ΕΛΕΥΘΕΡΟΣ ΤΥΠΟΣ
ΚΟΡΩΝΟΪΟΣ

Κορωνοϊός: Πόσο μακριά είμαστε από ένα lockdown τύπου Κίνας – Τι είχε συμβεί εκεί και γιατί υπάρχουν τέτοιες εισηγήσεις

Κορωνοϊός: Δημοσίευμα «βόμβα» ανατρέπει τα πάντα σχετικά από το που ξεκίνησε ο ιός

Newsroom eleftherostypos.gr

Κορωνοϊός: Την ώρα που ο κορωνοϊός αλωνίζει σε όλη την Ελλάδα, οι κλίνες στις ΜΕΘ εξαντλούνται όλο το σύστημα υγείας δέχεται πάρα πολύ μεγάλη πίεση οποιαδήποτε συζήτηση για το πότε θα αρθεί το lockdown είναι άκαιρη και ανούσια.

Μάλιστα τις τελευταίες ώρες συζητείται πολύ έντονα η πιθανότητας ενεός lockdown τύπου Κίνας προκειμένου να ανακοπεί η διασπορά του ιού.

Τι είχε όμως συμβεί εκεί; Τα πάντα ήταν κλειστά και μόνο ένας άνθρωπος ανά οικογένεια επιτρέποντας να βγαίνει για περιορισμένο χρονικό διάστημα εκτός σπιτιού προκειμένου να εφοδιαστεί με τα απαραίτητα. Σε πόλεις όπως η Ουχάν αυτό γίνονταν μία φορά την εβδομάδα ενώ σε άλλες πόλεις, δύο.

Το πόσο μακριά ή πόσο κοντά είμαστε σε αυτό το εφιαλτικό σενάριο θα το διαπιστώσουμε τι επόμενες ημέρες και κακό είναι με την τάση μας να καταφέρουμε να μην το ζήσουμε αυτό.

Τη λήψη μέτρων τύπου Κίνας και την επιβολή αυστηρότερου lockdown για δύο εβδομάδες πρότεινε ως μέτρο πρότεινε ο καθηγητής μικροβιολογίας, Αλκιβιάδης Βατόπουλος, μιλώντας στον ΣΚΑΪ και την εκπομπή ΣΗΜΕΡΑ, προκειμένου να ανακοπεί η εξάπλωση του κορωνοϊού και να αποσυμφορηθεί το εθνικό σύστημα υγείας.

«Η κατάσταση είναι πολύ ανησυχητική. Περιμέναμε την προηγούμενη εβδομάδα ότι θα υπάρξει μια μείωση, ωστόσο τα κρούσματα επιμένουν. Έχει αρχίσει να ελαττώνεται ο ρυθμός αύξησης των κρουσμάτων, ωστόσο είμαστε ακόμα πολύ ψηλά» ανέφερε χαρακτηριστικά και πρόσθεσε ότι πρέπει να ληφθούν περισσότερα μέτρα.

«Ένα χαρακτηριστικό της επιδημίας, ήδη από τον Αύγουστο, είναι ότι υπάρχει διασπορά σε όλη την Ελλάδα. Νομίζω ότι πρέπει να γίνουμε πολύ πιο αυστηροί. Πρέπει το lockdown να γίνει πιο αυστηρό, όπως στην Κίνα. Στη Γιουχάν έβγαινε μια φορά την εβδομάδα ένας άνθρωπος να πάει να ψωνίσει στο σούπερ μάρκετ. Αυτό πρέπει να γίνει και στην Ελλάδα. Να κλείσουν οι επιχειρήσεις και να λειτουργούμε κάθε μέρα σαν να είναι Κυριακή. Ένα lockdown τύπου Γιουχάν για δύο εβδομάδες, θα μπορούσε να αποσυρμφορήσει την κατάσταση και να ανακόψει τη μετάδοση του ιού», τόνισε ο κ. Βατόπουλος και πρόσθεσε ότι «αν συνεχίσουμε έτσι, θα θρηνήσουμε θύματα που δεν όφειλαν να πεθάνουν, με την έννοια ότι δε θα μπορούν να νοσηλευτούν», επισήμανε ο κ. Βατόπουλος.

Τι λένε στη κυβέρνηση

Μετά από όλα αυτά ευκολονότητο είναι ότι στη παρούσα φάση δεν μπορεί να γίνει η παραμικρή εκτίμηση για το πότε θα αρθεί το lockdown. Αυτό άλλωστε αναφέρουν και τα κυβερνητικά στελέχη αλλά και οι επιστήμονες που θεωρούν ότι αυτή την στιγμή είμαστε στην πιο κρίσιμη φάση και δεν μπορεί να γίνεται λόγος για το αν κάνουμε Χριστούγεννα με ανοιχτά ή κλειστά μαγαζιά και πολύ περισσότερο δεν μπορεί να υπάρχει χρονοδιάγραμμα επιστροφής στην κανονικότητα η οποία χωρίς το εμβόλιο δεν θα έρθει.

Σε αυτό αναφέρθηκε και ο υπουργός Εσωτερικών Τάκης Θεοδωρικάκος ο οποίος μιλώντας στον ΣΚΑΪ τόνισε: «είναι πολύ λάθος να έχουμε στο μυαλό μας και να μετράμε αντίστροφα σε σχέση με τις ημέρες των Χριστουγέννων. Θέλω να θυμίσω στους συμπολίτες μας ότι το Πάσχα το κάναμε όλοι κλεισμένοι στα σπίτια μας.

Πρέπει να είναι καθαρό ότι η κυβέρνηση έχει ένα γνώμονα την προστασία της ανθρώπινης ζωής και αυτό θα συνεχιστεί μέχρι να βγούμε από αυτήν την κρίση με τις λιγότερες δυνατές απώλειες. Θα ληφθούν όλα τα μέτρα που απαιτούνται. Τα καλά νέα είναι να σώζονται ανθρώπινες ζωές. Και το Πάσχα χάρη στην πειθαρχία των Ελλήνων και τα μέτρα που έλαβε το κράτος δεν είχαμε απώλειες.

Η πρόκληση σήμερα για όλους είναι συντεταγμένα να υλοποιήσουμε το σχέδιο που υπάρχει πάντοτε με τη συνδρομή των ειδικών γιατρών, των λοιμωξιολόγων και θα έλεγαν αν θέλει κανείς να μετράει και αντίστροφα κάτι, να μετράει μέχρι να έρθουν τα εμβόλια στην Ελλάδα, τα οποία θα δοθούν δωρεάν στους πολίτες. Επαναλαμβάνω το πότε θα ανοίξει και τι έχει να κάνει με τα επιδημιολογικά δεδομένα και με τις εισηγήσεις των ειδικών».

Επίσης στην ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Στέλιος Πέτσας μιλώντας στην ΕΡΤ επεσήμανε ότι δεν είναι ρεαλιστικό να αρθεί το lockdown στις αρχές Δεκεμβρίου: «Την επόμενη εβδομάδα θα δούμε ποιος πρέπει να είναι ο σχεδιασμός για σταδιακή άρση των μέτρων, σε αυτή τη φάση πρέπει να δώσουμε όλοι τη μάχη για τον περιορισμό των κρουσμάτων. Δεν είναι ρεαλιστικός στόχος η 1 Δεκεμβρίου αλλά ποτέ δεν μιλήσαμε για συγκεκριμένο χρονοδιάγραμμα, μιλούσαμε για φάσεις σταδιακής επανόδου σε μια μορφή κανονικότητας μέσα στο Δεκέμβριο».

Ασφυξία στις ΜΕΘ

Σε όλη τη χώρα λειτουργούν σήμερα συνολικά 1.220 κλίνες ΜΕΘ. Από αυτές, 1.000 είναι κατειλημμένες και 220 κενές (ποσοστό 18%).

Οι ΜΕΘ-non COVID είναι σήμερα 569, οι 445 είναι κατειλημμένες και οι 124 κενές (ποσοστό 22%).

Οι ΜΕΘ-COVID είναι σήμερα 651. Από αυτές, 555 είναι κατειλημμένες και 96 κενές (ποσοστό 15%).

Οι ΜΕΘ-COVID που εξυπηρετούν τις ανάγκες της Θεσσαλονίκης (συμπεριλαμβάνονται τα Νοσοκομεία Χαλκιδικής, Κατερίνης και Καβάλας) είναι σήμερα 218. Από αυτές, 210 είναι κατειλημμένες και 8 κενές (ποσοστό 4%).

Στα Νοσοκομεία του Λεκανοπεδίου της Αττικής, οι ΜΕΘ-COVID είναι σήμερα 218. Από αυτές, 173 είναι κατειλημμένες και 45 κενές (ποσοστό 20,5%).

ΜΕΘ-COVID ανά Υγειονομική Περιφέρεια
 • 1η ΥΠΕ (Αττικής): 167 κλίνες, εκ των οποίων 128 κατειλημμένες και 39 κενές (ποσοστό 23%)
 • 2η ΥΠΕ (Πειραιώς και Αιγαίου): 53 κλίνες, εκ των οποίων 39 κατειλημμένες και 14 κενές (ποσοστό 26,5%)
 • 3η ΥΠΕ (Μακεδονίας): 138 κλίνες, εκ των οποίων 137 κατειλημμένες και 1 κενή
 • 4η ΥΠΕ (Μακεδονίας και Θράκης): 137 κλίνες, εκ των οποίων 125 κατειλημμένες και 12 κενές (ποσοστό 9%)
 • 5η ΥΠΕ (Θεσσαλίας & Στερεάς Ελλάδας): 73 κλίνες, εκ των οποίων 71 κατειλημμένες και 2 κενές (ποσοστό 3%)
 • 6η ΥΠΕ (Πελοποννήσου, Ιονίων Νήσων, Ηπείρου και Δυτικής Ελλάδας): 47 κλίνες, εκ των οποίων 24 κατειλημμένες και 23 κενές (ποσοστό 49%)
 • 7η ΥΠΕ (Κρήτης): 18 κλίνες, εκ των οποίων 14 κατειλημμένες και 4 κενές (ποσοστό 22%)
 • Στρατιωτικά Νοσοκομεία: 18 κλίνες, εκ των οποίων 17 κατειλημμένες και 1 κενή (ποσοστό 5.5%)

Οι συνολικές κλίνες που διατίθενται σε όλη τη χώρα για τη νοσηλεία επιβεβαιωμένων κρουσμάτων COVID-19 είναι 6.362.

Οι ασθενείς με COVID-19 που νοσηλεύονται σήμερα είναι 4.079 (συνολικά ΜΕΘ, ΜΑΦ, ΜΕΛ, θάλαμοι αρνητικής πίεσης και απλές κλίνες)

Αναλυτικά ανά Υγειονομική Περιφέρεια
 • 1η ΥΠΕ (Αττικής): 621 (από τις 1.201 διαθέσιμες κλίνες)
 • 2η ΥΠΕ (Πειραιώς και Αιγαίου): 267 (από τις 481 διαθέσιμες κλίνες)
 • 3η ΥΠΕ (Μακεδονίας): 984 (από τις 1.309 διαθέσιμες κλίνες)
 • 4η ΥΠΕ (Μακεδονίας και Θράκης): 1.250 (από τις 1.670 διαθέσιμες κλίνες)
 • 5η ΥΠΕ (Θεσσαλίας & Στερεάς Ελλάδας): 498 (από τις 618 διαθέσιμες κλίνες)
 • 6η ΥΠΕ (Πελοποννήσου, Ιονίων Νήσων, Ηπείρου και Δυτικής Ελλάδας): 248 (από τις 637 διαθέσιμες κλίνες)
 • 7η ΥΠΕ (Κρήτης): 65 (από τις 241 διαθέσιμες κλίνες)
 • Στρατιωτικά Νοσοκομεία: 146 (από τις 205 διαθέσιμες κλίνες)
Η θέση του Ε.Τ.

Τα στοιχεία δείχνουν ότι ο αριθμός των κρουσμάτων κορωνοϊού παραμένει σταθερά υψηλός. Η Θεσσαλονίκη και γενικότερα η Βόρεια Ελλάδα βράζουν από κορωνοϊό και θα απαιτηθεί μεγάλη προσπάθεια προκειμένου να υπάρξει μια δραστική μείωση των κρουσμάτων και του αριθμού των διασωληνωμένων, που φθάνει πανελλαδικά τα 500 άτομα.

Είναι σαφές ότι όσο το Εθνικό σύστημα Υγείας παραμένει σε κόκκινο συναγερμό δεν μπορεί να υπάρξει οποιαδήποτε κίνηση για το άνοιγμα της αγοράς, ούτε βεβαίως και των σχολείων.

Ο πρωθυπουργός το επεσήμανε μιλώντας χθες στην Πρόεδρο της Δημοκρατίας, τονίζοντας ότι οι αποφάσεις για την άρση των περιορισμών θα ληφθούν σε σχέση με την εξέλιξη της πανδημίας. Με απλά λόγια, πρώτα θα πρέπει να ελεγχθεί η κατάστασης της δημόσιας υγείας και μετά θα προχωρήσει η επανεκκίνηση της οικονομίας.

Για αυτό καλό είναι να σταματήσει και η πολυφωνία που υπάρχει για αυτό το θέμα, δηλαδή για το πότε και με ποιον τρόπο θα ανοίξει η αγορά, καθώς τον πρώτο λόγο έχουν τα επιδημιολογικά στοιχεία και οι εισηγήσεις της επιστημονικής κοινότητας.

Είναι προφανές ότι το πλήγμα στην οικονομία λόγω της πανδημίας είναι πολύ μεγάλο, αλλά μπορεί να γίνει ακόμα μεγαλύτερο αν υπάρξει βιαστικό άνοιγμα της οικονομικής και της κοινωνικής δραστηριότητας, που μπορεί να προκαλέσουν αύξηση των κρουσμάτων αλλά και των θανάτων. Πολύ περισσότερο όταν έχουμε μπροστά μας έναν δύσκολο χειμώνα και μέχρι να είναι διαθέσιμο το εμβόλιο για χρήση από ένα ικανό μέρος του πληθυσμού που θα οδηγήσει σε ανοσία.

Γι’ αυτό θα πρέπει όλοι να συνεχίσουμε να τηρούμε πιστά τα μέτρα, προκειμένου να ελεγχθεί η κατάσταση της δημόσιας υγείας και αμέσως μετά κυβέρνηση και ειδικοί θα κρίνουν το πότε και το πώς θα ανοίξουμε ξανά την οικονομία.

Ειδήσεις

Κορωνοϊός: Το υπουργείο Υγείας επίταξε δύο ιδιωτικές κλινικές στη Θεσσαλονίκη

«Μπήκα στον ISIS για να εκδικηθώ…» είπε στην απολογία του ο 27χρονος τζιχαντιστής – Ομολόγησε φρικαλεότητες

Συντάξεις: Βήμα-βήμα η αίτηση για τα αναδρομικά θανόντων και ο αναλυτικός πίνακας με τα ποσά

Κορωνοϊός: Όταν κάποιοι παζαρεύουν, εθελόντριες από όλη την Ελλάδα σπεύδουν στη πρώτη γραμμή – Τι λέει μία από αυτές στον E.T.

Προτεινόμενα για εσάς

Κορωνοϊός: 213 νέα κρούσματα στη Θεσσαλονίκη και 255 στην Αττική – Αναλυτικά ο επιδημιολογικός χάρτης

Tinad

Αρκουμανέας: Κακόβουλα και απαράδεκτα τα δημοσιεύματα για τον ΕΟΔΥ

Tinad

Κορωνοϊός – κρούσματα 30/11: 1.044 κρούσματα, 85 νεκροί και 600 διασωληνωμένοι

Tinad

Ιερώνυμος: Κατάθεση ψυχής από τον Αρχιεπίσκοπο μετά το εξιτήριο: Ήμουν έτοιμος για όλα αλλά φοβήθηκα και πόνεσα – Αυτοπεριοριστείτε, πειθαρχήστε και προστατεύστε

Μιχάλης Μάρδας

Lockdown: Το νέο μήνυμα Μητσοτάκη στον ελληνικό λαό και η αυστηρή οδηγία στους υπουργούς που δείχνει παράταση των μέτρων

Μιχάλης Μάρδας

Θεραπεύτηκε από τον κορωνοϊό ο Αμβρόσιος: «Μόνιμο φάρμακό μου ο Αγιασμός»

Μιχάλης Μάρδας

Μαφία και Κορωνοϊός ταλανίζουν τον ιταλικό Νότο

Μαρίνα Μπενέκου

Κορωνοϊός: «Δεν είμαστε από πέτρα» – Ο Παύλος Αλεξιάδης, γιατρός στο «Ιπποκράτειο» μιλά στον «Ε.Τ.» για τη μάχη στην πρώτη γραμμή

Tinad

Κορωνοϊός – Εξελίξεις με το εμβόλιο της Moderna: Άνω του 94% η αποτελεσματικότητά του – Αίτημα για κατεπείγουσα έγκριση

Tinad