Ελεύθερος Τύπος
ΚΟΡΩΝΟΪΟΣ

Κορωνοϊός: Σήμα κινδύνου για άγρια… μεθεόρτια – Ποιες είναι οι 10 περιοχές που ανησυχούν τους ειδικούς

κρούσματα

ΜΑΡΙΑ – ΝΙΚΗ ΓΕΩΡΓΑΝΤΑ

Κορωνοϊός: Την ανησυχία του εξέφρασε κατά τη χθεσινή ενημέρωση ο υπουργός Υγείας, Βασίλης Κικίλιας, για πιθανή αύξηση των κρουσμάτων μετά τις γιορτές.

Δέκα περιοχές, μάλιστα, βρίσκονται στο “κόκκινο” και μοιάζουν έτοιμες για… ανάφλεξη. Ολα αυτά σημαίνουν ότι η εξέλιξη των εμβολιασμών στη χώρα μας δεν πρέπει να λαμβάνεται ως το τέλος επίδειξης προσοχής και τήρησης των μέτρων. Μέχρι και χθες, πάντως, είχαν εμβολιαστεί 1.763 άτομα από τα οποία οι 1.695 υγειονομικοί. Επιπλέον, από την ερχόμενη Δευτέρα, επιπλέον δεκάδες νοσοκομεία ξεκινούν εμβολιασμούς στο υγειονομικό προσωπικό, παράλληλα με την έναρξη των εμβολιασμών σε φιλοξενούμενους και προσωπικό των δομών πρόνοιας.

“Θέλω να εκφράσω την ανησυχία μου”, τόνισε ο κ. Κικίλιας κατά τη χθεσινή τακτική ενημέρωση, και επικαλούμενος τη διεθνή εμπειρία επεσήμανε ότι μετά από εορταστικές περιόδους παρατηρείται αύξηση στους αριθμούς των νέων κρουσμάτων κορονοϊού. “Σας ζητάω από καρδιάς να σκεφτείτε τους αγαπημένους μας ανθρώπους”, είπε χαρακτηριστικά.

Σύμφωνα με τον υπουργό Υγείας, η αποτύπωση της συμπεριφοράς τις εορτές θα φανεί περίπου δύο εβδομάδες μετά από κάθε περίοδο. Δηλαδή όποια χαλάρωση τα Χριστούγεννα θα καταγραφεί σε αριθμούς την ερχόμενη εβδομάδα, ανάλογες συμπεριφορές την Πρωτοχρονιά θα φανούν στις 15 Ιανουαρίου κ.ό.κ.

Αξίζει να σημειωθεί ότι τόσο σήμερα, Παραμονή Πρωτοχρονιάς, όσο και αύριο, πρώτης ημέρας του νέου έτους, ισχύουν οι ίδιοι με τα Χριστούγεννα περιορισμοί. Για να μεταβεί κανείς σε γιορτινό τραπέζι στέλνει τον κωδικό 6 στο 13033, από τους ειδικούς συστήνεται ο εορτασμός έλευσης της νέας χρονιάς να γίνει μόνο με τα μέλη της στενής οικογένειας ενώ εάν αυτό δεν τηρηθεί να συγκεντρωθούν έως εννέα άτομα μόνο από δύο οικογένειες. Σε κάθε περίπτωση η κυκλοφορία απαγορεύεται από τις 10 το βράδυ έως τις 5 το πρωί.

SOS για 10 περιοχές

Ο υπουργός Υγείας κατονόμασε 10 περιοχές, οι οποίες εξακολουθούν να βρίσκονται στο “κόκκινο” σε επίπεδο επιδημιολογικής εικόνας, σύμφωνα με τα στοιχεία που συγκέντρωσε και ανέλυσε η επιτροπή με επικεφαλής τον καθηγητή Σωτήρη Τσιόδρα.

Πρόκειται για το νησί της Καλύμνου, της Θάσου, την Κοζάνη, το Κιλκίς, τη δυτική Αττική, τη Ροδόπη, τον Εβρο, τη Φλώρινα, την Ξάνθη και τη Λέσβο.

Ενδεικτικά, σύμφωνα με τη χθεσινή επιδημιολογική έκθεση του ΕΟΔΥ, στη δυτική Αττική εντοπίστηκαν επιπλέον 30 κρούσματα και καταγράφει 18,64 κρούσματα ανά 100.000 πληθυσμού, στον Εβρο 48 νέα περιστατικά (32,44 κρούσματα/100.000 πληθυσμού), στο Κιλκίς επιπλέον 24 διαγνώσεις (29,84 περιστατικά/100.000 κατοίκων).

Το νησί της Καλύμνου καταγράφει πολύ υψηλή επίπτωση της Covid-19 και συγκεκριμένα 40,74 περιστατικά ανά 100.000 πληθυσμού. Χθες εντοπίστηκαν ακόμη 12 κρούσματα. Υπενθυμίζεται ότι η έξαρση στο νησί οφείλεται, σύμφωνα με τις πληροφορίες, σε αρραβώνα.

Περιστατικά

Ο ΕΟΔΥ χθες ανακοίνωσε 942 νέα περιστατικά, με την Αττική να συγκεντρώνει το 37% του συνόλου των νέων διαγνώσεων. Η Θεσσαλονίκη, μάλιστα, καταγράφει τα μισά περιστατικά από την Αττική, 170 και 347 κρούσματα αντίστοιχα. Αξίζει να σημειωθεί ότι εκτός από τη δυτική Αττική, οι θύλακες της επιδημίας είναι πολλοί και στον κεντρικό τομέα Αθηνών – 90 νέα κρούσματα καταγράφηκαν χθες. Το ποσοστό θετικότητας για την εβδομάδα 21-27 Δεκεμβρίου σε όλη τη χώρα συρρικνώθηκε περαιτέρω και διαμορφώνεται στο 2,90%. Παρόμοια μείωση παρουσιάζεται και στον δείκτη Rt που εκτιμάται σε επίπεδο επικράτειας στο 0.71.

Ο αριθμός των διασωληνωμένων παραμένει υψηλά, και μέχρι χθες 443 ασθενείς νοσηλεύονταν με μηχανική υποστήριξη της αναπνοής τους.

 ΧΡΟΝΟΔΙΑΓΡΑΜΜΑ

 Εμβολιάστηκαν ήδη 1.763, στην πλειοψηφία τους υγειονομικοί

Στους 1.763 ανέρχονταν έως χθες οι εμβολιασμοί που έχουν πραγματοποιηθεί στα νοσοκομεία της Αττικής και τα τέσσερα της Περιφέρειας (Θεσσαλονίκη, Ιωάννινα, Πάτρα, Λάρισα). Από το συνολικό νούμερο, οι 1.695 είναι υγειονομικοί και οι 68 πολιτικοί ή μέλη των Ενόπλων Δυνάμεων και των Σωμάτων Ασφαλείας.

Την ερχόμενη Δευτέρα 4 Ιανουαρίου αναμένεται να ξεκινήσει ο μαζικότερος εμβολιασμός των υγειονομικών, ταυτόχρονα με όσους φιλοξενούνται ή εργάζονται σε δομές Πρόνοιας, μεταξύ των οποίων και οι Μονάδες Φροντίδας Ηλικιωμένων. Σύμφωνα με το χρονοδιάγραμμα που έδωσε αναλυτικά χθες ο κ. Κικίλιας, στις 4/1 ξεκινούν εμβολιασμοί σε άλλα 40 νοσοκομεία, στις 7/1 εντάσσονται ακόμη 40 και στις 11/1 αναμένεται να ξεκινήσει ο εμβολιασμός υγειονομικών σε επιπλέον 36 νοσοκομεία.

Mέχρι τις 20 Ιανουαρίου θα έχουν εμβολιαστεί περίπου 60.000 υγειονομικοί, όπως και όσοι υπηρετούν στα ιδιωτικά νοσοκομεία και θα εμβολιαστούν, όμως, στα νοσηλευτικά ιδρύματα του ΕΣΥ.

“Βρισκόμαστε σε ένα ξέφωτο. Σε σύντομο διάστημα, στο πρώτο μισό του 2021 η κατάσταση της χώρας θα βρίσκεται σε μια πολύ καλή πορεία”, επεσήμανε ο παθολόγος-λοιμωξιολόγος, πρόεδρος της Ελληνικής Εταιρείας Λοιμώξεων και μέλος της Επιτροπής Εμπειρογνωμόνων Παναγιώτης Γαργαλιάνος-Κακολύρης. Ο ίδιος τόλμησε την πρόβλεψη ότι στα μισά του 2021 η ζωή θα “είναι πολύ καλή”.

Στο μεταξύ, ζωηρό είναι το ενδιαφέρον για δωρεάν τέστινγκ που υλοποιεί η κυβέρνηση για να έχει μια ξεκάθαρη εικόνα της διασποράς του κορονοϊού στην κοινότητα. Τις πρώτες ημέρες λειτουργίας της πλατφόρμας testing.gov.gr υποβλήθηκαν 25.786 αιτήσεις. Με βάση αυτές πραγματοποιήθηκαν περισσότερα από 13.000 τεστ μέχρι την Τρίτη. Στην Αττική συμπληρώθηκαν 12.942 φόρμες αίτησης και στη Θεσσαλονίκη 3.361. Σε νησιά και περιοχές της βόρειας Ελλάδας (όπως είναι η Καστοριά και τα Γρεβενά) ο αριθμός των αιτήσεων είναι πολύ χαμηλότερος. Σύμφωνα με την κυβέρνηση, η συμμετοχή όλων είναι πολύτιμη με στόχο οι ειδικοί να προλαβαίνουν τη διασπορά.

Ειδήσεις 

Ρεβεγιόν Πρωτοχρονιάς με απαγόρευση κυκλοφορίας, SMS και μπλόκα – Το σχέδιο της ΕΛ.ΑΣ. για την τήρηση των αυστηρών μέτρων

Καιρός: Κακό μέχρι την τελευταία στιγμή – Με βροχές και καταιγίδες μας αποχαιρετά το 2020

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, ανά πάσα στιγμή στο EleftherosTypos.gr

Προτεινόμενα για εσάς

Κορονοϊός: 1 στα 4 νέα κρούσματα σε παιδιά 4 έως 18 ετών

Ελεύθερος Τύπος Newsroom

Κορονοϊός: Συναγερμός για 100 κρούσματα στην Επισκοπή Ναούσης μετά από γάμο [βίντεο]

Ελεύθερος Τύπος NewsRoom

Σοκάρει η νέα πρόβλεψη: Χωρίς εμβόλιο οι άνθρωποι θα μολύνονται ξανά από κορονοϊό κάθε 16 μήνες

Ελεύθερος Τύπος Newsroom

Κορονοϊός: Σαρώνει η «Δέλτα» την Ευρώπη και… μεταλλάσσεται

Ελεύθερος Τύπος Newsroom

Κορονοϊός: Στα φόρτε της η πανδημία, βάζει στόχο τα παιδιά – Συναγερμός στη Β. Ελλάδα

Ελεύθερος Τύπος Newsroom

Λύματα: Αύξηση 176% στο Βόλο, 50% στην Αλεξανδρούπολη και 30% στη Λάρισα – Τι γίνεται σε Αττική και Θεσσαλονίκη

Ελεύθερος Τύπος Newsroom

Κορονοϊός: Συναγερμός στον ΕΟΔΥ – Περισσότερα από 3.500 κρούσματα σήμερα, αναμένεται έκρηξη εντός της εβδομάδας

Λάμπρος Κατσαρός

Κορονοϊός: Έξαρση των κρουσμάτων στην ανατολική Ευρώπη- Τα δυσοίωνα ρεκόρ Ρωσίας, Ουκρανίας, Βουλγαρίας, Πολωνίας, Ρουμανίας και Τσεχίας

Μαρίνα Μπενέκου

Η γρίπη «σηκώνει κεφάλι»

Leonidas Kallidonis