ΕΛΕΥΘΕΡΟΣ ΤΥΠΟΣ
ΚΟΡΩΝΟΪΟΣ

Άρση μέτρων: Η ευτυχία της μελωδίας και σεργιάνι μέχρι 1:30

Άρση μέτρων: Η ευτυχία της μελωδίας και σεργιάνι μέχρι 1:30

Newsroom eleftherostypos.gr

Κορονοϊός και άρση μέτρων: Αρωμα… κανονικότητας αναδίδεται πιο έντονα τις επόμενες ημέρες με την έναρξη της μουσικής στην εστίαση και τη χαλάρωση του ωραρίου κυκλοφορίας.

Με δεδομένη τη συνεχή βελτίωση της επιδημιολογικής εικόνας -τριψήφιος αριθμός νέων κρουσμάτων (890) χθες, αν και Τετάρτη- από το προσεχές Σάββατο, 12 Ιουνίου, τα καταστήματα εστίασης μπορούν να παίζουν μουσική σε ανοιχτούς χώρους και μόνο για καθήμενους, με «τσουχτερά» πρόστιμα σε περίπτωση παράβασης, ενώ η απαγόρευση κυκλοφορίας θα ξεκινά μία ώρα μετά σε σχέση με σήμερα, δηλαδή από τη 1.30 τα ξημερώματα.

Από την 1η Ιουλίου, και εφόσον το επιτρέπουν τα επιδημιολογικά δεδομένα, καταργείται το ωράριο κυκλοφορίας. Παράλληλα, αυξάνεται η δυναμικότητα του σχεδίου «Ελευθερία». Χθες άνοιξαν επιπλέον 420.300 ραντεβού των εμβολίων Pfizer, Moderna και Johnson & Johnson τόσο στην ηπειρωτική όσο και νησιωτική χώρα, δίνοντας ώθηση στους εμβολιασμούς.

Άρση μέτρων 

Η χθεσινή ενημέρωση από τον υπουργό Υγείας, Βασίλη Κικίλια, και τον υφυπουργό Πολιτικής Προστασίας, Νίκο Χαρδαλιά, περιλάμβανε και… ευχάριστες ειδήσεις τόσο αναφορικά με την αποκλιμάκωση του τρίτου κύματος όσο και σε επιπλέον χαλάρωση των περιοριστικών μέτρων μετά από πολλούς μήνες. Πιο αναλυτικά, τα επόμενα βήματα που εισηγήθηκαν τα μέλη της Επιτροπής Εμπειρογνωμόνων του υπουργείου Υγείας και ανακοίνωσε ο κ. Χαρδαλιάς έχουν ως εξής:

 • Από Δευτέρα 14 Ιουνίου επανεκκινούν οι πρακτικές, εργαστηριακές και κλινικές ασκήσεις όλων των φοιτητών όλων των εξαμήνων, καθώς και των κέντρων διά βίου μάθησης των ΑΕΙ.
 • Από το Σάββατο 12 Ιουνίου η απαγόρευση κυκλοφορίας θα ξεκινά από τη 1.30 και θα ισχύει ως τις 5.00 το πρωί. Από την 1η Ιουλίου το μέτρο του περιορισμού της κυκλοφορίας σταματά.
 • Από το Σάββατο 12 Ιουνίου θα επιτρέπεται η μουσική μόνο σε εξωτερικούς χώρους και για καθήμενους πελάτες. Σε περίπτωση που παραβιάζεται το μέτρο θα επιβάλλεται πρόστιμο 5.000 ευρώ για την πρώτη παράβαση και αναστολή για 15 ημέρες στο κατάστημα σε περίπτωση δεύτερης παράβασης.
 • Από το Σάββατο 12 Ιουνίου επιτρέπεται η λειτουργία καφέ και εστιατορίων σε στοές, με την προϋπόθεση πως έχουν δύο εξόδους για να διευκολύνεται η είσοδος και έξοδος, αλλά και ο αερισμός του χώρου.
 • Από το Σάββατο 12 Ιουνίου αυξάνεται το ποσοστό πληρότητας σε δραστηριότητες ακροάματος/θεάματος, και πιο συγκεκριμένα: Από 50% σε 75% όταν το θέατρο έχει χωρητικότητα έως 1.000 θέσεις, στο 70% σε χώρους έως 5.000 θέσεων, σε 65% όταν είναι δυναμικότητας έως 15.000 θέσεων, και εάν είναι πλέον των 15.000 θέσεων, ο αριθμός καθορίζεται σταθερά στα 10.000 άτομα.
 • Την 1η Ιουλίου το όριο ατόμων σε δεξιώσεις είναι τα 300 άτομα, αντί 100 που έχει οριστεί έως σήμερα.
 • Στα καταστήματα κινητής τηλεφωνίας επιτρέπεται η ταυτόχρονη παρουσία 4 πελατών σε καταστήματα εμβαδού έως 100 τ.μ.
 • Από 11/6 λειτουργούν τα πρακτορεία ΟΠΑΠ με ένα άτομο ανά 10 τ.μ. Επιπλέον, επιτρέπεται ένας καθήμενος ανά τραπέζι με διάταξη τραπεζιών σύμφωνα με τους κανόνες της εστίασης.
 • Θα λειτουργούν οι εκθέσεις ανοιχτών χώρων σύμφωνα με τους κανόνες των λαϊκών αγορών.
 • Από Δευτέρα 14/6 λειτουργούν πλήρως τα φροντιστήρια για όλους τους μαθητές με φυσική παρουσία και τήρηση των υφισταμένων κανόνων προστασίας και υποχρεωτική χρήση rapid test ή self test μία φορά εβδομαδιαίως για όλους τους συμμετέχοντες (εκπαιδευτικούς και μαθητές).
 • Από 13 έως 15 Ιουλίου θα πραγματοποιηθεί η ειδική έκθεση Defea στο Metropolitan Expo σύμφωνα με το πρωτόκολλο λειτουργίας εκθέσεων.
 • Η επανέναρξη εμποροπανηγύρεων θα ισχύει μόνο σε όποιες περιφερειακές ενότητες όπου το ποσοστό των πλήρως εμβολιασμένων θα ξεπερνά το 50%.

«Κάθε αβλεψία του ενός είναι μοιραία για πολλούς άλλους», ανέφερε χαρακτηριστικά ο κ. Χαρδαλιάς, σε μια προσπάθεια να δείξει ότι η πανδημία δεν έχει τελειώσει.

Εμβολιασμός: 420.300 νέα ραντεβού

Η προσπάθεια θωράκισης του πληθυσμού έναντι της Covid-19 είναι σε πλήρη εξέλιξη. Από σήμερα όλα τα διαθέσιμα εμβόλια θα είναι προσβάσιμα για την ομάδα 25 έως 29 ετών, και στο τέλος Ιουνίου ξεκινούν οι εμβολιασμοί των κατάκοιτων πολιτών που δεν μπορούν να μεταβούν σε εμβολιαστικά κέντρα. «Ο εμβολιασμός τους θα διεξαχθεί με τη συμμετοχή των ιδιωτών ιατρών. Το εμβόλιο που θα χρησιμοποιηθεί είναι το μονοδοσικό εμβόλιο της Johnson & Johnson», επισήμανε ο υπουργός Υγείας, Βασίλης Κικίλιας.

Ο κ. Κικίλιας ανακοίνωσε, επίσης, το «άνοιγμα» 420.300 καινούργιων ραντεβού με τα εμβόλια των εταιριών Pfizer/BioNTech, Moderna και Johnson & Johnson. Πιο αναλυτικά, 240.000 ραντεβού αφορούν στο εμβόλιο των Pfizer/BioNTech, 96.300 στο εμβόλιο της Johnson & Johnson και 84.000 στο εμβόλιο της Moderna. Τα ραντεβού είναι τόσο για την ηπειρωτική όσο και τη νησιωτική χώρα και θα αυξήσουν τη δυνατότητα εμβολιασμών.

Η χθεσινή ημέρα αναμενόταν να «κλείσει» με πάνω από 100.000 εμβολιασμούς, όπως συμβαίνει καθημερινά τον τελευταίο καιρό.

Κορονοϊός: Το τείχος ανοσίας

Από την αρχή της επιχείρησης «Ελευθερία» έως χθες το μεσημέρι είχαν πραγματοποιηθεί συνολικά 6.430.792 εμβολιασμοί. Ειδικότερα, 4.084.134 πολίτες έχουν εμβολιαστεί με τουλάχιστον μία δόση, ποσοστό που αντιστοιχεί στο 39% του πληθυσμού, ενώ 2.488.302 πολίτες έχουν ολοκληρώσει τον εμβολιασμό τους (ποσοστό 23,7%).

Η οικοδόμηση του τείχους ανοσίας έχει οδηγήσει σε μεγάλη πτώση των δεικτών της πανδημίας. Σύμφωνα με τα στοιχεία που έδωσε χθες ο υπουργός Υγείας, ο 7ήμερος κυλιόμενος μέσος ήταν μέχρι την Τρίτη 1.056 επιβεβαιωμένα κρούσματα την ημέρα, παρουσιάζοντας σημαντική υποχώρηση για τρίτη συνεχή εβδομάδα. Η διάμεση ηλικία των επιβεβαιωμένων κρουσμάτων των τελευταίων επτά ημερών είναι τα 36 έτη, με την αύξηση των κρουσμάτων στις νεότερες ηλικιακές ομάδες να συνεχίζεται.

Ο δείκτης θετικότητας είναι σταθερά χαμηλός, υποχωρώντας την εβδομάδα που πέρασε κάτω από το 3%, στο 2,5%. Είναι χαρακτηριστικό ότι τα νέα κρούσματα χθες ανήλθαν σε τριψήφιο αριθμό (890) παρά το γεγονός ότι ήταν μία από τις ημέρες της εβδομάδας που παραδοσιακά έχουν τις υψηλότερες καταγραφές λόγω διενέργειας περισσότερων τεστ. Ο δείκτης θετικότητας διαμορφώθηκε στο 2,12% και ο δείκτης αναπαραγωγής, Rt, σύμφωνα με τον ΕΟΔΥ, έχει «κατέβει» στο 0,81. Ολες οι περιφέρειες της χώρας παρουσιάζουν αποκλιμάκωση. Σε πτώση είναι και οι σκληροί δείκτες. Χθες καταγράφηκαν επιπλέον 15 θάνατοι και οι διασωληνωμένοι ανήλθαν σε 381. 

Βρετανοί για AstraZeneca

Ελαφρώς αυξημένος είναι ο κίνδυνος για μια αυτοάνοση αιμορραγική διαταραχή, την ιδιοπαθή θρομβοκυτταροπενική πορφύρα, μετά το εμβόλιο της AstraZeneca, όπως ανακοίνωσαν Βρετανοί επιστήμονες.

Η πιθανότητα εμφάνισης της διαταραχής καταγράφηκε έως την 27η ημέρα μετά τον εμβολιασμό και η συχνότητά της ήταν 1,13 περιστατικά αυτοάνοσης θρομβοπενίας ή θρομβοπενικής πορφύρας ανά 100.000 πρώτες δόσεις εμβολίου.

Η διαπίστωση βασίστηκε στην ανάλυση στοιχείων για 2,53 εκατομμύρια ενηλίκoυς στη Σκωτία (το 57% των κατοίκων άνω των 18 ετών) που έκαναν την πρώτη δόση του εμβολίου είτε των Οξφόρδης/AstraZeneca είτε των Pfizer/BioNTech μεταξύ Δεκεμβρίου 2020 και Απριλίου 2021. H ιδιοπαθής θρομβοπενική πορφύρα μπορεί να προκαλέσει από μικρές μελανιές στο δέρμα σε μερικούς ασθενείς έως πιο σοβαρή αιμορραγία σε κάποιους άλλους.

Οι επιστήμονες τόνισαν, πάντως, ότι πρόκειται για πολύ μικρούς και σπάνιους κινδύνους, που είναι συγκρίσιμοι με εκείνους από άλλα εμβόλια, όπως κατά της ηπατίτιδας Β, της ιλαράς-παρωτίτιδας-ερυθράς και της γρίπης.

Ακολούθησε το eleftherostypos.gr στο Google News και μάθε πρώτος όλες τις ειδήσεις 

Ειδήσεις σήμερα

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, ανά πάσα στιγμή στο EleftherosTypos.gr

Ακολουθήστε το EleftherosTypos.gr σε InstagramFacebook και Twitter

Προτεινόμενα για εσάς

Άρση μέτρων: Νέα βήματα προς την κανονικότητα – Τι αλλάζει σε εστίαση και απαγόρευση κυκλοφορίας

Ελεύθερος Τύπος Newsroom

Άρση μέτρων: Τα μέτρα που ισχύουν από το Σάββατο – Επιστρέφει η μουσική, επεκτείνεται το ωράριο κυκλοφορίας

Λάμπρος Κατσαρός

Αρση μέτρων: Μόνο το «Ησαΐα χόρευε» θα… χορεύεται στους γάμους – Τι θα ισχύσει από 1η Ιουλίου

Ελεύθερος Τύπος Newsroom

Άρση μέτρων: Τι αλλάζει από το Σάββατο και τι από την 1η Ιουλίου

Ελεύθερος Τύπος Newsroom

Οριστικό: Μουσική σε εξωτερικούς χώρους και επέκταση κυκλοφορίας έως 1.30 από 12 Ιουνίου – Όλα όσα ανακοινώθηκαν

Ελεύθερος Τύπος Newsroom

Άρση μέτρων: Τι αλλάζει από 1η Ιουλίου σε ωράριο κυκλοφορίας, νυχτερινά κέντρα και γάμους

Ελεύθερος Τύπος Newsroom

Επιτροπή Λοιμωξιολόγων: Από 12 Ιουνίου στις 01:30 πάει το ωράριο και ανοίγει η μουσική

Ελεύθερος Τύπος Newsroom

Άρση μέτρων: Σήμερα οι ανακοινώσεις Χαρδαλιά και Κικίλια – Μουσική και απαγόρευση κυκλοφορίας τα «καυτά» θέματα

Λάμπρος Κατσαρός

Άρση μέτρων: Ανοίγει η μουσική, παρατείνεται το ωράριο και αυξάνονται τα άτομα σε γάμους και βαφτίσεις

Ελεύθερος Τύπος Newsroom