ΕΛΕΥΘΕΡΟΣ ΤΥΠΟΣ
ΚΟΡΩΝΟΪΟΣ

Εμβολιασμός: Στοίχημα οι νέοι, πιο πρόθυμοι οι 75-79 [πίνακας]

ΜΑΡΙΑ – ΝΙΚΗ ΓΕΩΡΓΑΝΤΑ

Εμβολιασμός: Μάχη με τον χρόνο δίνουν οι υγειονομικές αρχές της χώρας για την οικοδόμηση του τείχους ανοσίας μέσα στο καλοκαίρι που θα οδηγήσει σε ένα ασφαλές καλοκαίρι και θα απομακρύνει όσο το δυνατόν περισσότερο ένα νέο επιδημικό κύμα το φθινόπωρο.

Τα ποσοστά προστασίας έναντι της Covid-19 είναι μεγαλύτερα μέχρι στιγμής για τους άνω των 60 ετών, με την ομάδα 75-79 ετών να… τερματίζει πρώτη στην κούρσα των εμβολιασμών. Ενα ποσοστό 33% των πολιτών άνω των 80 ετών εξακολουθεί να μένει ανεμβολίαστο, δημιουργώντας προβληματισμό στους ειδικούς. Πολλοί εξ αυτών, βέβαια, ανήκουν στην κατηγορία των πολιτών που δεν μπορούν να μεταβούν στα εμβολιαστικά κέντρα και θα εμβολιαστούν κατ’ οίκον, με βάση το νέο σχέδιο για τους κατάκοιτους που ξεκινά μέσα στον Ιούνιο.

Μέση ηλικία κρουσμάτων

Παράλληλα, «στοίχημα» αποτελεί η συμμετοχή των νέων στην εμβολιαστική εκστρατεία και έχει ιδιαίτερη αξία καθώς πρόκειται για πολίτες ιδιαίτερα «ενεργούς», εργασιακά και κοινωνικά, που… οδηγούν αυτή τη στιγμή την πανδημία στην Ελλάδα. Είναι χαρακτηριστικό ότι η μέση ηλικία των νέων κρουσμάτων έχει πέσει στα 36 έτη. Με βάση τα νεότερα δεδομένα για τη συμμετοχή του πληθυσμού στην εμβολιαστική εκστρατεία, η ηλικιακή ομάδα 30 έως 34 ετών έχει εμβολιαστεί με μία δόση σε ποσοστό 18,42% και το ποσοστό όσων έχουν εμβολιαστεί με μία δόση ή έχουν προγραμματίσει ραντεβού της ίδιας ομάδας ανέρχεται σε 31,86%.

Τα αντίστοιχα ποσοστά για το ηλικιακό γκρουπ 35 έως 39 ετών είναι 22% και 37,88%. Οι δυο αυτές ομάδες άνοιξαν τελευταίες με όλα τα εμβόλια (ενδεικτικά για τους 30-34 ετών τα ραντεβού για όλα τα εμβόλια είναι διαθέσιμα από το περασμένο Σάββατο, 29 Μαΐου) και είχαν ενταχθεί τη Μεγάλη Εβδομάδα σε δεύτερη εμβολιαστική γραμμή, μπορούσαν δηλαδή να εμβολιαστούν μόνο με το εμβόλιο της AstraZeneca εφόσον το επιθυμούσαν.

Η πιο… πρόθυμη ομάδα του πληθυσμού αυτή τη στιγμή είναι εκείνη των 75-79 ετών, έχοντας επιτύχει ήδη ένα πολύ ικανοποιητικό ποσοστό ανοσίας με την πρώτη δόση (78,50%). Εάν συνυπολογιστούν τα προγραμματισμένα ραντεβού η εμβολιαστική κάλυψη των πολιτών αυτών των ηλικιών αγγίζει το… 82%. Πάντως, σε όλες τις ηλικιακές ομάδες συνεχώς προστίθενται, ακόμη και εάν ο ρυθμός σε ορισμένες ομάδες είναι αργός, άτομα που επιθυμούν να θωρακιστούν κατά της Covid-19 και προγραμματίζουν το ραντεβού τους. Είναι χαρακτηριστικό το παράδειγμα της ομάδας 45-49 ετών. Το 32,51% έχει εμβολιαστεί με την πρώτη δόση και το ποσοστό μαζί με τα προγραμματισμένα ραντεβού ανεβαίνει στο 57,82%. Την περασμένη εβδομάδα, σύμφωνα με τα στοιχεία που είχε δώσει τη Δευτέρα 24/5 ο γενικός γραμματέας Πρωτοβάθμιας Φροντίδας Υγείας, Μάριος Θεμιστοκλέους, το ποσοστό εμβολιασθέντων αυτής της ομάδας ήταν 26%.

«Αυξάνεται ο ρυθμός»

«Βλέπω ότι και στις πιο μεγάλες ηλικίες, παρότι έχουν ανοίξει αρκετό καιρό οι συγκεκριμένες ηλικίες και έχουν μπει στις πλατφόρμες για εμβολιασμό, συνεχίζουν σε μικρό βαθμό αλλά σταδιακά να αυξάνονται πάλι οι αριθμοί», επεσήμανε χαρακτηριστικά ο υπουργός Υγείας, Βασίλης Κικίλιας, μέσα στην εβδομάδα που πέρασε. Εξήγησε, μάλιστα, ότι ο παρονομαστής, δηλαδή τα ακριβή νούμερα του πληθυσμού της χώρας, δεν είναι γνωστός με ακρίβεια καθώς η τελευταία απογραφή ήταν το 2011 (νέα απογραφή αναμένεται από την ΕΛΣΤΑΤ φέτος το καλοκαίρι).

Οι ειδικοί κρίνουν ότι παρόλο που οι περισσότεροι πολίτες ρίχνουν «ψήφο εμπιστοσύνης» στο εμβολιαστικό πρόγραμμα, τα ποσοστά, τουλάχιστον για τους ηλικιωμένους για τους οποίους η διαδικασία έχει ανοίξει καιρό και σε μεγάλο βαθμό έχουν δείξει την πρόθεσή τους, θα έπρεπε να είναι μεγαλύτερα. «Σε αυτές τις ηλικίες ο στόχος είναι το 100%», επισημαίνει στον «Ε.Τ.» της Κυριακής ο καθηγητής Παθολογίας και μέλος της Επιτροπής Εμπειρογνωμόνων του υπουργείου Υγείας, Χαράλαμπος Γώγος, τονίζοντας ότι ήδη οι εμβολιασμοί των μεγαλύτερων πολιτών έχουν απομακρύνει τις καμπύλες εμβολιασμένων και μη που νοσούν βαριά στα νοσοκομεία. Ερωτηθείς σχετικά με πιθανά κίνητρα σε όσους έχουν εμβολιαστεί ώστε να πειστούν όσοι ακόμη διστάζουν, επισημαίνει ότι «πρέπει πρώτα να προχωρήσουμε με την πειθώ και μετά να δημιουργήσουμε προνόμια, τα οποία ήδη υπάρχουν. Πλέον χαρακτηριστικό η ελεύθερη μετακίνηση με το πράσινο διαβατήριο». Σύμφωνα με τις πληροφορίες, η συζήτηση περί κινήτρων είναι ακόμη πρώιμη και σε καμία περίπτωση δεν θα ξεκινήσει μια διαδικασία να δοθούν προνόμια εάν δεν υπάρχει ισότιμη πρόσβαση όλων των πολιτών στα εμβόλια. Βέβαια, παραμένει μια συζήτηση τόσο στο κυβερνητικό επιτελείο όσο και μεταξύ των επιστημόνων.

Εμβολιασμός: Σε ποια νησιά η «Γαλάζια Ελευθερία» καλπάζει και σε ποια δεν τραβάει

Σημαντικές διαφορές παρατηρούνται στην εμβολιαστική κάλυψη των νησιών, με τους κατοίκους ορισμένων νησιών, δημοφιλών προορισμών μάλιστα, να είναι αμετανόητοι και να μη συμμετέχουν στην εμβολιαστική εκστρατεία παρά το γεγονός ότι λόγω τουρισμού τούς δίνεται η δυνατότητα οριζόντιου εμβολιασμού, ανεξάρτητα από την προτεραιοποίηση που ακολουθείται για την υπόλοιπη χώρα.

Το πιο καλό παράδειγμα σε Αιγαίο και Ιόνιο είναι το νησί της Κύθνου με το ποσοστό των εμβολιασθέντων με την πρώτη δόση να ανέρχεται σε 93%, ενώ πλήρως εμβολιασμένο είναι το 79% των κατοίκων. Η Μήλος, η Σαντορίνη, η Ανδρος, η Ιθάκη, η Μύκονος είναι ορισμένα από τα νησιά που έχουν τα μεγαλύτερα ποσοστά εμβολιασμένων.

Σε ορισμένα δε νησιά τα προγραμματισμένα ραντεβού έχουν πληρότητα 100%. Τέτοια είναι η Λευκάδα, η Θάσος, η Πάρος, η Μύκονος και η Σαλαμίνα.

Η καλύτερη μεταβολή στην εμβολιαστική κάλυψη αφορά στο νησί της Σύρου, όπου το ποσοστό των πλήρως εμβολιασμένων αυξήθηκε σε λίγες ημέρες από 12% σε 30%.

Χαμηλά ποσοστά

Στον αντίποδα, τα ποσοστά ορισμένων νησιών παραμένουν ακόμη χαμηλά παρά την επιχείρηση «Γαλάζια Ελευθερία». Σάμος, Νάξος, Κεφαλλονιά, Ζάκυνθος και Κάλυμνος είναι νησιά, σύμφωνα με τον κ. Θεμιστοκλέους, στα οποία η εμβολιαστική κάλυψη παραμένει χαμηλή.

Σύμφωνα με τα επίσημα δεδομένα τα οποία επεξεργάζεται το Imedd Lab, αναρτώντας πίνακες εμβολιαστικής κάλυψης ανά νησί, στη Ζάκυνθο τουλάχιστον με την πρώτη δόση έχει εμβολιαστεί το 39,6% του πληθυσμού, στο νησί της Καλύμνου το 39,75%, στη Σάμο το 30,84%.

Στη Σάμο, μάλιστα, ανεστάλη η αποστολή ειδικού κλιμακίου γιατρών που θα έκανε τους εμβολιασμούς, καθώς από τα 4.300 διαθέσιμα ραντεβού κλείστηκαν μόλις 110, όπως αποκάλυψε ο βουλευτής Σάμου της Ν.Δ., καθηγητής Χριστόδουλος Στεφανάδης.

ΟΙ ΕΜΒΟΛΙΑΣΘΕΝΤΕΣ ΑΝΑ ΗΛΙΚΙΑΚΗ ΟΜΑΔΑ

Ηλικιακή ομάδα Ποσοστό εμβολιασμένου πληθυσμού με μία δόση Ποσοστό πληθυσμού που έχει εμβολιαστεί ή έχει ραντεβού με μία δόση
30-34 18,42% 31,86%
35-39 22,00% 37,88%
40-44 27,85% 49,02%
45-49 35,51% 57,82%
50-54 50,66% 62,17%
55-59 53,89% 66,57%
60-64 64,78% 71,10%
65-69 69,75% 76,51%
70-74 71,68% 76,23%
75-79 78,50% 81,99%
80-84 67,40% 70,14%
85 66,77% 69,28%

Από την έντυπη έκδοση του Ελεύθερου Τύπου της Κυριακής

Ακολούθησε το eleftherostypos.gr στο Google News και μάθε πρώτος όλες τις ειδήσεις 

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, ανά πάσα στιγμή στο EleftherosTypos.gr

Ακολουθήστε το EleftherosTypos.gr σε InstagramFacebook και Twitter

Προτεινόμενα για εσάς

ΝΔ: Να πάρει θέση ο κ. Τσίπρας για την τοποθέτηση Πολάκη κατά του εμβολιασμού

Εμβολιασμός: Από την Τετάρτη διαθέσιμα όλα τα σκευάσματα για τους 18-24 ετών

Ελεύθερος Τύπος Newsroom

Γαλλία-Κορονοϊός: Με ειδικές βελόνες για παιδιά, άρχισε ο εμβολιασμός των 12χρονων

Εμβολιασμός: Σχέδιο άρσης περιορισμών για τους εμβολιασμένους εντός Ιουλίου

Ελεύθερος Τύπος NewsRoom

Ψηφιακό πιστοποιητικό: «Ναι» και επίσημα από το Συμβούλιο της Ε.Ε.

Ελεύθερος Τύπος Newsroom

Πελώνη: Δεν τίθεται ζήτημα απολύσεων μη εμβολιασμένων πολιτών

Λευτέρης Λαζάρου για προνόμια: Ούτε πελάτη θα διώξω, ούτε θα απολύσω εργαζόμενο

Ελεύθερος Τύπος Newsroom

Εμβολιασμός στη Γερμανία: Μόνο παιδιά και έφηβοι με υποκείμενα νοσήματα πρέπει να εμβολιαστούν

Ελεύθερος Τύπος Newsroom

Εκστρατεία για εμβολιασμό εφήβων σε ΗΠΑ και Ευρώπη

Λάμπρος Κατσαρός