Ελεύθερος Τύπος
ΚΟΡΩΝΟΪΟΣ

ΑstraZeneca: Ποιοι πρέπει να αλλάξουν εμβόλιο στην Β΄ δόση – Χρούσος στον «Ε.Τ.»: Καμία ανησυχία για όσους δεν είχαν σπάνια επιπλοκή

Εμβολιασμοί Υποχρεωτικός εμβολιασμός:

ΜΑΡΙΑ - ΝΙΚΗ ΓΕΩΡΓΑΝΤΑ

Χωρίς φόβο να γίνει η προγραμματισμένη δεύτερη δόση με το εμβόλιο της ΑstraZeneca για τους πολίτες έως 60 ετών συστήνουν οι ειδικοί. Η νέα και τέταρτη στη σειρά σύσταση της Εθνικής Επιτροπής Εμβολιασμών για το πολυσυζητημένο αυτό εμβόλιο βρήκε πολίτες κάτω των 60 ετών να… μουδιάζουν και να αναρωτιούνται εάν πρέπει και μπορούν να κάνουν τη δεύτερη δόση με άλλο εμβόλιο, καθώς και γιατί αποφασίστηκε να αλλάξει το ηλικιακό όριο όταν το συγκεκριμένο εμβόλιο χορηγήθηκε και στις ηλικίες τους.

«Κατ’ αρχάς, όλα τα αποτελέσματα που υπάρχουν δείχνουν ότι η δεύτερη δόση είναι πολύ πιο ακίνδυνη σε σχέση με την πρώτη. Επομένως, κάποιος που δεν είχε σπάνια επιπλοκή στην πρώτη δόση του εμβολιασμού δεν έχει κανέναν λόγο να ανησυχεί», επισημαίνει στον «Ε.Τ.» ο καθηγητής Παιδιατρικής και μέλος της Εθνικής Επιτροπής Εμβολιασμών Γεώργιος Χρούσος.

Στοιχεία

Η Επιτροπή στη νεότερή της ανακοίνωση επικαλείται σε σχέση με αυτό το ζήτημα στοιχεία στο Ηνωμένο Βασίλειο, όπου έχει γίνει μεγάλος αριθμός εμβολίων της AstraZeneca και έχουν καταγραφεί 18 περιπτώσεις μετά τη διενέργεια 13.400.000 δεύτερων δόσεων του εμβολίου (1,3 ανά 1.000.000 δόσεις).

Εκείνοι για τους οποίους δίνεται η δυνατότητα να αλλάξουν εμβόλιο είναι κατά βάση οι πολίτες που εμφάνισαν σοβαρή θρόμβωση (ακόμη και χωρίς να έχει τα χαρακτηριστικά του σπάνιου συνδρόμου θρόμβωσης με θρομβοπενία) στην πρώτη δόση του εμβολιασμού τους. Πιο αναλυτικά, σύμφωνα με την αρμόδια Επιτροπή, από τη σύσταση να συνεχιστεί η δεύτερη δόση με το εμβόλιο AstraZeneca εξαιρούνται:

 • Ατομα όλων των ηλικιών που κατά το διάστημα των πρώτων εβδομάδων μετά την 1η δόση εκδήλωσαν σοβαρή ανεπιθύμητη ενέργεια θρόμβωσης, με ή χωρίς θρομβοπενία. Η 2η δόση θα πρέπει να γίνει με άλλο εμβόλιο. Στις περιπτώσεις αυτές γίνεται σχετικό αίτημα από θεράποντα ιατρό προς την αρμόδια επιτροπή (μέσω του emvolio.gov.gr από τις 21/6).
 • Ατομα όλων των ηλικιών που έχουν άλλον ειδικό λόγο για να γίνει η 2η δόση του εμβολιασμού τους με άλλο εμβόλιο. Θα είναι δυνατόν να γίνει αντικατάσταση του εμβολίου της 2ης δόσης μετά από έγκριση σχετικού αιτιολογημένου αιτήματος από θεράποντα ιατρό προς την αρμόδια επιτροπή.
 • Ατομα ηλικίας μικρότερης από 30 ετών τα οποία για οποιοδήποτε λόγο έκαναν την 1η δόση εμβολιασμού με το εμβόλιο της AstraZeneca. Συνιστάται η 2η δόση να γίνει με άλλο εμβόλιο, εκτός αν, για λόγους ταχύτερης ανοσοποίησης ή άλλους λόγους, επιθυμούν να συνεχίσουν με τη 2η δόση του εμβολίου της AstraZeneca.

Σημειώνεται ότι ο αριθμός των πολιτών με προγραμματισμένο ραντεβού δεύτερης δόσης AstraZeneca ανέρχεται σε 470.000. Oσοι έχουν προγραμματισμένο ραντεβού πρώτης δόσης με AstraZeneca και είναι κάτω των 60 ετών θα λάβουν ένα ενημερωτικό SMS για την απόφαση της Επιτροπής και τη σύσταση αν επιθυμούν να αλλάξουν εμβόλιο.

Γιατί ξανά αλλαγή

Το εύλογο ερώτημα που προκύπτει είναι γιατί άλλαξαν ξανά τα ηλικιακά όρια για το συγκεκριμένο εμβόλιο. Οπως εξηγεί ο κ. Χρούσος, «πλέον η μεταδοτικότητα έχει ελαττωθεί και ο κίνδυνος από τη νόσο είναι πολύ μικρότερος συνεπώς δεν πιέζει ο χρόνος για ταχύ εμβολιασμό όπως πίεζε». Από τα αναλυτικά δεδομένα του Ευρωπαϊκού Οργανισμού Φαρμάκων (ΕΜΑ), που παρατίθενται σε συγκριτικό πίνακα τον οποίο επεξεργάστηκε η Επιτροπή Εμβολιασμών, φαίνεται ότι με μέτρια ή υψηλή κυκλοφορία του ιού υπερτερούν τα οφέλη από τον εμβολιασμό για άτομα 30 ετών και άνω, ενώ με χαμηλή κυκλοφορία του η ισορροπία αυτή μεταβάλλεται.

Ο κ. Χρούσος τονίζει ότι τα επιδημιολογικά δεδομένα αποτελούν πάντα «οδηγό» σε σχέση με τις αποφάσεις και για τον εμβολιασμό και με βάση αυτά λαμβάνονται οι αποφάσεις. Γι’ αυτό και δεν αποκλείεται οι συστάσεις να αλλάξουν ξανά, όπως έχει γίνει και σε άλλες ευρωπαϊκές χώρες.

Σήμερα, το ιικό φορτίο έχει συμπιεστεί αρκετά προς τα κάτω και η ημερήσια καταγραφή περιλαμβάνει τριψήφιο αριθμό κρουσμάτων. Χθες ο ΕΟΔΥ ανακοίνωσε 835 νέα περιστατικά, από τα οποία τα 397 στην Αττική και τα 68 στη Θεσσαλονίκη, τη στιγμή που οι “σκληροί” δείκτες πέφτουν (343 διασωληνωμένοι χθες, 22 θάνατοι).

Αντιδράσεις

Η νέα σύσταση, πάντως, για τα ηλικιακά όρια του εμβολίου της AstraZeneca προκάλεσε και πολιτικές αντιδράσεις. Δύο στελέχη του ΣΥΡΙΖΑ -ο εκπρόσωπος Τύπου Νάσος Ηλιόπουλος και ο διευθυντής του Γραφείου Τύπου του Αλέξη Τσίπρα, Νίκος Ανδριόπουλος- κατηγόρησαν την κυβέρνηση για διασπορά φόβων και αμφιβολιών στο κοινό, ενώ το Κίνημα Αλλαγής με ανακοίνωσή του χαρακτηρίζει «ανεπίτρεπτη και επικίνδυνη» τη σύγχυση που προκλήθηκε. «Η κυβέρνηση οφείλει να πάρει θέση. Συνδέεται η τότε απόφασή της για τη χορήγηση του AstraZeneca με το εσπευσμένο άνοιγμα των δραστηριοτήτων, λόγω της μακρόχρονης καραντίνας; Υπάρχει μεγάλη ευθύνη για αυτό. Στον εμβολιασμό απαιτείται σχέση εμπιστοσύνης με τους πολίτες», επισημαίνει η ίδια ανακοίνωση.

Ηπια περιστατικά

 Στο μεταξύ, οι ρυθμιστικές αρχές σε διάφορες χώρες όπου έχει επιτευχθεί ευρεία εμβολιαστική κάλυψη του πληθυσμού αναφέρουν σπάνια περιστατικά μυοκαρδίτιδας και περικαρδίτιδας που ενδεχομένως να σχετίζονται με τα εμβόλια Pfizer και Moderna. Αντίστοιχη συσχέτιση δεν έχει παρατηρηθεί με το εμβόλιο Johnson & Johnson. Οι ιατροί της Θεραπευτικής Κλινικής της Ιατρικής Σχολής του ΕΚΠΑ Αλέξανδρος Μπριασούλης (επίκουρος καθηγητής Καρδιολογίας) και Θάνος Δημόπουλος (πρύτανης ΕΚΠΑ) συνοψίζουν τα νεότερα δεδομένα σχετικά με τις σπάνιες περιπτώσεις μυοκαρδίτιδας/περικαρδίτιδας που έχουν καταγραφεί σε νέους μετά τον εμβολιασμό με το εμβόλιο Pfizer.

Τα διαθέσιμα δεδομένα από τη βάση καταγραφής ανεπιθύμητων ενεργειών εμβολίων των ΗΠΑ κατέδειξαν 216 περιστατικά μυοκαρδίτιδας/περικαρδίτιδας μετά την πρώτη δόση εμβολίου mRNA και 573 μετά την 2η δόση έως τη 31η Μαΐου. Η διάμεση ηλικία των περιστατικών ήταν 30 μετά την πρώτη δόση και 24 μετά τη 2η δόση. Το 75% των περιστατικών αναφέρεται σε άνδρες, ενώ στις ηλικίες 16-24 ο αριθμός περιστατικών υπερβαίνει τον αναμενόμενο για την ηλικιακή ομάδα.

Η ανάλυση των δεδομένων υπολογίζει την επίπτωση μυοκαρδίτιδας/περικαρδίτιδας μετά τη 2η δόση εμβολίου mRNA στην ηλικιακή ομάδα 16 έως 39 ετών σε 16,1 περιστατικά ανά εκατομμύριο. Μεταξύ των αναφερόμενων περιστατικών, σχεδόν όλα ήταν ήπια, με έναρξη πόνου στο στήθος εντός μίας εβδομάδας από τη 2η δόση και ταχεία αποδρομή των συμπτωμάτων εντός μιας εβδομάδας και βελτίωση των καρδιακών δεικτών εντός τριών εβδομάδων μετά από έναρξη υποστηρικτικής αγωγής.

Μεγάλο το όφελος

Συμπτώματα όπως πόνος στο στήθος, δύσπνοια ή και αίσθημα παλμών πρέπει να εγείρουν την υποψία πιθανώς σχετιζόμενης με το εμβόλιο μυοκαρδίτιδας/περικαρδίτιδας αλλά και τον αποκλεισμό άλλων αιτιών μυοκαρδίτιδας/περικαρδίτιδας. Οι καθηγητές του ΕΚΠΑ τονίζουν ότι και η Covid-19 μπορεί να προκαλέσει μυοκαρδίτιδα. Μέχρι σήμερα πάνω από 2,2 εκατομμύρια έφηβοι ηλικίας 16-17 έχουν λάβει τις δύο δόσεις του εμβολίου Pfizer και πάνω από 3 εκατομμύρια παιδιά έχουν λάβει τουλάχιστον μία δόση του εμβολίου. Οι ρυθμιστικές αρχές επιβεβαιώνουν το όφελος του εμβολίου, το οποίο υπερβαίνει κατά πολύ τον αμφισβητούμενο κίνδυνο σπάνιων ανεπιθύμητων παρενεργειών. Συνολικά, αυτά τα δεδομένα υποστηρίζουν τη συνέχιση του εμβολιαστικού προγράμματος σε εφήβους και νεαρούς ενήλικες.

ΠΙΝΑΚΑΣ: Εκτιμήσεις οφέλους – κινδύνου για εμβολιασμό με την 1η δόση AstraZeneca ανάλογα με το επίπεδο κυκλοφορίας του ιού

 

Οφελος από το εμβόλιο

(κίνδυνος από νόσο)

Κίνδυνος από το εμβόλιο
Ηλικία (έτη) Θάνατοι από Covid-19 σε 2 μήνες/ 100.000 πληθυσμού Πιθανότητα θανάτου από TTS* μετά την 1η δόση εμβολίου/100.000 πληθυσμού
Κυκλοφορία ιού SARS-Cov-2
Χαμηλή Μέτρια Υψηλή
20-29 0 0 0 0,1
30-39 0 1 1 0,5
40-49 0 2,5 4 0,9
50-59 0,5 3 5,5 0,2
60-69 1 10 18 0,3
70-79 6 35 69 0,2
80 36 79 294 0,2

*TTS: Σύνδρομο θρόμβωσης με θρομβοπενία

Πηγή εκτιμήσεων: ΕΜΑ (23/4/2021)

Οι αριθμοί

 • 835 κρούσματα χθες
 • 1 εισαγόμενο
 • 397 στην Αττική
 • 68 στη Θεσσαλονίκη
 • 416.195 το σύνολο των κρουσμάτων
 • 22 θάνατοι χθες
 • 12.465 θάνατοι συνολικά
 • 343 διασωληνωμένοι
 • 2.573 ασθενείς έχουν εξέλθει από ΜΕΘ

Από την έντυπη έκδοση του Ελεύθερου Τύπου

Ακολούθησε το eleftherostypos.gr στο Google News και μάθε πρώτος όλες τις ειδήσεις

Ακολουθήστε το EleftherosTypos.gr σε InstagramFacebook και Twitter

Προτεινόμενα για εσάς

Τζανάκης: Το εμβόλιο να γίνει απαραίτητη προϋπόθεση για εργασία στον Τουρισμό

Δωρεάν ερωτικές ταινίες σε όσους κάνουν το εμβόλιο προσφέρει ελληνική εταιρία

Ελεύθερος Τύπος Newsroom

Οικογένεια Γκατζούλη: Ο θάνατος της Μαρίας δεν σχετίζεται με το εμβόλιο κατά του κορονοϊού

Ελεύθερος Τύπος Newsroom

Κορονοϊός: Ο Μπάιντεν ζητά να δοθούν 100 δολάρια σε κάθε Αμερικανό που θα εμβολιαστεί

Ελεύθερος Τύπος Newsroom

Οσα διστάζουμε ή ντρεπόμαστε να ρωτήσουμε έχουν απαντήσεις

Kon

Η μετάλλαξη Δέλτα χτυπά τους ανεμβολίαστους: 3 εκατ. πολίτες απροστάτευτοι στην πανδημία

Ελεύθερος Τύπος NewsRoom

Nαι, οι πολίτες αποφασίζουν για την πανδημία

Kon

Σαρώνουν οι θεωρίες συνωμοσίας: Το εμβόλιο ήταν έτοιμο πριν την πανδημία που την προκάλεσε το 5G

Ελεύθερος Τύπος NewsRoom

Εμβολιασμοί: Ξεπέρασε το όριο των 10.000.000 η Ελλάδα

Λάμπρος Κατσαρός