Ελεύθερος Τύπος
ΚΟΡΩΝΟΪΟΣ

Κορωνοϊός: Ξεκίνησε η διανομή των εμβολίων της Pfizer στα κράτη της ΕΕ [βίντεο]

Τι είναι το mRNA

Newsroom eleftherostypos.gr

Με ένα βίντεο στο Twitter, η Ευρωπαϊκή Επιτροπή ανακοίνωσε ότι ξεκίνησε η αποστολή των εμβολίων κατά του κορωνοϊού προς τα 27 κράτη-μέλη της Ευρωπαϊκής Ένωσης, ώστε να ξεκινήσουν οι εμβολιασμοί στις 27 Δεκεμβρίου και στην Ευρώπη.


«Αφού πακετάραμε προσεκτικά τις δόσεις των προσφάτως εγκεκριμένων εμβολίων κατά του κορωνοϊού, έφυγαν για τις 27 χώρες της Ευρωπαϊκής Ένωσης», ανέφερε στην ανάρτησή της Κομισιόν. Πρόσθεσε δε ότι «αυτά τα εμβόλια θα φτάσουν σύντομα στους προορισμούς τους για να χρησιμοποιηθούν κατά τις «Μέρες Εμβολιασμού της ΕΕ» στις 27, 28 και 29 Δεκεμβρίου».

Τα βήματα στο δρόμο προς την «Ελευθερία»

Ενώνονται σταδιακά τα πολλαπλά κομμάτια του δύσκολου… παζλ του εμβολιασμού κατά της Covid-19.

Το Εθνικό Επιχειρησιακό Σχέδιο που είδε το φως της δημοσιότητας περιλαμβάνει αναλυτικά τις φάσεις εμβολιασμού, το ποιοι θα εμβολιαστούν κατά προτεραιότητα και όλα τα στάδια από τη στιγμή παραλαβής των εμβολίων έως τη χορήγησή τους. Την ίδια στιγμή, ετοιμάζονται και τα εμβολιαστικά κέντρα ανά την επικράτεια, όπου θα προσέρχονται οι πολίτες κατόπιν ραντεβού μετά τα μέσα Ιανουαρίου, όταν και «ανοίξει» η σχετική διαδικασία.

Τρία από τα εμβολιαστικά κέντρα της Αττικής στεγάζονται στο Κέντρο Υγείας Ιλίου, όπου βρέθηκε ο «Ελεύθερος Τύπος», ξεναγήθηκε στους χώρους και έμαθε αναλυτικά τη διαδικασία του εμβολιασμού.

Σύμφωνα με το Εθνικό Επιχειρησιακό Σχέδιο Εμβολιασμών ή αλλιώς επιχείρηση «Ελευθερία», στην Ελλάδα αντιστοιχεί ποσοστό του συνόλου των δόσεων που κάθε παραγωγός εταιρία θα διαθέσει, αναλογικά του πληθυσμού της, με δικαίωμα προαίρεσης για περισσότερα. Πιο αναλυτικά, και με βάση τα συμβόλαια προαγοράς, από το πρώτο και μόνο εγκεκριμένο για την ώρα εμβόλιο Pfizer/BioNTech αναμένονται συνολικά 4,7 εκατ. δόσεις, από το εμβόλιο AstraZeneca/Oxford 7,1 εκατ. δόσεις, από την Johnson & Johnson 4,7 εκατ. δόσεις, από τις Sanofi/GSK 4,7 εκατ. δόσεις, από τη Moderna 1,8 και από την Curevac 5,3 εκατ. δόσεις. Συνολικά και για τις έξι εταιρίες ανέρχονται σε 28,3 εκατομμύρια, αριθμός, που, όμως, ενδέχεται να μεταβληθεί, όπως αναφέρεται στο αναλυτικό επιχειρησιακό σχέδιο, ανάλογα με τις προσφερόμενες ποσότητες των εταιριών και την εγκεκριμένη κατανομή δόσεων από την Ευρωπαϊκή Ενωση.

Υπενθυμίζεται ότι όλα τα εμβόλια, πλην αυτό της Johnson & Johnson, είναι δύο δόσεων, δηλαδή οι 28,3 εκατ. δόσεις αντιστοιχούν σε περίπου 14 εκατ. άτομα.

Ποιοι και πότε

Η έναρξη των εμβολιασμών αναμένεται την προσεχή Κυριακή, 27 Δεκεμβρίου. Πρώτοι θα εμβολιαστούν μία νοσηλεύτρια και ένας ηλικιωμένος. Την ίδια ημέρα αναμένεται στον «Ευαγγελισμό» ο εμβολιασμός της Προέδρου της Δημοκρατίας, Κατερίνας Σακελλαροπούλου, και του πρωθυπουργού, Κυριάκου Μητσοτάκη. Θα ακολουθήσουν οι πολιτικοί αρχηγοί, εκτός του επικεφαλής της Ελληνικής Λύσης, Κυριάκου Βελόπουλου. Ανάμεσα σε όσους περιλαμβάνονται στην πρώτη φάση και αναμένεται να εμβολιαστούν έως τις 10 Ιανουαρίου (συνολικά 70.000 άτομα) είναι 45 άτομα της πολιτειακής, πολιτικής ηγεσίας των Ενόπλων Δυνάμεων, των Σωμάτων Ασφαλείας και φορέων της πρώτης γραμμής. Ενδεικτικά αναφέρονται οι ηγεσίες των υπουργείων Εξωτερικών, Προστασίας του Πολίτη, Εθνικής Αμυνας, Υγείας, οι ηγεσίες του ΕΟΔΥ, του ΕΟΠΥΥ.

Η πρώτη πληθυσμιακή ομάδα που έχει προτεραιότητα είναι οι υγειονομικοί και το προσωπικό κοινωνικών υπηρεσιών. Επίσης, στην πρώτη φάση ακολουθούν οι διαμένοντες και το προσωπικό των οίκων ευγηρίας, οι διαμένοντες, οι ασθενείς και το προσωπικό δομών φροντίδας χρόνιων πασχόντων και κέντρων αποκατάστασης.

Η δεύτερη φάση που αναμένεται να υλοποιηθεί από τον Φεβρουάριο -παρόλο που τα «εργαλεία» για να κλείνουν ραντεβού οι πολίτες θα είναι διαθέσιμα από τα μέσα Ιανουαρίου- αφορά κατ’ αρχάς όλα τα άτομα από 70 ετών και πάνω, ανεξαρτήτως ιστορικού νοσημάτων. Για αυτή τη μεγάλη ομάδα πληθυσμού έχει γίνει προτεραιοποίηση ανά ηλικία, δηλαδή θα προηγηθούν όσοι είναι από 85 ετών και πάνω, στη συνέχεια θα εμβολιαστούν οι πολίτες από 80 ετών και πάνω, θα ακολουθήσουν από 75 ετών και πάνω και, τέλος, όσοι είναι πάνω από 70 ετών.

Των ηλικιωμένων ακολουθούν ασθενείς με νοσήματα που συνιστούν πολύ υψηλό κίνδυνο για νόσηση με Covid-19 ανεξαρτήτως ηλικίας. Προσωπικό προτεραιότητας για κρίσιμες λειτουργίες του κράτους θα ακολουθήσει των παραπάνω πληθυσμιακών ομάδων.

Στη συνέχεια… σειρά θα πάρουν άτομα 60 έως 69 ετών (ανεξαρτήτως ιστορικού νοσημάτων) και η δεύτερη φάση θα ολοκληρωθεί με τους ασθενείς 18 έως 59 ετών που πάσχουν από νοσήματα που συνιστούν υψηλό κίνδυνο για νόσηση με τον νέο κορονοϊό.

Η τρίτη φάση και τελευταία φάση αφορά στα άτομα 18 ετών και άνω χωρίς υποκείμενα νοσήματα και εκτιμάται περί τα τέλη της άνοιξης.

Για ραντεβού

Από τον Ιανουάριο θα ξεκινήσει, όπως προβλέπεται στο Επιχειρησιακό Σχέδιο, η διαδικασία να κλείνουν οι πολίτες το ραντεβού για τον εμβολιασμό.

Οι εγγεγραμμένοι στην άυλη συνταγογράφηση θα λάβουν μήνυμα στο κινητό τους τηλέφωνο με την ημερομηνία και την ώρα του ραντεβού, αφού η Πολιτεία θα έχει κάνει την προτεραιοποίηση και έχει κατατάξει όσους είναι εγγεγραμμένους στη φάση που πρέπει να ενταχθούν. Η εγγραφή στην άυλη συνταγογράφηση γίνεται ήδη στο ehealth.gov.gr με τους κωδικούς του Taxisnet και τον ΑΜΚΑ.

Ο πολίτης θα λαμβάνει μια ειδοποίηση για τη μέρα, την ώρα και το εμβολιαστικό κέντρο, και θα απομένει απλά να αποδεχτεί το ραντεβού του απαντώντας στο σχετικό SMS στο 13034. Εάν δεν απαντήσει, τότε σε σύντομο διάστημα θα λάβει νέα ειδοποίηση. Οποιος δεν επιθυμεί να συμμετέχει στον εμβολιασμό, απλά θα το δηλώνει.

Τα συστήματα θα ενημερωθούν και δεν θα λάβει ξανά αντίστοιχη ειδοποίηση, μιας και ο εμβολιασμός είναι προαιρετικός και δεν έχει υποχρεωτικό χαρακτήρα.

Διαδικασία ραντεβού θα δίνεται και κατόπιν σύνδεσης με στοιχεία Taxisnet στην ιστοσελίδα emvolio.gov.gr, η οποία είναι ήδη διαθέσιμη παρέχοντας ενημερωτικό υλικό για τα εμβόλια και τον εμβολιασμό. Για τους πολίτες που δεν είναι εξοικειωμένοι με τα τεχνολογικά μέσα, το ραντεβού θα κλείνεται με επίσκεψη στα οικεία φαρμακεία ή στα ΚΕΠ. Η κυβέρνηση εξετάζει και τη δημιουργία ενός τηλεφωνικού κέντρου προκειμένου να υπάρχει και το τηλέφωνο ως τρόπος να κλείσει όποιος θέλει ραντεβού.

Τα ραντεβού θα δίνονται σε 480 εμβολιαστικά κέντρα, δηλαδή 1018 γραμμές εμβολιασμού, καθώς και δύο επιπλέον σε περίπτωση έκτακτων αναγκών. Οσο προχωρά ο εμβολιασμός, στην όλη διαδικασία αναμένεται να ενταχθούν και ιδιωτικές δομές Πρωτοβάθμιας Φροντίδας Υγείας, ειδικά στα αστικά κέντρα Αττικής και Θεσσαλονίκης, με σκοπό την ταχύτερη εξυπηρέτηση των πολιτών.

Πώς θα γίνονται οι εμβολιασμοί

 Στο Κέντρο Υγείας Ιλίου συστεγάζονται τρία εμβολιαστικά κέντρα της Αττικής, για τα οποία έχει διαμορφωθεί ειδικά ο χώρος του ισογείου. Ο «Ελεύθερος Τύπος» βρέθηκε σε αυτά χθες, όπου ο υπεύθυνος γιατρός και διευθυντής Κέντρου Υγείας, ιατρός Μιλτιάδης Καράμπελας (φωτό), και η νοσηλεύτρια Συμέλα Σωτηριάδου (φωτό) εξήγησαν αναλυτικά τη διαδικασία. Σύμφωνα με αυτήν, οι πολίτες θα προσέρχονται για εμβολιασμό αφού έχει οριστεί ραντεβού. Θα λαμβάνεται σύντομο ιστορικό υγείας από το γιατρό και στη συνέχεια οι νοσηλεύτριες θα πραγματοποιούν το εμβόλιο.

Ο χρόνος παραμονής των πολιτών μέσα στα εμβολιαστικά κέντρα θα ανέρχεται σε 10-15 λεπτά, ενώ επιπλέον 15 λεπτά θα περιμένει αφού εμβολιαστεί ο πολίτης στην αναμονή που έχει διαμορφωθεί, ώστε να βεβαιωθούν οι υγειονομικοί ότι δεν παρουσιάζεται κάποια παρενέργεια. Σύμφωνα με τις πληροφορίες, σε κάθε εμβολιαστικό κέντρο θα προσέρχονται 160-170 άτομα την ημέρα και οι εμβολιασμοί θα γίνονται σε δύο βάρδιες, πρωί και απόγευμα.

Τα εμβόλια θα φτάνουν στα εμβολιαστικά κέντρα σε θερμοκρασία ψυγείου και χρόνο ζωής πέντε ημερών, σε στερεή μορφή, και θα μπαίνουν στο ψυγείο με το οποίο έχουν εφοδιαστεί όλα τα εμβολιαστικά κέντρα. Για να πραγματοποιηθεί ο εμβολιασμός είναι απαραίτητη η απόψυξη και ανασύσταση. Μισή ώρα πριν από τον εμβολιασμό τα εμβόλια βγαίνουν από το ψυγείο και πραγματοποιείται ανασύσταση με χλωριούχο νάτριο. Σε αυτή την υγρή μορφή μπορούν να παραμείνουν περίπου 2 ώρες. Κάθε φιαλίδιο «βγάζει» πέντε δόσεις, επομένως σε διάστημα δύο ωρών πρέπει να έχουν γίνει οι εμβολιασμοί πέντε ατόμων. Το μεγάλο «στοίχημα», συνεπώς, είναι η έγκαιρη χορήγηση των εμβολίων εάν κάποιος πολίτης δεν προσέλθει στο ραντεβού ώστε να μη χαθούν.

Σύμφωνα με όσα αναφέρονται στο Επιχειρησιακό Σχέδιο, τα ιδιαίτερα χαρακτηριστικά των εμβολίων κατά της Covid-19 καθιστούν επιτακτική την ανάγκη για δημιουργία Κέντρων Εμβολιασμού καθώς: Ενα φιαλίδιο εμβολίου αντιστοιχεί σε τουλάχιστον πέντε δόσεις που θα πρέπει να χορηγηθούν εντός περιορισμένου χρόνου. Επιπλέον, τα εμβόλια κάθε παραγωγού εταιρίας απαιτούν διαφορετικές συνθήκες φύλαξης, καθώς επίσης και η διαδικασία του εμβολιασμού θα πρέπει να επιβλέπεται από γιατρό, και θα διενεργείται συνταγογράφησή του στο εμβολιαστικό κέντρο.

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, ανά πάσα στιγμή στο EleftherosTypos.gr

Προτεινόμενα για εσάς

Κορονοϊός: Αυξάνονται διασπορά και νοσηλείες – Η νέα εκστρατεία πειθούς για ανεμβολίαστους

Ελεύθερος Τύπος Newsroom

Εμβόλιο Pfizer: Πάνω από 90% η αποτελεσματικότητά του και στους εφήβους – Τα ευρήματα έρευνας

Ελεύθερος Τύπος Newsroom

Κορονοϊός – «Καμπανάκι» ΠΟΥ: Η πανδημία θα παραταθεί ως τα τέλη του 2022

Ελεύθερος Τύπος Newsroom

Κορονοϊός: 1 στα 4 νέα κρούσματα σε παιδιά 4 έως 18 ετών

Ελεύθερος Τύπος Newsroom

Εμβόλια: Τα ποσοστά αποτελεσματικότητάς τους κατά του κορονοϊού

Ελεύθερος Τύπος Newsroom

Σοκάρει η νέα πρόβλεψη: Χωρίς εμβόλιο οι άνθρωποι θα μολύνονται ξανά από κορονοϊό κάθε 16 μήνες

Ελεύθερος Τύπος Newsroom

Κορονοϊός: Σαρώνει η «Δέλτα» την Ευρώπη και… μεταλλάσσεται

Ελεύθερος Τύπος Newsroom

Κορονοϊός: Στα φόρτε της η πανδημία, βάζει στόχο τα παιδιά – Συναγερμός στη Β. Ελλάδα

Ελεύθερος Τύπος Newsroom

Λύματα: Αύξηση 176% στο Βόλο, 50% στην Αλεξανδρούπολη και 30% στη Λάρισα – Τι γίνεται σε Αττική και Θεσσαλονίκη

Ελεύθερος Τύπος Newsroom