Ελεύθερος Τύπος
ΙΣΤΟΡΙΕΣ

Εξάρτηση από το παγωτό…

Κωνσταντίνος Μπορδόκας

Στις αρχές του 20ου αιώνα το παγωτό κυριαρχεί σε όλη τη χώρα, με την δροσερή του γεύση ν’ αποτελεί αναπόσπαστο κομμάτι της καθημερινής βόλτας.

Όμως, τα πρωτόγονα μέσα παρασκευής δημιουργούν συχνές αλλοιώσεις, κι αυτές με τη σειρά τους πολλά γαστρεντερολογικά προβλήματα και αντίστοιχες διαμαρτυρίες. Την άνοιξη του 1904 σε «καλό» μαγαζί του Πειραιά, παγωτό προκαλεί τέσσερις δηλητηριάσεις: «Οι παγωτοφάγοι κατελήφθησαν χθες από πανικόν κατόπιν της ειδήσεως, ότι δύο παιδιά και δύο κυρίαι εις τον Πειραιά, εδηλητηριάσθησαν χάρις εις ένα παγωτόν, το οποίον έφαγαν υπό το ηλεκτρικό φως, και εν μέσω των ήχων ορχήστρας αγωνιζομένης να εκτελέσει την «Τραβιάτα». Αν είναι αληθείς αι χθεσινοβραδιναί πληροφορίαι των γκαρσονιών, τα μισά σχεδόν παγωτά χθες έμειναν απούλητα».

Όταν δεν πήγαινες εσύ στο παγωτό, αλλά ερχόταν αυτό σ’ εσένα…

Όμως, παρά τα προβλήματα, το πάθος του κόσμου γι αυτό το νέο εκλεκτό έδεσμα είναι τέτοιο, που ο συντάκτης της εποχής, το ταυτίζει με αυτό του τσιγάρου ή του κρασιού: «Μαζί με τους μικρούς και αι κυρίαι, και αι δεσποινίδες, και οι λιμοκοντόροι, όλος αυτός ο πληθυσμός που πολιορκεί προ και μετά το γεύμα τας πλατείας, εδείχθη επιφυλακτικός χθες απέναντι των παγωτών και εφαίνετο λυπημένος και στενοχωρημένος διότι έχασε την μοναδικήν απόλαυσιν, την οποίαν του παρέχει η τόσον λιτή και μονότονη αθηναϊκή ζωή. Υπάρχουν άνθρωποι, αρσενικοί και θηλυκοί, που το παγωτόν δι’ αυτούς είναι μια μικρά ή μεγάλη μανία, όπως εις άλλους το τσιγάρο.

Γελοιογραφία του 1889, με τον μητροπολίτη να λέει: «Με τέτοιο παγωτό λησμονεί κανείς και τον Μητροπολιτικό θρόνο».

Δεν μπορούν να κοιμηθούν τη νύχτα χωρίς να φάνε το παγωτόν των εις την πλατείαν. Στέρησε την ρετσίνα από τους κρασοπατέρας, θα στριφογυρίζουν όλη τη νύχτα στο κρεβάτι. Στέρησε από την κυρίαν Λιγωμενοπούλου το μικρό πιατελάκι με τον ανανά ή το λεμόνι το βράδυ, και προσποιημένον εις την κίνησιν του εκείνο το ανεβοκατέβασμα του κουταλιού και η κυρία θα έχει και την επαύριον ακόμη τα νεύρα της. Χωρίς παγωτό η αθηναϊκή ζωή είναι θάλασσα χωρίς κύμα, πουλί χωρίς φτερά κι όλα τα άλλα χωρίς των προσφιλών παρομοιώσεων των ποιητών της άλλοτε. «– Ε, πως περάσατε απόψε ; –Ωραία !Διασκεδάσαμε θαυμάσια, πήραμε το παγωτό μας!». Είναι ο συνήθης επίλογος των αθηναϊκών εσπερών, ο συγκεντρώνων τον όλον αθηναϊκόν καλοκαιρινόν βίον».

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, ανά πάσα στιγμή στο EleftherosTypos.gr

Προτεινόμενα για εσάς

Η συνταγή της ημέρας: Το πιο γρήγορο και αφράτο παγωτό γιαούρτι

Η συνταγή της ημέρας: Γρήγορο παγωτό σοκολάτα

Η συνταγή της ημέρας: Σορμπέ φράουλας από τον Πέτρο Συρίγο

Παγωτό: Πώς να το απολαύσεις χωρίς να φορτωθείς θερμίδες

Κατερίνα Θεοδωροπούλου

Κορωνοϊός – Κίνα: Σοκ από την είδηση ότι βρέθηκε ιός σε παγωτό – Σφραγίστηκε εργοστάσιο, σε καραντίνα 1.600 υπάλληλοι

Ελεύθερος Τύπος Newsroom

Η συνταγή της ημέρας: Milkshake με μπισκότα Oreo και παγωτό βανίλια

Κατερίνα Θεοδωροπούλου

Παγωτό… χωρίς τύψεις – Μύθοι & Αλήθειες που πρέπει να ξέρετε

Κατερίνα Θεοδωροπούλου

«Spoild»: Ένα πρωτοποριακό ice-cream bar ήρθε για να σας «κακομάθει»

Η συνταγή της ημέρας: Παγωτό bounty από τον Τάσο Αντωνίου