ΕΛΕΥΘΕΡΟΣ ΤΥΠΟΣ
ΙΣΤΟΡΙΕΣ

Δόγμα Τρούμαν: Η εξαγγελία που έγινε θρησκεία …

Κωνσταντίνος Μπορδόκας

Είναι 22 Μαΐου 1947 όταν το αμερικανικό Κογκρέσο εγκρίνει με 287 ψήφους υπέρ και 107 κατά, την εξαγγελία που έχει κάνει δύο μήνες πριν από το ίδιο βήμα ο αμερικανός πρόεδρος Χάρυ Τρούμαν.

Η χάραξη της νέας αμερικάνικης πολιτικής ανάσχεσης της Σοβιετικής επιρροής σε Ελλάδα και Ευρώπη, που μένει στην ιστορία ως «Δόγμα Τρούμαν», περιλαμβάνει τη διανομή στρατιωτικής και οικονομικής βοήθειας σε Ελλάδα και Τουρκία, ύψους 250 εκατ. δολαρίων στην πρώτη, και 150 στη δεύτερη.

Ο Χάρυ Τρούμαν στην ιστορική του ομιλία από το βήμα του Κογκρέσου.

Όλα ξεκινούν όταν το τέλος του Β Παγκοσμίου Πολέμου βρίσκει την Μεγάλη Βρετανία στρατιωτικά νικήτρια, αλλά οικονομικά εξαντλημένη, με αποτέλεσμα να μην μπορεί να αντέξει το οικονομικό βάρος της «κηδεμονίας» Ελλάδας και Τουρκίας, αφού μόνο το 1946 δίνει στις δύο χώρες 540 και 375 εκατ. δολάρια αντίστοιχα. Πιθανή εγκατάλειψη Ελλάδας από το δυτικό κόσμο προκαλεί τρόμο, αφού βρισκόμαστε εν μέσω Ψυχρού Πολέμου και εμφυλίου, τυχόν προσχώρηση της χώρας στο Ανατολικό μπλοκ σημαίνει κίνδυνο αλλαγής της Συμφωνίας της Γιάλτας, με ότι αυτό συνεπάγεται για την ασταθή παγκόσμια γεω-στρατηγική ισορροπία.

Η αμερικάνικη μοιράζεται στη χώρα με το κάρο…

Την πρακτική συνέχεια του «Δόγματος Τρούμαν», αποτελεί το «Σχέδιο Μάρσαλ» που παίρνει το όνομα του από τον τότε αμερικανό υπουργό Εξωτερικών, αποτελεί ένα σχέδιο οικονομικής-στρατιωτικής ανασυγκρότησης της Δυτικής Ευρώπης, αλλά και ένταξης της γηραιάς ηπείρου στην αμερικανική σφαίρα επιρροής. Όσο αφορά την Ελλάδα, το σχέδιο αυτό, που αντικαθιστά τη μέχρι τότε διεθνή βοήθεια της ΟΥΝΡΑ, αποτελεί μια ακόμη χαμένη ευκαιρία ριζικής ανασυγκρότησης της χώρας.

Για να εκτιμηθεί το μέγεθος του ποσού, αναφέρουμε ότι είναι κάτι περισσότερο από τέσσερις φορές από ότι ήταν το προπολεμικό εθνικό εισόδημα της Ελλάδας, και μεγαλύτερο από τα εξωτερικά δάνεια που πραγματικά εισπράττει η χώρα από την επανάσταση του 1821 έως το 1930..

Χαρακτηριστικό σκίτσο του Φωκίωνα Δημητριάδη που δείχνει όλο το πολιτικό δυναμικό της εποχής να περιμένει ανυπόμονα στο ταχυδρομείο το δέμα από την Αμερική…

Η τεράστια οικονομική βοήθεια -όταν δεν έχει την κατάληξη των σημερινών κοινοτικών κονδυλίων –συντελεί στη μερική ανοικοδόμηση της χώρας, παρ’ ότι ο διαλυμένος κρατικός μηχανισμός δεν παρέχει τη δυνατότητα κεντρικού αναπτυξιακού σχεδιασμού, με αποτέλεσμα τα περισσότερα χρήματα να δίνονται κυρίως για τον οικισμό και τις συγκοινωνίες, δευτερευόντως στη γεωργία και ελάχιστα στην ενέργεια. Περισσότερο πρακτικά αποτελέσματα έχει η τεράστια στρατιωτική βοήθεια που ανασυγκροτεί τον ελληνικό στρατό, αποτελώντας καθοριστικό παράγοντα στη νίκη των κυβερνητικών δυνάμεων στον εμφύλιο πόλεμο.

Ακολούθησε το eleftherostypos.gr στο Google News και μάθε πρώτος όλες τις ειδήσεις 

Ειδήσεις σήμερα

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, ανά πάσα στιγμή στο EleftherosTypos.gr