ΕΛΕΥΘΕΡΟΣ ΤΥΠΟΣ
ΙΣΤΟΡΙΕΣ

Γεώργιος Παπανδρέου: Το ύστατο χαίρε μετατράπηκε σε λαϊκή καταδίκη της δικτατορίας [Εικόνες]

Κωνσταντίνος Μπορδόκας

Είναι ξημερώματα της 1ης Νοεμβρίου 1968 όταν ο ιστορικός ηγέτης της Ένωσης Κέντρου και πρώην πρωθυπουργός Γεώργιος Παπανδρέου, αφήνει τη τελευταία του πνοή, μετά από εγκεφαλικό επεισόδιο, στο νοσοκομείο Ευαγγελισμός, όπου βρίσκεται από τις 26 Οκτωβρίου μετά από ξαφνική κρίση γαστρορραγίας.

Η εγχείρηση δωδεκαδάκτυλου που γίνεται στις 30 Οκτωβρίου διαρκεί πέντε ώρες και  ολοκληρώνεται με επιτυχία, αλλά το ίδιο βράδυ ο οργανισμός του γηραιού ηγέτη δεν αντέχει στη τελευταία δοκιμασία.

Η είδηση του θανάτου δημοσιεύεται μεν πρωτοσέλιδη στις λογοκριμένες εφημερίδες της εποχής, αλλά λιτά και περιεκτικά…

Δίπλα του βρίσκονται ο γιος του, από τον γάμο με την Κυβέλη, Γεώργιος και η νύφη του Μαργαρίτα που έρχεται από τον Καναδά. Το τι θα επακολουθήσει φαίνεται από τις πρώτες ώρες, όταν στο εκκλησάκι του Ευαγγελισμού συγκεντρωνόταν πλήθος κόσμου.

Η δικτατορία προσπαθεί να είναι τυπική, με τους Παπαδόπουλο και Ζωιτάκη να εκφράζουν τα συλλυπητήρια τους στη σύζυγο Κυβέλη, προτείνει κηδεία δημοσία δαπάνη, κάτι που αρνείται η οικογένεια.

Η μεταφορά της σορού στο παρεκκλήσι της Μητρόπολης, για να τεθεί σε λαϊκό προσκύνημα, γίνεται το ίδιο βράδυ μέσα σε ισχυρά μέτρα ασφαλείας.

Το ανθρώπινο ποτάμι στην οδό Μητροπόλεως.

Την ημέρα της κηδείας παίζεται ένα ιδιότυπο «σκάκι» ανάμεσα σε συγκεντρωμένους και  αστυνομία. Τα ξημερώματα πολλοί παριστάνοντας τους ευλαβείς χριστιανούς πιάνουν θέσεις μέσα στη Μητρόπολη αιφνιδιάζοντας αστυνομία και ιερείς που βλέπουν έκπληκτοι τη Μητρόπολη να έχει γεμίσει από το πρωί.

Όταν τελειώνοντας η λειτουργία η αστυνομία βγάζει με τη βία νεαρούς από το ναό, υπάρχουν οι πρώτες αποδοκιμασίες από το πλήθος που έχει κατακλύσει την περιοχή.

Οι μαρτυρίες μιλούν για πρωτοφανή συγκέντρωση κόσμου που ξεπερνά κάθε προσδοκία. Η γαλλική «Μόντ» αναφέρει : «Η πρώτη λαϊκή εκδήλωση σαφώς στρεφόμενη κατά του ελληνικού καθεστώτος έγινε την Κυριακή στην Αθήνα.

Παρά την γενική επιφυλακή και τα μέτρα των αρχών, ένα μεγάλο πλήθος υπολογιζόμενο σε 300.000 άτομα έσπασε τους φραγμούς της αστυνομίας κραυγάζοντας συνθήματα κατά της χούντας».

Επεισόδια έξω από το Α Νεκροταφείο.

Το φέρετρο του πρώην πρωθυπουργού βγαίνει από την Μητρόπολη σκεπασμένο με την ελληνική σημαία, και περνά μπροστά από τη πλατεία Συντάγματος την ώρα που ο δικτάτορας βρίσκεται στο ναό της δημοκρατίας που ο ίδιος βεβηλώνει. Όταν ο μεγάλος όγκος του πλήθους φτάνει στο Α Νεκροταφείο, σημειώνονται επεισόδια, με πετροπόλεμο, συλλήψεις ξυλοδαρμούς συγκεντρωμένων, που καταδικάζονται στη συνέχεια σε μακροχρόνιες ποινές φυλάκισης.

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, ανά πάσα στιγμή στο EleftherosTypos.gr

 

 

 

 

Προτεινόμενα για εσάς

21η Απριλίου 1967: Η Χούντα, τα βασανιστήρια και η ταπείνωση στην Κύπρο

Ανδρέας Ντίνης

21η Απριλίου 1967: Η Χούντα, τα βασανιστήρια και η ταπείνωση στην Κύπρο

Δημήτρης Κατσάκος

Πλήθος κόσμου «αποχαιρετά» τον Θανάση Γιαννακόπουλο στη Μητρόπολη [εικόνες & βίντεο]

Δημήτρης Κατσάκος