1.7, το οποίο ήταν επίσης πολύ μεταδοτικό. Υπάρχει η εντύπωση ότι αν συνδυαστούν μεταλλάξεις από διαφορετικά στελέχη, θα προκύψει ένας “υπερ -μεταλλαγμένος ιός” που πρόκειται να προκαλέσει σημαντικό πρόβλημα. Αυτό στην πραγματικότητα δεν ισχύει απαραίτητα. Θα έλεγα προς το παρόν ότι το Μ αποτελεί απλά ένα στέλεχος ενδιαφέροντος.

Από την άλλη σκοπιά, το στέλεχος M έχει εντοπιστεί σε περισσότερες από 40 χώρες και 49 πολιτείες – όλες εκτός από τη Νεμπράσκα. Αποτελεί αυτό κάποιο δεδομένο για τη μολυσματικότητα;

Αυτό θα φανεί στο μέλλον. Τα διαφορετικά στελέχη μπορεί να προκύψουν μέσω δύο διαφορετικών οδών. Στην πρώτη περίπτωση, όλες οι μεταδόσεις προέρχονται από μια κοινή πηγή ενός νέου στελέχους που μεταδίδεται ανά την υφήλιο – και με αυτόν τον τρόπο αποτελεί ένα μεμονωμένο γεγονός ανάδυσης. Κατά τη γνώμη μου αυτό το σενάριο δεν είναι πολύ πιθανό.

Το άλλο σενάριο είναι η “συγκλίνουσα εξέλιξη”, όταν δηλαδή μια μετάλλαξη εμφανίζεται σε πολλαπλές, ξεχωριστές περιστάσεις. Αυτό συμβαίνει γιατί συγκεκριμένες μεταλλάξεις προσδίδουν κάποιο πλεονέκτημα στον ιό. Μπορεί να υπάρχουν πολλαπλά μονοπάτια μέσω των οποίων ένας ιός μπορεί να φτάσει σε αυτόν τον συνδυασμό μεταλλάξεων, κάτι που ενδεχομένως είναι πιο πιθανό. Επίσης, εάν έχει αυξημένο ρυθμό μεταδοτικότητας θα αναμέναμε να παρατηρήσουμε υψηλότερο ποσοστό κρουσμάτων σε σχέση με το στέλεχος Δέλτα.

Σύμφωνα με εκτιμήσεις των καθηγητών του ΕΚΠΑ που είχαν την επιμέλεια της βιβλιογραφικής ανασκόπησης, αναφορικά με το ερώτημα το πως έχει προκύψει η διασπορά της μετάλλαξης Μ σε διαφορετικές πολιτείες των ΗΠΑ, το πιο πιθανό σενάριο είναι να αφορά διαδοχικές μεταδόσεις από μια κοινή πηγή  και όχι να είναι αποτέλεσμα συγκλίνουσας εξέλιξης. Δεδομένα από προηγούμενες μελέτες αναφορικά με τον τρόπο διασποράς του SARS-CoV-2 συγκλίνουν υπέρ αυτής της υπόθεσης.

Ακολούθησε το eleftherostypos.gr στο Google News και μάθε πρώτος όλες τις ειδήσεις 

Ειδήσεις σήμερα

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, ανά πάσα στιγμή στο EleftherosTypos.gr

Ακολουθήστε το EleftherosTypos.gr σε InstagramFacebook και Twitter

Προτεινόμενα για εσάς

Κορονοϊός – μεταλλάξεις: H Δέλτα κυριαρχεί η «Μ» ανησυχεί – Ο χάρτης των μεταλλάξεων στην Ελλάδα

Ελεύθερος Τύπος Newsroom

Κορονοϊός: Ανησυχία για τη μετάλλαξη Μ – Τι είπε ο Χαράλαμπος Γώγος

Ελεύθερος Τύπος Newsroom

Μετάλλαξη Δέλτα: Γεμίζουν τα νοσοκομεία με 20άρηδες και 30άρηδες – Τι λέει στον «Ε.Τ.» η Μίνα Γκάγκα

Ελεύθερος Τύπος NewsRoom

Κορoνοϊός – Ινδία: Μία «ανάσα» πριν το ορόσημο των 400.000 νεκρών

Ελεύθερος Τύπος NewsRoom

Ψηφιακό Πιστοποιητικό Covid: Σε ισχύ από σήμερα – Όσα πρέπει να γνωρίζουμε

Ελεύθερος Τύπος NewsRoom