ΕΛΕΥΘΕΡΟΣ ΤΥΠΟΣ
ΙΣΤΟΡΙΕΣ

Πρωταπριλιά: Πώς η Παγκόσμια Ημέρα Ψέματος τιμήθηκε από τις εφημερίδες [εικόνες]

Κωνσταντίνος Μπορδόκας

Η τήρηση του εθίμου της Πρωταπριλιάς στις εφημερίδες είναι ταυτόσημη με την ύπαρξη του ελληνικού Τύπου, με αποτέλεσμα  να συναντάμε πολλά τέτοια «ψέματα» σε έντυπα όλων των εποχών.

Την πρωταπριλιά του 1920 ο φιλοβενιζελικός Τύπος κάνει πλάκα στην αντιπολίτευση παρουσιάζοντας τη δεύτερη ως απογοητευμένη και απελπισμένη.

Την επόμενη ημέρα η « Καθημερινή» σχολιάζει αρνητικά  μέχρι και τη δική της φάρσα που ανέφερε ότι ο Βενιζέλος θα ιδρύσει υπουργείο διενέργειας εκλογών :«Αι εφημερίδες της κυβερνήσεως εδημοσίευσαν χθες πρώτην Απριλίου, διάφορα φαιδρολογήματα εις βάρος της Αντιπολιτεύσεως. Άλλη ότι «εορτάζει» άλλη ότι «δέχεται επισκέψεις» και λοιπά… Είναι τρομακτικόν αλήθεια, να θέτει κανείς δηλώσεις τοσαύτης πολιτικής χρηστότητας εις το στόμα ενός πολιτικού αρχηγού, προκειμένου να εορτάσει ένα φαιδρό έθιμον».

Το 1937 μια εφημερίδα της εποχής, με τη βοήθεια του σκιτσογράφου και του φωτογράφου της, εμφανίζει μια τεράστια ακρίδα στα κάγκελα του σημερινού Εθνικού (τότε Βασιλικού) κήπου. Όπως είναι φυσικό πολλοί τρομαγμένοι Αθηναίοι σπεύδουν άμεσα στο σημείο ώστε να δουν το τρομακτικό θέαμα, αλλά εκεί συναντούν μόνο τα συμπαθή – και μονίμως ταλαιπωρημένα – ζώα του κήπου, αλλά όχι τη θεόρατη ακρίδα.

Το έθιμο τηρείται και τις δύσκολες ημέρες του ελληνοιταλικού πολέμου, όταν ένας δημοσιογράφος διαβάζει σε κάποιο συνάδελφο πολεμικό ανταποκριτή, ένα δήθεν εμπιστευτικό σημείωμα αξιωματικού που λέει ότι ο ιταλός μοίραρχος  Ρέσραφ έχει παραδοθεί με όλο το επιτελείο του.

Η είδηση δημοσιεύεται πρωτοσέλιδη στην εφημερίδα, προκαλώντας μάλιστα επικριτικά σχόλια προς τη στρατιωτική διοίκηση γιατί δεν ενημέρωσε το κόσμο για το ευχάριστο γεγονός. Στο πολιτικόστρατιωτικόδημοσιογραφικό χαμό που επακολουθεί, μετά από ανακρίσεις αποκαλύπτεται ότι ο παραδοθείς ιταλός μοίραρχος Ρέσραφ, δεν είναι παρά αναγραμματισμός της λέξης «φαρσέρ», με αποτέλεσμα ένα τρικούβερτο καυγά με  σφαλιάρες, μεταξύ πολεμικών ανταποκριτών στη πλατεία των Ιωαννίνων.

Ακολούθησε το eleftherostypos.gr στο Google News και μάθε πρώτος όλες τις ειδήσεις

Ειδήσεις σήμερα

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, ανά πάσα στιγμή στο EleftherosTypos.gr

Προτεινόμενα για εσάς

Πρωταπριλιά: 10 ειδήσεις από την διεθνή επικαιρότητα που μοιάζουν με φάρσες

Μαρίνα Μπενέκου

Πρωταπριλιά: Τα ψέματα και η αλήθεια πίσω από το έθιμο

Μιχάλης Μάρδας

«Σκοτωμός» στο twitter Παπά-Άδωνι λόγω Πρωταπριλιάς

Μιχάλης Μάρδας

Η Πρωταπριλιά δεν είναι για τους δημοσιογράφους

George Michaelides

Πρωταπριλιά: Τα ψέματα και η αλήθεια πίσω από το έθιμο

George Michaelides