Ελεύθερος Τύπος
ΙΣΤΟΡΙΕΣ

Επιστολή από την κόλαση της Σπιναλόγκας: «Θα την ανατινάξουμε»

Κωνσταντίνος Μπορδόκας

Η ιστορία του «καταραμένου νησιού» της Σπιναλόγκας και η εφιαλτική ζωή των εξόριστων εκεί Χανσενικών, έχει γίνει τα τελευταία χρόνια ευρύτερα γνωστή μέσα από το γνωστό βιβλίο της πολιτογραφημένης Ελληνίδας Βικτώρια Χίσλοπ «Το νησί» και το ομώνυμο σήριαλ. Λιγότερο γνωστό όμως είναι, πως ότι πολλές φορές οι καταδικασμένοι- εξόριστοι της Σπιναλόγκας ζητούν βοήθεια από την πολιτεία και τους συνανθρώπων τους,  αλλά ελάχιστες φορές την λαμβάνουν και από τους δύο.

Το καλοκαίρι του 1950 οι λεπροί του νησιού στέλνουν μια συγκλονιστική επιστολή σε κυβέρνηση και εφημερίδες, όπου, στην κυριολεξία, επαιτώντας για αξιοπρέπεια, ζητούν γιατρούς και φάρμακα, «προσφέρουν» το  μοναδικό πράγμα που τους έχει απομείνει :τη ζωή τους. Αν τα, αυτονόητα, αιτήματά τους δεν δίνουν δεχτά, αναφέρουν ότι θα ξεκινήσουν απεργία πείνας στο τέλος της οποίας θα γίνουν –στη κυριολεξία – ολοκαύτωμα μαζί με το νησί…

Οι «κολασμένοι» της Σπιναλόγκας μαζί με τον γιατρό και τον ιερέα του νησιού.

«Μέσα από τον δακρύβρεκτο βράχο της Σπιναλόγκας ερχόμαστε να υψώσουμε ικετήριον φωνήν προς υμάς, του πρυτάνεις του πνεύματος, τους απολογητάς παντός αδικημένου, παρακαλούντες ημάς όπως μας βοηθήσετε και ακουστεί το δίκαιον παραπονόν μας. Παντάπασιν εγκαταλελειμμένοι υπό πάντων αργοπεθαίνουμε στερούμενοι παντελώς ιατρών και φαρμάκων. Χορηγουμένων επίδομα γενικής συντηρήσεως δέκα χιλιάδων εντελώς ανεπαρκές λόγω αυστηρότατης απομονώσεως.

Η «ανταρσία» των απελπισμένων.

Γενομένων εγκλήσεων αρμοδίοις ηρνήθησαν επίλυσην. Αγνοί Έλληνες στερούμεθα αγογγύστως ελευθερίαν μας χάρην υγείας συνανθρώπων. Εξαιτούμεθα βλέμμα συμπαθείας παρά κράτους και κοινωνίας και ουχί απανθρώπου εσχάτης περιφρονήσεως. Πιεζόμενοι υπό εσχάτης ανάγκης κατερχόμεθα από 5ης Αυγούστου εις απεργίαν πείνης. Ενδεχόμενον μη επιλύσεως δικαιοτάτων αιτημάτων μας πυρπολούμεθα μετά οικημάτων φρουρίου ξαναζωντανεύοντες ολοκαύτωμα Αρκαδίου και Μεσολογγίου, συγχωρούντες υπαιτίους».

Η επιστολή απελπισίας όπως δημοσιεύεται στις εφημερίδες της εποχής.

Η απεργία πείνας ξεκινά στις 5 Αυγούστου με τους χανσενικούς να τοποθετούν παντού στο αποκλεισμένο νησί  μαύρες σημαίες με το σήμα ΣΟΣ, ενώ χτυπούν συνεχώς της καμπάνες της εκκλησίας. Ο νομάρχης Λασιθίου μάλιστα τηλεγραφώντας προς το αρμόδιο υπουργείο Υγιεινής αναφέρει ότι οι έγκλειστοι είναι τόσο αποφασισμένοι για τις ενέργειές τους που  «…κάθε σύστασις παρ’ οιουδήποτε δια την αναστολήν της απεργίας είναι καταδικασμένη να αποτύχει», αν τα αιτήματά τους δεν γίνουν δεκτά.

H αναδημοσίευση του παραπάνω άρθρου ή μέρους του επιτρέπεται μόνο αν αναφέρεται ως πηγή το ELEFTHEROSTYPOS.GR με ενεργό σύνδεσμο στην εν λόγω καταχώρηση.

Ακολούθησε το eleftherostypos.gr στο Google News και μάθε πρώτος όλες τις ειδήσεις 

  Διάβασε όλες τις ειδήσεις μας στο Google
  Κάνε like στη σελίδα μας στο Facebook
  Ακολούθησε μας στο Instagram
  Ακολούθησε μας στο Twitter
  Κάνε εγγραφή στο κανάλι μας στο Youtube

Προτεινόμενα για εσάς

Η άγνωστη επιστολή από την Κόλαση: «Θα ανατινάξουμε τη Σπιναλόγκα» [εικόνες]

Ελεύθερος Τύπος Newsroom

Ο τουρισμός «άνοιξε» αλλά… άφαντοι οι τουρίστες: Οδοιπορικό του Ε.Τ. στην Σπιναλόγκα – Κραυγή απόγνωσης από τους επαγγελματίες

Ελεύθερος Τύπος Newsroom

Στη Σπιναλόγκα η Unesco για ένταξη στον κατάλογο μνημείων Πολιτιστικής Κληρονομιάς

Δημήτρης Κατσάκος

Σπιναλόγκα: Κατατέθηκε στην Unesco ο φάκελος υποψηφιότητας για Μνημείο Παγκόσμιας Κληρονομιάς

Ελεύθερος Τύπος Newsroom