Ελεύθερος Τύπος
ΚΟΡΩΝΟΪΟΣ

Κορωνοϊός – Επιχείρηση «Ελευθερία»: Αντίστροφη μέτρηση για την έναρξη των εμβολιασμών στην Ελλάδα

Κορονοϊός: Οι επιστήμονες της BioNTech μιλούν για το πρώτο εμβόλιο

ΜΑΡΙΑ - ΝΙΚΗ ΓΕΩΡΓΑΝΤΑ

Αντίστροφα μετρούν τα 24ωρα για την έναρξη της… απελευθέρωσης από τον κορωνοϊό μέσω της επιχείρησης «Ελευθερίας», δηλαδή τους εμβολιασμούς.

Το 2020 επιφυλάσσει όπως φαίνεται λίγο πριν την εκπνοή του το καλύτερο δώρο, να παραδοθούν τα εμβόλια και οι εμβολιασμοί να ξεκινήσουν στην Ευρώπη, πιθανόν και στη χώρα μας, ακόμη και πριν μπει η νέα χρονιά.

Η συνεδρίαση του Ευρωπαϊκού Οργανισμού Φαρμάκων (ΕΜΑ) έχει οριστεί για την ερχόμενη Δευτέρα, 21 Δεκεμβρίου. Προκειμένου να ξεκινήσουν οι διανομές του εμβολίου των Pfizer/BioNtech στα κράτη – μέλη της Ευρωπαϊκής Ενωσης, το εμβόλιο μετά τον ΕΜΑ πρέπει να λάβει άδεια κυκλοφορίας από την Ε.Ε. Κανείς δε γνωρίζει την ακριβή ημερομηνία που αυτό θα γίνει, οι χώρες πάντως προετοιμάζονται πυρετωδώς προκειμένου με το που παραλάβουν τις πρώτες δόσεις να ξεκινήσουν να εμβολιάζουν τους πολίτες τους.

Αφού το εμβόλιο λάβει το «πράσινο φως» από την Ε.Ε θα ξεκινήσουν οι διανομές από το εργοστάσιο της Pfizer στο Βέλγιο, ταυτόχρονα για όλα τα κράτη – μέλη. Σύμφωνα με πηγές του ελληνικού υπουργείου Υγείας, οι διανομές μπορεί να ξεκινήσουν δύο με τρεις ημέρες μετά την έγκριση. Συνεπώς, υψηλόβαθμα στελέχη εκτιμούν ότι είναι δύσκολο τα εμβόλια να φτάσουν στην Ελλάδα πριν «λήξει» η χρονιά, όχι όμως απίθανο. Μπορεί να είναι την προτελευταία ή τελευταία ημέρα του έτους. Σε κάθε περίπτωση, οι μαζικοί εμβολιασμοί θα ξεκινήσουν στη χώρα μας αναμένεται να ξεκινήσουν στις αρχές Ιανουαρίου.

«Μέσα στις επόμενες εβδομάδες η πατρίδα μας καλείται να αναμετρηθεί με το νέο μεγάλο στοίχημα του μαζικού εμβολιασμού. Είναι μία ακόμα πρωτόγνωρη πρόκληση. Δεν υπάρχουν έτοιμες λύσεις, ούτε υπάρχει αποκρυσταλλωμένη εμπειρία. Υπάρχει, όμως, η αδήριτη, η αδιαπραγμάτευτη ανάγκη αυτή η μεγάλη άσκηση να ολοκληρωθεί με ταχύτητα και με επιτυχία.

Γνωρίζετε ότι η κυβέρνηση, σε συνεννόηση με τα κόμματα της αντιπολίτευσης, με πρωτοβουλία που έχει πάρει ο Υπουργός Υγείας, οργανώνει και εφαρμόζει ένα Εθνικό Σχέδιο Εμβολιασμού ώστε η θωράκιση κατά του κορωνοϊού να φτάσει δωρεάν σε κάθε Ελληνίδα, σε κάθε Έλληνα, σε κάθε γωνιά του τόπου. Με προτεραιότητα την οποία θα καθορίσει, με αυστηρά επιστημονικά κριτήρια, η Εθνική Επιτροπή Εμβολιασμού», ανέφερε χθες ο πρωθυπουργός, Κυριάκος Μητσοτάκης στη Βουλή.

Στόχος είναι να χτιστεί ένα ψηλό τείχος ανοσίας, δηλαδή να εμβολιαστεί το 60-70% του πληθυσμού, κάτι που θα σημάνει και το τέλος της πανδημίας. Για να φτάσει η Ελλάδα σε αυτό το ποσοστό θα πάει άνοιξη – μέχρι τότε και ενώ «χτίζεται» σταδιακά η συλλογική ανοσία είναι απαραίτητο να τηρούνται τα μέτρα ατομικής προστασίας.

Ποιοι, πού και πώς

Οι έγκυες γυναίκες και τα παιδιά κάτω των 16 ετών δεν θα περιλαμβάνονται στις ομάδες πληθυσμού που θα εμβολιαστούν, καθώς δεν υπάρχουν στοιχεία από τις κλινικές μελέτες των εμβολίων. Ο εμβολιασμός στην Ελλάδα θα ξεκινήσει από τους υγειονομικούς με προτεραιότητα σε όσους είναι στις ΜΕΘ, στους θαλάμους covid και στα Τμήματα Επειγόντων Περιστατικών. Στους πρώτους που θα εμβολιαστούν θα είναι οι φιλοξενούμενοι ηλικιωμένοι και το προσωπικό των οίκων ευγηρίας. Θα ακολουθήσουν οι ηλικιωμένοι και οι ευπαθείς ομάδες του πληθυσμού για τους οποίους η αρμόδια επιτροπή αναμένεται να ολοκληρώσει την προτεραιοποίηση. Οπως φαίνεται με δεδομένο ότι τα περισσότερα χρόνια νοσήματα συναντώνται στις μεγαλύτερες ηλικίες, θα ακολουθηθεί μια διαδικασία προτεραιότητας με βάση την ηλικία συνυπολογιζόμενα, όμως, τα υποκείμενα νοσήματα.

Οι εμβολιασμοί θα πραγματοποιούνται στα 1018 εμβολιαστικά κέντρα, σε υφιστάμενες δομές Πρωτοβάθμιας Φροντίδας Υγείας, μέσω 65 Κινητών μονάδων που θα εμβολιάζουν όσους δεν μπορούν να μεταβούν σε εμβολιαστικό κέντρο. Στη «μάχη» μπαίνουν και οι ιδιωτικά κέντρα πρωτοβάθμιας Υγεία, εξυπηρετώντας κυρίως τα αστικά κέντρα Αττικής και Θεσσαλονίκης.
Απαραίτητες προϋποθέσεις για τη λειτουργία των εμβολιαστικών κέντρων είναι η ύπαρξη διακριτού χώρου, δηλαδή αίθουσας στην οποία θα τηρούνται όλοι οι κανόνες υγιεινής και ασφάλειας και θα διαθέτουν ειδικό θάλαμο συντήρησης των εμβολίων.

Η διαδικασία των ραντεβού θα γίνεται με τρεις τρόπους. Προμετωπίδα είναι η άυλη συνταγογράφηση. Μέσα από το σύστημα αυτό και με δεδομένο ότι αποτελεί μία ενημερωμένη «τράπεζα» δεδομένων δίδεται η δυνατότητα άμεσης ταυτοποίησης και ενημέρωσης εκείνων των πολιτών που θα εμβολιαστούν κατά προτεραιότητα. Ετσι, θα αποστέλλεται μήνυμα στο κινητό ή email στους πολίτες, καλώντας τους να κάνουν το εμβόλιο. Μοναδική προϋπόθεση είναι η εγγραφή των πολιτών στο σύστημα της Άυλης συνταγογράφησης.

Σύμφωνα με τις πληροφορίες, το μήνυμα στο κινητό ή στο ηλεκτρονικό ταχυρομείο θα περιλαμβάνει ένα προκαθορισμένο ραντεβού με ημερομηνία και ώρα καθώς και το εμβολιαστικό κέντρο όπου πρέπει να πάει ο πολίτης. Θα υπάρχει η δυνατότητα να απαντήσει «αποδέχομαι» πιθανώς στέλνοντας ένα μήνυμα με τον αριθμό 1, ή «δεν αποδέχομαι» με άλλο αριθμό όπως θα αναφέρεται στις οδηγίες που θα αναφέρονται στο μήνυμα. Από τη στιγμή που κάποιος αποδεχθεί το ραντεβού, τότε δε χρειάζεται να κάνει τίποτα περισσότερο από το να παραστεί την ημέρα και την ώρα που έχει οριστεί στο εμβολιαστικό κέντρο.

Ο δεύτερος τρόπος είναι μέσα από την πλατφόρμα emvolio.gov.gr. Καταχωρώντας τον ΑΜΚΑ του, θα μπορεί κανείς να διαπιστώνει εάν ανήκει στις ομάδες που κατά προτεραιότητα εμβολιάζονται τη συγκεκριμένη χρονική περίοδο και εφόσον πληροί τα κριτήρια να κλείσει ραντεβού.

Tέλος, θα υπάρχει πρόβλεψη για όσους πολίτες δε διαθέτουν ψηφιακές δεξιότητες. Στο σημείο αυτό αναμένεται να συνδράμουν τα σχεδόν 11.000 φαρμακεία, με τους φαρμακοποιούς να διευκολύνουν τους πολίτες στο κλείσιμο του ραντεβού για τον εμβολιασμό, είτε ηλεκτρονικά είτε τηλεφωνικά.

Ειδήσεις

«Ευλόγησε» τα μέτρα της κυβέρνησης η Εκκλησία – Ικανοποίηση από τις αλλαγές για τη λειτουργία των ναών

Ο «Ε.Τ.» αποκαλύπτει τον εκβιασμό της Τουρκίας στο ΝΑΤΟ που φρέναρε τις κυρώσεις από την Ε.Ε.

Χριστουγεννιάτικο δώρο το εμβόλιο – Μέσα στις γιορτές η έγκριση και η διάθεσή του

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, ανά πάσα στιγμή στο EleftherosTypos.gr

Προτεινόμενα για εσάς

Έμφαση στα ζητήματα της καθημερινότητας

Ελεύθερος Τύπος Newsroom

Η απάντηση της Αθήνας στις προκλητικές δηλώσεις Οκτάι: Δεν πτοούμαστε από ενέργειες που ξεφεύγουν κάθε λογικής

Ελεύθερος Τύπος Newsroom

Κορονοϊός: Οι επιστήμονες της BioNTech αποκαλύπτουν το πώς αναπτύχθηκε το εμβόλιο

Ελεύθερος Τύπος Newsroom

Κορονοϊός: 539 κρούσματα στην Αττική, ακολουθεί η Θεσσαλονίκη με 357 – Ο χάρτης της διασποράς

Ελεύθερος Τύπος Newsroom

Κορονοϊός 16/10: 2.313 κρούσματα, 30 θάνατοι, 361 διασωληνωμένοι

Ελεύθερος Τύπος Newsroom

Ελλάδα – ΗΠΑ: Στενή συνεργασία των δύο χωρών σε 4 σημεία

Λάμπρος Κατσαρός

Οι συμμαχίες με τη Δύση και η στείρα άρνηση του ΣΥΡΙΖΑ

Ελεύθερος Τύπος Newsroom

Το «αποτύπωμα» της φύσης: Οι καταστροφικές πλημμύρες που συγκλόνισαν την Ελλάδα

Ελεύθερος Τύπος Newsroom

Θετικά σημάδια στον Προϋπολογισμό

Ελεύθερος Τύπος Newsroom