ΕΛΕΥΘΕΡΟΣ ΤΥΠΟΣ
ΚΟΡΩΝΟΪΟΣ

Κορωνοϊός: «Βρετανική» μετάλλαξη το 90% από τα κρούσματα σε Αττική και Κρήτη – Οι 45αρηδες μπαίνουν στα νοσοκομεία

ΜΑΡΙΑ-ΝΙΚΗ ΓΕΩΡΓΑΝΤΑ

Εως και το 90% των κρουσμάτων στην Αττική και την Κρήτη οφείλονται στη «βρετανική» μετάλλαξη που τείνει να κυριαρχήσει και είναι ο κυριότερος ίσως παράγοντας της επιδημιολογικής επιβάρυνσης που παρουσιάζεται στη χώρα μας. Η επιδείνωση στους αριθμούς τόσο των κρουσμάτων όσο και κυρίως στα νοσοκομεία είναι συνεχής, με τους ειδικούς να εκτιμούν ότι την επόμενη εβδομάδα επιπλέον 200 ασθενείς θα χρειαστεί να διασωληνωθούν. Η μέση ηλικία των νέων εισαγωγών στα νοσοκομεία είναι τα 45 έτη, οι ασθενείς που χρειάζονται ΜΕΘ παραμένουν σε αυτήν κατά μέσο όρο μία εβδομάδα περισσότερο σε σχέση με τους προηγούμενους μήνες και πολλοί διασωληνωμένοι δεν έχουν υποκείμενα νοσήματα.

Τα στοιχεία

Η παραπάνω συνολική και ιδιαίτερα κρίσιμη κατάσταση αποτυπώθηκε στην καθιερωμένη ενημέρωση για τον κορονοϊό από την καθηγήτρια Παιδιατρικής και μέλος της Επιτροπής Εμπειρογνωμόνων του υπουργείου Υγείας, Βάνα Παπαευαγγέλου, τον αναπληρωτή υπουργό Υγείας, Βασίλη Κοντοζαμάνη, και τον υφυπουργό Πολιτικής Προστασίας, Νίκο Χαρδαλιά. Σύμφωνα με τα στοιχεία που έδωσε η κ. Παπαευαγγέλου, ο κυλιόμενος μέσος επτά ημερών είναι 1.909 κρούσματα, αριθμός σχεδόν διπλάσιος συγκριτικά με δύο εβδομάδες πριν. Ο δείκτης θετικότητας αγγίζει το 4% -το όριο ασφαλείας που έχει θέσει το Ευρωπαϊκό Κέντρο Ελέγχου Λοιμώξεων (ECDC)- και το σύνολο των ενεργών κρουσμάτων υπολογίζεται σε 16.500 στην Ελλάδα. Την επιδημία «οδηγούν» τα άτομα από 20 έως 60 ετών, που είναι και όσοι είναι πιο κινητικοί.

Η Αττική το τελευταίο δεκαπενθήμερο συγκεντρώνει 8.100 ενεργά περιστατικά και η διασπορά του ιού είναι μεγάλη σε όλες τις γειτονιές. Σύμφωνα, μάλιστα, με εκτιμήσεις τις οποίες επικαλέστηκε η καθηγήτρια Παιδιατρικής, το «βρετανικό» μεταλλαγμένο στέλεχος είναι… πίσω από έως και το 90% των περιστατικών σε Αττική και Κρήτη. Το λεπτό σχοινί πάνω στο οποίο ισορροπεί το Λεκανοπέδιο έχει άμεσο και δραματικό αντίκτυπο στα νοσοκομεία. Την εβδομάδα που τελειώνει πραγματοποιήθηκαν 1.600 νέες εισαγωγές μόνο στα νοσηλευτικά ιδρύματα της 1ης και 2ης Υγειονομικής Περιφέρειας, ενώ διασωληνώθηκαν σε όλη τη χώρα επιπλέον 196 ασθενείς. Η πληρότητα των ΜΕΘ Covid, ως αποτέλεσμα, ήταν μέχρι χθες στο 63% σε επίπεδο επικράτειας και στο 87% στην Αττική.

«Ασφυξία» στο ΕΣΥ

Με δεδομένο, όπως τόνισε, η κ. Παπαευαγγέλου, ότι πλέον οι ασθενείς μένουν κατά μέσο όρο μία εβδομάδα περισσότερο στην Εντατική, γίνεται εύκολα αντιληπτό ότι το ΕΣΥ θα δεχθεί περαιτέρω πίεση την ερχόμενη εβδομάδα. Προβλέψεις από μαθηματικά μοντέλα δείχνουν, σύμφωνα με την ίδια, ότι την ερχόμενη εβδομάδα θα χρειαστεί να διασωληνωθούν άλλοι 200 ασθενείς.

Ενα από τα χαρακτηριστικά του τρίτου κύματος είναι οι νεότεροι στα νοσοκομεία. Ο αναπληρωτής υπουργός Υγείας, Βασίλης Κοντοζαμάνης, επεσήμανε ότι ο μέσος όρος των νέων εισαγωγών έχει «πέσει» στα 45 έτη και, δυστυχώς, διασωληνωμένα νοσηλεύονται και άτομα χωρίς υποκείμενα νοσήματα. Πανελλαδικά, οι νέες εισαγωγές ανέρχονται κατά μέσο όρο σε 330 ημερησίως και το σύνολο των νοσηλευόμενων ασθενών με Covid-19 ξεπερνά τις 3.200.

Τέσσερις παράγοντες για την επιδημιολογική επιβάρυνση απαρίθμησε η καθηγήτρια Παιδιατρικής. Κυριότερος είναι οι μεταλλάξεις, που όπως είχε αναφέρει χαρακτηριστικά σε προηγούμενη ενημέρωσή της «πρέπει να θεωρήσουμε ότι είναι παντού». Επίσης, ο χειμωνιάτικος καιρός που έκλεισε τους πολίτες μέσα στα σπίτια τους τις προηγούμενες εβδομάδες φαίνεται πως επέδρασε αρνητικά, ενώ η χαλάρωση μερίδας των πολιτών, που πλέον έχουν πια κουραστεί από τα μέτρα, έβαλε το «λιθαράκι» της. Η κ. Παπαευαγγέλου έκανε σαφές ότι το να περπατά κανείς σε ανοιχτό χώρο φορώντας τη μάσκα του, ακόμη και εάν ο υπαίθριος αυτός χώρος είναι δημοφιλής και συγκεντρώνει κόσμο, δεν αποτελεί αιτία αύξησης των μεταδόσεων. Αντίθετα, όμως, η μετάδοση του ιού είναι πολύ πιθανή όταν μια παρέα συγκεντρώνεται γύρω από ένα παγκάκι και για να πιει κάποιος καφέ ή να καπνίσει κατεβάζει διαρκώς τη μάσκα του και μιλάει. Τέλος, η μετάδοση είναι πλέον πιο εύκολη λόγω της ευρείας διασποράς και των «πολλών ευκαιριών» που έχει ο ιός.

Χθες τα ημερήσια κρούσματα ξεπέρασαν για ακόμη μία ημέρα τα 2.200 και ανήλθαν σε 2.215, τα οποία αντιστοιχούν σε 56.061 τεστ (26.171 μοριακά και 29.890 rapid). O ΕΟΔΥ ανακοίνωσε για την Αττική 1.057 περιστατικά -τα 314 εκ των οποίων στο κέντρο της Αθήνας- και 247 για τη Θεσσαλονίκη. Το ιικό φορτίο παραμένει υψηλό για την Αχαΐα -107 νέα περιστατικά-, τη Λάρισα που κατέγραψε 56 κρούσματα χθες, το Ηράκλειο με 39 μολύνσεις. «Δεν είναι μόνο η Αττική. Η τάση είναι αυξητική στις περισσότερες περιφερειακές ενότητες», τόνισε η κ. Παπαευαγγέλου. 

Σε… βαθύ κόκκινο

Σήμερα ξεκινά το πρώτο Σαββατοκύριακο με περιορισμούς στις μετακινήσεις με κωδικό 6 και 2 των SMS. Παράλληλα με αυτά τα οριζόντια μέτρα, στο «βαθύ κόκκινο» εντάσσονται ακόμη δύο περιοχές, η Περιφερειακή Ενότητα Φωκίδας και ο Δήμος Ανωγείων στο Ρέθυμνο. Ειδικά για τα Ανώγεια, ο υφυπουργός Πολιτικής Προστασίας, Νίκος Χαρδαλιάς, τόνισε ότι τα περιστατικά έχουν διπλασιαστεί σε… δύο ημέρες. Αξίζει να σημειωθεί ότι το Ρέθυμνο είναι η τρίτη κατά σειρά, μετά την Αττική και τη Θεσσαλονίκη, περιοχή με τη μεγαλύτερη συγκέντρωση περιστατικών του βρετανικού μεταλλαγμένου στελέχους.

Παράλληλα, σύμφωνα με όσα ανακοίνωσε ο κ. Χαρδαλιάς, ιδιαίτερα αυξημένο είναι το ιικό φορτίο στην Περιφερειακή Ενότητα Κοζάνης και ιδιαίτερα στους Δήμους Εορδαίας και Κοζάνης, στις Περιφερειακές Ενότητες Καστοριάς, Ιωαννίνων, Καβάλας, Ημαθίας (και ιδιαίτερα στον Δήμο Αλεξάνδρειας), καθώς και στις Περιφερειακές Ενότητες Σερρών, Κιλκίς, Ζακύνθου, Χανίων και Ρεθύμνης.
Ο κ. Χαρδαλιάς επέστησε την προσοχή των κατοίκων στις περιοχές αυτές, καθώς όπως είπε οι δείκτες του μέσου όρου των 14 ημερών ανά 100.000 κατοίκους, καθώς και των επτά ημερών, σιγά σιγά επιδεινώνονται και πλησιάζουν το επίπεδο του συναγερμού. Απηύθυνε έκκληση για πιστή εφαρμογή των μέτρων, ειδικά σε αυτές τις περιοχές.

Επιτρέπονται οι γάμοι

Επιτρέπεται τελικά η τέλεση γάμων, ακόμη και σε περιοχές που είναι στο «βαθύ κόκκινο», με την παρουσία έως 9 ατόμων, συμπεριλαμβανομένου του θρησκευτικού ή πολιτικού λειτουργού καθώς και του αναγκαίου βοηθητικού προσωπικού. Η άρση της αναστολής των τελετών γάμων στις περιοχές με σκληρό lockdown, όπως είπε ο κ. Χαρδαλιάς, προέκυψε ύστερα από ομόφωνη απόφαση της επιτροπής υπέρ του αιτήματος του υπουργείου Παιδείας και Θρησκευμάτων για την εφαρμογή ίδιων όρων στην τέλεση πολιτικών και θρησκευτικών γάμων.

Παράλληλα, ο κ. Χαρδαλιάς έδωσε διευκρινίσεις σχετικά με τη μετάβαση στα ΚΤΕΟ. Πιο αναλυτικά, για τη μετάβαση σε ΚΤΕΟ δεν υφίστανται οι περιορισμοί που ανακοινώθηκαν για τον κωδικό 2 (μετακίνηση εντός οικείου δήμου ή σε απόσταση 2 χιλιομέτρων από την κατοικία). Για τη μετακίνηση απαιτείται αποστολή SMS με τον κωδικό 2 (ή έντυπη βεβαίωση), καθώς και αποδεικτικό του ραντεβού με το ΚΤΕΟ.

Από την έντυπη έκδοση του Ελεύθερου Τύπου 

Ακολούθησε το eleftherostypos.gr στο Google News και μάθε πρώτος όλες τις ειδήσεις 

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, ανά πάσα στιγμή στο EleftherosTypos.gr

Προτεινόμενα για εσάς

Εμβολιασμοί εργαζομένων: Έως και 3 ώρες δικαιολογημένη απουσία από την εργασία

Tinad

Κορωνοϊός: Σε ποια σημεία θα γίνονται δωρεάν rapid tests την Πέμπτη

Tinad

Sinopharm: Στη «μάχη» το εμβόλιο με αδρανοποιημένο τον… ίδιο τον κορωνοϊό

Evanthia Karra

Κορωνοϊός: Υποχρεωτικά self test για εργαζόμενους σε σούπερ μάρκετ, λιανεμπόριο, εστίαση

Evanthia Karra

Κικίλιας: 27.427 τα ενεργά κρούσματα κορωνοϊού στην Ελλάδα – Ποιες περιοχές προβληματίζουν

Tinad

Πιστοποιητικό εμβολιασμού: «Ναι» από το Συμβούλιο της Ευρώπης – Οι βασικές τροπολογίες

Tinad

Κορωνοϊός: «Οδηγεί» την πανδημία η Αττική με 1.383 νέα κρούσματα, 475 στη Θεσσαλονίκη – Αναλυτικά ο χάρτης της διασποράς

Tinad

Κορωνοϊός 14/04: 3.089 νέα κρούσματα – 809 οι διασωληνωμένοι, 81 νέοι θάνατοι

Tinad

Κορωνοϊός – Γαλλία: Το εμβόλιο της Johnson & Johnson θα χορηγείται σε άτομα άνω των 55 ετών

Tinad