BREAKING NEWS
Κορωνοϊός: Έφτασαν στην Ελλάδα τα πρώτα ψυγεία συντήρησης εμβολίων
χρόνος ανάγνωσης: 5 λεπτά
29/11/2020
|
20:23

Τα πρώτα ψυγεία, που θα συντηρούν τα εμβόλια κατά του κορωνοϊού, βρίσκονται ήδη στην Ελλάδα, ενώ αναμένονται περισσότερα την επόμενη εβδομάδα.

Σύμφωνα με πληροφορίες του OPEN, στη χώρα μας έφτασαν οι 7 πρώτοι ψυκτικοί θάλαμοι για τα εμβόλια της Pfizer που αναμένονται μέσα στον Δεκέμβρη. Τα ψυγεία αυτά θα μπρούν να συντηρούν το εμβόλιο για τον κορονοϊό στους -80 βαθμούς Κελσίου. Είναι βαθέος ψύξεως και προέρχονται από τα κεντρικά γραφεία της Pfizer στο Μίσιγκαν, ενώ έχουν χωρητικότητα μέχρι και για 100.000 εμβόλια.

Την προσεχή εβδομάδα, αναμένονται άλλα επτά τέτοια ψυγεία. Η Ελλάδα και η Γερμανία ανήκουν στις πρώτες χώρες που τα έχουν προμηθευτεί. Από τα επτά ψυγεία, τα τέσσερα έχουν έρθει με φορτηγά. Κάποια θα παραμείνουν σε κεντρικές αποθήκες και τα υπόλοιπα σε 5-6 κεντρικά σημεία.

Η έναρξη των εμβολιασμών θα ξεκινήσει όταν η Ευρωπαϊκή Ενωση παραλάβει τα πρώτα εμβόλια -εκτιμάται στο τέλος του έτους– και το πολυαναμενόμενο εμβόλιο που θα σημάνει ουσιαστικά το τέλος της πανδημίας αναμένεται να χορηγηθεί σε όλους τους Ελληνες άνω των 18 ετών, σύμφωνα με τις πληροφορίες. Τα ερωτήματα γύρω από την αποτελεσματικότητα και την ασφάλεια των εμβολίων, όπως και για τη διαδικασία που θα ακολουθηθεί στη χώρα μας, είναι πολλά και ο Ελεύθερος Τύπος της Κυριακής επιχειρεί να αποσαφηνίσει κάποια εξ αυτών.

» ΠΟΙΟ ΘΑ ΕΡΘΕΙ ΠΡΩΤΟ, ΠΟΙΟΣ ΘΑ ΠΑΡΕΙ ΠΟΙΟ

Σύμφωνα με τις πληροφορίες, πρώτο εμβόλιο που θα παραλάβει η χώρα μας είναι αυτό των Pfizer/BioNTech, το οποίο έχει προηγηθεί στις σχετικές διαδικασίες για να εγκριθεί.
Οι πολίτες, κατά πάσα πιθανότητα, δεν θα έχουν τη δυνατότητα να επιλέξουν ποιο εμβόλιο θα τους χορηγηθεί, όπως άλλωστε συμβαίνει και με άλλα εμβόλια. Κάτι τέτοιο δεν έχει και νόημα, κατά τους ειδικούς, καθώς δεν υπάρχουν συγκριτικές μελέτες που να δείχνουν πού πλεονεκτεί το ένα εμβόλιο έναντι του άλλου. Σημασία έχει να εμβολιαστούν όσο περισσότεροι πολίτες γίνεται, επομένως τα εμβόλια με τη σειρά που θα φτάνουν θα χρησιμοποιούνται άμεσα.
Ο πρωθυπουργός, Κυριάκος Μητσοτάκης, είχε κάνει γνωστό ότι η Ελλάδα, με βάση τα συμβόλαια προαγοράς που έχει συνάψει η Ευρωπαϊκή Ενωση, θα λάβει περισσότερα από 25 εκατομμύρια τεμάχια, που αντιστοιχούν περίπου στον εμβολιασμό 12,5 εκατομμυρίων ατόμων, καθώς τα περισσότερα εκ των εμβολίων είναι δύο δόσεων.

» ΠΟΣΟΙ, ΠΟΙΟΙ ΚΑΙ ΠΟΤΕ ΘΑ ΕΜΒΟΛΙΑΣΤΟΥΝ

Οπως προκύπτει από τις πληροφορίες του «Ε.Τ.» της Κυριακής, ο σχεδιασμός περιλαμβάνει τον εμβολιασμό λίγο παραπάνω από οκτώ εκατομμυρίων Ελλήνων, από 18 ετών και άνω. Τα παιδιά θα είναι, τουλάχιστον όπως προκύπτει από τον μέχρι τώρα σχεδιασμό, εκτός των στόχων του εμβολίου, καθώς δεν κρίνεται αναγκαίο από την επιστημονική κοινότητα να εμβολιαστούν.

Ο εμβολιασμός αναμένεται να ξεκινήσει στη χώρα μας όταν θα ξεκινήσει και στην Ευρώπη. «Ο πρώτος πολίτης της Ε.Ε. μπορεί να έχει κάνει το εμβόλιο για τον κορωνοϊό πριν από τα τέλη Δεκεμβρίου», διεμήνυσε η πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, Ούρσουλα Φον ντερ Λάιεν, τονίζοντας ότι πλέον «υπάρχει φως στο τούνελ». Το πρώτο «πακέτο» που θα λάβει η Ε.Ε. θα μοιραστεί σε όλες τις χώρες αναλόγως του πληθυσμού τους, συνεπώς και η Ελλάδα θα έχει μερίδιο από την πρώτη «φουρνιά».

Η Ελλάδα θεωρείται πιθανό αρχές του νέου έτους να έχει ένα εκατομμύριο εμβόλια, για να εμβολιαστούν, δηλαδή, 500.000 πολίτες. Ο σχεδιασμός του υπουργείου Υγείας περιλαμβάνει να πραγματοποιούνται περί τα δύο εκατομμύρια εμβολιασμοί κάθε μήνα. Συνεπώς, εάν όλα πάνε καλά και τα εμβόλια εγκριθούν από τις αρμόδιες ρυθμιστικές Αρχές στους χρόνους που έχουν εκτιμηθεί, τότε την άνοιξη του 2021 θα έχει εκπληρωθεί ο εμβολιασμός του πληθυσμού – στόχου. Ο κυβερνητικός εκπρόσωπος, Στέλιος Πέτσας, ανέφερε κατά τη διάρκεια της ενημέρωσης των πολιτικών συντακτών την Πέμπτη ότι ο σχεδιασμός περιλαμβάνει μέχρι τέλος Ιουνίου να έχει εμβολιαστεί το σύνολο του πληθυσμού.

Επειδή τα εμβόλια θα έρχονται σε συγκεκριμένες ποσότητες και με δόσεις, ανάλογα και με την παραγωγική ικανότητα των φαρμακευτικών εταιριών, θα υπάρξει μια προτεραιοποίηση στους εμβολιασμούς. Πρώτοι στη σειρά θα είναι οι υγειονομικοί, καθώς είναι αυτοί που βρίσκονται στην πρώτη γραμμή της μάχης, θα ακολουθήσουν οι ευπαθείς ομάδες, δηλαδή τα άτομα άνω των 65 ετών και οι χρονίως πάσχοντες, που είναι και αυτοί που κινδυνεύουν με βαρύτερη νόσηση, και στη συνέχεια ο γενικός πληθυσμός.

» ΠΡΟΣΒΑΣΗ ΠΟΛΙΤΩΝ

Η διαδικασία εμβολιασμού κατά του κορωνοϊού δεν θα είναι ίδια σε σχέση με τον εμβολιασμό για τη γρίπη, δηλαδή δεν μπορεί κάποιος να κάνει το εμβόλιο στον φαρμακοποιό του. Ο εμβολιασμός θα γίνεται σε 1.018 εμβολιαστικά κέντρα σε όλη τη χώρα. Θα πρόκειται για δομές Πρωτοβάθμιας Φροντίδας Υγείας, όπως Κέντρα Υγείας, που θα επιφορτιστούν με τον ρόλο των εμβολιασμών.

Οι πολίτες θα κλείνουν ραντεβού με το εμβολιαστικό κέντρο μέσω sms, διαδικτυακά ή καλώντας στο τηλέφωνο για τους μεγαλύτερους ηλικιακά και για όσους δεν έχουν εξοικείωση με την τεχνολογία. Το κράτος θα ελέγχει τους δικαιούχους μέσω του ΑΜΚΑ τους και στη συνέχεια θα καταχωρίζονται τα στοιχεία των δικαιούχων. Για τους πολίτες που δεν έχουν τη δυνατότητα να μεταβούν σε εμβολιαστικό κέντρο ή ζουν σε περιοχές πολύ μακριά από τα σημεία των εμβολιασμών, θα υπάρχει πρόβλεψη για εμβολιασμό μέσω κινητών συνεργείων.

Για τα εμβόλια κατά του κορωνοϊού θα απαιτούνται σε πολλές περιπτώσεις εξ αυτών δύο δόσεις εμβολιασμού. Από την πρώτη στη δεύτερη δόση θα μεσολαβεί διάστημα τριών με τεσσάρων εβδομάδων.

» Η ΔΙΑΔΙΚΑΣΙΑ ΠΑΡΑΛΑΒΗΣ

Το αναλυτικό σχέδιο της κυβέρνησης θα σταλεί στις εταιρίες, οι οποίες από τη στιγμή που τα εμβόλια λάβουν έγκριση είναι έτοιμες να προμηθεύσουν τη χώρα μας. Για παράδειγμα, για το εμβόλιο των Pfizer/BioNTech η Ευρώπη θα προμηθευτεί από εργοστάσια που έχουν έδρα στη «γηραιά ήπειρο» (η Pfizer στο Βέλγιο, η BioNTech στη Γερμανία) και θα μεταφερθούν στις χώρες σε ειδικές συσκευασίες με ξηρό πάγο. Η χώρα μας θα έχει τα εμβόλια που θα αποστέλλονται σε κεντρικές αποθήκες (πρόκειται να είναι από επτά έως δέκα αποθήκες σε όλη τη χώρα). Από εκεί θα μεταφέρονται σε συνθήκες 2-8 βαθμών Κελσίου, θερμοκρασία ψυγείου δηλαδή, στα εμβολιαστικά κέντρα, όπου μπορούν να μείνουν σε κανονικό ψυγείο έως πέντε ημέρες.

» ΑΝΟΣΙΑ ΚΑΙ ΠΡΟΣΤΑΣΙΑ

Αυτήν τη στιγμή δεν υπάρχουν τα τελικά αποτελέσματα των δοκιμών των εμβολίων και δεν είναι γνωστή η πραγματική αποτελεσματικότητα. Οι διαφορές στην προστασία ανάμεσα στα εμβόλια που προκρίνονται θα είναι μικρές, ανάλογα με το τελικό ποσοστό αποτελεσματικότητας που θα έχει καθένα από τα πειραματικά εμβόλια. Οσον αφορά στο ερώτημα που απασχολεί το μεγαλύτερο μέρος του κόσμου, πόσο δηλαδή θα διαρκεί η ανοσία με το νέο εμβόλιο, πρόκειται για κάτι που δεν είναι γνωστό. Κανείς εθελοντής, άλλωστε, δεν έχει πάρει το εμβόλιο για περισσότερους από τέσσερις μήνες. Οι επιστήμονες, όμως, δεν αποκλείουν τίποτα, ακόμη και ένα μεγάλο διάστημα ανοσίας. Μένει να φανεί εάν ο ιός εξελιχθεί σε εποχικός, όπως είναι οι ιοί της εποχικής γρίπης, και να απαιτείται εμβολιασμός μία φορά τον χρόνο.

• Μπορεί κάποιος που έχει περάσει τον ιό να ξανακολλήσει;

Σύμφωνα με τους ειδικούς, εάν ο κορωνοϊός συντηρηθεί, ναι, υπάρχει περίπτωση κάποιος να τον ξαναπεράσει έπειτα από ένα διάστημα, χωρίς να μπορεί να προσδιοριστεί, καθώς δεν είναι γνωστό το διάστημα φυσικής ανοσίας.

» ΑΣΦΑΛΕΙΑ ΚΑΙ ΠΑΡΕΝΕΡΓΕΙΕΣ

Η ασφάλεια είναι κάτι εντελώς διαφορετικό από την αποτελεσματικότητα των εμβολίων. Τα εμβόλια που έχουν προχωρήσει και αναμένεται να εγκριθούν από τον Αμερικανικό και Ευρωπαϊκό Οργανισμό Φαρμάκων θεωρούνται από τους επιστήμονες ασφαλή.

Οι ανεπιθύμητες ενέργειες συνήθως αναφέρονται τις πρώτες ημέρες μετά τη χορήγηση του εμβολίου, το πολύ έως και έναν μήνα. Δεν υπάρχουν ανεπιθύμητες ενέργειες που να φανούν χρόνια μετά. Οι φαρμακευτικές εταιρίες που «τρέχουν» τα εμβόλια, πριν ζητήσουν έγκριση, παρακολουθούν τους εθελοντές δύο μήνες. Θα συνεχίσουν, βέβαια, να τους παρακολουθούν στενά για διάστημα δύο ετών.

Οι πιθανές ανεπιθύμητες ενέργειες περιλαμβάνουν πυρετό (δέκατα ή λίγο υψηλότερος), κόπωση, οίδημα και πόνο στο σημείο της ένεσης. Πρόκειται για συνηθισμένες και ανεκτές παρενέργειες των εμβολίων. Πιο σοβαρές ανεπιθύμητες ενέργειες είναι η εγκάρσια μυελίτιδα, καθώς και επίπτωση στο κεντρικό νευρικό σύστημα, όπως για παράδειγμα εγκεφαλίτιδα.

Ειδήσεις

Κορωνοϊός: Προσεχώς… άνοιγμα διαφορετικών ταχυτήτων – Η πτώση του «Rt» και το τρίτο κύμα

Μαραντόνα: Ο «Ε.Τ.» θυμάται τις συναντήσεις του με την… Ελλάδα – Ο Ολυμπιακός, η «Τούμπα» και η Εθνική

Πάνω από 5 εκατ. έλεγχοι σε 204 μέρες από την ΕΛ.ΑΣ. – Τι δείχνουν τα στοιχεία που δημοσιεύει ο Ε.Τ.

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, ανά πάσα στιγμή στο EleftherosTypos.gr

 

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, ανά πάσα στιγμή στο EleftherosTypos.gr
Αποκτήστε συνδρομή στην έντυπη έκδοση του Ελεύθερου Τύπου
Αποκτήστε συνδρομή
στην έντυπη έκδοση του Ελεύθερου Τύπου
Γίνε συνδρομητής
ΕΠΟΜΕΝΟ ΑΡΘΡΟ Κορωνοϊός: Καλά νέα υπάρχουν αλλά η μάχη συνεχίζεται - Τι λένε οι γιατροί για την άρση του lockdown

Σχετικά Άρθρα