ΕΛΕΥΘΕΡΟΣ ΤΥΠΟΣ
ΚΟΡΩΝΟΪΟΣ

Κορωνοϊός: Στόχος η παρασκευή 5 φαρμάκων εντός του 2021

«Καλπάζουν» οι μεταλλάξεις στην Ελλάδα - 924 τα νέα κρούσματα

ΝΙΚΟΣ ΜΠΕΛΛΟΣ

Νέα στρατηγική για τα φαρμακοθεραπευτικά μέσα κατά του κορωνοϊού υιοθέτησε χθες η Ευρωπαϊκή Επιτροπή, ενώ στόχος είναι η ανάπτυξη μέχρι το τέλος του έτους 3-5 φαρμάκων κατά του ιού.

Η στρατηγική καλύπτει τον πλήρη κύκλο ζωής των φαρμάκων: από την έρευνα, την ανάπτυξη και την παρασκευή έως την προμήθεια και τη διάθεση. Αποτελεί, δε, μέρος της Ευρωπαϊκής Eνωσης Υγείας, στην οποία όλες οι χώρες της Ε.Ε. προετοιμάζονται και αντιδρούν από κοινού σε υγειονομικές κρίσεις.

Oπως τονίζει η Κομισιόν, η στρατηγική προβλέπει δράσεις και στόχους, συμπεριλαμβανομένης της κατάρτισης χαρτοφυλακίου 10 πιθανών φαρμακοθεραπευτικών μέσων κατά της Covid-19 με προοπτική να επιλεγούν 3 μέχρι τον Οκτώβριο και ενδεχομένως άλλα δύο στο τέλος του 2021.

Στον τομέα της έρευνας η Ε.Ε. θα επενδύσει 90 εκατ. ευρώ σε πληθυσμιακές μελέτες και κλινικές δοκιμές για τον εντοπισμό σχέσεων μεταξύ παραγόντων κινδύνου και εκβάσεων υγείας με σκοπό την πιο τεκμηριωμένη διαμόρφωση της πολιτικής για τη δημόσια υγεία και την κλινική διαχείριση, μεταξύ άλλων, και για τους ασθενείς με μακράς διάρκειας Covid.

Θα δημιουργήσει μηχανισμό προώθησης της καινοτομίας στον τομέα των φαρμακοθεραπευτικών μέσων έως τον Ιούλιο του 2021 για την υποστήριξη των πλέον υποσχόμενων φαρμάκων, από την προκλινική έρευνα έως την άδεια κυκλοφορίας.

Η στρατηγική περιλαμβάνει χρηματοδότηση δράσης ύψους 40 εκατ. ευρώ για τη στήριξη της ευέλικτης παρασκευής και της πρόσβασης σε φαρμακοθεραπευτικά μέσα κατά της Covid-19.

Αναφορικά με τις προμήθειες προβλέπεται: 1) δρομολόγηση νέων συμβάσεων για την αγορά εγκεκριμένων φαρμακοθεραπευτικών μέσων μέχρι το τέλος του έτους, 2) εξασφάλιση ταχύτερης πρόσβασης σε φάρμακα με συντομότερες διοικητικές προθεσμίες.

Αξιολογήσεις

Σύμφωνα με την Επιτροπή, οι νέες εγκρίσεις, οι κυλιόμενες αξιολογήσεις και οι από κοινού συμβάσεις προμηθειών θα είναι έτοιμες πριν από το τέλος του έτους.

Οπως επισήμανε ο αντιπρόεδρος της Επιτροπής, Μαργαρίτης Σχοινάς, η κατάσταση σε πολλές Μονάδες Εντατικής Θεραπείας σε ολόκληρη την ήπειρο παραμένει κρίσιμη και για το λόγο αυτό πρέπει να επικεντρωθούμε τόσο στα εμβόλια όσο και στα φαρμακοθεραπευτικά μέσα, καθώς πρόκειται για δύο ισχυρούς και συμπληρωματικούς τρόπους καταπολέμησης της νόσου Covid-19. Σύμφωνα με την Ελληνα αντιπρόεδρο της Κομισιόν, αναλαμβάνοντας δράση για την καλύτερη διαθεσιμότητα των φαρμάκων σήμερα, διασφαλίζουμε ότι οι ασθενείς λαμβάνουν τις θεραπείες που χρειάζονται, προετοιμάζοντας παράλληλα τη μελλοντική μας βιοϊατρική ετοιμότητα. Μια συντονισμένη στρατηγική για ταχεία πρόσβαση σε φαρμακοθεραπευτικά μέσα θα ενισχύσει τη στρατηγική μας αυτονομία και θα συμβάλει σε μια ισχυρή Ενωση Υγείας, κατέληξε.

Από την πλευρά της, η επίτροπος Υγείας, Στέλλα Κυριακίδου, υπογράμμισε ότι οι ασθενείς θα πρέπει να έχουν πρόσβαση σε φάρμακα παγκόσμιας κλάσης για την αντιμετώπιση της νόσου Covid-19 και αυτός είναι ο λόγος για τον οποίο τέθηκε, μέσω της νέα στρατηγικής, ο στόχος μέχρι τον Οκτώβριο να αναπτυχθούν και να εγκριθούν 3 νέα αποτελεσματικά φάρμακα.

Ακολούθησε το eleftherostypos.gr στο Google News και μάθε πρώτος όλες τις ειδήσεις 

Ειδήσεις σήμερα

Ακολούθησε το eleftherostypos.gr στο Google News και μάθε πρώτος όλες τις ειδήσεις 

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, ανά πάσα στιγμή στο EleftherosTypos.gr

 

 

Προτεινόμενα για εσάς

Για νέο κύμα κορονοϊού ανησυχεί το Ισραήλ

Φάουτσι: Η παραλλαγή Δέλτα η μεγαλύτερη απειλή στην μάχη των ΗΠΑ για την εξάλειψη της πανδημίας

Βγαίνουν οι μάσκες από τα πρόσωπά μας – Πότε αναμένονται ανακοινώσεις

Ελεύθερος Τύπος Newsroom

Εμβολιασμός: Θα χρειαστεί και τρίτη δόση; Τι είπε η Μαρία Θεοδωρίδου

Λύματα: Μείωση ιικού φορτίου σε Αττική και Θεσσαλονίκη – Αύξηση 14% στο Βόλο

Κορονοϊός 22/06: 406 τα νέα κρούσματα – 16 νεκροί, 277 οι διασωληνωμένοι

Ελεύθερος Τύπος Newsroom

Self test: Εφάπαξ χορήγηση για Ιούλιο και Αύγουστο αποφάσισαν οι φαρμακοποιοί

Ελεύθερος Τύπος Newsroom

Κορονοϊός: Η μετάλλαξη «Δέλτα» απειλεί την Ευρώπη με νέο κύμα

Ελεύθερος Τύπος NewsRoom

Κορονοϊός: Οι εμβολιασμένοι Βρετανοί θα επιστρέψουν σύντομα στις παραλίες της Ευρώπης

Ελεύθερος Τύπος NewsRoom