Ελεύθερος Τύπος
ΚΟΡΩΝΟΪΟΣ

Εμβολιασμός: Ανοίγει την Παρασκευή η πλατφόρμα για ευπαθείς ομάδες – Η προτεραιοποίηση που έχει ορίσει η Εθνική Επιτροπή [πίνακας]

Newsroom eleftherostypos.gr

Την Παρασκευή 19 Μαρτίου θα είναι διαθέσιμη η πλατφόρμα των ραντεβού για περίπου 250.000 άτομα που ανήκουν στην πρώτη κατηγορία ευπαθών ομάδων του πληθυσμού βάσει της προτεραιοποίησης που έχει ορίσει η Εθνική Επιτροπή Εμβολιασμών.

Η πρώτη ομάδα των νοσημάτων υψηλού κινδύνου είναι τα άτομα με μεταμόσχευση. Στην ίδια κατηγορία εντάσσεται η νεφρική ανεπάρκεια, υποβολή σε αιμοκάθαρση ή περιτοναϊκή κάθαρση.

Τρίτη ομάδα τα άτομα που νοσούν με κυστική ίνωση και τέταρτη ο καρκίνος υπό αγωγή. Ατομα, δηλαδή, που υποβάλλονται σε θεραπεία, χημειοθεραπεία, ακτινοθεραπεία, ανοσοθεραπεία ή άλλη θεραπεία καθώς και ο αιματολογικός καρκίνος που έχει διαγνωστεί την τελευταία πενταετία.

Οπως εξήγησε η κ. Θεοδωρίδου, στους καρκίνους υπάρχουν και κάποιοι χρονικοί προσδιορισμοί. Δηλαδή, ο καρκίνος του συμπαγούς οργάνου υπάρχει με ημερομηνία από 1/1 του 2019, ενώ για τον αιματολογικό καρκίνο που περιλαμβάνονται άτομα που νόσησαν την τελευταία πενταετία, είναι από την 1/1 του 2016.

Στην ίδια κατηγορία με όλα τα παραπάνω νοσήματα και για τα οποία ανοίγει η διαδικασία του εμβολιασμού εντάσσονται σοβαρά χρόνια νοσήματα του αναπνευστικού, σοβαρή καρδιακή νόσος (πρόσφατο οξύ έμφραγμα του μυοκαρδίου των τελευταίων τριών μηνών, καρδιακή ανεπάρκεια με κλάσμα εξώθησης μικρότερο του 40%, μέσω θεραπευτικού πρωτοκόλλου, στα οποία συμπεριλαμβάνονται και οι μυοκαρδιοπάθειες, οι συγγενείς καρδιοπάθειες, βαλβιδική νόσος, όπως και η πνευμονική υπέρταση), σοβαρή ηπατική νόσος και άτομα σε ανοσοκαταστολή.

Οι πολίτες που ανήκουν σε όλη την κατηγορία κατηγοριοποιήθηκαν με βάση τη διάγνωση, τη φαρμακευτική αγωγή, αλλά και την ημερομηνία διάγνωσης της νόσου.

ΟΙ ΠΑΘΗΣΕΙΣ ΣΤΗΝ Α’ ΚΑΤΗΓΟΡΙΑ ΕΥΠΑΘΩΝ ΟΜΑΔΩΝ

  • Μεταμόσχευση
  • Νεφρική ανεπάρκεια
  • Καρκίνος υπό αγωγή
  • Σοβαρά χρόνια νοσήματα του αναπνευστικού
  • Σοβαρή καρδιακή νόσος
  • Σοβαρή ηπατική νόσος
  • Ανοσοκαταστολή
  • Αλλα νοσήματα, όπως σύνδρομο Down
Τα ραντεβού

Για συγκεκριμένες ομάδες με πολύ σοβαρές παθήσεις, όπως είναι οι μεταμοσχευμένοι, τα άτομα που υποβάλλονται σε περιτοναϊκή κάθαρση και οι αιμοκαθαιρόμενοι θα ειδοποιηθούν τις επόμενες ημέρες, έτσι ώστε να αρχίσει ο εμβολιασμός τους από τη Δευτέρα 22/3 από τα νοσοκομεία ή τις κλινικές τα οποία έχουν σχέση με τις θεραπείες τους. Τα άτομα αυτά θα έχουν δικαίωμα στην πλατφόρμα να κλείσουν, αν το επιλέξουν, το ραντεβού από μόνα τους.

Σύμφωνα με όσα είπε ο κ. Θεμιστοκλέους, για τις περιπτώσεις που η διάγνωση είναι πολύ πρόσφατη, τότε ο γιατρός με το που προβεί σε καταχώριση στο σύστημα ηλεκτρονικής συνταγογράφησης, η ΗΔΙΚΑ θα αντλεί τα στοιχεία αυτά σε εβδομαδιαία βάση έτσι ώστε ο δικαιούχος να μπορεί να εμβολιαστεί.

Στις περιπτώσεις που κάποιος πάσχει από συγκεκριμένα νοσήματα τα οποία εντάσσονται στην ομάδα Α, αλλά είναι εκτός συστήματος ηλεκτρονικής συνταγογράφησης, παραδείγματος χάρη αν και η διάγνωση και η θεραπεία έγιναν στο εξωτερικό, τότε ο θεράπων ιατρός, συμπληρώνοντας αίτηση στο emvolio.gov.gr για το συγκεκριμένο ασθενή με τη διάγνωση και τη φαρμακευτική αγωγή, θα μπορεί να καταστεί δικαιούχος.

Επίσης, για τις πολύ εξειδικευμένες και σπάνιες παθήσεις που δεν συμπεριλήφθηκαν στην απόφαση της Επιτροπής, θα υπάρχει δυνατότητα ώστε ο θεράπων ιατρός, συμπληρώνοντας αίτηση με την κωδικοποίηση της νόσου και τη φαρμακευτική αγωγή, να μπορεί να εξετάζει από την Εθνική Επιτροπή Εμβολιασμών. Η διαδικασία των αιτήσεων θα ανοίξει σε ένα δεκαήμερο μετά το άνοιγμα της πλατφόρμας προς το τέλος του μήνα.

Για τους 70-74

Μετά το άνοιγμα της ομάδας με τα άτομα τα οποία έχουν υποκείμενα νοσήματα πολύ υψηλού κινδύνου, θα ακολουθήσει μία εβδομάδα μετά το άνοιγμα της πλατφόρμας για τα άτομα ηλικίας 70-74 ετών την Παρασκευή 26/3 και τις αμέσως επόμενες ημέρες, αρχές Απριλίου, θα ακολουθήσει το άνοιγμα της πλατφόρμας για να μπορούν να κλείσουν ραντεβού τα άτομα της επόμενης ηλικιακής ομάδας, 65-69 ετών.

Επιπλέον, και με τη σταδιακή ενοποίηση των δύο συστημάτων εμβολιασμού, όλοι θα είναι δικαιούχοι για όλα τα εμβόλια και ο πολίτης θα μπορεί να αποφασίζει τι θέλει να κάνει. Κατά το κλείσιμο του ραντεβού, δηλαδή, θα μπορεί κάποιος κρίνοντας από το διάστημα ανάμεσα στις δύο δόσεις που «μαρτυρά» το εμβόλιο με το οποίο προγραμματίζεται να αλλάξει το ραντεβού του.

Από την έντυπη έκδοση του Ελεύθερου Τύπου

Ειδήσεις σήμερα

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, ανά πάσα στιγμή στο EleftherosTypos.gr

 

Προτεινόμενα για εσάς

Υποχρεωτικό το PCR τεστ για τους στρατεύσιμους που θα καταταγούν τον Νοέμβριο

Ελεύθερος Τύπος Newsroom

Ο ΕΜΑ ενέκρινε τη χορήγηση αναμνηστικών δόσεων με το εμβόλιο της Moderna

Ελεύθερος Τύπος Newsroom

Παρέλαση 28ης Οκτωβρίου και Κορονοϊός: Πού δεν θα γίνει καθόλου – Η ανησυχία και τα μέτρα

Ελεύθερος Τύπος Newsroom

Κορονοϊός: Αυτό είναι το σχέδιο για την αποσυμπίεση του ΕΣΥ

Ελεύθερος Τύπος Newsroom

Εκατομμύρια παιδικά εμβόλια «χάθηκαν» λόγω πανδημίας

Leonidas Kallidonis

Μητροπολίτης Μάνης: Διασωληνωμένος στον Ευαγγελισμό με κορονοϊό

Ελεύθερος Τύπος Newsroom

Γκάγκα: Έρχονται οικονομικά κίνητρα για την ενίσχυση του ΕΣΥ ενόψει τέταρτου κύματος

Ελεύθερος Τύπος NewsRoom

Κορονοϊός: Ανεμβολίαστοι, γρίπη και ιώσεις πιέζουν το ΕΣΥ

Ελεύθερος Τύπος Newsroom

Παρέλαση με χρονόμετρο και μάσκα – «Βράζει» η Ημαθία με αύξηση κρουσμάτων

Ελεύθερος Τύπος Newsroom