ΕΛΕΥΘΕΡΟΣ ΤΥΠΟΣ
ΚΟΡΩΝΟΪΟΣ

Κορωνοϊός – Εμβόλιο: Το ρώσικο Sputnik V είναι «πάνω από 95% αποτελεσματικό» 42 ημέρες μετά την πρώτη δόση

Newsroom eleftherostypos.gr

Νέες ανακοινώσεις έκαναν οι δημιουργοί του ρώσικου εμβολίου Sputnik V αναφέροντας πως η αποτελεσματικότητά του ξεπερνά το 95% 42 ημέρες μετά τη χορήγηση της πρώτης δόσης. 

Όπως αναφέρει το Sputnik το ρωσικό εμβόλιο θα είναι φθηνότερο από εκείνα που αναπτύσσονται παράλληλα. Στόχος της Μόσχας είναι να παράγει περισσότερα από 1 δισ.  δόσεις του εμβολίου την επόμενη χρονιά.

Σύμφωνα με τις ανακοινώσεις των επιστημόνων  το ρωσικό εμβόλιο Sputnik V είναι 91,4% αποτελεσματικό την 28η ημέρα και πάνω από 95% αποτελεσματικό την 42η ημέρα.

Ωστόσο λεπτομέρειες για την τιμή αναμένονται του εμβολίου αναμένονται την Πέμπτη, ενώ σε δηλώσεις που έγιναν στο Reuters επισημάνθηκε πως η τιμή του Sputnik V θα είναι σημαντικά χαμηλότερα από εκείνη που θα έχουν «ανταγωνιστές» του με παρόμοια επίπεδα αποτελεσματικότητας.

Η Μόσχα έχει δεχτεί επικρίσεις από επιστήμονες στη Δύση που την έχουν κατηγορήσει ότι «κόβει δρόμο» σε μια προσπάθεια να κυκλοφορήσει γρήγορα το Sputnik V, κατηγορίες που έχει απορρίψει η Ρωσία.

Τι γνωρίζουμε για το ρωσικό εμβόλιο «Sputnik V»

Σύμφωνα με τον καθηγητή Πολιτικής της Υγείας, Ηλία Μόσιαλο, η επιβεβαίωση βασίζεται σε δεδομένα από την πρώτη ενδιάμεση ανάλυση που έγινε 21 ημέρες μετά τον εμβολιασμό 16,000 εθελοντών της (διπλά τυφλής τυχαιοποιημένης και ελεγχόμενης) κλινικής δοκιμής φάσης III του εμβολίου Sputnik V.

Σύμφωνα με την ανακοίνωση:

  • Η αποτελεσματικότητα του εμβολίου Sputnik V ανέρχεται στο 92%
  • Οι υπολογισμοί βασίστηκαν σε 20 επιβεβαιωμένες περιπτώσεις COVID-19 (μεταξύ εμβολιασμένων ατόμων και εκείνων που έλαβαν το εικονικό εμβόλιο)
  • Επί του παρόντος, 40,000 εθελοντές συμμετέχουν στην κλινική δοκιμή Φάσης ΙΙΙ
  • Περισσότεροι από 20,000 έχουν εμβολιαστεί με την πρώτη δόση του εμβολίου και πάνω από 16,000 έχουν λάβει και την πρώτη και τη δεύτερη δόση του εμβολίου.

Όπως ανέφερα, τονίζει ο καθηγητής, τα αποτελέσματα που ανακοινώθηκαν βασίζονται στην κλινική μελέτη αυτών των 16000 συμμετεχόντων 21 ημέρες αφού έλαβαν και τις 2 δόσεις.

Επίσης:

  • Δεν υπήρχαν απροσδόκητες ή ανεπιθύμητες παρενέργειες κατά τη διάρκεια των κλινικών δοκιμών και η παρακολούθηση των συμμετεχόντων συνεχίζεται.
  • Η παρατήρηση των συμμετεχόντων στη μελέτη θα συνεχιστεί για έξι μήνες, και μετά θα παρουσιαστεί η τελική έκθεση.
  • Επί του παρόντος, οι κλινικές δοκιμές Sputnik V Phase III έχουν εγκριθεί και βρίσκονται σε εξέλιξη στη Λευκορωσία, τα ΗΑΕ, τη Βενεζουέλα και άλλες χώρες, καθώς και τη Φάση II-III στην Ινδία.

Διεξάγεται ξεχωριστή λεπτομερής μελέτη για την ασφάλεια και την ανοσογονικότητα του εμβολίου για ηλικιωμένους. Η ανακοίνωση αναφέρει πως τα δεδομένα θα κατατεθούν προς δημοσίευση σε ένα από τα κορυφαία ιατρικά ακαδημαϊκά περιοδικά, για να αξιολογηθούν από ομοτίμους, μετά από ανεξάρτητη αξιολόγηση των δεδομένων από κορυφαίους ειδικούς στην επιδημιολογία. Μετά την ολοκλήρωση των κλινικών δοκιμών Φάσης III του εμβολίου Sputnik V, το Gamaleya Center θα παρέχει πρόσβαση στην πλήρη έκθεση κλινικών δοκιμών. Ενθαρρυντικά νέα και από το Sputnik V.

Όμως, σύμφωνα με τον Ηλία Μόσιαλο:

  • δεν μπορούμε ακόμα να πούμε ότι το ρωσικό εμβόλιο είναι εξίσου αποτελεσματικό με αυτό της Pfizer/ BioNtech
  • ο αριθμός των επιβεβαιωμένων περιπτώσεων (20), είναι πολύ μικρότερος από αυτόν που ανακοίνωσε η Pfizer/ BioNtech (που ανακοίνωσαν 94 και έχουν στόχο να καταθέσουν ανάλυση 164 επιβεβαιωμένων κρουσμάτων μέσα στις επόμενες εβδομάδες).
  • το 92% είναι επομένως ακόμη πολύ επισφαλής εκτίμηση.

Ειδήσεις

Συναγερμός στα μεγάλα σούπερ μάρκετ – Γιατί έστειλαν ανοιχτή επιστολή στους καταναλωτές

Κορωνοϊός και lockdown: Αυτή η εβδομάδα θα κρίνει τα πάντα αλλά ξεχάστε τα περσινά Χριστούγεννα – Τι θα γίνει με σχολεία, εστίαση

Black Friday: Η eBay αποκαλύπτει τι ψωνίζουν online οι Έλληνες

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, ανά πάσα στιγμή στο EleftherosTypos.gr

Προτεινόμενα για εσάς

Κορωνοϊός – Ολλανδία: Το κοινοβούλιο ενέκρινε το μέτρο της απαγόρευσης της κυκλοφορίας

Ανδρέας Ντίνης

Συναγερμός στο ECDC για τις μεταλλάξεις του κορωνοϊού – Καλεί για αυστηρότερα μέτρα

Ανδρέας Ντίνης

Κορωνοϊός – Ιταλία: 14.078 κρούσματα, 521 θάνατοι το τελευταίο 24ωρο

Ανδρέας Ντίνης

Κορωνοϊός – Εμβόλιο: Η Pfizer μειώνει τις παραδόσεις εμβολίων έως 50% σε ορισμένες χώρες

Ανδρέας Ντίνης

Κορωνοϊός – Εμβόλιο: Αυτό είναι το πλάνο εμβολιασμού για τα νησιά – Οι 4 φάσεις του σχεδίου

Tinad

Κορωνοϊός – Γαλλία: Πιθανό και νέο lockdown στην χώρα – Φόβος για την ρετανική μετάλλαξη του ιού

Ανδρέας Ντίνης

Κορωνοϊός: 5.881 ενεργά κρούσματα στην χώρα – Τα στοιχεία που προβληματίζουν

Tinad

Κορωνοϊός – Εμβόλιο: Ανοίγει η πλατφόρμα εμβολιασμού για τους πολίτες ηλικίας 80-84 – Αναλυτικά η διαδικασία

Ανδρέας Ντίνης

Κορωνοϊός – Γκάγκα: Η μετάλλαξη του ιού προκαλεί ανησυχία

Tinad