Ελεύθερος Τύπος
ΚΟΡΩΝΟΪΟΣ

Κορωνοϊός και εμβόλια: Τείχος ανοσίας έως τις αρχές Μαΐου – Πώς εξελίσσεται η επιχείρηση «Ελευθερία»

Κορονοϊός: Νέες οδηγίες για τους πλήρως εμβολιασμένους

ΜΑΡΙΑ - ΝΙΚΗ ΓΕΩΡΓΑΝΤΑ

Παρά την επέλαση του τρίτου πανδημικού κύματος, που θα αργήσει να αποκλιμακωθεί, με την «ανάσα» να αναμένεται από το Πάσχα, στο εξής θα δοθεί δυνατή ώθηση στους εμβολιασμούς, που είναι πιθανό να ξεπεράσουν το 20% του πληθυσμού στις αρχές Μαΐου.

Το υπουργείο Υγείας εκτιμά ότι οι πλέον ευάλωτοι στην Covid-19, δηλαδή οι ευπαθείς ομάδες και όσοι είναι άνω των 60 ετών θα έχουν λάβει έστω την πρώτη δόση του εμβολίου έως τις αρχές Μαΐου, αποτελώντας ένα ικανοποιητικό τείχος ανοσίας για να εκκινήσει σταδιακά και ο τουρισμός. Οι εργαζόμενοι στον τουρισμό, μάλιστα, μαζί με άλλες επαγγελματικές ομάδες «αιχμής» θα βρεθούν σε προτεραιότητα αμέσως μετά τη «θωράκιση» των πολιτών 60 ετών και άνω, καθώς και των ατόμων με υποκείμενα νοσήματα.

Πλατφόρμα

Ζήτημα 24ώρων είναι το άνοιγμα της πλατφόρμας των ραντεβού για την πρώτη κατηγορία ατόμων με υποκείμενα νοσήματα, δηλαδή ογκολογικούς ασθενείς υπό θεραπεία, ανοσοκατεσταλμένους, αιμοκαθαιρόμενους, όσους πάσχουν από σοβαρή ηπατική νόσο, σοβαρά χρόνια προβλήματα του αναπνευστικού, άτομα με σύνδρομο Down κ.ά. Παράλληλα, μέχρι το τέλος Μαρτίου αναμένεται να ανοίξει η διαδικασία των εμβολιασμών τόσο για την ηλικιακή ομάδα 70 – 74 όσο και για εκείνη από 65 έως 69 ετών.

Τα ραντεβού θα επιταχυνθούν στο εξής ακόμη περισσότερο, λόγω της ενοποίησης των δύο συστημάτων του επιχειρησιακού σχεδιασμού που «έτρεχαν» έως σήμερα. Μετά το «πράσινο φως» της Εθνικής Επιτροπής Εμβολιασμών για χορήγηση του εμβολίου της AstraΖeneca και σε άτομα άνω των 65 ετών, η επιχείρηση «Ελευθερία» θα ανεβάσει… στροφές.

Αμέσως μετά την ολοκλήρωση όλων των ευπαθών ομάδων του πληθυσμού, δηλαδή εκτός από την πρώτη κατηγορία και τη δεύτερη, που αφορά σε ασθενείς με χρόνιες παθήσεις, όπως καρδιαγγειακά νοσήματα, αναπνευστικά, σακχαρώδη διαβήτη, κ.ά., στο… τραπέζι της συζήτησης, ώστε να προτεραιοποιηθούν στον εμβολιασμό, θα τεθούν παραγωγικά τμήματα της κοινωνίας και εργαζόμενοι σε καίριες θέσεις, όπως είναι ο τουρισμός. Ετσι, και εφόσον θα έχει φτάσει ο Μάιος ενδέχεται όλοι οι υπάλληλοι στον τουριστικό τομέα να λάβουν προτεραιότητα, με τους αρμόδιους να αξιολογούν εάν θα προηγηθούν αυτοί έναντι των εκπαιδευτικών -επίσης ομάδα που έχει αναφερθεί εξαρχής ότι θα έχει προτεραιότητα σε σχέση με τον γενικό πληθυσμό- ή και οι δύο επαγγελματικές ομάδες εμβολιαστούν ταυτόχρονα.

Παραλαβές

Μέχρι το τέλος Μαρτίου στην Ελλάδα θα έχουν γίνει 1,7 εκατομμύρια εμβολιασμοί, με βάση τις παραλαβές εμβολίων που έχουν συμφωνηθεί. Εκτός από τη διευκόλυνση της διαδικασίας από τη χορήγηση όλων των διαθέσιμων εμβολίων σε όλους, η χώρα μας ενημερώθηκε ότι θα λάβει επιπλέον 90.000 δόσεις από την εταιρία Pfizer τις δύο τελευταίες εβδομάδες του Μαρτίου από επιπλέον παραλαβές που συμφώνησε η Ευρωπαϊκή Επιτροπή. Αυτό σημαίνει ότι για αυτόν τον μήνα αυξάνεται κατά 90.000 εμβόλια η ικανότητα εμβολιασμού.

Σε ό,τι αφορά το επόμενο τρίμηνο, από Απρίλιο έως Ιούνιο, η αμερικανική φαρμακευτική εταιρία Johnson & Johnson θα παραδώσει στη χώρα μας συνολικά 1,2 εκατ. εμβόλια. Σημειώνεται πως το συγκεκριμένο φαρμακευτικό σκεύασμα είναι μονοδοσικό, κάτι που σημαίνει πως οι συμφωνημένες δόσεις αντιστοιχούν σε 1,2 εκατ. πολίτες. Τα εμβόλια της J&J είναι ισοκατανεμημένα σε κάθε μήνα, δηλαδή 400.000 δόσεις, αρχής γενομένης από το δεύτερο δεκαπενθήμερο του Απριλίου. Αξίζει να σημειωθεί ότι, όπως έχουν τονίσει τα αρμόδια στελέχη του υπουργείου Υγείας, επειδή η διαχείριση του συγκεκριμένου εμβολίου (συνθήκες αποθήκευσης και συντήρησης) είναι πιο απλή, θα εξεταστεί το «άνοιγμα» του συστήματος και θα δοθεί ενδεχομένως η δυνατότητα σε φαρμακοποιούς και ιδιώτες γιατρούς να εμβολιάζουν, προς διευκόλυνση των πολιτών.

Από τις εταιρίες Pfizer/BioNTech αναμένεται τον επόμενο μήνα η παραλαβή 1 εκατ. δόσεων, ενώ περίπου 500.000 δόσεις εκτιμάται ότι θα παραληφθούν από τις AstraZeneca/Πανεπιστήμιο Οξφόρδης. Συνεπώς, εφόσον όλα εξελιχθούν σύμφωνα με τον προγραμματισμό, τουλάχιστον 1,9 εκατ. δόσεις εμβολίου θα είναι διαθέσιμες έως τις αρχές Μαΐου για τη θωράκιση των πολιτών, αφήνοντας έτσι μια μικρή χαραμάδα αισιοδοξίας για τη χαλάρωση των περιοριστικών μέτρων.

Από την έντυπη έκδοση του Ελεύθερου Τύπου  

Ακολούθησε το eleftherostypos.gr στο Google News και μάθε πρώτος όλες τις ειδήσεις 

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, ανά πάσα στιγμή στο EleftherosTypos.gr

Προτεινόμενα για εσάς

Επικίνδυνο το χειμερινό «κοκτέιλ» γρίπης-κορονοϊού – Ομοιότητες και διαφορές στα συμπτώματα

Ελεύθερος Τύπος Newsroom

Ιδρυτές BioNTech: Σε 2-3 χρόνια θα έχουμε εμβόλια κατά του καρκίνου

Ελεύθερος Τύπος Newsroom

Κορονοϊός: «Καλπάζει» στη Βόρεια Ελλάδα – Πίεση στις ΜΕΘ από την αύξηση των εισαγωγών

Ελεύθερος Τύπος NewsRoom

Κορονοϊός: Οι παιδίατροι λένε «ναι» στο εμβόλιο

Ελεύθερος Τύπος Newsroom

Ολλανδία: Επιστήμονες αναπτύσσουν ανώδυνες ενέσεις χωρίς βελόνα

Μαρίνα Μπενέκου

Κορονοϊός: «Τσιμπάνε» οι σκληροί δείκτες – Ανησυχία από αύξηση νοσηλειών, διασωληνωμένων

Ελεύθερος Τύπος Newsroom

Νέα Ζηλανδία-κορονοϊός: Η μεγαλύτερη αύξηση των κρουσμάτων μέσα σε έξι εβδομάδες

Ελεύθερος Τύπος NewsRoom

Εμβολιασμοί πόρτα-πόρτα: Τα πρώτα αποτελέσματα της εξόρμησης με κινητά συνεργεία

Ελεύθερος Τύπος NewsRoom

Κορονοϊός: Παιδιά ηλικίας 4 -18 ετών το 27% των κρουσμάτων την τελευταία εβδομάδα

Ελεύθερος Τύπος Newsroom