ΕΛΕΥΘΕΡΟΣ ΤΥΠΟΣ
ΙΣΤΟΡΙΕΣ

Πώς ήρθε η πατάτα στην Ελλάδα; Η αλήθεια πίσω από τον μύθο!

Κωνσταντίνος Μπορδόκας

Η ιστορία της πατάτας (στρύχνον το κονδυλόρριζον ή γεώμηλο) ξεκινά από τους ιθαγενείς της Νοτίου Αμερικής και μεταφέρεται εν συνεχεία, μέσω Ισπανίας, σε όλη την Ευρώπη.

Στον ελληνικό χώρο φτάνει το 1800 με καλλιέργειες στα Επτάνησα, ενώ το 1817 εκδίδεται στην Κέρκυρα φυλλάδιο του Σ. Παραμυθιώτη με τίτλο «Καλλιέργεια των γεωμήλων». Την ίδια χρονιά, ο Άγγλος περιηγητής H. W. William περνώντας από τη Ζάκυνθο αναφέρει ότι «Εκεί είδα τα πρώτα σημάδια του πολιτισμού: πατάτες, φρέσκο βούτυρο και κρεμάλες!»…

Η «Γενική εφημερίδα της Ελλάδος» καταγράφει τις πρώτες ημέρες του γεώμηλου στην απελευθερωμένη Ελλάδα τον Φεβρουάριο του 1828.

Αρκετοί υποστηρίζουν ότι το φυτό φτάνει για πρώτη φορά στην απελευθερωμένη χώρα το 1828, από τον Ιωάννη Καποδίστρια, δημιουργώντας μάλιστα έναν «εθνικό μύθο που θέλει τον πρώτο κυβερνήτη της χώρας όταν συναντά ανυπέρβλητα στη προώθηση καλλιέργειά της, αφού ο κόσμος δεν την τρώει πιστεύοντας πως θα …δηλητηριαστεί από το άγνωστο «φράγκικο» φυτό, να «φυλακίζει» τις αποθήκες φύλαξής της.

Πατάτες στο παζάρι τη δεκαετία του 20.

Ο λαός πιστεύοντας ότι η φύλαξη, σημαίνει ότι εκεί κρύβεται κάτι ιδιαίτερο, αρχίζει να κλέβει το «πολύτιμο» φυτό -με τη βοήθεια των φυλάκων που έχουν εντολή να «κάνουν τα στραβά μάτια»-  με αποτέλεσμα μέσα σ’ ελάχιστο διάστημα, η αποθήκη ν’ αδειάσει και η καλλιέργεια της πατάτας να διαδοθεί σε όλη τη χώρα. Επειδή όμως η ιστορία δεν γράφεται με τόσο αφελείς τρόπους, η πραγματικότητα είναι εντελώς διαφορετική.

Πριν την έλευση του Καποδίστρια στη χώρα τον Ιανουάριο του 1928, ο μετέπειτα πληρεξούσιος και γερουσιαστής της Ναυπλίας Γ. Μ. Αντωνόπουλος, προτείνει  τον Ιανουάριο του 1926 στο Βουλευτικό Σώμα την καλλιέργεια του γεώμηλου στη χώρα, αναφέροντας ότι :«Αυτό είναι εις χρήσιν (ως δήλον) εις όλην σχεδόν την Ευρώπην, εξ αυτών γίνεται ψωμíov οπόταν με ισοβαρή ανακατωθώσιν άλευρον και μόνα δύνανται να δώσουν τόσην τροφήν, όσην ο άνθρωπος χρείαν έχει». Μέσα στον ίδιο μήνα έρχεται η θετική απάντηση από το Βουλευτικό Σώμα, κάτι που αποδεικνύει το αυτονόητο :ότι σε μια χώρα όπως η Ελλάδα της εποχής που αντιμετωπίζει τεράστιο επισιτιστικό πρόβλημα, ο πεινασμένος λαός  δεν έχει την πολυτέλεια  ν’ αρνείται την προσφορά μιας δωρεάν νόστιμης τροφής. Ενδεικτικό της βαρύτητας που δίνει ο Καποδίστριας στη διάδοση της πατάτας είναι ότι μιλά για την καλλιέργειά της πριν ακόμα εγκατασταθεί στη χώρα, ενώ μόλις 16 ημέρες μετά την άφιξή του στην Ελλάδα ζητά από τον αδελφό του την εισαγωγή της από τα Επτάνησα ή το Λίβερπουλ ώστε να ξεκινήσει άμεσα η καλλιέργεια στην Αίγινα, όπως και συμβαίνει.   

Ακολούθησε το eleftherostypos.gr στο Google News και μάθε πρώτος όλες τις ειδήσεις 

Ειδήσεις σήμερα

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, ανά πάσα στιγμή στο EleftherosTypos.gr

Προτεινόμενα για εσάς

Έρχεται κορωνο-ενίσχυση για την πατάτα- Το πλάνο για έξτρα χρηματοδότηση των αμπελουργών

Δημήτρης Ντόγκας

H συνταγή της ημέρας: Σούπα με πατάτα, πράσο και μπέικον

Κατερίνα Θεοδωροπούλου

Όταν η ντομάτα και η πατάτα ήταν… απαγορευμένοι καρποί στην Ελλάδα

Δημήτρης Ντόγκας

Η συνταγή της ημέρας: Νιόκι πατάτας με μανιτάρια

Η συνταγή της ημέρας: Πουρές γλυκοπατάτας με λίγα υλικά

Η συνταγή της ημέρας: Φασολάδα με μπέικον και πατάτες

Η συνταγή της ημέρας: Πανεύκολος πουρές πατάτας από τον Πέτρο Συρίγο

Κατερίνα Θεοδωροπούλου