Ελεύθερος Τύπος
ΚΟΡΩΝΟΪΟΣ

Κορωνοϊός: Ξεκίνησε η παράδοση των φύλλων επίταξης στους ιδιώτες γιατρούς στην Αττική

Κορωνοϊός: Ξεκίνησε η παράδοση των φύλλων επίταξης στους ιδιώτες γιατρούς στην Αττική

Newsroom eleftherostypos.gr

Σε εξέλιξη βρίσκεται η διαδικασία παράδοσης των φύλλων επίταξης προσωπικών υπηρεσιών των ιδιωτών γιατρών στην οποία προχώρησε το υπουργείο Υγείας στην Αττική και ανέλαβε να διεκπεραιώσει η Αστυνομία.

Τα φύλλα επίταξης παραδόθηκαν στη ΓΑΔΑ το πρωί από όπου διαβιβάστηκαν στις κατά τόπους αστυνομικές διευθύνσεις και τμήματα και άρχισε ήδη η παράδοση.

Πρόκειται συγκεκριμένα για 206 ιδιώτες ιατρούς (παθολόγους, πνευμονολόγους και γενικούς γιατρούς) στην Αττική και ειδικότερα 78 στον τομέα Αθηνών, 36 στον Πειραιά, 30 στη νοτιανατολική Αττική, 36 στη βορειανατολική Αττική και 26 στη Δυτική Αττική.

Σημειώνεται ότι σύμφωνα με το άρθρο 1 του ν. 4325/2015 (Ά 47) η άρνηση παραλαβής και η παράλειψη εκτέλεσης τιμωρείται με φυλάκιση τουλάχιστον τριών (3) μηνών.

Tο φύλλο επίταξης στους ιδιώτες γι

 

Πώς φτάσαμε στην επιστράτευση γιατρών – Όλη η διαδικασία και οι πρώτες αντιδράσεις

Η φωτογραφία με την «ουρά» ασθενοφόρων στον Ευαγγελισμό που ανέβασε στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης χθες το βράδυ αναισθησιολόγος του νοσηλευτικού ιδρύματος αποτυπώνει την κατάσταση … πολέμου των νοσοκομείων της Αττικής.

Για τη διαχείρισή της, «επιστρατεύονται» από σήμερα 206 ιδιώτες γιατροί, κατόπιν ανακοίνωσης του υπουργείου Υγείας νωρίτερα το πρωί. Η «επίταξη ιατρικών υπηρεσιών» που ενεργοποιείται σημαίνει υποχρεωτική ένταξη ιδιωτών ιατρών στο ΕΣΥ για ορισμένο χρονικό διάστημα, προκειμένου να συνδράμουν τις δημόσιες δομές.

Η απόφαση αυτή ήταν μονόδρομος καθώς τα νοσηλευτικά ιδρύματα του Λεκανοπεδίου δοκιμάζουν την αντοχή τους τις τελευταίες εβδομάδες. Ολες οι νύχτες εφημεριών είναι σκληρές, το προσωπικό εργάζεται ατελείωτες ώρες συνεχόμενα, οι κλίνες Εντατικής εξαντλούνται, ασθενείς διασωληνώνονται εκτός ΜΕΘ μέχρι να βρεθεί κλίνη. Το έκτακτο σχέδιο του υπουργείου Υγείας έχει ήδη εξελιχθεί σε αλλαγή χαρακτήρα ολόκληρων νοσοκομείων και ένταξη ιδιωτικών νοσηλευτικών ιδρυμάτων στη «μάχη» της Covid-19.

Κορωνοϊός: Στο «κόκκινο» όλοι οι επιδημιολογικοί δείκτες - Φόβοι για πάνω από 3000 κρούσματα σήμερα

Περίπου 940 νέοι ασθενείς με κορωνοϊό χρειάστηκε να εισαχθούν για νοσηλεία το Σαββατοκύριακο. Πάνω από 500 ασθενείς εισήχθησαν στα νοσοκομεία της Αττικής, επιβαρύνοντάς τα ακόμη περισσότερο. Σύμφωνα με πληροφορίες, σε όλη τη χώρα οι νοσηλευόμενοι με κορωνοϊό τόσο σε απλές όσο και σε ειδικές κλίνες όπως είναι οι ΜΕΘ ανέρχονται σε 4903. Οι διασωληνωμένοι φτάνουν τους 700 και δεν είναι λίγοι οι επιστήμονες που εκτιμούν ότι στην κορύφωση του συγκεκριμένου δείκτη θα ξεπεράσουν ενδεχομένως και τους 750.

Πώς φτάσαμε στην επίταξη – Τι σημαίνει, πώς θα γίνει

Εως και χθες και κατόπιν πολλαπλών εκκλήσεων του υπουργείου Υγείας οι γιατροί που είχαν δηλώσει την πρόθεσή τους να συνδράμουν ήταν πολύ λίγοι και δεν ξεπερνούσαν τους 60. Μάλιστα, το αναγκαστικό αυτό μέτρο προχωρά καθώς δεν υπάρχουν επικουρικοί γιατροί των αναγκαίων ειδικοτήτων στις λίστες των Υγειονομικών Περιφερειών ώστε να έπαιρνε το υπουργείο από αυτή τη «δεξαμενή».

Σύμφωνα με τις καταστάσεις των Διοικητών των ΥΠΕ, αυτή τη στιγμή υπάρχει μόνο ένας Παθολόγος στις λίστες επικουρικών, στην 4η Υγειονομική Περιφέρεια Μακεδονίας-Θράκης.

Η επίταξη αφορά σε 206 ιατρούς, με κριτήρια να είναι κάτω των 60 ετών καθώς και να είναι συμβεβλημένοι με τον ΕΟΠΥΥ στις ειδικότητες της Πνευμονολογίας, Παθολογίας και Γενικής Ιατρικής στην Περιφέρεια Αττικής. Η διάρκεια της επίταξης είναι για χρονικό διάστημα ενός μήνα. Θα κληθούν να αναλάβουν καθήκοντα βαθμίδας Επιμελητή Β’, σε νοσοκομεία της 1ης και 2ης ΥΠΕ.

Tο φύλλο της επιστράτευσης θα παραδοθεί από αστυνομικούς στη διεύθυνση που έχουν δηλώσει οι γιατροί στους ιατρικούς συλλόγους που ανήκουν. Στο έγγραφο θα αναφέρεται το νοσοκομείο που θα πρέπει να παρουσιαστούν, καθώς και η ώρα και η ημερομηνία.

Σε περίπτωση άρνησης παραλαβής του εγγράφου προβλέπονται κυρώσεις σε βαθμό πλημμελήματος, με ποινή φυλάκισης από 3 μήνες έως και 5 χρόνια. Οι γιατροί μπορούν να αρνηθούν μόνο για σοβαρούς λόγους υγείας.

Οι γιατροί στους οποίους θα παραδοθούν «φύλλα πορείας» θα δικαιούνται αμοιβής ανάλογης των καθηκόντων τους η οποία θα προσδιοριστεί νομοθετικά, ενώ, σημειώνεται ότι δεν έχουν αστική ευθύνη και καλύπτονται νομικά από τις ισχύουσες διατάξεις για τους γιατρούς του ΕΣΥ. Επιπλέον, έχουν τη δυνατότητα να διατηρούν τα ιδιωτικά τους ιατρεία, πέραν του ωραρίου της υπηρεσίας τους στα νοσοκομεία του ΕΣΥ. Σύμφωνα με πληροφορίες, οι ιδιώτες που επιστρατεύονται θα διαμοιραστούν σχεδόν σε όλα τα νοσοκομεία «πρώτης γραμμής».

Οι ιδιώτες ιατροί στις ειδικότητες αυτές στην Αθήνα είναι συνολικά 2.140. Πιο αναλυτικά, 1.331 παθολόγοι, 469 πνευμονολόγοι και 340 γενικοί ιατροί. Στον Πειραιά οι ιατροί των συναφών ειδικοτήτων είναι 370.

«Τις δύσκολες αυτές ώρες που διανύει η χώρα μας λόγω της πανδημίας, πρέπει όλοι μας να πράξουμε το καθήκον μας χωρίς δεύτερη σκέψη και να συνδράμουμε με όποιο τρόπο μπορούμε στην αντιμετώπιση της υγειονομικής κρίσης», δήλωσε ο πρόεδρος του Πανελληνίου Ιατρικού Συλλόγου (ΠΙΣ), Αθανάσιος Εξαδάκτυλος, μετά την ανακοίνωση της επίταξης υπηρεσιών.

Αντίστοιχα, σε δήλωση που έκανε πριν λίγο ο πρόεδρος του Ιατρικού Συλλόγου Αθηνών, Γιώργος Πατούλης, αναφέρει, μεταξύ άλλων: «Τώρα είναι ώρα ευθύνης και συστράτευσης, για να αντιμετωπίσουμε τις συνέπειες της μεγαλύτερης υγειονομικής κρίσης που αντιμετώπισε η χώρα μας. Οι ιατροί και το νοσηλευτικό προσωπικό του δημόσιου συστήματος υγείας βρίσκονται στην πρώτη γραμμή της εθνικής προσπάθειας εδώ και μήνες. Και τους αξίζει ένα μεγάλο ευχαριστώ από όλους και κυρίως, από την Πολιτεία.

Ένας εξίσου μεγάλος αριθμός ιδιωτών ιατρών, δίνει τη μάχη για την αναχαίτιση της πανδημίας, σηκώνοντας το κύριο βάρος της λειτουργίας του συστήματος της πρωτοβάθμιας υγείας. Προτεραιότητα όλων μας τις επόμενες μέρες είναι να σώσουμε τις ζωές των ασθενών από covid-19, που νοσηλεύονται σε ΜΕΘ και απλές κλίνες, χωρίς ταυτόχρονα να υποβαθμίσουμε την ποιότητα των υπηρεσιών υγείας στο υπόλοιπο σύστημα υγείας, δημόσιο και ιδιωτικό. Για το λόγο αυτό θα ενώσουμε τις δυνάμεις μας, υπό την καθοδήγηση κι ευθύνη της Πολιτείας και της πολιτικής ηγεσίας του Υπουργείου Υγείας, για να κερδίσουμε τη μάχη ζωής».

Ακολούθησε το eleftherostypos.gr στο Google News και μάθε πρώτος όλες τις ειδήσεις

Ειδήσεις σήμερα

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, ανά πάσα στιγμή στο EleftherosTypos.gr

Προτεινόμενα για εσάς

ΕΕ: Το 2022 αναμένεται να παραχθούν 3,5 δισ. δόσεις του εμβολίου κατά της covid

Ελεύθερος Τύπος Newsroom

Κορονοϊός: Φως στις γενετικές αιτίες που μερικοί υγιείς νέοι αρρωσταίνουν βαριά

Ελεύθερος Τύπος NewsRoom

Κορονοϊός: Το Φθινοπωρινό ρεκόρ κρουσμάτων και το καμπανάκι ειδικών

Ελεύθερος Τύπος Newsroom

Κορονοϊός: Από Δευτέρα ξεκινά η «σχολική κάρτα» για δημόσιες μονάδες – Πώς θα εκδίδεται μέσω του edupass.gov.gr

Ελεύθερος Τύπος Newsroom

Στις 5 Νοεμβρίου ανοίγει η πλατφόρμα για δεύτερη δόση του εμβολίου Johnson&Johnson

Ελεύθερος Τύπος Newsroom

Λύματα: Έκρηξη ιικού φορτίου σε Κρήτη – Στα ύψη και η Πάτρα [πίνακας]

Ελεύθερος Τύπος Newsroom

Κορoνοϊός: Νέα έξαρση της πανδημίας στην Ευρώπη – Πάνω από 1,67 εκατ. κρούσματα

Ελεύθερος Τύπος NewsRoom

Κορονοϊός: Ολοταχώς για νέο αρνητικό ρεκόρ στα κρούσματα της Τρίτης

Ελεύθερος Τύπος NewsRoom

Κίνα-Κορονοϊός: «Σκληρό» lockdown σε πόλη 4 εκατ. κατοίκων

Ελεύθερος Τύπος Newsroom