ΕΛΕΥΘΕΡΟΣ ΤΥΠΟΣ
ΚΟΡΩΝΟΪΟΣ

Κορωνοϊός: «Ασφυξία» στις ΜΕΘ της Θεσσαλονίκης – Παιδιά νοσηλεύονται μαζί με ενήλικες

Κορωνοϊός: Σταθεροποιείται η κατάσταση στη Δυτική Μακεδονία – Βαρύτητα θα δοθεί στην περιοχή της Φλώρινας

Newsroom eleftherostypos.gr

Γεμίζουν οι ΜΕΘ στη Θεσσαλονίκη, καθώς άρχισαν να νοσηλεύονται ενήλικες με κορωνοϊό στις παιδιατρικές κλινικές Covid, την ίδια στιγμή μάλιστα που μέχρι και οι τουαλέτες θα είναι κοινές και θα χρησιμοποιούνται και από παιδιά όπως αναφέρει στο GRTimes ο Oργανωτικός Γραμματέας της ΠΟΕΔΗΝ και αντιπρόεδρος του Σωματείου Εργαζομένων στο «Γεννηματάς» Πέτρος Κετηκίδης.

Σύμφωνα με τις ίδιες πληροφορίες, αδειάζει εσπευσμένα η ΜΕΘ του Ιπποκρατείου, η οποία περιλαμβάνει 10 κλίνες και 5 διασωληνωμένους ασθενείς, με σκοπό να μετατραπεί σε ΜΕΘ κορωνοϊού. Οι ασθενείς που ήδη βρίσκονται εκεί, μεταφέρονται σε ιδιωτικές ΜΕΘ.

«Πρέπει κάτι να γίνει άμεσα με τη λειτουργία νέων κλινών ΜΕΘ, διότι οι υπάρχουσες γέμισαν και τα περιστατικά που χρήζουν ΜΕΘ αυξάνονται. Η τροπολογία που κατατέθηκε στη βουλή για την επίταξη κλινικών και κλινών ΜΕΘ από τον ιδιωτικό τομέα, θα πρέπει να συμπληρωθεί και να αφορά και τη νοσηλεία περιστατικών κορωνοϊού. Πρέπει ο ιδιωτικός τομέας να βάλει πλάτη στην πανδημία. Ήδη σχεδιάζεται η μεταφορά κλινικών από τα νοσοκομεία σε ιδιωτικές κλινικές», αναφέρει ο πρόεδρος της ΠΟΕΔΗΝ Μιχάλης Γιαννάκος.

Παιδιά μαζί με ενήλικες

«Αυτή τη στιγμή, ενημερώθηκα ότι η παιδοχειρουργική κλινική Γεννηματάς που μετατράπηκε σε παιδιατρική κλινική Covid, πρόκειται να νοσηλεύσει 5 ενήλικες. Η υποδομή, είναι ήδη προβληματική, διότι ήδη υπάρχει μόνο μία τουαλέτα για όλα τα νοσηλευόμενα παιδάκια. Επομένως, πλέον θα μοιράζονται την ίδια τουαλέτα και με τους ενήλικες», αναφέρει ο κ. Κετηκίδης στο GRTimes.gr.

Επίσης επισημαίνει τους κινδύνους που ελλοχεύει η σύμπτυξη όλων των κλινικών σε κλινικές Covid, καθώς και τα δημόσια νοσοκομεία, δεν είναι πλέον σε θέση να εξυπηρετούν καθημερινά χειρουργεία, σοβαρά ή ρουτίνας. Χαρακτηριστικά αναφέρει:

«Τα πράγματα είναι δύσκολα. Στο κτίριο που βρίσκονται αυτή τη στιγμή οι παιδιατρικές κλινικές, είναι διαθέσιμες δύο αίθουσες μόνο. Αν το βράδυ έρθουν αντί για δύο περιστατικά, τρία, δεν θα μπορούμε να κάνουμε τίποτα. Θα σηκώσουμε τα χέρια ψηλά! Τι θα πούμε στον ασθενή αν έρθει, για παράδειγμα, με ανεύρυσμα κοιλιακής αορτής; Περίμενε να τελειώσουμε με την οξεία σκωληκοειδίτιδα; Αυτά τα σενάρια μας προκαλούν τρομερή ανησυχία», αναφέρει ο κ. Κετηκίδης.

Μοναδική ρεαλιστική λύση σε αυτό το τρομακτικό σενάριο που προτείνει αυτή τη στιγμή ο οργανωτικός γραμματέας της ΠΟΕΔΗΝ, είναι η μεταφορά του επείγοντος περιστατικού σε κάποιο άλλο νοσοκομείο, όπως το ΑΧΕΠΑ.

«Τα έξοδα των περιστατικών που μεταφέρονται σε ιδιωτικές κλινικές προκειμένου να μετατραπούν οι κλινικές των δημοσίων νοσοκομείων σε κλινικές Covid, τα επωμίζονται τα νοσοκομεία που τα στέλνουν, άσχετα μετά αν πάρουν πίσω τα χρήματα από το κράτος. Όμως, ας μην ξεχνάμε ότι υπάρχουν και ανασφάλιστοι, που στο δημόσιο νοσοκομείο δε θα πλήρωναν», αναφέρει ο κ. Κετηκίδης.

Το κρίσιμο είναι η εξυπηρέτηση ασθενών που δεν έχουν Covid

«Το σημαντικότερο πρόβλημα αυτή τη στιγμή, είναι οι ασθενείς που πρέπει να εξυπηρετηθούν για άλλες παθήσεις, πλην του κορωνοϊού και δεν μπορούν να απευθυνθούν πλέον στα δημόσια νοσοκομεία. Οι πολίτες που βρίσκονταν σε μία «καλή» οικονομική κατάσταση, απευθύνονταν έτσι κι αλλιώς στα ιδιωτικά νοσοκομεία. Σε εμάς έρχονταν μεσαία και κατώτερα κοινωνικά στρώματα. Αυτοί οι άνθρωποι, αν τους συμβεί το οτιδήποτε και δεν έχουν χρήματα να πάνε σε ιδιωτικά ιατρικά κέντρα, τι θα απογίνουν; Θα πεθάνουν στα σπίτια τους; Έχει πέσει πρόταση στο τραπέζι να βάλουμε μέχρι και κρεβάτια-κουκέτες για να ανταπεξέλθουμε», συμπληρώνει.

Ο κ. Κετηκίδης αναφέρει, ότι δεν προστέθηκαν νέες κλίνες, απλά οι ήδη υπάρχουσες μετατράπηκαν σε κλίνες Covid.

«Αυτή τη στιγμή, υπάρχει μία αντιπαράθεση σχετικά με τα στοιχεία που δίνουμε εμείς και τα στοιχεία που παρουσιάζει το Υπουργείο Υγείας. Στη Θεσσαλονίκη, το Υπουργείο Υγείας, ανέφερε ότι τα κενά στις ΜΕΘ ανέρχονται σε 19, ενώ εμείς τα στοιχεία που δώσαμε, είναι ότι ήταν μόλις 15. Στην Αττική, ανακοίνωσαν ότι τα κενά ήταν 34, ενώ είναι 29. Εμείς παίρνουμε τα στοιχεία κατευθείαν από τις ΜΕΘ, αλλά αντιλαμβάνομαι ότι υπάρχει εντολή για γενικό «σιωπητήριο»», αναφέρει ο κ. Κετηκίδης.

Ο ίδιος, κλείνοντας, πρότεινε την επίταξη του παλιού 424 Στρατιωτικού Νοσοκομείου και του Λοιμωδών, στη μάχη εναντίον του κορωνοϊού.

«Πρέπει πάση θυσία να λύσουμε το πρόβλημα. Η κυβέρνηση μπορεί να αξιοποιήσει το παλιό 424 Στρατιωτικό Νοσοκομείο και το Λοιμωδών, να πραγματοποιήσει όλες τις απαραίτητες αλλαγές, διότι εάν συνεχίσουμε με αυτό το ρυθμό, το ΕΣΥ θα καταρρεύσει και δεν θα υπάρχει επιστροφή».

Η κατάσταση σήμερα στις ΜΕΘ σύμφωνα με πληροφορίες του GRTimes από την ΠΟΕΔΗΝ:

Κεντρική Μακεδονία: ΜΕΘ κορωνοϊού: 98 , Νοσηλευόμενοι: 88, Κενές κλίνες: 10.

-ΠΑΠΑΝΙΚΟΛΑΟΥ: 25 νοσηλευόμενοι-ΓΕΜΑΤΗ

-ΑΧΕΠΑ: 23 νοσηλεύομενοι- 2 ΚΕΝΑ

-ΠΑΠΑΓΕΩΡΓΙΟΥ. 8 νοσηλευόμενοι- ΓΕΜΑΤΗ

-ΑΓΙΟΣ ΔΗΜΗΤΡΙΟΣ: 6 νοσηλευόμενοι-2 ΚΕΝΑ (τα έδωσαν μετατρέποντας Γενικές ΜΕΘ σε κορωνοϊού) –

-ΑΓΙΟΣ ΠΑΥΛΟΣ: 6 νοσηλευόμενοι- 2 ΚΕΝΑ

-ΓΕΝΝΗΜΑΤΑΣ: 9 νοσηλευόμενοι- 1 ΚΕΝΟ

-424 ΣΤΡΑΤΙΩΤΙΚΟ ΝΟΣΟΚΟΜΕΙΟ: 2 νοσηλευόμενοι-2 κενά

-ΧΑΛΚΙΔΙΚΗ: 3 νοσηλευόμενοι-1 ΚΕΝΟ

-ΚΑΤΕΡΙΝΗ: 6 νοσηλευόμενοι- ΚΑΝΕΝΑ ΚΕΝΟ

Αττική: Νοσηλεύομενοι: 103, Κενά: 24 ή 30

-ΑΣΚΛΗΠΙΕΙΟ: 9 νοσηλευόμενοι- 3 ΚΕΝΑ

-ΘΡΙΑΣΙΟ: 7 νοσηλευόμενοι- 1 ΚΕΝΟ

-ΑΤΤΙΚΟΝ: 12 νοσηλευόμενοι- 5 ή 11 ΚΕΝΑ (αδιευκρύνιστο)

-ΓΕΝΝΗΜΑΤΑΣ: 8 νοσηλευόμενοι- 3 ΚΕΝΑ

-ΣΩΤΗΡΙΑ: 36 νοσηλευόμενοι- 5 ΚΕΝΑ

-ΝΙΜΙΤΣ: 3 νοσηλευόμενοι- 1 ΚΕΝΟ

-ΕΛΠΙΣ: 5 νοσηλευόμενοι- 1 ΚΕΝΟ

-ΕΥΑΓΓΕΛΙΣΜΟΣ: 23 νοσηλευόμενοι- 5 ΚΕΝΑ ΝΟΣΗΛΕΥΟΜΕΝΟΙ. 103. ΚΕΝΑ. 24 ή 30

Ειδήσεις

Κορωνοϊός: Τι οδήγησε στο δεύτερο lockdown – Τα επιστημονικά δεδομένα
ΗΠΑ – εκλογές: Με τα κλειδιά του Λευκού Οίκου στο χέρι ο Μπάιντεν – Πέρασε μπροστά και στην Πενσυλβάνια [live ο διαδραστικός χάρτης]
Αδιανόητη πρόκληση: Οι Τούρκοι ξέχασαν τον φονικό σεισμό και έκαναν υπερπτήση πάνω από τη Σάμο
Κορωνοϊός-Ερευνα: Αυτό το φάρμακο είναι φθηνό, το έχουμε όλοι και θα δοκιμαστεί ως πιθανή θεραπεία
Ο Γονίδης κάνει τους γιατρούς να… σκίσουν τα πτυχία τους: Ανοίξτε ομπρέλες, μας ρίχνουν κορωνοϊό με τη βροχή
Κορωνοϊός – Lockdown: «Χωριό μου, χωριουδάκι μου» λένε οι Αθηναίοι και εγκαταλείπουν την πρωτεύουσα
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, ανά πάσα στιγμή στο EleftherosTypos.gr

Προτεινόμενα για εσάς

Κορωνοϊός – Βραζιλία: 50.909 νέα επιβεβαιωμένα κρούσματα

Ανδρέας Ντίνης

Θεσσαλονίκη: Αστυνομική επιχείρηση για παράνομους αλλοδαπούς

Ανδρέας Ντίνης

Κορωνοϊός-Γαλλία: Κάτω του ορίου των 10.000 τα νέα κρούσματα για τρίτη συναπτή ημέρα

Ανδρέας Ντίνης

Κορωνοϊός – Θεσσαλονίκη: Έστησε μονάδα Covid στο σπίτι του για να φροντίσει την θετική στον ιό πεθερά του

Ανδρέας Ντίνης

Κορωνοϊός: Θετικός ο περιφερειάρχης Αττικής, Γιώργος Πατούλης

Ανδρέας Ντίνης

«Εφτασα ένα βήμα πριν από τη διασωλήνωση» – Ο Δημήτρης Σωτηρόπουλος μιλά στον Ε.Τ για τη μάχη με τον κορωνοϊό

Μιχάλης Μάρδας

Κορωνοϊός-Ιταλία: 19.350 κρούσματα και 785 νεκροί το τελευταίο 24ωρο

Ανδρέας Ντίνης

Κορωνοϊός: Νέο σοκ! Κατακόρυφη άνοδος στα κρούσματα σε Αττική και Θεσσαλονίκη

Ανδρέας Ντίνης

Κορωνοϊός – κρούσματα 01/12: 2.199 κρούσματα, 111 νεκροί και 596 διασωληνωμένοι

Ανδρέας Ντίνης