ΕΛΕΥΘΕΡΟΣ ΤΥΠΟΣ
ΙΣΤΟΡΙΕΣ

Ίων Δραγούμης: Εκατό χρόνια από την «παράπλευρη απώλεια» του εθνικού διχασμού

Κωνσταντίνος Μπορδόκας

Είμαστε ακριβώς εκατό χρόνια πίσω, στις 31 Ιουλίου 1920. Η είδηση της απόπειρας δολοφονίας του πρωθυπουργού Ελευθέριου Βενιζέλου στο σιδηροδρομικό σταθμό της Λυών στη Γαλλία, ενώ επιστρέφει «τροπαιούχος» μετά την υπογραφή της, θριαμβευτικής για τη χώρα, συμφωνίας των Σεβρών,  πέφτει σαν κεραυνός στη πρωτεύουσα.

Η Αθήνα γίνεται άμεσα επίκεντρο πρωτοφανών επεισοδίων στα οποία οι φιλοβενιζελικοί ξεσπούν κατά των υποστηρικτών του έκπτωτου βασιλιά Κωνσταντίνου τον οποίο και θεωρούν, οργανωτή συνομωσίας για βίαιη ανατροπή της κυβέρνησης.

Αυτή τη περίοδο ο Ίωνας Δραγούμης- πολιτικός, συγγραφέας και γιός του παλαιού πρωθυπουργού Στέφανου Δραγούμη- αποτελεί ένα από τα πλέον προβεβλημένα αντιβενιζελικά στελέχη, ενώ είναι μέλος του συμβουλίου των 16 μελών της Ηνωμένης Αντιπολίτευσης. Αρχικά διαφεύγει στο σπίτι του στην Κηφισιά με την κορυφαία πρωταγωνίστρια Μαρίκα Κοτοπούλη με την οποία διατηρεί πολυετή σχέση, αλλά εν συνεχεία αποφασίζει να επιστρέψει στην πρωτεύουσα ώστε να γράψει στο έντυπο που συνεργάζεται καταδικαστικό της απόπειρας δολοφονίας του Βενιζέλου κείμενο.

Ίων Δραγούμης. Βρήκε τραγικό τέλος χωρίς σαφές κίνητρο, πλην του τυφλού πολιτικού μίσους της περιόδου.

Στο τέλος της Λεωφόρου Κηφισίας στου Αμπελοκήπους, πέφτει σε μπλόκο φιλοβενιζελικού παρακρατικού Τάγματος Ασφαλείας του Παύλου Γρυπάρη. Εκεί συλλαμβάνεται, διαπομπεύεται και τραυματίζεται από το συγκεντρωμένο πλήθος, αλλά φαίνεται  να διαφεύγει τον κίνδυνο όταν οδηγείται πεζός με συνοδεία, για να συναντήσει στις φυλακές Συγγρού τους πολιτικούς του συνεργάτες.

«Ο Ίων Δραγούμης συλληφθείς και θελήσας να φύγει ελογχίθη και απέθανεν».

Όμως, γι άγνωστο μέχρι σήμερα λόγο, η στρατιωτική συνοδεία σταματά στο ύψος του ξενοδοχείου Χίλτον, στήνουν τον έκπληκτο Δραγούμη σε ένα τοίχο και τον πυροβολούν από απόσταση δέκα βημάτων. Τέλος αφού κείτεται νεκρός τον λογχίζουν πέντε φορές με ξιφολόγχη.

Ενδεικτική του τοξικού πολιτικού κλίματος της περιόδου είναι η, μικρή, αναφορά του θανάτου του την επόμενη ημέρα σε συμπολιτευόμενη εφημερίδα: «Ο φόνος του Ιωάννου Δραγούμη υπήρξε ΜΑΛΛΟΝ θλιβερόν και δυσάρεστον γεγονός».

Οι πληροφορίες που αναφέρει την επόμενη ημέρα ο συμπολιτευόμενος Τύπος για τη εκτέλεση Δραγούμη,  δεν έχουν ουδεμία σχέση με την πραγματικότητα : «…συλληφθείς υπό των στρατιωτών, δυνάμει εντάλματος των αρχών, ενώ οδηγείτο εις τα φυλακάς, αντέστη και μάλιστα επιχείρησε να φύγει, πυροβολήσας κατά των φρουρών. Ένεκα τούτου εις των στρατιωτών ελόγχισε τον Δραγούμην και τον ετραυμάτισε σοβαρώς. Μεταφέρθει κατόπιν εις το Στρατιωτικόν Νοσοκομείον όπου εξέπνευσε εκ του τραύματος του περί την 6ην μ.μ».

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, ανά πάσα στιγμή στο EleftherosTypos.gr

Προτεινόμενα για εσάς

Τα σημαντικότερα γεγονότα που έγιναν σαν σήμερα 27 Ιανουαρίου

Μιχάλης Μάρδας

Τα σημαντικότερα γεγονότα που έγιναν σαν σήμερα 26 Ιανουαρίου

Μιχάλης Μάρδας

Τα σημαντικότερα γεγονότα που έγιναν σαν σήμερα 25 Ιανουαρίου

Μιχάλης Μάρδας

Τα σημαντικότερα γεγονότα που έγιναν σαν σήμερα 24 Ιανουαρίου

Ανδρέας Ντίνης

Τα σημαντικότερα γεγονότα που έγιναν σαν σήμερα 23 Ιανουαρίου

Ανδρέας Ντίνης

Τα σημαντικότερα γεγονότα που έγιναν σαν σήμερα 22 Ιανουαρίου

Ανδρέας Ντίνης

Τα σημαντικότερα γεγονότα που έγιναν σαν σήμερα 21 Ιανουαρίου

Ανδρέας Ντίνης

Τα σημαντικότερα γεγονότα που έγιναν σαν σήμερα 20 Ιανουαρίου

Ανδρέας Ντίνης

Τα σημαντικότερα γεγονότα που έγιναν σαν σήμερα 19 Ιανουαρίου

Ανδρέας Ντίνης