ΕΛΕΥΘΕΡΟΣ ΤΥΠΟΣ
ΚΟΡΩΝΟΪΟΣ

Κορωνοϊος: Μια ανάσα από το ολικό lockdown η Θεσσαλονίκη – Στο κόκκινο και οι Σέρρες

Μαρία-Νίκη Γεωργαντά

Κρίσιμες είναι οι ώρες για τη Θεσσαλονίκη, με τη διασπορά να έχει ξεπεράσει κάθε «ρεκόρ», ακόμη και της Αττικής, και τα νοσοκομεία να… στενάζουν.

Ο υπουργός Υγείας, Βασίλης Κικίλιας, έθεσε σε εφαρμογή έκτακτο σχέδιο ανάγκης, με επιπλέον 43 ΜΕΘ-Covid ώστε να αυξηθεί η δυναμικότητα του Εθνικού Συστήματος Υγείας, ενώ εφόσον παραστεί ανάγκη προβλέπονται και αεροδιακομιδές ασθενών σε άλλα νοσοκομεία της χώρας. Σήμερα, αναμένεται να μεταβεί στη Θεσσαλονίκη για το συντονισμό των υγειονομικών μονάδων, ενώ δεν αποκλείονται ακόμη πιο αυστηρά μέτρα σε σχέση με όσα ισχύουν ήδη στη συμπρωτεύουσα, που θα θυμίζουν την περασμένη άνοιξη.

Τα «καμπανάκια» που ηχούν από τη Θεσσαλονίκη τα τελευταία 24ωρα είναι πολλαπλά. Το Σάββατο, καταγράφηκαν τα διπλάσια κρούσματα συγκριτικά με την Αττική -839 στη Θεσσαλονίκη, 464 στην Αττική-, ισορροπία που δεν άλλαξε ούτε χθες, παρά τα λιγότερα κρούσματα (1.678 πανελλαδικά), που εξηγούνται σε μεγάλο βαθμό λόγω Κυριακής. Η Θεσσαλονίκη δήλωσε χθες 449 νέα περιστατικά και η Αττική 300. Το γεγονός ότι όλη η Βόρεια Ελλάδα ασφυκτιά, με τις γύρω περιοχές, όπως για παράδειγμα οι Σέρρες, να εξυπηρετούνται από τα νοσοκομεία της Θεσσαλονίκης, έχει οδηγήσει το σύστημα υγείας σε κατάσταση συναγερμού.

Και αυτό γιατί σε άλλα περιφερειακά νοσοκομεία που έχουν μικρή δυναμικότητα σε Μονάδες Εντατικής Θεραπείας δεν υπάρχουν κλίνες ΜΕΘ για κορονοϊό, με αποτέλεσμα όποιος ασθενής με Covid-19 χρειάζεται Εντατική να πηγαίνει στη Θεσσαλονίκη.

Στο κόκκινο και οι Σέρρες

Τέτοιο παράδειγμα είναι το Νοσοκομείο Σερρών, μιας περιοχής με πολύ εκτεταμένη διασπορά της νόσου ανάμεσα στον πληθυσμό της. Οι Σέρρες χθες δήλωσαν 54 κρούσματα και το Σάββατο… 82 νέα κρούσματα.

Είναι ενδεικτικό ότι το ΑΧΕΠΑ στη Θεσσαλονίκη, από όσες κλίνες ΜΕΘ διαθέτει για την Covid-19, την περασμένη εβδομάδα είχαν μείνει διαθέσιμες μόλις πέντε, ενώ αντίστοιχα γεμάτα είναι και τα υπόλοιπα νοσοκομεία της συμπρωτεύουσας.

Υπό αυτά τα δεδομένα, σύμφωνα το σχέδιο του υπουργείου Υγείας που τέθηκε ήδη σε εφαρμογή, εξασφαλίστηκαν 43 νέες κλίνες MEΘ-Covid. Πιο αναλυτικά, προστίθενται 8 κλίνες ΜΕΘ-Covid στο ΓΝΘ «Αγιος Παύλος», 10 κλίνες στο ΓΝΘ «Γ. Γεννηματάς», 10 κλίνες στο ΠΓΝΘ ΑΧΕΠΑ, 4 κλίνες στο 424 Στρατιωτικό Νοσοκομείο, 6 κλίνες στο ΓΝΘ «Γ. Παπανικολάου» και 5 κλίνες στο Γ.Ν. Χαλκιδικής.

Ο υπουργός Υγείας, Βασίλης Κικίλιας, σήμερα το πρωί μεταβαίνει στη Θεσσαλονίκη όπου θα επισκεφτεί διαδοχικά το ΑΧΕΠΑ και το «Γ. Γεννηματάς». Το απόγευμα έχει καλέσει στο υπουργείο Υγείας τους αρμόδιους τομεάρχες των κοινοβουλευτικών κομμάτων ώστε να τους ενημερώσει.

Η ραγδαία εξάπλωση, πάντως, του κορονοϊού πιέζει για ακόμη πιο αυστηρά μέτρα και δεν θα αποτελέσει έκπληξη ένα πιο διευρυμένο lockdown, όπως αυτό της άνοιξης, με κλειστές όλες τις οικονομικές δραστηριότητες, ενδεχομένως και τα σχολεία.

…Δράμα η κατάσταση

Η Βόρεια Ελλάδα βρίσκεται στο επίκεντρο της επιδημίας. Εκτός από Θεσσαλονίκη και Σέρρες, η Δράμα «ανεβαίνει» επικίνδυνα στον μολυσματικό χάρτη τις τελευταίες ημέρες. Χθες, και μόλις σε ένα 24ωρο, δήλωσε 90 νέα κρούσματα! Με αντίστοιχα υψηλές καταγραφές συμμετέχει στην καθημερινή επιδημιολογική έκθεση του ΕΟΔΥ και η Ροδόπη – 112 κρούσματα χθες.

Η χώρα μας «πάτησε» και ξεπέρασε τα 2.000 κρούσματα το Σάββατο, όταν καταγράφηκαν 2.056 περιστατικά, μόλις πέντε ημέρες αφού έσπασε το φράγμα των 1.000 περιστατικών ημερησίως. Την περασμένη Τρίτη, 27 του μήνα, ξεπεράστηκαν για πρώτη φορά τα 1.000 – δηλώθηκαν 1.259 κρούσματα.

Χθες, ο ΕΟΔΥ ανακοίνωσε επιπλέον 1.678 νέα περιστατικά, λιγότερα σε σχέση με το Σάββατο, χωρίς ωστόσο να αποτελούν ένδειξη ότι η επιδημία «πέφτει», καθώς πάντα τις Κυριακές, όπως και τις Δευτέρες, τα ημερήσια κρούσματα είναι λιγότερα λόγω λιγότερων τεστ.

Οι διασωληνωμένοι έφταναν μέχρι χθες το βράδυ τους 140, εντείνοντας την πίεση στο σύστημα υγείας. Σημειώνεται ότι την περασμένη Κυριακή οι διασωληνωμένοι ανέρχονταν σε 84, δηλαδή παρουσιάζουν αύξηση κατά 67% σε διάστημα μίας εβδομάδας.

Οι πολλαπλές εστίες του ιού προβληματίζουν τους ειδικούς. Χθες, έγινε γνωστό ότι τουλάχιστον 15 κρούσματα εντοπίστηκαν σε οίκο ευγηρίας στον Πειραιά και αφορούν τόσο σε φιλοξενούμενους όσο και εργαζομένους.

Συνεχίζονται τα τεστ

Στο μεταξύ, οι σαρωτικοί δειγματοληπτικοί έλεγχοι από τις Κινητές Ομάδες Υγείας του ΕΟΔΥ συνεχίζονται με αμείωτο ρυθμό. Το Σάββατο πραγματοποίησαν ελέγχους στο Μαρούσι, στο Κιλκίς και στη Ρόδο.

Σύμφωνα με τα αποτελέσματα, από τα 704 rapid tests στο Μαρούσι προέκυψαν τέσσερα θετικά (διάμεση ηλικία τα 42 έτη), στο δημαρχείο της Γουμένισσας στο Κιλκίς βρέθηκαν δέκα θετικοί σε σύνολο 209 ελέγχων (μέση ηλικία τα 48 έτη), ενώ από 82 ελέγχους σε περιοχές νότια της Ρόδου, όλα τα τεστ αποδείχθηκαν αρνητικά.

Επίσης, από 492 δειγματοληπτικούς ελέγχους στα Κύθηρα το διήμερο 29 και 30 Οκτωβρίου, βρέθηκε μόλις ένας θετικός στον ιό. Αντίστοιχα, σε 472 rapid tests στις 30 Οκτωβρίου στην Πάτρα, βρέθηκε ένας θετικός, ενώ ένα θετικό δείγμα εντοπίστηκε και κατόπιν 147 τεστ που έγιναν στο Δημαρχείο Κόνιτσας την ίδια ημέρα.

Η Εθνική Αρχή Διαφάνειας σε συνεργασία με τη Διεύθυνση Οικονομικής Αστυνομίας διενήργησε το βράδυ της Παρασκευής επιτόπιους ελέγχους σε τέσσερις περιοχές της Αττικής με αντικείμενο τη διαπίστωση τήρησης των μέτρων αποφυγής μετάδοσης και διασποράς του Sars-CoV-2 και του αντικαπνιστικού, επιβάλλοντας σε δύο περιπτώσεις πρόστιμα 5.000€ και 10.000€, καθώς και 15 ημέρες αναστολή λειτουργίας σε κάθε μία εξ αυτών.

Από την έντυπη έκδοση

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, ανά πάσα στιγμή στο EleftherosTypos.gr

Προτεινόμενα για εσάς

Κορωνοϊός: Νέο αρνητικό ρεκόρ με 121 νεκρούς και 606 στις ΜΕΘ – 1.747 νέα κρούσματα

Tinad

Κορωνοϊός – Αποκάλυψη FT: Η Βρετανία εγκρίνει το εμβόλιο της Pfizer την επόμενη εβδομάδα

Tinad

Κορωνοϊός: «Fake news η διαλογή ασθενών» – Τι απαντά το Νοσοκομείο Πέλλας

Tinad

Κορωνοϊός: «Ντου» της ΕΛ.ΑΣ. σε παράνομους οίκους ανοχής στην Ομόνοια – Βρήκαν 17 άτομα

Tinad

Το «φυσικό εμβόλιο» του Μπέργκαμο

Tinad

Κορωνοϊός – Σάλος στην Κάρυστο: Οδοντίατρος έκανε πάρτι με 13 καλεσμένους εν μέσω lockdown

Ανδρέας Ντίνης

Νέος θάνατος από κορωνοϊό στην Κρήτη – Νεκρή 59χρονη χωρίς υποκείμενα νοσήματα

Ανδρέας Ντίνης

Κορωνοϊός – Μητσοτάκης: Χριστούγεννα με την οικογένειά μας ή έστω μία ακόμη συγγενική

Ανδρέας Ντίνης

Κορωνοϊός – Βρετανία: Από σφάλμα 1.300 Βρετανοί ενημερώθηκαν λανθασμένα ότι ήταν θετικοί στον ιό

Ανδρέας Ντίνης