ΕΛΕΥΘΕΡΟΣ ΤΥΠΟΣ
ΙΣΤΟΡΙΕΣ

Ο Ιππόδρομος της «καλής κοινωνίας» [εικόνες]

Κωνσταντίνος Μπορδόκας

Η πρώτη απόπειρα διεξαγωγής ιπποδρομιακών αγώνων  στη πρωτεύουσα γίνεται το 1839 μετά από πρωτοβουλία δύο υπασπιστών του βασιλιά Όθωνα.

Οι ετήσιοι αγώνες που καθιερώνονται σταματούν μετά την έξωση του τελευταίου το 1862, αλλά ήδη όμως έχει οριστεί ως κατάλληλη για τέτοιους αγώνες μια έκταση ανάμεσα σε Καλλιθέα και Τζιτζιφιές. Η δεύτερη προσπάθεια ξεκινά το 1884, με τη σύσταση της «Ιππικής Εταιρίας» διοργανώνοντας ιπποδρομίες κάθε Σάββατο στο Νέο Φάληρο παρακμάζει εκ νέου.

Όταν στον Ιππόδρομο σύχναζαν κυρίες με ομπρελίνες και καπέλα…

Τα «βάσανα» των φίλων των ιπποδρομιών λαμβάνουν τέλος το 1924 όταν ομάδα επιχειρηματιών ιδρύει την «Προνομιούχο Ελληνική Εταιρία Ιπποδρομιών», η οποία αποκτά το προνόμιο από την πολιτεία οργάνωσης και εκμετάλλευσης των αγώνων για 30 χρόνια. Το στάδιο κατασκευάζεται στο Φαληρικό Δέλτα, ενώ η εταιρία υποχρεούται να αποξηράνει την περιοχή από τα εκεί έλη. Έτσι, στις 21 Απριλίου 1925, έχουμε τα εγκαίνια του Ιπποδρόμου, που αποτελούν κορυφαίο κοσμικό γεγονός της εποχής. Τα νούμερα για το πόσοι βρίσκονται εκείνη την ημέρα στο στάδιο είναι συγκεχυμένα, αλλά είναι βέβαιο ότι υπάρχουν 20.000 θεατές μέσα, χιλιάδες έξω από αυτό, ενώ το  πρώτο αμοιβαίο στοίχημα φτάνει στις 433.980 δραχμές.

Η εξέδρα των επισήμων ή, για τους παλαιότερους, Βασιλικό Περίπτερο

Η ιπποδρομιακή άνθιση οδηγεί το 1926 στην ίδρυση της «Φιλλίπου Ένωσης» από εκλεκτά μέλη της αθηναϊκής κοινωνίας. Η πρώτη δεκαπενταετία λειτουργίας, αποτελεί τη χρυσή εποχή με την άρχουσα τάξη να έχει «μπολιαστεί» με το «μικρόβιο» των αγώνων και του τζόγου, και το λαό να συμμετέχει όλο και ενεργότερα.

Η χρυσή εποχή του Ιπποδρόμου είναι όταν στις κατάμεστες κερκίδες του κυριαρχούν τα καπέλα…

 

Ο Ιππόδρομος επαναλειτουργεί το 1951, με νέα στοιχήματα, μηχανήματα όπως το φώτο φίνις, αλλά και νέο κόσμο αφού η μεταπολεμική αθηναϊκή κοινωνία είναι εντελώς διαφορετική. Το 1969 λήγει η σύμβαση μεταξύ του ελληνικού δημοσίου και «Προνομιούχου Ελληνικής Εταιρίας Ιπποδρομιών» και οι αγώνες περνούν στα χέρια του Ο.Δ.Ι.Ε (Οργανισμός Διεξαγωγής Ιπποδρομιών Ελλάδος). Η μεταφορά του Ιπποδρόμου στο Μαρκόπουλο για τους Ολυμπιακούς αγώνες του 2004 γίνεται αφορμή ώστε η σχέση του Έλληνα με τους αγώνες να μπει σε νέες βάσεις.

Ακολούθησε το eleftherostypos.gr στο Google News και μάθε πρώτος όλες τις ειδήσεις

Ειδήσεις σήμερα

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, ανά πάσα στιγμή στο EleftherosTypos.gr

Προτεινόμενα για εσάς

Galileo: Το καθαρόαιμο με χρηματιστηριακή αξία 200 εκατ. ευρώ – Η ιστορία ενός θρύλου των ιπποδρομιών [βίντεο]

Δημήτρης Ντόγκας

«Συμμορία των 25»: Κάποιοι ήθελαν να κάνουν… μαφιόζικο χωριό τον Ιππόδρομο

Μιχάλης Μάρδας

Στη Βουλή το μέλλον του Ιπποδρόμου – Κόντρα Τσακαλώτου-ΝΔ

Μιχάλης Μάρδας