ΕΛΕΥΘΕΡΟΣ ΤΥΠΟΣ
ΚΟΡΩΝΟΪΟΣ

Κορωνοϊός: Οι νεότεροι δεν είναι άτρωτοι – Τι δείχνουν τα στοιχεία για νοσηλείες και διασωληνωμένους

ΜΑΡΙΑ-ΝΙΚΗ ΓΕΩΡΓΑΝΤΑ

Κορωνοϊός: Αυξάνεται ο αριθμός των διασωληνωμένων από 40 έως 64 ετών στα νοσοκομεία, γεγονός που δείχνει ότι και οι νεαρότεροι ηλικιακά δεν είναι άτρωτοι και επίσης μπορούν να νοσήσουν βαριά.

Σύμφωνα με τη χθεσινή επιδημιολογική έκθεση του ΕΟΔΥ, ο αριθμός των ασθενών που νοσηλεύονταν μέχρι χθες το μεσημέρι διασωληνωμένοι ανέρχεται σε 79 άτομα, αντιπροσωπεύοντας το 42,2% του συνόλου των διασωληνωμένων. Ένα μήνα πριν, στις 5 Οκτωβρίου, το αντίστοιχο ποσοστό ήταν 39,8%, ενώ στις 5 Σεπτεμβρίου το ποσοστό των διασωληνωμένων από 40 έως 64 ετών ανερχόταν στο 27,5%.

Ότι οι άνθρωποι νεότερης ηλικίας δεν νοσούν σοβαρά και άρα δεν απειλούνται από τον κορωνοϊό, αποτελεί έναν μύθο που οι επιστήμονες επιχειρούν να καταστήσουν σαφές. Ενδεικτικά, όπως προκύπτει από στοιχεία που επικαλέστηκε ο καθηγητής Τσιόδρας κατά τη χθεσινή του παρουσίαση, τις τελευταίες επτά ημέρες νοσηλεύτηκαν σε ΜΕΘ 27 άτομα ηλικίας 55-64 χρόνων και 18 άτομα ηλικίας 45-54 ετών.

Επίσης, 93 ασθενείς ηλικίας από 45-54 χρειάστηκαν νοσηλεία σε απλές κλίνες τις τελευταίες επτά ημέρες, ενώ στα νοσοκομεία εισήχθησαν και 49 άτομα ηλικίας 35 – 44. Για το διάστημα μιας εβδομάδας σε απλές κλίνες νοσηλεύτηκαν, ακόμη, από 21 άτομα για τις δύο πιο νεαρές ομάδες ανθρώπων, το γκρουπ από 18 έως 24 και εκείνο των 25-34 ετών.

Η μεγαλύτερη επίπτωση εξακολουθεί να αφορά στα άτομα άνω των 65 ετών. Οι διασωληνωμένοι που νοσηλεύονταν μέχρι χθες διασωληνωμένοι ήταν στην πλειοψηφία τους από 65 ετών και πάνω (56,1%).

Σύμφωνα με τα δεδομένα μέχρι και την 4η Νοεμβρίου, σε επτά ημέρες νόσησαν 1091 άτομα άνω των 65 ετών, με το ποσοστό των μολύνσεων σε αυτή την ομάδα του πληθυσμού να ακολουθεί ανοδική τάση. Ο καθηγητής Σωτήρης Τσιόδρας ανέφερε χθες «ότι αυτό από μόνο του είναι καθοριστικό». Και αυτό γιατί είναι οι άνθρωποι που κινδυνεύουν να νοσήσουν πιο βαριά και να έχουν μοιραία κατάληξη.

Οι άνδρες συνεχίζουν να δέχονται ισχυρότερο «χτύπημα» του Sars-CoV-2. Οπως φαίνεται από τα στοιχεία που παρουσίασε ο κ. Τσιόδρας, από τους 710 ασθενείς ηλικίας 45-54 που έχουν χρειαστεί νοσηλεία σε απλές κλίνες στα νοσοκομεία, οι 472 ήταν άνδρες και οι 238 γυναίκες. Αντίστοιχα, από τους 803 νοσηλευόμενους στο ηλικιακό γκρουπ 55-64, οι 506 ήταν άνδρες και οι 297γυναίκες. Το… ενδιαφέρον είναι ότι αυτή η ισορροπία ηλικιών αλλάζει για τους ασθενείς από 75 ετών και πάνω, όπου με μικρή διαφορά είναι περισσότερες οι γυναίκες. Ειδικότερα, από τους 915 ασθενείς άνω των 75 ετών σε απλές κλίνες οι 445 είναι άνδρες και οι 470 γυναίκες.

Στις ΜΕΘ, όμως, οι άνδρες «ξαναβγαίνουν μπροστά». Ενδεικτικά, τις τελευταίες επτά ημέρες, μέχρι και την 4η Νοεμβρίου, από τα 18 άτομα ηλικίας 45-54 ετών που χρειάστηκαν ΜΕΘ, οι 17 είναι άνδρες.

Ειδήσεις

Κορωνοϊός: Τι οδήγησε στο δεύτερο lockdown – Τα επιστημονικά δεδομένα

ΗΠΑ – εκλογές: Η κρυφή εικόνα της κάλπης

Κορωνοϊός – Lockdown: Αντίδοτα 3,3 δισ. ευρώ στην αγορά

Κούρεμα ενοικίων και… φρέσκο χρήμα για τους ιδιοκτήτες [Αναλυτικοί πίνακες]

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, ανά πάσα στιγμή στο EleftherosTypos.gr

Προτεινόμενα για εσάς

Κορωνοϊός: Στις 15 Δεκεμβρίου η άρση του lockdown στη Γαλλία – Το σχέδιο που ανακοίνωσε ο Μακρόν

Tinad

Κορωνοϊός: Με 210 ιδιώτες γιατρούς ενισχύονται τα νοσοκομεία της Βόρειας Ελλάδας

Tinad

Κορωνοϊός: Γιατί ο Πούτιν δεν μπορεί να συμμετάσχει στον εμβολιασμό ως εθελοντής

Tinad

Κορωνοϊός – Θεσσαλονίκη: Επιτέθηκαν σε αστυνομικούς που πήγαν να τους ελέγξουν – Ένας τραυματίας [βίντεο]

Tinad

Νέα επίθεση Τσίπρα στην κυβέρνηση για τον κορωνοϊό

Μιχάλης Μάρδας

Κορωνοϊός: Έλληνας επιστήμονας δημιούργησε «έξυπνο» σύστημα που ανιχνεύει τον ιό στις ακτινογραφίες θώρακα

Tinad

Ο Μαργαρίτης Σχοινάς μιλάει για την περιπέτειά του με τον κορωνοϊό και το μήνυμα που στέλνει στους αρνητές

Tinad

Κορωνοϊός: Παραμένει η «φωτιά» σε Θεσσαλονίκη και Αττική, από κοντά και Μαγνησία, Πέλλα – Αναλυτικά ο επιδημιολογικός χάρτης

Tinad

Κορωνοϊός: 2.135 νέα κρούσματα, 101 θάνατοι και νέο «μαύρο» ρεκόρ με 562 διασωληνωμένους

Tinad