ΕΛΕΥΘΕΡΟΣ ΤΥΠΟΣ
ΙΣΤΟΡΙΕΣ

Οδυσσέας Ανδρούτσος: Ο μπαρουτοκαπνισμένος στις μάχες ήρωας, η φυλάκιση και η δολοφονία

Οδυσσέας Ανδρούτσος: Ο ήρωας, η φυλάκιση και η δολοφονία

Κωνσταντίνος Μπορδόκας

Όπως πολλοί οπλαρχηγοί της επανάστασης, έτσι και ο μπαρουτοκαπνισμένος στις μάχες με τους Τούρκους Οδυσσέας Ανδρούτσος, κυνηγιέται από τους άκαπνους…

Η φυλάκιση του σε σπηλιά της Ακρόπολης στο βενετσιάνικο πύργο που βρίσκεται στη δεξιά πλευρά της εισόδου των Προπυλαίων, προκαλεί την οργή πολλών στρατιωτικών και κυρίως του Καραϊσκάκη που ξεκινά να απελευθερώσει το φίλο του. Η κυβέρνηση Ιωάννη Κωλλέτη καταφέρνει να αποκλιμακώσει την ένταση, ωστόσο, η δίκη του Οδυσσέα Ανδρούτσου δεν γίνεται ποτέ, αφού τα ξημερώματα της 5ης Ιουνίου βρίσκεται νεκρός πεσμένος από τον Ιερό βράχο.

Ελαιογραφία του Κοζή Δεσύλα που απεικονίζει τον αρματωμένο Οδυσσέα Ανδρούτσο.

Η «Εφημερίδα των Αθηνών» γράφει σε ένα λιβελογράφημα της στις 9 Ιουνίου πως σκοτώνεται στη προσπάθεια του να δραπετεύσει, όταν σπάει το σκοινί της απόδρασης, μη καταφέρνοντας να κρύψει το μίσος εναντίον του: «Αλλά η θεία δίκη, προλαμβάνουσα φαίνεται, τους ολέθριους σκοπούς του ανθρώπου τούτου δια την πατρίδα ωκονόμησε προτού να φτάσει ακόμα εις τα μέσα του πύργου καταβαίνοντας και σπα η τριχιά εκείνη, και πίπτει ο άθλιος επάνω εις λιθόστρωτον έδαφος της Απτέρου Νίκης, θύμα ελλεεινόν της κακοβουλίας και πανουργίας».

Οι Έλληνες γιατροί αρνούνται να συντάξουν ιατροδικαστική έκθεση κάτι που αναλαμβάνει να κάνει κάποιος Ιταλός γιατρός, η οποία αποτελεί μνημείο γελοιότητας, αφού, πέρα των άλλων, ολοκληρώνεται με πολιτικό σχολιασμό:«Τα δε θραύσματα του κροταφικού οστού, επί του οποίου το κάταγμα, προσβάλοντα τον εγκέφαλον, επέφεραν αυτοστιγμεί τον θάνατον, άξιον εις κακούργον προδότην της πατρίδος».

Γιάννης Γκούρας. Πρωτοπαλίκαρο αλλά και αυτουργός της δολοφονίας του πρώην συναγωνιστή του

Όλοι γνωρίζουν ότι ο Ανδρούτσος δολοφονήθηκε και η τυπική απόδειξη έρχεται αρκετά χρόνια μετά, από τον δεσμοφύλακά του Κωνσταντίνο Καλαντζή, ο οποίος βλέπει κρυμμένος τι γίνεται μετά την αλλαγή βάρδιας του.

Η φαιδρή ιατρική έκθεση για τον θάνατο του Ανδρούτσου που αποδίδει ευθύνες στον ίδιο για τον «άξιο» θάνατό του…

Τέσσερις άνδρες, με επικεφαλής το πρώην πρωτοπαλίκαρο του Γιάννη Γκούρα, μπαίνουν ξημερώματα στο κελί με τον Ανδρούτσο να τους αποκρίνεται αλυσοδεμένος: «Ωρέ, ξέρω καλά ποιος σας έστειλε και γιατί ήρθατε τέτοια ώρα εδώ μέσα. Δεν μ’ λύνετε τόνα μου χέρι να σας δείξω ποιος είμαι και πως με λένε. Αυταίς εδώ τις σαπιοκοιλιές δεν τις συνερίζομαι, μα, συ μωρέ Γιάννη, γιατί;». Αφού ο σιδηροδέσμιος αγωνιστής δολοφονείται το πτώμα του ρίχνεται στο κενό ώστε να φανεί ως αποτυχημένη απόδραση. Η κηδεία του την επόμενη ημέρα, κατά τον Καλαντζή, είναι «…πολύ καταφρονεμένη και χειρότερη και του τελευταίου καταδίκου».

Ακολούθησε το eleftherostypos.gr στο Google News και μάθε πρώτος όλες τις ειδήσεις 

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, ανά πάσα στιγμή στο EleftherosTypos.gr

Ακολουθήστε το EleftherosTypos.gr σε InstagramFacebook και Twitter

Προτεινόμενα για εσάς

Ο Όμιλος ΑΒΑΞ αποκλειστικός χορηγός της επετειακής έκδοσης «Αθήνα 200 χρόνια 200 κτίρια»

Οι εκδηλώσεις υπό την αιγίδα της Επιτροπής «Ελλάδα 2021» στο 2o δεκαπενθήμερο του Μαρτίου

40 χρόνια Ελλάδα στην Ευρώπη

Kon

Περηφάνια και προκατάληψη

Kon

Μητσοτάκης σε Τριντό: Θέλουμε οι Καναδοί να μετέχουν στο success story της Ελλάδας

Ελεύθερος Τύπος Newsroom

Έρευνα ΑΠΘ: Πώς οι εφημερίδες και η ζωγραφική του 1821 καλλιέργησαν ηρωϊκά πρότυπα και διαπαιδαγώγησαν τους Έλληνες

Ελεύθερος Τύπος Newsroom

Ανδρέας Μιαούλης: Ο θρυλικός ναύαρχος του Αγώνα

Ελεύθερος Τύπος Newsroom

Οι δαυλοί του 1821 φωτίζουν το δρόμο

Ελεύθερος Τύπος Newsroom

200 χρόνια και μία ημέρα

Kon