Ελεύθερος Τύπος
ΙΣΤΟΡΙΕΣ

Σεπτεμβριανά: Οι «εκατομμύρια» ομογενείς της Κωνσταντινούπολης και ο Χριστιανόπουλος

Κωνσταντίνος Μπορδόκας

Αναφορά στα γεγονότα των Σεπτεμβριανών κάνει με τον δικό του ιδιαίτερο τρόπο ο πρόωρα χαμένος ξεχωριστός Έλληνας ποιητής Ντίνος Χριστιανόπουλος, σε κείμενο του που δημοσιεύεται πριν αρκετά χρόνια στο λογοτεχνικό περιοδικό «Οδός Πανός»:

«Το 1955, μετά τα Σεπτεμβριανά, κάποιος ρεπόρτερ ρώτησε τον Πατριάρχη Αθηναγόρα, μήπως είναι καιρός να φύγει το Πατριαρχείο από την Κωνσταντινούπολη. «Γιατί;» είπε ο Πατριάρχης. «Μα έχετε μείνει πια ελάχιστοι εδώ, απάντησε ο δημοσιογράφος».

Πλιάτσικο από τον όχλο που λαφυραγωγεί…

«Πράγματι, μείναμε λίγοι», είπε ο Πατριάρχης. «Όμως ξεχνάτε πόσα εκατομμύρια είναι οι πεθαμένοι κάτω από τα πόδια μας; Αυτούς δεν τους υπολογίζεται; Μαζί μ’ αυτούς είμαστε πάρα πολλοί». Χρόνια με απασχολεί αυτή η απάντηση του Πατριάρχη. Τι συγκινητικό, η Ορθοδοξία και ο Ελληνισμός επιβιώνουν με τα εκατομμύρια των πεθαμένων. Παίρνω και γω παράδειγμα τον εαυτό μου :Τώρα πια που ξεράθηκα ερωτικά, οι δώδεκα αλησμόνητοι έρωτές μου όχι μόνο μου φαίνονται πολλοί, αλλά τους νιώθω μέσα μου να υπάρχουν ολοζώντανοι. Τόσο, που εξαιτίας τους, κρατιέμαι ολοζώντανος κι εγώ».

Ο όχλος έχει «καταλάβει» κατάστημα ομογενή, ενώ διαδηλωτής ανεμίζει τη τουρκική σημαία στον κατεστραμμένο ημιώροφο ομογενειακού καταστήματος

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, ανά πάσα στιγμή στο EleftherosTypos.gr

Προτεινόμενα για εσάς

Σεπτεμβριανά: 66 χρόνια από το έγκλημα εναντίον του Ελληνισμού της Πόλης

Ελεύθερος Τύπος Newsroom

Δεν ξεχνάμε

Kon

Το «ύστατο χαίρε» στον αντισυμβατικό λογοτέχνη Ντίνο Χριστιανόπουλο

Ελεύθερος Τύπος NewsRoom

Πέθανε ο σπουδαίος ποιητής Ντίνος Χριστιανόπουλος

Ελεύθερος Τύπος Newsroom

Ντίνος Χριστιανόπουλος: Έζησε 89 «διαγώνια» χρόνια – Ένας χαρισματικός δημιουργός που δεν αγαπούσε τις τιμητικές διακρίσεις

Ελεύθερος Τύπος Newsroom

Επετειακή εκδήλωση των Σεπτεμβριανών της Κωνσταντινούπολης στο Δημαρχείο Π. Φαλήρου

Ελεύθερος Τύπος NewsRoom

Εκδήλωση μνήμης για τα Σεπτεμβριανά της Κωνσταντινούπολης

Δημήτρης Κατσάκος