Ελεύθερος Τύπος
ΚΟΡΩΝΟΪΟΣ

Κορωνοϊός: Στο ΦΕΚ τα νέα μέτρα – Τι προβλέπεται για κάθε περίπτωση

Newsroom eleftherostypos.gr

Δημοσιεύθηκαν σήμερα στην Εφημερίδα της Κυβερνήσεως τα νέα μέτρα προστασίας για το δεύτερο κύμα πανδημίας που μεταξύ άλλων προβλέπουν υποχρεωτική χρήση μάσκας σε όλους τους χώρους, ανεξάρτητα από το επιδημιολογικό επίπεδο κάθε περιοχής.

Επίσης ανεξάρτητα από το επιδημιολογικό επίπεδο, προβλέπεται η υποχρεωτική χρήση μάσκας σε όλες τις δημόσιες υπηρεσίες αλλά και ιδιωτικές επιχειρήσεις, από εργαζομένους και κοινό, καθώς και την υποχρέωση τηλεργασίας τουλάχιστον του 20% των εργαζομένων.

Δείτε εδώ το Φ.Ε.Κ. με τα νέα μέτρα προστασίας 

Ανοιχτό το λιανεμπόριο

 Την ίδια ώρα, άρση της αναστολής λειτουργίας του λιανεμπορίου πραγματοποίησε η κυβέρνηση για το επίπεδο 4, ή κόκκινο, καθώς διαπιστώθηκε ότι η διασπορά της Covid-19 σε επιχειρήσεις λιανεμπορίου είναι απειροελάχιστη ή μηδαμινή. Την ανακοίνωση ότι θα μένουν και στις κόκκινες περιοχές ανοιχτά τα καταστήματα λιανεμπορίου έκανε ο πρωθυπουργός, Κυριάκος Μητσοτάκης, σε τηλεδιάσκεψη που είχε χθες με 114 δημάρχους από όλη τη χώρα.

Εκτός των νέων μέτρων που ανακοινώθηκαν αλλά και όσων ισχύουν ήδη για κάθε περιοχή, ο κ. Χαρδαλιάς τόνισε ότι οι δοξολογίες καθώς και η κατάθεση στεφάνων εν όψει της 26ης αλλά και της 28ης Οκτωβρίου θα γίνουν κάτω από αυστηρά μέτρα.

Η Εκκλησία

«Οι στιγμές για την πατρίδα μας είναι ιδιαίτερα κρίσιμες, καθώς το δεύτερο κύμα της πανδημίας του κορωνοιού απειλεί την υγεία και τη ζωή πολλών συνανθρώπων μας.

Η Εκκλησία μας, που, από την πρώτη στιγμή, μπήκε στην πρώτη γραμμή της εθνικής προσπάθειας για την προστασία του ανθρώπινου προσώπου και τήρησε, και τηρεί, όλες τις οδηγίες και όλες τις υποδείξεις των αρμοδίων υγειονομικών αρχών της χώρας μας, καλεί, εν όψει της Δοξολογίας για την εθνική μας επέτειο της 28ης Οκτωβρίου, και μέσα στα όρια της Ιεράς Αρχιεπισκοπής μας, τους δημοτικούς, περιφερειακούς και λοιπούς πολιτικούς αξιωματούχους να συμμετάσχουν, αυτή τη χρονιά, με έναν διαφορετικό τρόπο», επεσήμανε σε δήλωσή του στο Αθηναϊκό Πρακτορείο Ειδήσεων ο Αρχιεπίσκοπος, Ιερώνυμος.

Στα σχολεία

Εισήγηση για «διαλείμματα μάσκας» ζητάει το υπουργείο Παιδείας από την αρμόδια επιτροπή για τον κορωνοϊό. Τα νέα αυστηρά μέτρα που επιβάλλονται στις περιοχές που βρίσκονται στο επίπεδο 3 και 4 (σ.σ.: μεταξύ αυτών και η Αττική) προβλέπουν στα σχολεία των συγκεκριμένων περιοχών η χρήση μάσκας να γίνεται ακόμα και στα διαλείμματα. Σημειώνεται ότι μέχρι στιγμής το προαύλιο ήταν ο μοναδικός χώρος στον οποίο τα παιδιά μπορούσαν να βγάλουν τη μάσκα.

Πλέον δεν δίνεται αυτή η δυνατότητα και η πολιτική ηγεσία ζήτησε διευκρινίσεις για το αν μπορούν οι μαθητές να κάνουν κάποια «διαλείμματα» από τη μάσκα κατά τη διάρκεια της ημέρας τους στο σχολείο. Διευκρινίζεται πάντως ότι κατά τη διάρκεια του μαθήματος της Γυμναστικής, οι μαθητές δεν θα φορούν μάσκα.

ΧΡΗΣΙΜΕΣ ΠΛΗΡΟΦΟΡΙΕΣ ΓΙΑ ΤΙΣ ΜΕΤΑΚΙΝΗΣΕΙΣ

  • Για τους εργαζομένους στα Μέσα Μαζικής Ενημέρωσης, η μετακίνηση θα γίνεται όπως στην περίοδο του lockdown, δηλαδή με την επίδειξη δημοσιογραφικής ταυτότητας και βεβαίωσης εργοδότη που πρέπει να ανανεώνεται κάθε 14 ημέρες.
  • Για τους εργαζόμενους στον ιδιωτικό τομέα, θα απαιτείται άδεια κυκλοφορίας από τον εργοδότη, που συμπληρώνεται στην ΕΡΓΑΝΗ. Η γνησιότητα του εγγράφου αποδεικνύεται από τον αριθμό πρωτοκόλλου του.

  • Για άλλα πρόσωπα που χρειάζεται να μετακινηθούν για επαγγελματικούς σκοπούς, όπως ελεύθεροι επαγγελματίες, επιτηδευματίες, αυτοαπασχολούμενοι, αυτοί συμπληρώνουν στην ΕΡΓΑΝΗ σχετικό έγγραφο με τους κωδικούς του TAXISNET.
  • Οι δημόσιοι υπάλληλοι, εφόσον χρειαστούν κατ’ εξαίρεση μετακίνηση, αυτή γίνεται με την επίδειξη ταυτότητας ή διαβατηρίου και βεβαίωση κίνησης από σχετική εφαρμογή στο apografi.gov.gr ή από τον αρμόδιο προϊστάμενο.
  • Για επείγουσες ανάγκες υγείας (νοσοκομείο, φαρμακείο) θα υπάρχει κατανόηση από τα ελεγκτικά όργανα.
  • Το πρόστιμο για την παραβίαση του μέτρου απαγόρευσης της κυκλοφορίας ορίζεται στα 150 ευρώ.

Εξαιρούνται από τη χρήση μάσκας

  • Οι περιπτώσεις ομαδικής ή ατομικής άσκησης και μόνο κατά τη διάρκειά της.
  • Οσοι οδηγούν μόνοι στο αυτοκίνητό τους. Το ίδιο και όσοι είναι της ίδιας οικογένειας και επιβαίνουν στο ίδιο αυτοκίνητο.
  • Η μάσκα είναι υποχρεωτική και στα διαλείμματα των σχολείων. Εξαιρείται η ώρα της φυσικής αγωγής.

Ζωντανή μουσική κέντρα διασκέδασης

  • Στα κέντρα διασκέδασης και στα μπαρ απαγορεύεται ρητά η ζωντανή μουσική και η διασκέδαση γίνεται αποκλειστικά με καθήμενους και πληρότητα 30% της αδείας. Στην εστίαση επιτρέπεται η ζωντανή μουσική έως τρία άτομα χωρίς μικροφωνική, με υποχρεωτικά όλους τους πελάτες καθήμενους και 50% των προβλεπόμενων καθισμάτων της αδείας τους.

Προτεινόμενα για εσάς

Κορονοϊός: Πότε θα τελειώσει η πανδημία, τι περιμένουμε από εδώ και στο εξής – Τι λέει στο Eleftherostypos.gr o Αθανάσιος Εξαδάκτυλος

Ελεύθερος Τύπος Newsroom

Σύψας: Έως τα Χριστούγεννα θα νοσήσουν όλα τα ανεμβολίαστα παιδιά – Χωρίς ιό το καλοκαίρι

Ελεύθερος Τύπος Newsroom

Κορονοϊός: 770 νέα στελέχη της μετάλλαξης Δέλτα – Δείτε που εντοπίστηκαν

Ελεύθερος Τύπος Newsroom

Κορονοϊός: Τι περιλαμβάνει το επιχειρησιακό σχέδιο για παιδιά με Covid

Ελεύθερος Τύπος Newsroom

Παράδειγμα προς μίμηση η Πορτογαλία: Πλήρως εμβολιασμένοι το 80% – Μόλις 3% οι αρνητές

Ελεύθερος Τύπος Newsroom

Σκέρτσος : Πιο αυστηρά τα μέτρα στην εστίαση συγκριτικά με την υπόλοιπη Ευρώπη

Ελεύθερος Τύπος NewsRoom

Κορονοϊός: Σε παιδιά εντοπίστηκε το 27% από τα χθεσινά νέα κρούσματα

Ελεύθερος Τύπος Newsroom

Κορονοϊός: Πόσα τεστ έγιναν την Τρίτη – Πού κυμαίνεται ο δείκτης θετικότητας

Ελεύθερος Τύπος Newsroom

Κορονοϊός: Σε καταφύγιο ανεμβολιαστών εξελίσσονται τα μοναστήρια – Ποια αντιστέκονται στο παραλήρημα

Ελεύθερος Τύπος Newsroom