Ελεύθερος Τύπος
ΙΣΤΟΡΙΕΣ

Αφιέρωμα στην 11η Σεπτεμβρίου: Η CIA δεν θεωρούσε απειλή τον Μπιν Λάντεν

Επέζησε από την επίθεση της 11ης Σεπτεμβρίου και πέθανε από κορωνοϊό – Η φωτογραφία που τον έκανε γνωστό

Αθηνά Σούτζου

Συμπληρώνονται σήμερα 18 χρόνια από την ημέρα που άλλαξε τη σύγχρονη Ιστορία η τρομοκρατική επίθεση στη Νέα Υόρκη, στους Δίδυμους Πύργους.

Η 11η Σεπτεμβρίου σημάδεψε τις ζωές των ανθρώπων που την έζησαν από κοντά, που έχασαν δικούς τους ανθρώπους, βύθισε στο πένθος ένα ολόκληρο έθνος και προκάλεσε σοκ σε ολόκληρο τον πλανήτη.

Ολα αυτά τα χρόνια πολλοί προσπάθησαν να εξηγήσουν τι πήγε λάθος, γιατί δεν αποφεύχθηκε η τραγωδία και τι θα μπορούσε να έχει γίνει διαφορετικά, ωστόσο λίγες απαντήσεις δόθηκαν. Η αποτυχία της CIA να εντοπίσει τα προειδοποιητικά σημάδια της τρομοκρατικής επίθεσης αποτελεί ένα από τα πιο αμφιλεγόμενα ζητήματα στην ιστορία των μυστικών πληροφοριών.

Εγιναν επιτροπές, εκθέσεις και εσωτερικές έρευνες και οι ειδικοί διχάστηκαν και πάλι, με τους μεν να υποστηρίζουν πως η CIA απέτυχε να εντοπίσει ξεκάθαρα προειδοποιητικά σημάδια και τους δε να υποστηρίζουν πως είναι γνωστό ότι είναι δύσκολο να αναγνωρίσει τις απειλές προκαταβολικά και πως η Υπηρεσία Πληροφοριών έκανε ό,τι μπορούσε.

Σε ρεπορτάζ του BBC αναφέρεται πως είναι πολύ πιθανόν και τα δύο «στρατόπεδα» να έχουν δίκιο. Αν και οι έρευνες που έγιναν μετά την τραγωδία εξετάζουν συγκεκριμένες παραμέτρους, ελάχιστες μελετούν την εσωτερική δομή της CIA και τις πολιτικές στρατολόγησης που ακολουθεί. Η CIA διατείνεται ότι προσλαμβάνει τους καλύτερους και, δεδομένου ότι επιλέγει έναν υποψήφιο στις 20.000 αιτήσεις, το αποδεικνύει. Πάντως, οι προσλήψεις έχουν το ίδιο προφίλ: λευκός, άνδρας, Αγγλοσάξονας, προτεστάντης, Αμερικανός.

Πρόκειται για ένα συχνό φαινόμενο στις στρατολογήσεις που ονομάζεται «ομοφυλία» και είναι η τάση των ανθρώπων να προσλαμβάνουν άλλους που πιστεύουν ή δείχνουν όπως οι ίδιοι. Βέβαια, τέτοια ομοιογένεια δεν βοηθάει το ερευνητικό πεδίο της CIA. Ενδεικτικό είναι πως το 1967 λιγότεροι από 20 Αφροαμερικανοί είχαν προσληφθεί από την Υπηρεσία, πρακτική που ακολούθησε για πολλές δεκαετίες, την ώρα που ήταν γνωστό πως απαγορεύεται ανοιχτά η εργασία σε ομοφυλόφιλους. Για πολλά χρόνια -ακόμη και σήμερα- η Υπηρεσία στρατολογεί ελάχιστες γυναίκες, λίγες εθνότητες και αποφεύγει υποψήφιους με ευρωπαϊκό υπόβαθρο, καθιστώντας την εξαιρετικά μονοδιάστατη.

Η ομοιογένεια των ιδεών, των απόψεων και των προσλαμβανουσών καθόρισε εν πολλοίς την αποτυχία της CIA να εντοπίσει κάποια σημάδια πριν από την επίθεση. Οπως εξηγούν οι έρευνες, είναι δύσκολο να βρει κανείς τα «τυφλά σημεία» όταν οι άνθρωποι που μελετούν μια υπόθεση μοιράζονται την ίδια προοπτική και το ίδιο υπόβαθρο.

Πηγή από την Υπηρεσία Πληροφοριών αναφέρει: «Η CIA δεν πίστευε ποτέ πως ο ψηλός Σαουδάραβας με το μούσι (Οσάμα Μπιν Λάντεν) θα μπορούσε να είναι απειλή για τις Ηνωμένες Πολιτείες». Ανώτατος αξιωματούχος επί προεδρίας Μπιλ Κλίντον δηλώνει: «Για την πλειονότητα των αναλυτών της Υπηρεσίας ο Μπιν Λάντεν δεν θεωρούνταν απειλή, «πώς ένας άνθρωπος των σπηλαίων θα μπορούσε να ηγηθεί στην κοινωνία των τηλεπικοινωνιών

Από την έντυπη έκδοση

Προτεινόμενα για εσάς

Ψυχολόγος CIA: Θα επαναλάμβανα τα βασανιστήρια στους κατηγορούμενους της 11ης Σεπτεμβρίου

Ανδρέας Ντίνης

Νεκρός ο γιος του Οσάμα Μπιν Λάντεν – Το ανακοίνωσε επίσημα ο Τραμπ

Evanthia Karra

Το τερμάτισε ο γιος του Μπολσονάρου: Συγκρίνει τους δίδυμους πύργους με το μαχαίρωμα του πατέρα του

Μιχάλης Μάρδας

Ζωντανοί-νεκροί 18 χρόνια μετά τις επιθέσεις στους Δίδυμους Πύργους

Evanthia Karra

Οι ΗΠΑ επιβεβαίωσαν τον θάνατο του γιου του Οσάμα Μπιν Λάντεν

Μιχάλης Μάρδας

Νεκρός ο γιος του μπιν Λάντεν: «Κάποιο ρόλο» είχαν οι ΗΠΑ στην εξόντωσή του

Δημήτρης Κατσάκος

NBC: Νεκρός ο γιος του Οσάμα Μπιν Λάντεν, Χάμζα

Ανδρέας Ντίνης

Το Στέιτ Ντιπάρτμεντ προσφέρει 1 εκατ. δολάρια για τον γιο του Οσάμπα Μπιν Λάντεν

Evanthia Karra

Το Ριάντ αφαίρεσε τη σαουδαραβική υπηκοότητα από τον Χάμζα, γιο του Οσάμα μπιν Λάντεν

Ανδρέας Ντίνης