Ελεύθερος Τύπος
ΚΟΡΩΝΟΪΟΣ

Κορονοϊός: Στη… δίνη της Δέλτα νέοι και παιδιά – Τέσσερις ασθενείς 18 – 39 ετών πέθαναν σε μια εβδομάδα

Κορονοϊός: Στη... δίνη της Δέλτα νέοι και παιδιά - Τα στοιχεία

ΜΑΡΙΑ-ΝΙΚΗ ΓΕΩΡΓΑΝΤΑ

Τέσσερις νέοι από 18 έως 39 ετών έχουν χάσει τη ζωή τους εξαιτίας της Covid-19 σε διάστημα μιας εβδομάδας. Παράλληλα, 17 ασθενείς αυτής της ηλικιακής ομάδας νοσηλεύονται διασωληνωμένοι στα νοσοκομεία, αντιπροσωπεύοντας το 4,5% του συνόλου των διασωληνωμένων με Covid-19.

Η ανησυχία για τις νεαρότερες ηλικίες εντείνεται, καθώς βρίσκονται στο «στόχαστρο» της μετάλλαξης Δέλτα λόγω χαμηλότερων εμβολιαστικών ποσοστών σε σχέση με τους μεγαλύτερους. Οπως δείχνουν τα δεδομένα η νοσηρότητα έχει αυξηθεί το ίδιο και οι εισαγωγές νέων στα νοσηλευτικά ιδρύματα. Οι ειδικοί επαναλαμβάνουν διαρκώς την αξία του εμβολιασμού για όλους ανεξαιρέτως είτε ανήκουν σε ευπαθείς ομάδες είτε όχι.

Μέχρι στιγμής ούτε ένας στους δύο νέους 18-24 ετών δεν έχει εμβολιαστεί, με το ποσοστό να ανεβαίνει λίγο για τις επόμενες ηλικιακές ομάδες από 25 έως 39 ετών αλλά να παραμένει γύρω από το 50%. Οσο μεγαλύτερη η ηλικία τόσο μεγαλύτερο είναι και το ποσοστό εμβολιαστικής κάλυψης – στην ομάδα 35-39 ετών εμβολιασμοί και προγραμματισμένα ραντεβού πλησιάζουν το 60% – ωστόσο το τείχος ανοσίας σε αυτές τις παραγωγικές και δραστήριες ηλικίες χρειάζεται ενίσχυση κατά τους ειδικούς.

Παρομοίως, η επιστημονική κοινότητα απευθύνει συνεχείς συστάσεις σε γονείς να προχωρήσουν στον εμβολιασμό των παιδιών από 12 ετών και πάνω (για τα οποία έχει εγκριθεί το εμβόλιο). Η πρόεδρος της Εθνικής Επιτροπής Εμβολιασμών, Μαρία Θεοδωρίδου, επανέλαβε χθες ότι τα στοιχεία του ΕΟΔΥ δείχνουν ραγδαία αύξηση των κρουσμάτων σε παιδιά στο διάστημα που τα σχολεία είναι κλειστά. Οι ανήλικοι 0-17 ετών αντιπροσωπεύουν το 12,2% του συνόλου των κρουσμάτων στη χώρα μας και σε διάστημα ενός μήνα (6 Αυγούστου με 6 Σεπτεμβρίου) έχουν καταγραφεί… 18.682 κρούσματα σε ανηλίκους.

Οι λόγοι για τους οποίους συστήνεται ο εμβολιασμός των παιδιών συνοψίζονται σε τέσσερις, όπως τους παρέθεσε στη χθεσινή επίσημη ενημέρωση η κα Θεοδωρίδου:

  • Για την σωματική τους προστασία, όπως και για την ψυχική. Ιδιαίτερη σημασία πρέπει να δίνεται στα παιδιά με υποκείμενα νοσήματα.
  • Πάρα πολύ σημαντική είναι η «θωράκιση» των παιδιών για την επιστροφή τους στο σχολείο και τις εξωσχολικές δραστηριότητες. «Είναι αυτό που τους κάνει τη μαθητική ζωή ευχάριστη και τους δημιουργεί και τις αναμνήσεις για τα μετέπειτα χρόνια», σημείωσε η πρόεδρος της Εθνικής Επιτροπής Εμβολιασμών.
  • Άλλος λόγος, πολύ σημαντικός, είναι η μείωση της διασποράς του ιού ώστε να προστατευτούν τα ευάλωτα άτομα της κοινωνίας ή της κοινότητας. Υπάρχουν άτομα που δεν έχουν εμβολιαστεί αλλά και άτομα τα οποία έχουν εμβολιαστεί, αλλά η ανοσία τους δεν είναι επαρκής.
  • Τέλος ο εμβολιασμός των παιδιών είναι απαραίτητος για τη μείωση των πιθανοτήτων να αναπτυχθούν νέες μεταλλάξεις από τη στιγμή που ο ιός δεν βρίσκει πρόσφορο έδαφος όταν υπάρχουν εμβολιασμένα άτομα.

Εως χθες είχε εμβολιαστεί περίπου το 1/6 των μαθητών Γυμνασίου και Λυκείου και πιο συγκεκριμένα 74.000 έφηβοι ηλικίας 15 – 17 ετών και 36.500 έφηβοι από 12 έως 14 ετών.

Προτεινόμενα για εσάς

Κορονοϊός: Η Κομισιόν υπέγραψε σύμβαση για την προμήθεια θεραπείας μονοκλωνικών αντισωμάτων

Ελεύθερος Τύπος Newsroom

Κορονοϊός: «Αύξηση κρουσμάτων σε παιδιά και εφήβους» – Τι είπαν Παπαευαγγέλου – Θεοδωρίδου

Ελεύθερος Τύπος Newsroom

Κορονοϊός – «Καμπανάκι» Παγώνη: Μειώνεται ο μέσος όρος ηλικίας των νοσούντων

Ελεύθερος Τύπος Newsroom

Νίκος Βέρτης: Βαρύ πένθος για τον τραγουδιστή – Ποιο συγγενικό του πρόσωπο έχασε από κορονοϊό [βίντεο]

Λάμπρος Κατσαρός

Freedom Pass: Για πέντε μήνες ενεργά τα 50 GB για τους νέους 15-17 ετών που εμβολιάζονται

Ελεύθερος Τύπος Newsroom

Επίσκεψη στον οδοντίατρο: Διευκρινίσεις για το rapid test – Ποτέ είναι υποχρεωτικό

Ελεύθερος Τύπος Newsroom

Λύματα: Οριακή πτώση του ιικού φορτίου δείχνουν τα στοιχεία

Ελεύθερος Τύπος NewsRoom

Κορονοϊός: 544 κρούσματα στην Αττική, προβληματίζει η Θεσσαλονίκη – Ο χάρτης της διασποράς

Ελεύθερος Τύπος Newsroom

Κορονοϊός 21/09: 3.040 νέα κρούσματα – 42 νέοι θάνατοι – 333 διασωληνωμένοι

Ελεύθερος Τύπος Newsroom