Ελεύθερος Τύπος
ΙΣΤΟΡΙΕΣ

Tα Δωδεκάνησα στην Ελλάδα

Κωνσταντίνος Μπορδόκας

Μοιάζει παράλογο σε σχέση με τις σημερινές έκνομες τουρκικές διεκδικήσεις στα νοτιοανατολικά σύνορά μας, αλλά μόλις κάποιες δεκαετίες πριν, η γειτονική χώρα είχε εντελώς διαφορετικό προσανατολισμό σε σχέση με την περιοχή.

Η αναδιανομή εδαφών μετά το πέρας το Β Παγκοσμίου Πολέμου και η προοπτική απόδοσης των Δωδεκανήσων από την ηττημένη Ιταλία στην Ελλάδα, έχει ως πιο ένθερμο υποστηρικτή της την Τουρκία… Το Νοέμβριο του 1944 το πρακτορείο ειδήσεων «Ανατολή» μεταδίδει ότι «προ τριμήνου η τουρκική κυβέρνησις διαβεβαίωσε την ελληνικήν ότι η Τουρκία δεν έχει αξιώσεις επί της Δωδεκανήσου».

Στις 20 Νοεμβρίου 1944 μάλιστα στην τουρκική εφημερίδα «Τανίν» δημοσιεύεται αντίστοιχης λογικής άρθρο που υπογράφεται από τον δημοσιογράφου και βουλευτή Τζαχίτ Ναλσίν : «Τα Δωδεκάνησα ηδύναντο να ενδιαφέρουν εκ του πλησίον την Τουρκίαν. Η ιστορία έκαμε τας νήσους ταύτας ελληνικάς. Αλλά και η φύσις και η γεωγραφία τας έκαμον να εξαρτώνται απ’ ευθείας εκ της Ανατολής. Αι δύο αυταί συγκρουόμεναι αλήθειαι ηδύναντο να εξαφανισθούν, ει μη δι’ ενός λυσσώδους αγώνος μέχρι τελείας καταστροφής μιας των δυο μερίδων, ή δια της ιδρύσεως μιας ειλικρινούς φιλίας, της οποίας αι δύο μερίδες θα είχον αισθανθεί την ανάγκην. Το να περιέλθουν αι νήσοι αυταί εις χείρας της Ελλάδος αποτελεί την πλέον ισχυράν εγγύησιν δια την Τουρκίαν. Ελπίζομεν ότι του λοιπού δεν θα εμφανισθεί εκ νέου εις την Μεσόγειον μια κατακτητική δύναμις η οποία να διαταράξει την ειρήνη και την ασφάλειαν και να εκφοβίσει την Ελλάδα».

Όταν τον Φεβρουάριο του 1947 αποδίδονται επίσημα τα Δωδεκάνησα στην Ελλάδα, ανάμεσα στα συγχαρητήρια τηλεγραφήματα, όπως διαβάζουμε σε εφημερίδα των ημερών, είναι και κάποια από την Κωνσταντινούπολη που αναφέρουν ότι «… οι Τούρκοι πανηγυρίζουν την απόδοση της Δωδεκανήσου εις την Ελλάδα, χωρίς να διατυπωθούν όροι περί παραχωρήσεως βάσεως εις τα Σοβιέτ»…
Δημοσίευμα των ημερών με πανηγυρικές δηλώσεις των πολιτικών αρχηγών και χάρτης της περιοχής.

 

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, ανά πάσα στιγμή στο EleftherosTypos.gr

Προτεινόμενα για εσάς

Κλείνουν όλες οι χωματερές σε Κυκλάδες και Δωδεκάνησα – Τι προανήγγειλε ο Χατζηδάκης

Evanthia Karra

Ισχυρή σεισμική δόνηση 4 Ρίχτερ ανοιχτά της Ρόδου

Tinad

Κακοκαιρία «Γηρυόνης»: Υδροσίφωνες στην Κρήτη, δρόμοι «ποτάμια» στην Κατερίνη – Αποκλεισμένα τα Δωδεκάνησα [εικόνες & βίντεο]

Evanthia Karra

Προβλήματα από την κακοκαιρία στα Δωδεκάνησα: Απαγόρευση απόπλου και καθήλωση αεροσκαφών

Ανδρέας Ντίνης

Σεισμός 4 Ρίχτερ στα Δωδεκάνησα, κοντά στην Κω

Δημήτρης Κατσάκος

Νέος σεισμός 3,6 Ρίχτερ στα Δωδεκάνησα – Νοτιοανατολικά της Ρόδου

Δημήτρης Κατσάκος

Μπαράζ σεισμών στα Δωδεκάνησα από τα ξημερώματα της Τρίτης

Δημήτρης Κατσάκος

Στα Δωδεκάνησα για διακοπές ο κιθαρίστας Έρικ Κλάπτον

Ανδρέας Ντίνης

Μαζικές παραβιάσεις από Tουρκικά F-16 στα Δωδεκάνησα – Μεγάλη ανησυχία στους κατοίκους

Ανδρέας Ντίνης