Ελεύθερος Τύπος
ΚΟΡΩΝΟΪΟΣ

Κορωνοϊός: Οι 5 λόγοι για τους οποίους η Αφρική έχει χαμηλά ποσοστά θνησιμότητας

Newsroom eleftherostypos.gr

Παρόλο που τα συστήματα υγείας πολλών από αυτές θεωρούνται εύθραυστα, οι χώρες της Αφρικής έχουν γίνει αποδέκτες διεθνούς επαίνου για το πώς έχουν ως τώρα αντιμετωπίσει την κρίση του κορωνοϊού.

Συνολικά, στην Αφρική έχουν καταγραφεί ένα εκατομμύριο κρούσματα, ενώ ο πληθυσμός της ανέρχεται σχεδόν στο 1 δισεκατομμύριο, ενώ οι θάνατοι εξαιτίας του κορωνοϊού είναι ως τώρα 37.000, πολύ λιγότεροι σε σχέση με Ευρώπη (230.000),  Βόρεια και Νότιο Αμερική (580.000) και Ασία (205.000).

Επιπλέον, στην Αφρική η αναλογία κρουσμάτων και θνησιμότητας είναι χαμηλότερη απ’ ότι παγκοσμίως.

Η συχνότητα της διεξαγωγής τεστ στην ήπειρο είναι βέβαια χαμηλή, κάτι που υπονομεύει την ανταπόκρισή της στα κρούσματα, ωστόσο δεν υπάρχουν σοβαρές ενδείξεις για μεγάλο αριθμό μη καταγεγραμμένων θανάτων εξαιτίας του Covid-19.

Ποιοι είναι επομένως οι λόγοι για τους οποίους η Αφρική τα πάει τόσο καλά με την διαχείριση της κρίσης;

1. Η άμεσή της δράση όταν ξέσπασε για πρώτη φορά ο κορωνοϊός

Το πρώτο κρούσμα στην Αφρική καταγράφηκε στις 14 Φεβρουαρίου, στην Αίγυπτο. Καθώς, όπως προαναφέρθηκε, το σύστημα υγείας των περισσότερων χωρών είναι ανεπαρκές, δραστικά μέτρα τέθηκαν σε εφαρμογή ήδη από τότε από πολλές αφρικανικές κυβερνήσεις.

Η τήρηση αποστάσεων ασφαλείας, η αποφυγή χειραψιών, το συχνό πλύσιμο των χεριών και οι μάσκες σε δημόσιους χώρους είναι πρακτικές που υιοθέτησαν λοιπόν από νωρίς αρκετοί Αφρικανοί πολίτες.

Σε κάποιες χώρες, όπως το Λεσότο, πάρθηκαν μέτρα προτού καν ο κορωνοϊός εντοπιστεί στο εσωτερικό τους, με τα σχολεία να κλείνουν από τις 18 Μαρτίου, ενώ το πρώτο κρούσμα καταγράφηκε περίπου στις αρχές του Μαΐου.

2. Η στήριξη από τους πολίτες

Σύμφωνα με δημοσκοπήσεις που έλαβαν χώρα σε 18 χώρες της Αφρικής τον Αύγουστο από το PERC, το 85% των ερωτηθέντων δήλωνε ότι είχε φορέσει μάσκα στους δημόσιους χώρους όπου είχε παρευρεθεί την αμέσως προηγούμενη εβδομάδα, ποσοστό υψηλό και που δείχνει μεγάλη συμμόρφωση στις κυβερνητικές οδηγίες.

Τα lockdown που επιβλήθηκαν σε πολλές αφρικανικές χώρες επέφεραν ισχυρό πλήγμα στην οικονομία τους, με 2 εκατομμύρια δουλειές να χάνονται κατά το πρώτο εξάμηνο του 2020 στην Νότιο Αφρική, μια από τις χώρες με τα αυστηρότερα και μεγαλύτερα σε διάρκεια lockdown.

Το PERC αναφέρει ότι 6 στους 10 ερωτηθέντες τάσσονταν υπέρ του να ανοίξει ξανά η οικονομία, θεωρώντας ότι με την τήρηση των κοινωνικών αποστάσεων το ρίσκο μετάδοσης του ιού είναι χαμηλό.

Από την άλλη, 7 στους 10 ανέφεραν ότι το να επανέλθουν κανονικά στις δραστηριότητές τους τούς προκαλεί άγχος, πράγμα που δείχνει ότι πολλοί πολίτες έχουν πάρει την απειλή του ιού στα σοβαρά, όσο και αν οι οικονομικές δυσκολίες που αντιμετωπίζουν ιεραρχούνται από αυτούς πιο ψηλά σε σχέση με το ρίσκο που πρέπει να πάρουν.

3. Ο κατά μέσον όρο νέος σε ηλικία πληθυσμός και τα λιγότερα γηροκομεία

Σε παγκόσμιο επίπεδο, ο μέσος όρος ηλικίας των θυμάτων του κορωνοϊού ανέρχεται στα 80 έτη.

Στην Αφρική, ο μέσος όρος ηλικίας του πληθυσμού είναι τα 19 χρόνια, και μόλις το 3% είναι άνω των 65.

Σύμφωνα με τον ΠΟΥ, περίπου το 91% των κρουσμάτων στην υποσαχάρια Αφρική αφορά άτομα κάτω των 60 ετών με το 80% να είναι ασυμπτωματικοί φορείς.

Επιπλέον, τα γηροκομεία είναι ένας θεσμός που στην Αφρική συναντάται σπανιότερα απ’ ό,τι στις χώρες του Δυτικού Κόσμου, όπου αποτέλεσαν μία από τις μεγαλύτερες εστίες μετάδοσης του ιού.

Στην Αφρική, οι περισσότεροι ηλικιωμένοι ζουν, ή επιστρέφουν μετά την συνταξιοδότησή τους, στην ύπαιθρο.

Ακόμα και το γεγονός ότι οι μετακινήσεις στην Αφρική από περιοχή σε περιοχή είναι δύσκολες και το δίκτυο των μεταφορών ελλιπές φαίνεται να συμβάλλει στην σπανιότητα του συγχρωτισμού των ηλικιωμένων με τον υπόλοιπο κόσμο.

4. Το ευνοϊκό κλίμα

Σύμφωνα με έρευνα του Πανεπιστημίου του Μέριλαντ στις ΗΠΑ, η μετάδοση του ιού σχετίζεται και με την θερμοκρασία, την υγρασία και το γεωγραφικό πλάτος κάθε περιοχής.

Συγκεκριμένα, οι συνθήκες για την μετάδοσή του είναι ιδανικότερες όπου παρατηρούνται χαμηλότερες θερμοκρασίες και υψηλότερα ποσοστά υγρασίας.

Οι χώρες της Αφρικής που βρίσκονται μακριά από τους τροπικούς, όπως η Νότιος Αφρική αντιμετώπισαν πιο δύσκολα τον ιό, ειδικά όσο διήρκεσε ο χειμώνας.

Με την έλευση, όμως, του καλοκαιριού, ο αριθμός των κρουσμάτων μειώθηκε δραστικά, βελτιώνοντας και τη γενικότερη εικόνα της ηπείρου, καθώς π.χ. και μόνο η χώρα της Νοτίου Αφρικής ευθυνόταν περίπου για τα μισά κρούσματα και τους μισούς θανάτους όλης της ηπείρου.

5. Τα καλά κοινοτικά συστήματα υγείας

Ο κορωνοϊός έκρουσε την θύρα της αφρικανικής ηπείρου σε μια περίοδο όπου κοινοτικά ιατρεία και ομάδες ειδικών υγείας ήταν ήδη στο πόδι για να αντιμετωπίσουν άλλες κρίσεις, όπως αυτή του Έμπολα στο Κονγκό και της πολιομυελίτιδας στην Νιγηρία.

Οι ομάδες αυτές μόλις ενημερώθηκαν για την νέα απειλή φρόντισαν να δράσουν άμεσα για την αντιμετώπισή της, φροντίζοντας για τον έγκαιρο εντοπισμό όσων είχαν έρθει σε επαφή με κρούσμα και θέτοντάς τους σε καραντίνα μέχρι να κάνουν το τεστ.

«Κινητοποιήσαμε άμεσα το ήδη υπάρχον προσωπικό για την αντιμετώπιση της πολιομυελίτιδας, ιχνηλατώντας τα κρούσματα και πραγματοποιώντας επισκέψεις στους πιθανά νοσούντες», δήλωσε η νιγηριανή γιατρός Rosemary Onyibe.

Έτσι, ενώ οι νοσοκομειακές υποδομές στην Αφρική είναι προβληματικές, οι ιατρικές ομάδες στην εκάστοτε κοινότητα κατάφεραν σε μεγάλο βαθμό να αναπληρώσουν το κενό.

Όλα αυτά δεν σημαίνουν φυσικά ότι οι Αφρικανοί έχουν περιθώριο να επαναπαυθούν.

«Η πιο αργή εξάπλωση του ιού στην ήπειρο σημαίνει ότι η απειλή της πανδημίας θα υποβόσκει για αρκετό καιρό ακόμα, έχοντας περιστασιακά εξάρσεις», δήλωσε ο επικεφαλής του ΠΟΥ στην Αφρική, Matshidiso Moeti.

ΠΗΓΗ: BBC

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, ανά πάσα στιγμή στο EleftherosTypos.gr

 

 

 

 

Προτεινόμενα για εσάς

Κορονοϊός: «Όχι» σε νέα μέτρα λένε οι ειδικοί – Τι εξετάζεται για τα rapid test

Ελεύθερος Τύπος Newsroom

Δακτύλιος 2021: Αλλαγές και όρια – Ποιοι εξαιρούνται, ποιοι χάνουν την άδεια εισόδου – Αναλυτικά η ΚΥΑ

Ελεύθερος Τύπος NewsRoom

Βασίλισσα Ελισάβετ: Ακύρωσε ταξίδι στη Β. Ιρλανδία για ιατρικούς λόγους

Μαρίνα Μπενέκου

Κορονοϊός: Συναγερμός για 100 κρούσματα στην Επισκοπή Ναούσης μετά από γάμο [βίντεο]

Ελεύθερος Τύπος NewsRoom

Διπλωματική θωράκιση

Ελεύθερος Τύπος Newsroom

Κορονοϊός: Υπό παρακολούθηση η νέα μετάλλαξη ΑΥ.4.2 της παραλλαγής Δέλτα

Μαρίνα Μπενέκου

Κορονοϊός: Συναγερμός στον ΕΟΔΥ – Περισσότερα από 3.500 κρούσματα σήμερα, αναμένεται έκρηξη εντός της εβδομάδας

Λάμπρος Κατσαρός

Λιβύη: 10 χρόνια μετά τον θάνατο του Καντάφι ψάχνει ακόμα τη σταθερότητα

Μαρίνα Μπενέκου

Κορονοϊός: Έξαρση των κρουσμάτων στην ανατολική Ευρώπη- Τα δυσοίωνα ρεκόρ Ρωσίας, Ουκρανίας, Βουλγαρίας, Πολωνίας, Ρουμανίας και Τσεχίας

Μαρίνα Μπενέκου