Ελεύθερος Τύπος
ΚΟΡΩΝΟΪΟΣ

Κορωνοϊός: Μπορεί ο «κοινός θνητός» να ακολουθήσει τη θεραπεία του Τραμπ; – Ποιο είναι το κοκτέιλ φαρμάκων που δόθηκε στον Αμερικανό Πρόεδρο

Μαρία-Νίκη Γεωργαντά

Τη στιγμή που οι πληροφορίες για την υγεία του Ντόναλντ Τραμπ έμοιαζαν τα τελευταία 24ωρα αντιφατικές, ο Αμερικανός πρόεδρος, ο οποίος κατέρριψε κάθε ρεκόρ νοσηλείας, φέρεται να έλαβε ένα πραγματικά ισχυρό “κοκτέιλ” φαρμάκων, το οποίο δε συνηθίζεται σε άλλους ασθενείς με Covid-19.

Τα μονοκλωνικά αντισώματα που ανέπτυξε η εταιρεία βιοτεχνολογίας Regeneron είναι σε πειραματική φάση, δηλαδή η θεραπεία δεν έχει λάβει ευρεία έγκριση για χρήση σε όσους νοσούν και νοσηλεύονται. Αλλά και τα υπόλοιπα φάρμακα (ρεμδεσιβίρη, δεξαμεθαζόνη), ειδικά όλα μαζί συνδυαστικά, δεν χρησιμοποιούνται παρά μόνο εάν ένας ασθενής είναι στάδιο βαριάς νόσησης.

Οπως εξηγούν Ελληνες επιστήμονες και γιατροί των Εντατικών, ο συνδυασμός όλων των φαρμάκων μαζί δε χρησιμοποιείται από τόσο νωρίς, δηλαδή όταν η κλινική εικόνα είναι ήπια και διαχειρίσιμη – όπως ήταν του Αμερικανού προέδρου σύμφωνα πάντα με τις πληροφορίες που βλέπουν το φως της δημοσιότητας. Ακολουθείται το θεραπευτικό πρωτόκολλο το οποίο περιλαμβάνει στάδια αναλόγως τις εξετάσεις και τις επιπλοκές που εμφανίζει κάθε ασθενής. Η δεξαμεθαζόνη, για παράδειγμα, χρησιμοποιείται ευρέως στην Ελλάδα, αλλά όταν οι ασθενείς βρίσκονται σε σημείο σοβαρής αναπνευστικής δυσχέρειας, όπως αναφέρουν Εντατικολόγοι. Σύμφωνα, μάλιστα, με την Αμερικανική Εταιρεία Λοιμωδών Νοσημάτων, δεν πρέπει να χορηγείται σε ήπιες περιπτώσεις, δεδομένου ότι μπορεί να περιορίσει την ικανότητα του οργανισμού να καταπολεμά τον ιό.

Ο πρόεδρος των ΗΠΑ ακολούθησε, συνεπώς, έναν … διαφορετικό θεραπευτικό δρόμο σε σχέση με τα υπόλοιπα εκατομμύρια ασθενών σε όλο τον κόσμο. Μένει να αποδειχθεί εάν η στρατηγική αντιμεώπισης της λοίμωξης στην περίπτωσή του ήταν αυτή που τον οδήγησε στο εξιτήριο μόλις τρεις ημέρες μετά την εισαγωγή του στο νοσοκομείο.

Την περασμένη Παρασκευή, την ίδια ημέρα που ο Ντόναλντ Τραμπ αποκάλυψε ότι είναι θετικός, έλαβε έναν πειραματικό συνδυασμό δύο μονοκλωνικών αντισωμάτων για να βοηθήσει το ανοσοποιητικό του σύστημα να καταπολεμήσει τη λοίμωξη από κορωνοϊό, σύμφωνα με τον γιατρό του, Σον Κόνλεϊ. Την επόμενη μέρα – αφού νοσηλεύτηκε στο νοσοκομείο Walter Reed – έλαβε το φάρμακο ρεμδεσιβίρη, το οποίο εμποδίζει την ικανότητα του κορωναϊού να δημιουργήσει περισσότερα αντίγραφα. Υπενθυμίζεται ότι η ρεμδεσιβίρη δεν έχει εγκριθεί από τον Οργανισμό Τροφίμων και Φαρμάκων των ΗΠΑ (FDA), αλλά έχει λάβει άδεια χρήσης έκτακτης ανάγκης για τη θεραπεία της Covid-19. Την Κυριακή, οι γιατροί του Trump αποκάλυψαν ότι παίρνει επίσης δεξαμεθαζόνη, ένα κορτικοστεροειδές που χορηγείται συνήθως για τον έλεγχο της φλεγμονώδους απόκρισης που είναι συχνή σε πιο προχωρημένα στάδια της νόσου.

Και ενώ τα μονοκλωνικά αντισώματα έχουν σχεδιαστεί για χρήση σε μη νοσοκομειακούς ασθενείς νωρίς κατά τη μόλυνσή τους – όπως και ο πρόεδρος των ΗΠΑ όταν του χορηγήθηκαν – η ρεμδεσιβίρη εγκρίθηκε αρχικά μόνο για νοσοκομειακούς ασθενείς που είναι μέτρια έως σοβαρά άρρωστοι και σε εντατική περίθαλψη.

Σε σπάνιες εξαιρέσεις, οι γιατροί μπορούν να υποβάλουν αίτηση για παρηγορητική χρήση του φαρμάκου. Στους πρώτους μήνες της πανδημίας, πολλοί γιατροί υπέβαλαν αίτηση για αυτήν την ειδική χορήγηση έως ότου καθιερωθούν μεγαλύτερες μελέτες για την αύξηση της πρόσβασης στο φάρμακο αφού έδειξε ενθαρρυντικά αποτελέσματα.

Σύμφωνα με πληροφορίες, τα μονοκλωνικά αντισώματα έχουν δοθεί στο ίδιο πλαίσιο – παρηγορητικής χρήσης – και σε άλλους ασθενείς, εκτός όσων συμμετέχουν στην κλινική μελέτη.

Παρομοίως, η δεξαμεθαζόνη, ένα στεροειδές εγκεκριμένο για τη μείωση της φλεγμονής και την καταστολή των υπερδραστηρίων ανοσολογικών αντιδράσεων που προκαλούνται από αυτοάνοσες ασθένειες, συνιστάται επίσης για ασθενείς που βρίσκονται στη μάχη τους με την Covid-19 και παρουσιάζουν πιο σοβαρά συμπτώματα. Το στεροειδές φαίνεται να μειώνει τη φλεγμονή που μπορεί να θέσει σε κίνδυνο τους αναπνευστικούς ιστούς και τελικά να δυσχεράνει την αναπνοή των ασθενών.

Ποια είναι η πειραματική θεραπεία της Regeneron;

Η εταιρεία βιοτεχνολογίας Regeneron, πρόεδρος της οποίας είναι ο Ελληνοαμερικανός Τζωρτζ Γιανκόπουλος, ανακοίνωσε  πρόσφατα ορισμένα πρώτα και πρώιμα αποτελέσματα κλινικών δοκιμών από την χρήση ενός κοκτέιλ αντισωμάτων της σε ασθενείς με Covid-19. Οπως αναφέρει η ανακοίνωση το κοκτέιλ φαίνεται να μειώνει τα επίπεδα του ιού και να βελτιώνει τα συμπτώματα στους ασθενείς. Το μεγαλύτερο όφελος αναφέρεται ότι παρατηρήθηκε σε ασθενείς που δεν είχαν ήδη αναπτύξει φυσική ανοσολογική απόκριση στη λοίμωξη.Τα αποτελέσματα που ανακοινώθηκαν αφορούν μόνο 275 ασθενείς από τους 1.000 που έχουν ενταχθεί σε αυτή τη συγκεκριμένη κλινική μελέτη δοκιμή, αλλά φαίνεται ότι είναι «πολύ ελπιδοφόρα», όπως δήλωσε ένας από τους ερευνητές. Η θεραπεία με το κοκτέιλ των αντισωμάτων έδειξε επίσης θετικά αποτελέσματα όσον αφορά και στην ελάττωση της ανάγκη για νοσηλεία μεταξύ των ασθενών που στην αρχή δεν είχαν αρκετά σοβαρή νόσο ώστε να απαιτεί εισαγωγή στο νοσοκομείο.

Σημειώνεται, ότι σύμφωνα με Ελληνες καθηγητές, οι αριθμοί στην πρώτη ανακοίνωση είναι μικροί και τα δεδομένα δεν έχουν αξιολογηθεί ακόμη από ανεξάρτητους κριτές.

Ο επίκουρος καθηγητής Επιδημιολογίας του ΕΚΠΑ, Γκίκας Μαγιορκίνης, στην τελευταία ενημέρωση της περασμένης Παρασκευής, εξήγησε τον τρόπο που λειτουργούν τα μονοκλωνικά αντισώματα. “Όταν μολυνθεί κάποιος από τον ιό, χρειάζεται ένα δεδομένο χρονικό διάστημα ώστε το ανοσοποιητικό σύστημα να τον εντοπίσει, να τον αναγνωρίσει, να τον επεξεργαστεί και στο τέλος να αποδημήσει τον ιό ώστε να φτιάξει τα αντισώματα τα οποία θα αναγνωρίσουν και θα καταστρέψουν τον ιό, οδηγώντας σταδιακά στην ίαση.

Τα μονοκλωνικά αντισώματα είναι παρόμοια με τα δικά μας αντισώματα, αλλά είναι τεχνητά παρασκευασμένα, τα οποία τα δίνουμε στους ασθενείς μέσα στη φλέβα τους”, ανέφερε και πρόσθεσε σχετικά με τα πρώιμα αποτελέσματα στους 275 ασθενείς: “Φαίνεται, λοιπόν, ότι σε ασθενείς που δόθηκαν αυτά τα αντισώματα επισπεύστηκε δραματικά η κάθαρση του ιού από το αναπνευστικό σύστημα. Παρόμοια θεραπεία αντισωμάτων είναι και η θεραπεία πλάσματος, από ασθενείς που έχουν αναρρώσει και η οποία ήδη παρέχεται στην Ελλάδα”.

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, ανά πάσα στιγμή στο EleftherosTypos.gr

Προτεινόμενα για εσάς

Κορωνοϊός: Θετικοί δύο φοιτητές που μένους σε εστίες – Σε εξέλιξη η ιχνηλάτηση

Tinad

Συναγερμός στα Ιωάννινα: Στο νοσοκομείο δύο παιδιά 7 και 14 ετών με κορωνοϊό

Tinad

Κορωνοϊός: Απαγόρευση κυκλοφορίας και στη Λομβαρδία

Tinad

Κορωνοϊός: Αυτές οι γειτονιές της Αθήνας έχουν γίνει το ορμητήριο του ιού

Μιχάλης Μάρδας

Κικίλιας: Με sms το αποτέλεσμα των rapid tests στους πολίτες

Μιχάλης Μάρδας

Συναγερμός στο ΑΧΕΠΑ: Πάνω από 10 κρούσματα κορωνοϊού στο προσωπικό του νοσοκομείου

Tinad

Ο κορωνοϊός αντεπιτίθεται: Οι θάνατοι στην Ελλάδα τον Οκτώβριο ξεπέρασαν ήδη το ρεκόρ του Σεπτεμβρίου

Μιχάλης Μάρδας

Πώς το αντιγριπικό εμβόλιο μπορεί να βοηθήσει κατά του κορωνοϊού – Τα ευρήματα νέας έρευνας

Tinad

Ο κορωνοϊός κάνει πάρτι τώρα στη Θεσσαλονίκη – Ανησυχία για τους νέους

Μιχάλης Μάρδας