Ελεύθερος Τύπος
ΙΣΤΟΡΙΕΣ

Η πρώτη πισίνα με θαλασσινό νερό στην Αθήνα – Πού ήταν, ποιος την έφτιαξε και το άδοξο τέλος της [εικόνες]

Κωνσταντίνος Μπορδόκας

Το δεύτερο μισό του 19ου αιώνα το, μέχρι τότε κατακριτέο, θαλασσινό μπάνιο μπαίνει σταδιακά στη ζωή των κατοίκων της πρωτεύουσας.

Το μεγαλύτερο πρόβλημα που αντιμετωπίζουν οι πρώτοι τολμηροί κολυμβητές είναι εκείνο της απόστασης, αφού τα μεταφορικά μέσα είναι υποτυπώδη. Το κενό αυτό επιχειρείται να καλυφθεί με μια εξαιρετικά πρωτότυπη ιδέα: αφού οι Αθηναίοι δυσκολεύονται να πάνε στη θάλασσα, ας πάει η θάλασσα σ’ αυτούς… Εμπνευστής της παράτολμης ιδέας είναι ο Αντώνιος Δαμασκηνός, εξαιρετικός μαθηματικός της εποχής με σπουδές σε Πανεπιστήμιο Αθηνών και Σορβόννη.

Το σχεδιάγραμμα των λουτρών όπως δημοσιεύεται σε περιοδικό της εποχής. Δεξιά και αριστερά διακρίνονται οι, περίκλειστες, ανδρικές και γυναικείες πισίνες.

Εγκαθιστά ατμοκίνητο αντλιοστάσιο στη παραλία του Νέου Φαλήρου, απ’ όπου ξεκινούν μεταλλικοί σωληνωτοί αγωγοί που, και εν μέσω της Λεωφόρου Συγγρού (τότε οδός Φαλήρου), μεταφέρουν το θαλασσινό νερό στην περιοχή που βρίσκεται ανάμεσα στον σημερινό Νέο Κόσμο και το Μετς.

Εκεί, το νερό αφού πέφτει σε δεξαμενή μήκους 80 μέτρων πλάτους 14 μέτρων και βάθους 5 μέτρων, εν συνεχεία μοιράζεται σε δύο αντίστοιχου μεγέθους, αλλά μικρότερου βάθους, δεξαμενές. Οι δύο πισίνες– δεξαμενές (ανδρών- γυναικών) περικλείονται από ξύλινα δωμάτια, και σκάλα που οδηγεί απευθείας στο νερό, χωρίς να είναι δυνατή η… πονηρή παρακολούθηση, ενώ στον ίδιο χώρο οι Αθηναίοι  ανακαλύπτουν το, άγνωστο μέχρι τότε, ντους.

Στον τεράστιο εξωτερικό χώρο των λουτρών, δημιουργείται  πλατεία με μικρό ξενοδοχείο, καφενείο, αρκετό πράσινο για περιπάτους με δρομάκια «…καλώς εστρωμένα και επαρκώς φωτιζόμενα», ενώ μεταξύ 5–9 το απόγευμα λουόμενους και περιπατητές συνοδεύει μουσική ορχήστρα με ρυθμούς της εποχής.

Η ευρύτερη περιοχή δίπλα στον Ιλισό ποταμό όπως είναι την εποχή που ο Δαμασκηνός δημιουργεί τα, ιδιαίτερα, λουτρά του.

Αρχικά η ανταπόκριση του κόσμου στο εγχείρημα είναι ενθουσιώδης, με τους Αθηναίους να συρρέουν στις πολυτελείς εγκαταστάσεις που την είσοδό τους κοσμεί ανάγλυφη παράσταση του Ποσειδώνα και της Αθηνάς.

Σύντομα όμως αρχίζουν τα προβλήματα. Το νερό δεν ανανεώνεται συχνά με αποτέλεσμα ενώ στην αρχή είναι ανακουφιστικά δροσερό, στη συνέχεια μετατρέπεται σε ανυπόφορα ζεστό.

Την ίδια εποχή ξεκινούν τα λουτρά του Νέου Φαλήρου, με την πρόσβαση σε αυτά να είναι πλέον ευκολότερη μέσω του τροχιόδρομου, με αποτέλεσμα του Δαμασκηνού, παρά τις χαμηλές τιμές του, να φθίνει σταδιακά για τον αφήσει τελικά, γύρω στα 1890, στα κρύα του λουτρού… Ο ίδιος φεύγει απογοητευμένος για την Γαλλία, και επανεμφανίζεται  στην Αθήνα είκοσι χρόνια μετά γερασμένος, για να πεθάνει λίγο αργότερα ξεχασμένος από όλους στο Γηροκομείο.

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, ανά πάσα στιγμή στο EleftherosTypos.gr

Προτεινόμενα για εσάς

16 χρόνια από τους Ολυμπιακούς Αγώνες της Αθήνας – Το ζεϊμπέκικο που δεν θα ξεχάσουμε ποτέ

Ανδρέας Ντίνης

Ανάλυση «Ε.Τ.»: Σε αχαρτογράφητα νερά η κρίση Αθήνας-Aγκυρας – Όλα είναι ανοιχτά

Kon

Χρονομηχανή «Ε.Τ.»: Φάληρο και Κηφισιά ήταν, κάποτε, δημοφιλείς παραθεριστικοί προορισμοί

Ανδρέας Ντίνης

Τραγωδία: Εγκεφαλικά νεκρός ο 5χρονος που ανασύρθηκε από πισίνα στη Ρόδο

Evanthia Karra

Ούτε λεπτό χωρίς επίβλεψη των παιδιών σε θάλασσα και πισίνες, υπό το φόβο πνιγμού

Leonidas Kallidonis

Δόθηκε παράταση στην διαδικασία Ανάρτησης για το Κτηματολόγιο στην Αθήνα

Ανδρέας Ντίνης

Στην Αθήνα ο Γερμανός ΥΠΕΞ Χάικο Μάας – Στην ατζέντα τουρκική προκλητικότητα και Αν. Μεσόγειος

Tinad

«Θύμα» του κορωνοϊού και ο ξενοδοχειακός κλάδος: Απώλειες 350 εκατ. ευρώ το πρώτο εξάμηνο

Tinad

Εκπρόσωπος Ερντογάν: Για να ανοίξει η Θεολογική Σχολή ανοίξτε τζαμί στην Αθήνα

Ανδρέας Ντίνης