Ελεύθερος Τύπος
ΚΟΡΩΝΟΪΟΣ

Κορωνοϊός: Δύσκολη νύχτα για τα νοσοκομεία της Αττικής, παρατείνεται το lockdown – Κίνητρα σε ιδιώτες γιατρούς για να… ριχτούν στη μάχη

Κορονοϊός: «Ζορίζεται» το τείχος ανοσίας - Γεμίζουν ΜΕΘ και νοσοκομεία

ΜΑΡΙΑ-ΝΙΚΗ ΓΕΩΡΓΑΝΤΑ

Προς την κορύφωση οδηγείται το τρίτο επιδημικό κύμα στη χώρα μας, με τα ημερήσια κρούσματα να κυμαίνονται και αυτή την εβδομάδα σε υψηλά επίπεδα και από την επόμενη θα ξεκινήσει ενδεχομένως μια σταθεροποίηση σε μεγάλους, βέβαια, αριθμούς. Η αποκλιμάκωση θα είναι πολύ σταδιακή κατά τους ειδικούς και η πίεση στο ΕΣΥ θα συνεχιστεί για ημέρες.

Αυτό σημαίνει πιθανότατα ακόμη μια παράταση προς τα πίσω στην ημερομηνία επανεκκίνησης οικονομίας και κοινωνίας, που φαίνεται να οδηγείται προς τις 29 Μαρτίου.

Η ισχυρή πίεση που δέχονται τα νοσοκομεία, ειδικά της Αττικής είναι και αυτή που συγκρατεί τις αποφάσεις για ανοίγματα. Οπως είναι γνωστό ήδη από την αρχή της πανδημίας τα κρούσματα αποτυπώνονται σε νοσηλείες και ΜΕΘ μία εβδομάδα με 15 ημέρες μετά, συνεπώς είναι ευνόητο ότι το βάρος που θα σηκώνουν τα νοσοκομεία θα είναι μεγάλο έως και τα τέλη του μήνα.

Σύμφωνα με τον πρόεδρο του ΕΟΔΥ, Μιχάλη Γιαννάκο, το νοσοκομείο «Αττικόν» εφημέρευε από χθες έως σήμερα το πρωί και εισήχθησαν 73 περιστατικά κορωνοϊού. «Γέμισαν τα πάντα. Ψάχνουν χώρο πού θα χωρέσουν οι ασθενείς που περιμένουν στα ΤΕΠ. Εχουν ήδη γεμίσει πέντε κλινικές, η μία 28 κλινών και οι τέσσερις κλινικές 33 κλινών και η βραχείας νοσηλείας με 18 ασθενείς», επισημαίνει ο κ. Γιαννάκος που πραγματοποίησε το πρωί επίσκεψη στο Αττικό. Ο ίδιος προσθέτει ότι στη ΜΕΘ νοσηλεύονται 40 ασθενείς και υπάρχουν τρία κενά κρεβάτια, τα «οποία θα καλυφθούν άμεσα».

Εως χθες το βράδυ οι νοσηλευόμενοι σε ΜΕΘ σε όλη τη χώρα ξεπέρασαν τους 500 και έφτασαν σε 510, κατά πληροφορίες. Το σύνολο των νοσηλευόμενων ασθενών τόσο σε απλές όσο και σε ειδικές κλίνες πλησιάζει τις 4000. Μέχρι χθες ανέρχονταν σε 3787, τη στιγμή που οι νέες εισαγωγές έσπασαν τα ρεκορ και ανήλθαν σε 476.

Από σήμερα θα είναι σε πλήρη ανάπτυξη το έκτακτο σχέδιο του υπουργείου Υγείας για την αναδιάταξη των νοσοκομείων προκειμένου να αντιμετωπιστούν οι αυξανόμενες ανάγκες για κλίνες Covid. Το Ερρίκος Ντυνάν εντάσσεται κανονικά στις εφημερίες του ΕΣΥ, το Σισμανόγλειο είναι από σήμερα αποκλειστικά covid νοσηλευτικό ίδρυμα, και ιδιωτικές κλινικές θα συνδράμουν στις εφημερίες κλινικών του Θριασίου και του Ασκληπιείου Βούλας. Επιπλέον, αύριο, το Ιατρικό Περιστερίου και το Λητώ θα δέχονται περιστατικά covid για νοσηλεία.

Κίνητρα για ιδιώτες γιατρούς

Παράλληλα, στη άνιση «μάχη» ο Υπουργός Υγείας Βασίλης Κικίλιας καλεί το τελευταίο χρονικό διάστημα τους ιδιώτες γιατρούς να ενισχύσουν την εθνική προσπάθεια.
Στο πλαίσιο αυτό, σύμφωνα με πληροφορίες, ζήτησε με επιστολή του από τη Διοικήτρια του ΕΟΠΥΥ Θεανώ Καρποδίνη να πράξει τα δέοντα, προκειμένου οι συμβεβλημένοι γιατροί του Οργανισμού να ενισχύσουν τα Νοσοκομεία του ΕΣΥ.

Τα κίνητρα που δίνονται στους γιατρούς είναι μηνιαία αμοιβή 2.000 ευρώ, αφορολόγητη, ανεκχώρητη και ακατάσχετη, στα χέρια του Δημοσίου ή τρίτων, κατά παρέκκλιση κάθε γενικής και ειδικής διάταξης, η οποία δεν υπόκειται σε οποιαδήποτε κράτηση, τέλος ή εισφορά, δεν δεσμεύεται και δεν συμψηφίζεται με βεβαιωμένα χρέη προς τη Φορολογική Διοίκηση και το Δημόσιο εν γένει, τους Δήμους, τις Περιφέρειες, τα ασφαλιστικά ταμεία ή τα πιστωτικά ιδρύματα και δεν υπολογίζεται στα εισοδηματικά όρια για την καταβολή οποιασδήποτε παροχής κοινωνικού ή προνοιακού χαρακτήρα.

Πέραν αυτού, προβλέπεται και αμοιβή για τη συμμετοχή τους σε εφημερίες (εφόσον συμμετέχουν) ίση με αυτή του Επιμελητή Β’, ενώ προβλέπεται και σημαντική μοριοδότηση στη διαδικασία πλήρωσης θέσεων του Ε.Σ.Υ. αντίστοιχη όσων υπηρετούν σε απομακρυσμένες περιοχές για όσους συνεργαστούν (αφορά μόνο όσους ιατρούς συνεργαστούν με το Ε.Σ.Υ. δυνάμει του δέκατου τέταρτου άρθρου της από 13.4.2020 ΠΝΠ, η οποία κυρώθηκε με το αρ. 1 του ν.4690/2020).

Ο Ιατρικός Σύλλογος Αθηνών με εξαιρετικά επείγουσα επιστολή του, απευθύνει κάλεσμα προς του ιδιώτες γιατρούς μέλη του, με τις ειδικότητες Παθολογίας και Πνευμονολογίας να συνδράμουν το ΕΣΥ. «Ο ιατρικός κόσμος συσπειρώνει τις δυνάμεις του και μπαίνει με αυταπάρνηση στην πρώτη της μάχης ενάντια στην επιδημία. Την κρίσιμη αυτή ώρα ο πολίτης και η πατρίδα μας χρειάζονται. Σε αυτή τη μάχη δεν περισσεύει κανείς», επεσήμανε ο πρόεδρος του ΙΣΑ, Γιώργος Πατούλης.

Ειδήσεις σήμερα

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, ανά πάσα στιγμή στο EleftherosTypos.gr

Προτεινόμενα για εσάς

Κορονοϊός: 1 στα 4 νέα κρούσματα σε παιδιά 4 έως 18 ετών

Ελεύθερος Τύπος Newsroom

Σοκάρει η νέα πρόβλεψη: Χωρίς εμβόλιο οι άνθρωποι θα μολύνονται ξανά από κορονοϊό κάθε 16 μήνες

Ελεύθερος Τύπος Newsroom

Κορονοϊός: Σαρώνει η «Δέλτα» την Ευρώπη και… μεταλλάσσεται

Ελεύθερος Τύπος Newsroom

Κορονοϊός: Στα φόρτε της η πανδημία, βάζει στόχο τα παιδιά – Συναγερμός στη Β. Ελλάδα

Ελεύθερος Τύπος Newsroom

Λύματα: Αύξηση 176% στο Βόλο, 50% στην Αλεξανδρούπολη και 30% στη Λάρισα – Τι γίνεται σε Αττική και Θεσσαλονίκη

Ελεύθερος Τύπος Newsroom

Η γρίπη «σηκώνει κεφάλι»

Leonidas Kallidonis

Σαρηγιάννης: Μέσα στο Νοέμβριο 5.000 κρούσματα την ημέρα, αν δεν πάρουμε νέα μέτρα

Ελεύθερος Τύπος Newsroom

Κορονοϊός: Εντατικά συνεχίζεται η προσπάθεια για την «άνοδο» του τείχους ανοσίας – Τι περιλαμβάνει η επιχείρηση «πειθώ»

Ελεύθερος Τύπος Newsroom

Ιωαννίδης: Η Ελλάδα δεν τελείωσε με τον κορονοϊό – Κακή λύση το lockdown

Ελεύθερος Τύπος NewsRoom