ΕΛΕΥΘΕΡΟΣ ΤΥΠΟΣ
ΙΣΤΟΡΙΕΣ

Φαρμακεία: Όταν έκαναν εξετάσεις και πωλούσαν γραμματόσημα

φαρμακεια

Κωνσταντίνος Μπορδόκας

Φαρμακεία: Η πρώτη σοβαρή προσπάθεια κατοχύρωσης του λειτουργήματος του φαρμακοποιού γίνεται το 1843 με το διάταγμα περί συστάσεως Πανεπιστημίου Φαρμακευτικού Σχολείου, στο οποίο οι προϋποθέσεις εγγραφής και αποφοίτησης, είναι εξαιρετικά απαιτητικές.
Πρέπει να έχεις συμπληρώσει τα 18 χρόνια, να έχεις περάσει τρεις τάξεις του βασιλικού Γυμνασίου έχοντας ήδη παράλληλα προϋπηρεσία σε φαρμακείο. Τη διετή φοίτηση ακολουθεί νέα, τριετής αυτή τη φορά, Πανεπιστημιακή φοίτηση, πρακτική άσκηση ενός χρόνου σε φαρμακείο και τα …βάσανα του σπουδαστή τελειώνουν με την εξέταση του από το βασιλικό ιατροσυνέδριο που δίνει την πολυπόθητη άσκηση επαγγέλματος φαρμακοποιού.

Φαρμακεία: Ο δημιουργός του φαρμακείου «Δαμβέργη» μαζί με το προσωπικό και τους επιστημονικούς συνεργάτες του.

Παρά την έλλειψη επαρκών πηγών, το πρώτο φαρμακείο στην Αθήνα, φαίνεται ν’ ανοίγει δυο μόλις χρόνια μετά την ανακήρυξη της πόλης ως πρωτεύουσας το 1836, από τον Σ. Κρίνο. Στεγάζεται στην οδό Αιόλου 171-173, λειτουργεί μέχρι τις αρχές του 20ου αιώνα, δίνοντας, πιθανόν, τη θέση του στο κατάστημα με λουκουμάδες που μέχρι σήμερα διατηρεί το όνομα «Κρίνος».

Φαρμακεία: Το φαρμακείο «Πεντζίκη» στη Θεσσαλονίκη αποτελεί και λογοτεχνικό στέκι της πόλης.

Το 1850 ανοίγει στην οδό Αδριανού το φαρμακείο – χημείο του Α. Βουσάκη «Η Έλαφος», που στα τέλη του 19ου αιώνα περνάει στα χέρια του Παύλου Ζαλοκώστα. Στο συγκεκριμένο χώρο γίνονται αναλύσεις ούρων, ουρόλιθων, γάλακτος, υδάτων, παθολογικών υγρών και πολλές μικροσκοπικές,  ενώ λειτουργεί παράλληλα και εργοστάσιο σαπουνιών κάθε είδους όπως αναφέρεται σε διαφημιστικό της εποχής: «Σάπωνες ιατρικούς, φανικού οξέως, υγροπίσσης, διττοχλωριούχου υδραργύρου, θειούχους, θυμικού οξέως και σάπωνες καλλυντικούς, πικραμυγδάλου, Αλταίας, WIN DSOR».

Φαρμακεία: Το φαρμακείο «Μαρινόπουλου» στα Χαυτεία, στις αρχές του προηγούμενου αιώνα.

Το δρόμο των σκαπανέων του χώρου στα φαρμακεία, ακολουθούν  αρκετοί, εκτοπίζοντας αργά αλλά σταθερά τους τσαρλατάνους που λυμαίνονται την υγεία των πολιτών. Το 1852 ανοίγει φαρμακείο με το παράξενο όνομα «Ο όφις» στην Ερμού 44, που ανήκει στους Λεοντίδη -Ξάνθο, το 1893 το φαρμακείο Λεμού στην οδό Σταδίου 17, το 1905 ο «Μαρινόπουλος», που υπάρχει μέχρι και σήμερα στα Χαυτεία και το 1906 το φαρμακείο «Δαμβέργη» στην οδό Πανεπιστημίου. Αξίζει να σημειωθεί ότι τα φαρμακεία της εποχής διαφέρουν αρκετά από τα σημερινά, αφού όπως διαβάζουμε στις διαφημίσεις τους, αναγκάζονται για λόγους επιβίωσης, να πουλούν προϊόντα «…για φαρμακοποιούς, πυροτέχνες, μυρεψούς (μυροποιούς) φωτογράφους» κλπ. Λειτουργούν ακόμα και ως …ταχυδρομεία που  πουλούν γραμματόσημα, ενώ στην είσοδο υπάρχει γραμματοκιβώτιο αλληλογραφίας.

Ακολούθησε το eleftherostypos.gr στο Google News και μάθε πρώτος όλες τις ειδήσεις

Ειδήσεις σήμερα

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, ανά πάσα στιγμή στο EleftherosTypos.gr

Προτεινόμενα για εσάς

Self test: Άνοιξε η υπηρεσία δήλωσης αποτελεσμάτων – Βήμα – βήμα η διαδικασία

Tinad

Τα self tests σε αριθμούς: Πόσα έχουν διατεθεί – Μεγάλη ανταπόκριση μαθητών – εκπαιδευτικών δείχνουν τα στοιχεία

Tinad

Self test: «Να παραδίδονται αποκλειστικά σε ατομικές συσκευασίες» – Τι ζητούν οι φαρμακοποιοί

Tinad

Self test: 60.000 έως αύριο στα φαρμακεία της Θεσσαλονίκης – Να σπεύσουν μαθητές λυκείου και εκπαιδευτικοί

Tinad

Self test: Μόνο σε μαθητές Λυκείου και εκπαιδευτικούς – Τι λένε οι φαρμακοποιοί

Tinad

Self tests στα φαρμακεία από σήμερα – Αύριο θα δίνονται σε μαθητές, καθηγητές

Μιχάλης Μάρδας

Self tests: Στην Ελλάδα η πρώτη παρτίδα – Αρχίζει την Τρίτη η παράδοση στα φαρμακεία

Tinad

Απέσυρε το Υπουργείο Υγείας τη διάταξη για διενέργεια rapid test από τα φαρμακεία

Μιχάλης Μάρδας

Κορωνοϊός: Αντίθετοι οι φαρμακοποιοί με τη διενέργεια self test στα φαρμακεία

Tinad