Ελεύθερος Τύπος
ΙΣΤΟΡΙΕΣ

Όταν το 1,2,Χ μπήκε στη ζωή του Έλληνα – Η γέννηση του θρυλικού ΠΡΟΠΟ [εικόνες]

Κωνσταντίνος Μπορδόκας

Όταν στα τέλη της δεκαετίας του 50, το ελληνικό ποδόσφαιρο επιχειρεί το πέρασμα από τον ερασιτεχνισμό στον ημιεπαγγελματισμό, μοναδικός δρόμος για την επιτυχία του εγχειρήματος αποτελεί η οικονομική του αυτοτέλεια.

Η λύση που βρίσκεται με τη δημιουργία του ποδοσφαιρικού στοιχήματος, δεν αποτελεί ελληνική ευρεσιτεχνία, αλλά συνέχεια της ήδη πετυχημένης συνταγής που λειτουργεί σε άλλες 17 ευρωπαϊκές χώρες. Βάση εφαρμογής του ελληνικού ΠΡΟΠΟ, αποτελεί το ιταλικό «Τοκοκάλτσιο».

Στο Βασιλικό Διάταγμα της 20ης Δεκεμβρίου 1958 «Περί της λειτουργίας Δελτίου Προγνωστικών επί των ποδοσφαιρικών αγώνων», ορίζονται οι κανόνες λειτουργίας του ΠΡΟΠΟ, προβλέποντας την ύπαρξη δελτίου από 9 μέχρι 15 παιχνιδιών ανά δελτίο που πρέπει όμως να διεξάγονται την ίδια ημέρα και ώρα σε Ελλάδα και εξωτερικό. Η τελευταία παράγραφος και η προοπτική ροής χρημάτων, οδηγεί τη Ελληνική Ποδοσφαιρική Ομοσπονδία να θέσει τις βάσεις καλύτερης οργάνωσης του ποδοσφαίρου στη χώρα, και, λίγους μήνες μετά, στη δημιουργία της Α΄ Εθνικής κατηγορίας.

Το πρώτο δελτίο της 1ης Μαρτίου 1959 με 12 βασικά και 2 αναπληρωματικά παιχνίδια, αλλά και με διαφημίσεις…

Προβλήματα δημιουργούνται στο ποια καταστήματα  δικαιούνται άδεια συμπλήρωσης δελτίων, με τους πράκτορες του Εθνικού Λαχείου να καταγγέλλουν στις 31 Ιανουαρίου 1959 ότι «ευνοήθηκαν πρόσωπα «…τα οποία κατέστησαν το Προπό αντικείμενον εμπορίου μαύρης αγοράς εις τα επαρχίας».

Τελικά τα πρώτα πρακτορεία αποτελούν μπακάλικα, γαλακτοπωλεία, ψιλικατζίδικα και μικρομάγαζα, στα οποία ο καταστηματάρχης δίνοντας τυρί ή καπνό, βοηθά παράλληλα στη συμπλήρωση του δελτίου. Αξίζει να σημειωθεί ότι οι τελικές άδειες δίνονται στις 22 Φεβρουαρίου, μόλις μια εβδομάδα πριν τον πρώτο διαγωνισμό…

Οι εφημερίδες γρήγορα κατανοούν ότι «προγνωστικά δεν υπάρχουν στο Προπό. Η τύχη παίζει πάντα τον πρώτον ρόλον».

Το νέο παιχνίδι ξεκινά την  λειτουργία του την 1η Μαρτίου 1959 έχοντας στο δελτίο 12 βασικά και δύο αναπληρωματικά παιχνίδια για περίπτωση αναβολής ή διακοπής κάποιου αγώνα. Σημαντικότερος αγώνας του πρώτου δελτίου είναι το ντέρμπι Ολυμπιακός– Παναθηναϊκός 2-0, στο ξεκίνημα υπάρχουν μόνο δύο στήλες προς συμπλήρωση, ενώ ο νικητής είναι όποιος έχει 12 επιτυχημένες προβλέψεις και όχι 13 όπως ξέρουμε στη συνέχεια.

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, ανά πάσα στιγμή στο EleftherosTypos.gr

Προτεινόμενα για εσάς

Με νέα εμφάνιση ο Παναθηναϊκός ΟΠΑΠ στο 3ο τουρνουά «Παύλος Γιαννακόπουλος»

Ελεύθερος Τύπος Newsroom

Κλήρωση ΛΟΤΤΟ (2233): Αυτοί είναι οι τυχεροί αριθμοί

Λάμπρος Κατσαρός

ΟΠΑΠ: Ξανά σε λειτουργία τα πρακτορεία από σήμερα

SOS από τους πράκτορες του ΟΠΑΠ – Τι λέει στον Ε.Τ ο πρόεδρός τους

Ελεύθερος Τύπος Newsroom

Κορωνοϊός: Προβληματίζουν τα δύο «ορφανά» κρούσματα της μετάλλαξης σε Αθήνα και Κρήτη – Σύσκεψη για χιονοδρομικά, ΟΠΑΠ και κυνήγι

Ελεύθερος Τύπος NewsRoom

ΟΠΑΠ: Καθαρά κέρδη 52,8 εκατ. στο γ’ τρίμηνο με αιχμή του δόρατος διαδίκτυο και VLTs

Δημήτρης Ντόγκας

Ο ΟΠΑΠ προσφέρει υγειονομικό εξοπλισμό σε «Ιπποκράτειο», δήμο Θεσσαλονίκης και Αστυνομία

Δημήτρης Ντόγκας

Καθαρά κέρδη 20,4 εκατ. το πρώτο εξάμηνο για τον ΟΠΑΠ

Δημήτρης Ντόγκας

Τζόκερ [κλήρωση 2177]: Αυτοί είναι οι τυχεροί αριθμοί

Ελεύθερος Τύπος Newsroom