ΕΛΕΥΘΕΡΟΣ ΤΥΠΟΣ
ΙΣΤΟΡΙΕΣ

Η Ελλάδα στην ΕΟΚ: Το ναι στην Ευρώπη και τα όχι που έγιναν ναι…

Κωνσταντίνος Μπορδόκας

Είναι 28 Μαΐου 1979 όταν στο Ζάππειο Μέγαρο πραγματοποιείται η επίσημη τελετή υπογραφής της Συνθήκης Προσχωρήσεως της Ελλάδος στην Ευρωπαϊκή Οικονομική Κοινότητα, πρόδρομο της σημερινής Ευρωπαϊκής Ένωσης.

Παρόντες οι πρωθυπουργοί Γαλλίας, Ιταλίας, Βελγίου, Ιρλανδίας και Λουξεμβούργου, και απόντες οι ηγέτες των κομμάτων της αντιπολίτευσης (ΠΑΣΟΚ, ΚΚΕ και ΚΚΕ Εσωτερικού).

Αναμνηστική φωτογραφία των ευρωπαίων ηγετών έξω από το Ζάππειο Μέγαρο, την ημέρα της υπογραφής.

Παρά την έλλειψη πολιτικής ομοψυχίας στο εσωτερικό, το κλίμα στην αίθουσα είναι πανηγυρικό με τον τόνο να δίνεται από την ένθερμή ομιλία του πρόεδρου της  Γαλλικής Δημοκρατίας Βαλερί  Ζισκάρ Ντ’ Εσταίν, η οποία, αξίζει να σημειωθεί, γίνεται στα ελληνικά :«Η Ευρώπη χωρίς την Ελλάδα δεν θα ήταν Ευρώπη. Είμαι πεπεισμένος ότι ο ελληνικός λαός θα βρει μέσα στην Κοινότητα τις προϋποθέσεις για την πρόοδο και την ευημερία του. Θα μπορέσει να βασίζεται στην ενεργό αλληλεγγύη των κατοίκων του. Είμαστε όλοι, στη γλώσσα μας και τους μηχανισμούς της σκέψεως μας, παιδιά  του ελληνικού πολιτισμού. Η Ευρώπη ξαναβρίσκει την Ευρώπη».

Ο χώρος του Ζαππείου την 28η Μαΐου 1979.

Η Ελλάδα είναι η πρώτη χώρα που γίνεται δεκτή ως πλήρες μέλος από το Συμβούλιο Αρχηγών Κρατών και Κυβερνήσεων παρά την αντίθετη γνώμη της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, ενώ είναι η μόνη που εντάσσεται μόνη και όχι κατά ομάδες κρατών όπως γίνονται οι προηγούμενες και επόμενες διευρύνσεις της Κοινότητας. Το σημαντικότερο όμως είναι ότι πλέον η Ελλάδα εγκαταλείπει την ευρωπαϊκή περιφέρεια και απομόνωση,  φτάνοντας στο κέντρο των αποφάσεων, συμμετέχοντας ισότιμα στη διαμόρφωση της κοινής ευρωπαϊκής στρατηγικής.

Καθοριστική στην θετική έκβαση των διαπραγματεύσεων είναι η βοήθεια που προσφέρει ο τότε πρόεδρος της Γαλλικής Δημοκρατίας Βαλερί Ζισκάρ Ντ’ Εσταίν. Στη φωτογραφία είναι μαζί με τον προσωπικό του φίλο Κωνσταντίνο Καραμανλή, ενώ πίσω τους διακρίνεται ο τότε υπουργός Εξωτερικών Δημήτριος Μπίτσιος.

Η επικύρωση της συμφωνίας από την ελληνική βουλή (χωρίς την παρουσία ΠΑΣΟΚ, ΚΚΕ) γίνεται με πλειοψηφία των 3/5, χάρις σε πρόνοια που έχει ληφθεί στην αναθεώρηση του Συντάγματος το 1975 (άρθρο 28) για την εξυπηρέτηση σπουδαίου εθνικού συμφέροντος. Διακηρύξεις, εξαγγελίες κομμάτων της εποχής περί επαναδιαπραγμάτευσης, αναθεώρησης, κατάργησης, απαγκίστρωσης κλπ. των συμφωνηθέντων με την ΕΟΚ δεν γίνονται ποτέ πράξη παρά την εναλλαγή κυβερνήσεων.

Ακολούθησε το eleftherostypos.gr στο Google News και μάθε πρώτος όλες τις ειδήσεις 

Ειδήσεις σήμερα

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, ανά πάσα στιγμή στο EleftherosTypos.gr

Προτεινόμενα για εσάς

Καιρός: Απαραίτητο αξεσουάρ και σήμερα η ομπρέλα – Καταιγίδες στην Αττική [χάρτης]

Ελεύθερος Τύπος Newsroom

Κορονοϊός: «Ναι» στην είσοδο τουριστών στην Ελλάδα με όλα τα εμβόλια, εγκεκριμένα και μη από τον ΕΜΑ

Ελεύθερος Τύπος Newsroom

Ανταλλαγή πληθυσμών: Η «νόμιμη» εθνοκάθαρση

Ελεύθερος Τύπος Newsroom

Χρονομηχανή «Ε.Τ.»: Πολιτικός γάμος, η ιστορία του στην Ελλάδα [εικόνες]

Ελεύθερος Τύπος Newsroom

Μεταλλάξεις κορονοϊού: Πού εντοπίστηκαν τα 1.121 νέα κρούσματα

Ελεύθερος Τύπος Newsroom

Κορονοϊός 10/06: 781 τα νέα κρούσματα – 376 διασωληνωμένοι – 24 θάνατοι

Ελεύθερος Τύπος Newsroom

«Από την Τουρκία στην Ελλάδα τα F-35» – Το σχέδιο Μενέντεζ για αμυντική συνεργασία Αθήνας-ΗΠΑ

Ελεύθερος Τύπος Newsroom

Κορονοϊός 09/06: 890 τελικά τα νέα κρούσματα – 381 οι διασωληνωμένοι – 15 θάνατοι

Ελεύθερος Τύπος Newsroom

Το CDC χαλάρωσε τους ταξιδιωτικούς περιορισμούς για την Ελλάδα

Ελεύθερος Τύπος Newsroom