ΕΛΕΥΘΕΡΟΣ ΤΥΠΟΣ
ΚΟΡΩΝΟΪΟΣ

Κορωνοϊός: Παραμένει η ανησυχία με αύξηση των κρουσμάτων – Οι «κόκκινες» περιοχές

Κορωνοϊός: Παραμένει η ανησυχία με αύξηση των κρουσμάτων – Οι «κόκκινες» περιοχές

Newsroom eleftherostypos.gr

Κορωνοϊός: Επιμένει το ιικό φορτίο στο λεκανοπέδιο, όπου καταγράφεται 1 στα 3 κρούσματα κορωνοϊού τις τελευταίες ημέρες, με την Πολιτική Προστασία να ανακοινώνει χθες παράταση του σκληρού lockdown στην Δυτική Αττική.

Την ίδια ώρα, δύσκολη είναι η κατάσταση και πάλι στην Κοζάνη όπου επίσης παρατείνεται το αυστηρό lockdown, ενώ επιπρόσθετα μέτρα επιβάλλονται και σε περιοχές της Ροδόπης και του Λασιθίου.

Χθες, πρώτη ημέρα μετά τις γιορτές της Πρωτοχρονιάς που πραγματοποιήθηκε ικανοποιητικός αριθμός τεστ κορωνοϊού (περισσότερα των 30.000), ο ΕΟΔΥ ανακοίνωσε 928 νέα κρούσματα σε όλη τη χώρα. Εξ αυτών 324 καταγράφονται στην Αττική και 99 στη Θεσσαλονίκη.

Παρατείνεται το αυστηρό lockdown σε Δυτική Αττική, Κοζάνη

Όπως έγινε γνωστό από την Πολιτική Προστασία, παρατείνεται το lockdown λόγω κορωνοϊού στους Δήμους Ασπροπύργου, Ελευσίνας της ΠΕ Δυτικής Αττικής και στους Δήμους Εορδαίας, Βοΐου και Κοζάνης της ΠΕ Κοζάνης.

Επιπροσθέτως, νέα περιοριστικά μέτρα επιβάλλονται στην Τοπική Κοινότητα Παλαίκαστρου του Δήμου Σητείας της ΠΕ Λασιθίου, ενώ επεκτείνονται τα περιοριστικά μέτρα στις ΤΚ Νέδας, Αγιοχωρίου και Ήπιου του Δήμου Αρριανών της ΠΕ Ροδόπης λόγω αύξησης των κρουσμάτων κορωνοϊού στις περιοχές.

Τα μέτρα που αποφασίστηκαν

Οπως ανακοινώθηκε, τα μέτρα για την Δυτική Αττική και την Κοζάνη παρατείνονται ως τις 11 Ιανουαρίου, ενώ για τις περιοχές στην Ροδόπη και την Σητεία, τα μέτρα θα ισχύουν ως τις 10 και 15 Ιανουαρίου αντίστοιχα.

Αναλυτικά τα μέτρα:
  • Απαγόρευση μετακίνησης εκτός των ορίων των Δήμων Ασπροπύργου, Ελευσίνας της ΠΕ Αττικής, των Δήμων Εορδαίας, Κοζάνης και Βοΐου της ΠΕ Κοζάνης, της Περιφέρειας Δυτικής Μακεδονίας, της ΤΚ Παλαίκαστρου του Δήμου Σητείας της ΠΕ Λασιθίου και των ΤΚ Νέδας, Αγιοχωρίου και Ήπιου του Δήμου Αρριανών της ΠΕ Ροδόπης, εξαιρουμένης της μετακίνησης για λόγους υγείας.
  • Από τις 18:00 έως τις 05:00 απαγόρευση οποιασδήποτε μετακίνησης πολιτών, εξαιρουμένων των εργαζομένων και οι οποίοι θα μπορούν μόνο να μετακινούνται από την οικία τους προς την εργασία τους και αντιστρόφως με αποκλειστική άδεια του εργοδότη τους.
  • Αναστολή πραγματοποίησης θρησκευτικών τελετών.
  • Αναστολή λειτουργίας καταστημάτων (λιανεμπορίου κ.λπ.).
Επίσης:
  • Τη λήψη μέριμνας από την Περιφέρεια Αττικής, Δυτικής Μακεδονίας, Κρήτης και Αν. Μακεδονίας και Θράκης για την τροφοδοσία και την παροχή ειδών πρώτης ανάγκης (τρόφιμα, φάρμακα κ.α.) των κατοίκων και για την κάθε είδους συνδρομή σε περιπτώσεις κατοίκων χρονίως πασχόντων και αναξιοπαθούντων.
  • Τη λήψη μέριμνας της Περιφερειακής Διοίκησης Πυροσβεστικών Υπηρεσιών (ΠΕ.ΠΥ.Δ.) Αττικής, Δυτικής Μακεδονίας, Κρήτης και Αν. Μακεδονίας και Θράκης για συνδρομή σε προσωπικό και μέσα, όπου και όταν απαιτηθεί.
  • Την επιτήρηση και ανάληψη κάθε αναγκαίας ενέργειας από τη Γενική Αστυνομική Διεύθυνση Αττικής (Γ.Α.Δ.Α.) την Γενική Περιφερειακή Αστυνομική Διεύθυνση (ΓΕ.Π.Α.Δ.) Δυτικής Μακεδονίας, Κρήτης και Αν. Μακεδονίας και Θράκης για την τήρηση του κατ’ οίκον και γεωγραφικού περιορισμού των κατοίκων.
Τέλος, τα παραπάνω περιοριστικά μέτρα ισχύουν:

α) από την Τετάρτη 06-01-2021 και ώρα 06:00 μέχρι τη Δευτέρα 11-01-2021 για τους Δήμους Ασπροπύργου, Ελευσίνας, Εορδαίας, Βοΐου και Κοζάνης

β) από την Τετάρτη 6-1-2021 και ώρα 06.00 για δέκα (10) ημέρες ήτοι έως και 15-1-2021 για την Τοπική Κοινότητα Παλαίκαστρου Δήμου Σητείας της ΠΕ Λασιθίου

γ) από την Τετάρτη 6-1-2021 και ώρα 06.00 έως και 10-1-2021 για τις Τοπικές Κοινότητες Νέδας, Αγιοχωρίου και Ήπιου του Δήμου Αρριανών της ΠΕ Ροδόπης

Αναπόφευκτη η αύξηση των κρουσμάτων μετά τις γιορτές

Ειδικοί και στελέχη της κυβέρνησης έχουν μιλήσει επανειλημμένως για τους κινδύνους που εγκυμονούσαν οι μετακινήσεις των πολιτών κατά τη διάρκεια των γιορτών, με συνωστισμό ατόμων σε κλειστούς χώρους, ιδανικό πεδίο διάδοσης του κορωνοϊού.

Επιπλέον, η επιτροπή αναμένει τα αποτελέσματα αυτής της αύξησης του συγχρωτισμού μέσα στις επόμενες δέκα ημέρες, προκειμένου να διαπιστωθεί η έκταση της διάδοσης του κορωνοϊού κατά τη διάρκεια των γιορτών.

Αύξηση του ιικού φορτίου στα λύματα της Αττικής

Το πρωί της Τρίτης, ο καθηγητής Αναλυτικής Χημείας του ΕΚΠΑ, Ν. Θωμαΐδης, μιλώντας στον ΣΚΑΪ σημείωσε πως παρατηρήθηκε αύξηση του ιικού φορτίου στα λύματα της Αττικής το τελευταίο δεκαήμερο.

Για την ακρίβεια επεσήμανε πως παρατηρήθηκαν 2 αυξήσεις. Μία τα Χριστούγεννα 26-27/12/2020 και μία στις 31/12/2020 – 1/1/2021. Η πρώτη αύξηση ήταν σχεδόν διπλασιασμός του ιικού φορτιού και η δεύτερη σχεδόν τριπλασιασμός.

«Είναι κάποιες παρατηρήσεις που μας οδηγούν στο να κάνουμε κάποιες υποθέσεις. Πρέπει να είμαστε ιδιαίτερα προσεχτικοί τις επόμενες 2 βδομάδες διότι αν είναι έτσι ενδέχεται να έχουμε μεγαλύτερη διάδοση αν δεν τηρηθούν τα μέτρα» σημείωσε ο κ. Θωμαΐδης για την εξέλιξη της πανδημίας στη χώρα μας.

Σε δέκα μέρες θα γνωρίζουμε αν απέδωσαν τα μέτρα

Σε δέκα μέρες περίπου θα έχουμε πιο ξεκάθαρη εικόνα για το πού μπορούμε να βρισκόμαστε, δηλαδή αν θα μπορέσει η κυβέρνηση να κάνει μικρή άρση της αυστηροποίησης των μέτρων ή όχι», δήλωσε το βράδυ στο κεντρικό δελτίο ειδήσεων της ΕΡΤ ο Ηλίας Μόσιαλος.

Απαντώντας σε ερώτηση για το αν θεωρεί ότι θα έχουμε αύξηση κρουσμάτων τις επόμενες μέρες που θα μας οδηγήσει σε παράταση της καραντίνας, ο καθηγητής Πολιτικής Υγείας στο LSE και εκπρόσωπος της ελληνικής κυβέρνησης στην Ευρωπαϊκή Ένωση για την πανδημία, σημείωσε ότι θα πρέπει να περιμένουμε να δούμε μέχρι τις αρχές της επόμενης εβδομάδας ποια θα είναι η επιτυχία της αυστηροποίησης των μέτρων που εξήγγειλε και εφαρμόζει η κυβέρνηση.

Ειδήσεις 

Θεοφάνεια – Θεσσαλονίκη: Από το ξημέρωμα στις εκκλησίες για τον αγιασμό [βίντεο]

Απίστευτο: Εβαλαν πρόστιμο για άσκοπη μετακίνηση σε γιατρό που πήγαινε σε εφημερία – Ευτυχώς το πήραν πίσω

Γιατί η Καμάλα Χάρις σπέρνει τον πανικό στους πορνοστάρ

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, ανά πάσα στιγμή στο EleftherosTypos.gr

Προτεινόμενα για εσάς

Κορωνοϊός – Σκωτία: Παράταση του lockdown μέχρι τα μέσα Φεβρουαρίου

Ανδρέας Ντίνης

Γερμανία: Παράταση του lockdown έως τις 14 Φεβρουαρίου

Ανδρέας Ντίνης

Κορωνοϊός: «Μας είπαν να πούμε ψέματα, ξέραμε ότι προκαλούσε θανάτους» – Νέες μαρτυρίες γιατρών από την Ουχάν

Tinad

Κορωνοϊός: Αυτή είναι η πρώτη πραγματική φωτογραφία του!

Evanthia Karra

«Στενάζουν» τα ξενοδοχεία: Μόνο 1 από τα 5 συνεχούς λειτουργίας κατάφερε να μείνει ανοιχτό – Καθίζηση τζίρου 78% το 2020

Μιχάλης Μάρδας

Reuters: H Γερμανία αναμένεται να παρατείνει το lockdown μέχρι τις 15 Φεβρουαρίου

Tinad

Το κουνούπι που ανησυχεί τους επιστήμονες σχετικά με την πρόκληση μιας νέας πανδημίας

Μαρίνα Μπενέκου

Περιφέρεια Δ. Ελλάδας: Ανοίγουν κατ’ εξαίρεση 45 θέσεις… άμυνας στον κορωνοϊό – Οι ειδικότητες ανά περιοχή [πίνακας]

Δημήτρης Ντόγκας

Κορωνοϊός – Μύθοι και αλήθειες για το εμβόλιο: Μπορεί να προκαλέσει τη νόσο; Πόσες ανεπιθύμητες ενέργειες αλλεργιών έχουν καταγραφεί στην Ελλάδα;

Μιχάλης Μάρδας