ΕΛΕΥΘΕΡΟΣ ΤΥΠΟΣ
ΙΣΤΟΡΙΕΣ

Γαβριέλα Ουσάκοβα: Έργα και ημέρες της πιο διάσημη πόρνης της Αθήνας

Κωνσταντίνος Μπορδόκας

Γαβριέλα Ουσάκοβα: Η αντισυμβατική ζωή της γίνεται τραγούδι, βιβλίο, θεατρικό έργο ενώ το κλασικό μήνυμα του αυτόματου τηλεφωνητή της «στοιχειώνει» για δεκαετίες τον ανδρικό πληθυσμό της χώρας : «Αλό – αλό εδώ Γαβριέλα».

Έρχεται στην Ελλάδα από τη Σοβιετική Ένωση σε παιδική ηλικία, αλλά παρότι μεγαλώνει σε αστικό περιβάλλον γνωρίζει πέντε γλώσσες και είναι καλλιεργημένη, επιλέγει συνειδητά το επάγγελμα της ιερόδουλης. Η ίδια άλλωστε αναφέρει χαρακτηριστικά στον υπότιτλο της βιογραφίας της :«Έγινα ιερόδουλος διότι εγεννήθην έτσι…».

Η κλασική της φωτογραφία όπως υπάρχει στο εξώφυλλο της βιογραφίας της.

 

Από είκοσι χρονών, στα μέσα της δεκαετίας του 30, είναι οικονομικά ανεξάρτητη με ιδιόκτητο διώροφο στην οδό Μάρκου Ευγενικού 14 στα Εξάρχεια, που αποτελεί και το μοναδικό χώρο εργασίας της, αφού αρνείται να δουλέψει σε άλλους οίκους ανοχής.

Στη διάρκεια της Κατοχής κάνει χρυσές δουλειές με τους κατακτητές. Η θρυλική πόρνη εκμεταλλευόταν τις… στενές της επαφές με τις ναζιστικές αρχές και αποκάλυπτε τα μυστικά τους στα μέλη της Αντίστασης.

Η πρωτοπόρα χρήση του αυτόματου τηλεφωνητή τη δεκαετία του 50, όταν οι περισσότεροι δεν είχαν τηλέφωνο, την εκτοξεύσει στη σφαίρα του μύθου για εκείνες τις γενιές που τηλεφωνούν διαρκώς στο τηλέφωνο 6443333 μόνο για ν’ ακούσουν τη φωνή της.

Είναι ψηλή για την εποχή της με επιβλητική εμφάνιση.

Δουλεύει πάντα μόνη της χωρίς προστάτες, αλλά παρότι είναι τυπική, δε λείπουν τα προβλήματα με την αστυνομία. Σε δημοσίευμα των αρχών της δεκαετίας του 50 διαβάζουμε :«Συνελήφθη η ελευθερίων ηθών Γαβριέλα Ουσάκοβα, ετών 45, διότι κατελήφθη εντός του επί της οδού Μάρκου Ευγενικού κακόφημου οίκου της, να έχει επιτρέψει την είσοδο εις ανήλικα παιδιά. Αυτή, αφού έλαβε από δύο παιδιά ηλικίας 12 και 14 ετών 4 δραχμάς, προέβαινεν εν συνεχεία εις γυμνικάς ενώπιών τους επιδείξεις. Η συλληφθείσα παρεπέμθη εις την εισαγγελίαν δια αποπλάνηση ανηλίκων. Η Γαρβιέλα απασχολεί  από μακρού χρόνου την αστυνομίαν, τελευταία δε συνεκέντρωνεν εις το άνδρον της μικρά παιδιά από τα οποία ελάμβανε δύο δραχμάς και επέτρεπεν εις αυτά να της θωπεύουν τα μέλη της».

Κάποια μικρή περίοδο δουλεύει ως χορεύτρια σε περιοδεύοντα θίασο…

Η Γαβριέλα απασχολεί για τελευταία φορά το αστυνομικό δελτίο τη Δευτέρα 26 Αυγούστου 1991, όταν βρίσκεται από γείτονες δολοφονημένη στο σπίτι της. Ο- οι δράστες την φιμώνουν, τη δένουν και την πνίγουν με μαξιλάρι χωρίς να κλέψουν ή να αφήσουν ίχνη πίσω τους, αφήνοντας έτσι την υπόθεση στο φάκελο ανεξιχνίαστα…

Ειδήσεις

Στα «κάγκελα» τα τουρκικά ΜΜΕ: Έλληνας διοικητής διέταξε έλεγχο σε πλοίο μας – Τι πραγματικά έχει συμβεί

O Γιώργος Μαυρίδης έφυγε από το νοσοκομείο με δική του ευθύνη – Δείτε τον λόγο

«Έξαλλος» ο Γιώργος Παπαδάκης με τον Μουτσινά: Το δημόσιο μήνυμα από την εκπομπή του

«Σοκ» για τον Τσουβέλα στο ΤΑΞΙ: Μπήκε μέσα ο… Κυριάκος Μητσοτάκης

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, ανά πάσα στιγμή στο EleftherosTypos.gr