Ελεύθερος Τύπος
ΚΟΡΩΝΟΪΟΣ

Στην Κυψέλη Κικίλιας και Τσιόδρας – Γίνονται στοχευμένα τεστ κορωνοϊού

Στην Κυψέλη Κικίλιας και Τσιόδρας – Γίνονται στοχευμένα τεστ κορωνοϊού

Newsroom eleftherostypos.gr

Στην Κυψέλη βρέθηκαν πριν από λίγο ο υπουργός Υγείας Βασίλης Κικίλιας, ο επικεφαλής της Επιτροπής Λοιμωξιολόγων του υπουργείου, καθηγητής Σωτήρης Τσιόδρας, και ο πρόεδρος του ΕΟΔΥ Παναγιώτης Αρκουμανέας, σε ειδική κινητή μονάδα που πραγματοποιεί τεστ κορωνοϊού στις πλατείες του κέντρου της Αθήνας με στόχο τον έλεγχο της πανδημίας στην πρωτεύουσα.

Ο υπουργός Υγείας σε δηλώσεις του επισήμανε αυτό που είχε πει και χθες για την ύπαρξη 900 ενεργών κρουσμάτων στα επτά διαμερίσματα του Δήμου Αθηναίων, τονίζοντας ότι οι κινητές μονάδες βρίσκονται στο κέντρο της πόλης «ώστε να μπορούμε να ελέγξουμε το επιδημιολογικό βάρος σε ό,τι έχει να κάνει με ευάλωτες ομάδες και σε ό,τι έχει να κάνει με τους συμπολίτες μας». «Θα μεριμνήσουμε ώστε αυτό να μπορέσει να αντιμετωπιστεί στο πλαίσιο των μέτρων που παίρνουμε για την Αττική» προσέθεσε.

Ο κ. Κικίλιας σημείωσε, επίσης, ότι οι ευάλωτες ομάδες οι οποίες πηγαίνουν στα νοσοκομεία περιλαμβάνουν κυρίως ασυμπτωματικούς νέους, για τους οποίους το υπουργείο εκκινεί τη διαδικασία να μπορούν να πηγαίνουν σε ξενοδοχεία καραντίνας.

Υπογράμμισε δε ότι οι δράσεις αυτές θα γίνονται καθ’ όλη τη διάρκεια του φθινοπώρου και του χειμώνα όπου χρειαστεί, στην Αθήνα, στις γειτονιές της και σε όλη την Ελλάδα.

Από την πλευρά του ο καθηγητής- Λοιμωξιολόγος Σ. Τσιόδρας ανέφερε ότι «η στρατηγική για τον έλεγχο για τον ιό αφορά τον εργαστηριακό έλεγχο και μετά την ανίχνευση των επαφών των θετικών, την απομόνωση των θετικών και την καραντίνα των επαφών τους» και τόνισε: «Αυτή είναι η κύρια στρατηγική που ακολουθείται αυτή τη στιγμή σε όλο τον κόσμο. Και φυσικά επειδή η επιδημία δείχνει μια μεγάλη ετερογένεια, είναι τοπική επιδημία, αφορά τοπικές περιοχές, πρέπει να εντείνονται αυτές οι δράσεις σε περιοχές όπου υπάρχει έξαρση. Αυτή τη στιγμή αυτό γίνεται και έχει εξαιρετική σημασία για τον περιορισμό της μετάδοσης του ιού».

Η Αττική στο… πορτοκαλί – Αυτά είναι τα νέα μέτρα στο τραπέζι

Η πάση θυσία αποφυγή του lockdown στην Αττική επιχειρείται από κυβέρνηση και ειδικούς, με όλους να βρίσκονται σε κατάσταση αναμονής για να δείξει αισιόδοξα σημάδια η επιδημία στο Λεκανοπέδιο που μέχρι τώρα συνεχίζει να βρίσκεται στο επίκεντρο της κυκλοφορίας της Covid-19 και να καταγράφει περισσότερες από τις μισές νέες μολύνσεις πανελλαδικά (213 κρούσματα από το σύνολο των 342 χθες).

Οι ειδικοί της Επιτροπής έχουν επικεντρωθεί από την αρχή του μήνα στην καταγραφή των πιθανών σεναρίων και των μέτρων που θα χρειαστεί να ενεργοποιηθούν ανάλογα με την πορεία της επιδημίας κορωνοϊού.

Για παράδειγμα, η εφαρμογή ενός συστήματος γνωστοποίησης των μετακινήσεων είτε με SMS είτε με έντυπο για ηλικιωμένους 65 χρόνων και άνω αλλά και για ευπαθείς ομάδες, προκειμένου να περιοριστεί η βαριά επίπτωση του κορωνοϊού σε αυτούς, παραμένει πάντα ένα από τα εργαλεία που μπορεί να αξιοποιηθούν για τις συγκεκριμένες πληθυσμιακές ομάδες.

Διαβάστε ακόμα:  Αριθμοί σοκ για την Ελλάδα – Το ένα τρίτο του συνόλου των θανάτων μόνο τον Σεπτέμβριο

Επίσης άλλο μέτρο που θεωρείται πιθανό είναι ο περιορισμός των μετακινήσεων για τις βραδινές ώρες όπως και η επιβολή ωραρίου σε περίπτερα ή άλλα καταστήματα που πωλούν αλκοόλ προκειμένου να σταματήσει ο συγχρωτισμός σε πλατείες ή άλλους ανοιχτούς χώρους. Ειδικότερα η κυβέρνηση προσανατολίζεται στη θέσπιση ωραρίου για τα περίπτερα στην Αττική, δηλαδή να κλείνουν από τις 12 τα μεσάνυχτα μέχρι τις πέντε το πρωί.

Οι δομές Υγείας ενισχύονται διαρκώς για να αντιμετωπίσουν τους ασθενείς με κορωνοϊό αλλά και όσους νοσήσουν με γρίπη και άλλες ιώσεις. Κοινή υπουργική απόφαση του υπουργού Υγείας, Βασίλη Κικίλια και του αναπληρωτή υπουργού Οικονομικών, Θόδωρου Σκυλακάκη, ορίζει, μεταξύ άλλων, τη δέσμευση εγκαταστάσεων, χώρων και κλινών έως τις 30.09.2020 στις τριτοβάθμιες δομές υγείας του ΕΣΥ και σε στρατιωτικά νοσοκομεία αποκλειστικώς για νοσηλεία προσώπων που νοσούν από κορωνοϊό, ανάλογα με τις ανάγκες που θα προκύψουν και την διαθεσιμότητα των νοσοκομείων.

Ενίσχυση

Οι δομές Υγείας, πάντως, ενισχύονται διαρκώς προκειμένου το ΕΣΥ να είναι «ετοιμοπόλεμο» και για τους ασθενείς με κορονοϊό αλλά και όσους νοσήσουν με γρίπη και άλλες ιώσεις. Κοινή Υπουργική Απόφαση του υπουργού Υγείας και του αναπληρωτή υπουργού Οικονομικών, Θόδωρου Σκυλακάκη, ορίζει, μεταξύ άλλων, τη δέσμευση εγκαταστάσεων, χώρων και κλινών έως τις 30.09.2020 στις τριτοβάθμιες δομές υγείας του ΕΣΥ και σε στρατιωτικά νοσοκομεία αποκλειστικώς για νοσηλεία προσώπων που νοσούν από κορονοϊό, ανάλογα με τις ανάγκες που θα προκύψουν και την διαθεσιμότητα των νοσοκομείων. Με απόφαση των διοικητών των παραπάνω δομών καθορίζεται η διαδικασία μεταφοράς των ασθενών που δεν πάσχουν από κορονοϊό από τις ανωτέρω κλινικές σε άλλους χώρους νοσηλείας σε άλλες δημόσιες δομές. Σε περίπτωση που δεν επαρκούν οι κλίνες στις δημόσιες δομές για τη μεταφορά των ασθενών, δύναται να διατίθενται κλίνες νοσηλείας και κλίνες ΜΕΘ σε ιδιωτικά θεραπευτήρια και κλινικές, οι οποίες διαθέτουν σύμφωνα με την άδεια λειτουργίας τους αντίστοιχα τμήματα για τη νοσηλευτική περίθαλψη των ασθενών, καθ’ υπέρβασιν του αριθμού όσων διατίθενται στον ΕΟΠΥΥ δυνάμει σχετικών Μνημονίων Συνεργασίας, κατ’ εφαρμογή του άρθρου 21 του ΕΚΠΥ.

Πτωτική τάση

«Είμαστε σε κρίσιμη φάση για τον κορονοϊό αλλά χάρη στα μέτρα που έχουμε λάβει αλλά και εξαιτίας της ατομικής ευθύνης των πολιτών, η Ελλάδα τα καταφέρνει καλύτερα σε αριθμό κρουσμάτων και θανάτων σε σχέση με άλλες χώρες», τόνισε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Στέλιος Πέτσας στη διάρκεια της χθεσινής ενημέρωσης των πολιτικών συντακτών, παρουσιάζοντας, μάλιστα, σχετικά διαγράμματα στα οποία απεικονίζεται η σαφής πιο πτωτική τάση της επιδημίας σε σχέση με άλλες ευρωπαϊκές χώρες, τόσο όσον αφορά στις νέες διαγνώσεις όσο και στον αριθμό των θυμάτων.

«Παίρνουμε πρόσθετα μέτρα όποτε είναι αναγκαίο. Τα κρούσματα έχουν σταθεροποιηθεί, με τα περισσότερα να καταγράφονται στην Αττική», σημείωσε ο κ. Πέτσας.

Επιπλέον μέτρα

Στα τέλη Σεπτεμβρίου θα υπάρχει πιο ξεκάθαρη εικόνα της επιδημίας στο Λεκανοπέδιο Αττικής, σύμφωνα με τον πρόεδρο του ΕΟΔΥ, Παναγιώτη Αρκουμανέα. «Προφανέστατα, εάν δεν αποδώσουν, θα πρέπει να δούμε περισσότερα μέτρα για να μην ξεφύγει η πανδημία», εξήγησε μιλώντας στην τηλεόραση του ΣΚΑΪ.

Ο κ. Αρκουμανέας πρόσθεσε ότι δεν έχει συζητηθεί στην επιτροπή εμπειρογνωμόνων το ενδεχόμενο lockdown, χωρίς, όμως, αυτό να σημαίνει, όπως είπε, ότι δεν βρίσκονται στο τραπέζι μέτρα για περιορισμό μετακινήσεων και κοινωνικών επαφών.

Ανακοίνωση ΕΟΔΥ

Ο ΕΟΔΥ χθες ανακοίνωσε επιπλέον 342 κρούσματα, από τα οποία τα 213 στην Περιφέρεια Αττικής. Οι νέοι θάνατοι κατέγραψαν χθες ρεκόρ για τρίτη φορά τους μήνες της επιδημίας στη χώρα μας και έφτασαν τους εννέα σε ένα 24ωρο. Συνολικά, οι άνθρωποι που έχουν χάσει τη μάχη για τη ζωή τους ανέρχονταν μέχρι χθες το βράδυ σε 366. Οι διασωληνωμένοι μέχρι χθες ανέρχονταν σε 68, ενώ την περασμένη Δευτέρα οι διασωληνωμένοι ανέρχονταν σε 79.

Σημειώνεται ότι ο υπουργός Υγείας, Βασίλης Κικίλιας, με τον καθηγητή Σωτήρη Τσιόδρα ενημέρωσαν χθες το μεσημέρι στο υπουργείο Υγείας τους αρμόδιους εκπροσώπους των κοινοβουλευτικών κομμάτων της αντιπολίτευσης για την πορεία του κορονοϊού αλλά και την ετοιμότητα του συστήματος Υγείας.

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, ανά πάσα στιγμή στο EleftherosTypos.gr

Προτεινόμενα για εσάς

Κικίλιας για τουρισμό: Πληρότητα 65% τον Σεπτέμβριο στη χώρα

Ελεύθερος Τύπος Newsroom

Ο νόμος της σαρίας στη Κυψέλη: Ξυλοδαρμός 17χρονης επειδή δεν ήθελε να παντρευτεί 40χρονο

Ελεύθερος Τύπος Newsroom

Οι 4 πυλώνες για την ανάκαμψη του τουρισμού

Ελεύθερος Τύπος Newsroom

Ναόμι Κάμπελ: Φωτογραφίζεται με τον Βασίλη Κικίλια και την Τζένη Μπαλατσινού!

Ελεύθερος Τύπος Newsroom

Κικίλιας: Στόχος μας η προσέλκυση Γάλλων και κατά τις σχολικές διακοπές, τον Οκτώβριο, τα Χριστούγεννα, τον Φεβρουάριο και το Πάσχα

Κικίλιας για Ίβκοβιτς: Δάσκαλε σε ευχαριστώ

Ελεύθερος Τύπος NewsRoom

Κυψέλη: Χειροπέδες σε 66χρονο επαγγελματία απατεώνα – Ξεγελούσε πολίτες νοικιάζοντάς τους διαμερίσματα

Ελεύθερος Τύπος Newsroom

Παράδοση-παραλαβή στο υπ. Τουρισμού: Θεοχαρής σε Κικίλια: Παραδίδω το Brand Ελλάδα πιο δυνατό από ποτέ

Ελεύθερος Τύπος Newsroom

Παράδοση-παραλαβή στο υπουργείο Υγείας: Η συγκίνηση του Κικίλια και η υπόσχεση Πλεύρη

Ελεύθερος Τύπος NewsRoom