ΕΛΕΥΘΕΡΟΣ ΤΥΠΟΣ
ΙΣΤΟΡΙΕΣ

Aπό το γαλακτοπωλεία στα ζαχαροπλαστεία [εικόνες]

Κωνσταντίνος Μπορδόκας

Η χαλάρωση των περιοριστικών μέτρων έναντι του κορωνοιού μετά τον πολύμηνο εγκλεισμό, η άνοδος της θερμοκρασίας, η αλλαγή διάθεσης και η εξωστρέφεια που επιβάλει η εποχή, οδηγούν πάντα τέτοιες ημέρες τους συμπατριώτες μας σε ανοιξιάτικες βόλτες με αγαπημένο τους προορισμό τα καφέ –ζαχαροπλαστεία το ξεκίνημα των οποίων θα παρακολουθήσουμε παρακάτω.    

Τα πρώτα χρόνια μετά την απελευθέρωση της χώρας χρέη ζαχαροπλαστείου εκτελούν οι φούρνοι πουλώντας, μαζί με το ψωμί, μπουγάτσες και μπακλαβάδες που παρασκευάζονται εκεί.

Γρήγορα όμως τα είδη ζαχαροπλαστικής αυτονομούνται από τους φούρνους, εμπλουτίζονται με εισαγόμενα είδη, το 1854 φτάνει στην πρωτεύουσα το πρώτο μηχάνημα παρασκευής σοκολάτας, ενώ στο εμπορικό παιχνίδι μπαίνει και το περιτύλιγμα με τα  εντυπωσιακά χρυσόχαρτα.

Σκίτσο του ζωγράφου Γεωργίου Ροΐλου που παρουσιάζει Αθηναίες σε ζαχαροπλαστείο το 1912.

Την ίδια περίοδο εμφανίζονται τα γαλακτοπωλεία, που συνήθως ονομάζονται και αυτά ζαχαροπλαστεία, πουλώντας γαλακτοκομικά παρασκευάσματα (γάλα, βούτυρο, σαλέπι, λουκουμάδες). Σύντομα γίνονται δημοφιλή στους φοιτητές και δεν είναι τυχαίο, ότι το πρώτο ζαχαροπλαστείο- γαλακτοπωλείο εμφανίζεται απέναντι ακριβώς από το Πανεπιστήμιο που βρίσκεται στην Πλάκα. Τα μαγαζιά αυτά ξεκινούν από ανθρώπους που βρίσκονται πιο κοντά σε δυτικές επιρροές, όπως ξένοι και κάτοικοι των Ιονίων νήσων.

Οι χώροι αυτοί αποβάλουν γρήγορα τις ανατολίτικες τάσεις, όπως ναργιλές-χαρτιά, προσφέρονταν έναν ευρωπαϊκό «αέρα». Αντίθετα με τα καφενεία δεν υπάρχουν εφημερίδες αφού οι εξάψεις των πολιτικών παθών εύκολα οδηγούν σε εντάσεις που δεν αρμόζουν στο χώρο.

Σκίτσο του Μ. Παπαγεωργίου που απεικονίζει ζευγάρι σε τραπέζι ζαχαροπλαστείου το 1914. Ο μυστακοφόρος κύριος πίνει το ποτό του ενώ η κυρία τη γρανίτα της…

Η μεγάλη συνεισφορά τους στη ζωή της πόλης, είναι ότι αποτελούν τους πρώτους χώρους κοινωνικής συνάθροισης των γυναικών, αφού, σε αντίθεση με τα ανδροκρατούμενα καφενεία, στα ζαχαροπλαστεία συνυπάρχουν ο σύζυγος με την σύζυγο, οι κυρίες της «καλής κοινωνίας» με τους φοιτητές, και οικογένειες με το διακριτικό φλερτ και τα ρομαντικά ραντεβού. Η παρουσία ή όχι γυναικών είναι στην πράξη εκείνη που, σε μεγάλο βαθμό, χαρακτηρίζει εκείνη την εποχή τον ορισμό καφενείο ή ζαχαροπλαστείο.

Έφτασεεεε….

Στα τέλη του 19ου αιώνα τα ζαχαροπλαστεία αποτελούν πλέον αναπόσπαστο μέρος του περιπάτου, ιδιαίτερα την άνοιξη και το καλοκαίρι. Συνήθως προσφέρουν γαλακτοκομικά προϊόντα, ποτό, πάστα, τούρτα, χαλβά, μπισκότο, παγωτό, ροφήματα, σοκολάτες, μπομπονιέρες και κουφέτα, σιροπιαστά γλυκά, καραμέλες, καρπούς σε κομπόστα, αλλά και εισαγόμενα ποτά όπως ουίσκι και σαμπάνια.

Ακολούθησε το eleftherostypos.gr στο Google News και μάθε πρώτος όλες τις ειδήσεις 

Ειδήσεις σήμερα

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, ανά πάσα στιγμή στο EleftherosTypos.gr

Προτεινόμενα για εσάς

Αυτός είναι ο ληστής που ρήμαζε φαρμακεία και ζαχαροπλαστεία [εικόνα & βίντεο]

Ελεύθερος Τύπος Newsroom