Ελεύθερος Τύπος
ΙΣΤΟΡΙΕΣ

Διακυβέρνηση Τραμπ: Ένα Halloween… 365 ημερών

Με σπίτι του τρόμου και μάλιστα εν μέσω Halloween μοιάζει τις τελευταίες μέρες ο Λευκός Οίκος, καθώς οι ποινικές κατηγορίες που απαγγέλθηκαν σε στελέχη της προεκλογικής εκστρατείας του Ντόναλντ Τραμπ έχουν ανοίξει τον ασκό του Αιόλου και πλέον όλοι αναρωτιούνται ποιος θα είναι ο επόμενος που θα βρεθεί στο στόχαστρο της έρευνας που διεξάγει το FBI για την ανάμειξη της Ρωσίας στις αμερικανικές εκλογές του περασμένου Νοέμβρη.

Του ανταποκριτή μας στην Ουάσινγκτον, Πέτρου Κασφίκη

Στα μάτια της αμερικανικού πολιτικού συστήματος η προσπάθεια της Ρωσίας να επηρεάσει το αποτέλεσμα των εκλογών θεωρείται παραπάνω από δεδομένη και εκλαμβάνεται ως μια ξεκάθαρη απειλή εναντία στους δημοκρατικούς και πολιτειακούς θεσμούς της χώρας.

Αξίζει να σημειωθεί πως αντικείμενο των ερευνών είναι η γενικότερη επισκόπηση των μεθόδων και τεχνικών που χρησιμοποίησαν οι Ρώσοι σε αυτή τους την προσπάθεια. Μέσα, λοιπόν, σε αυτό το γενικότερο πλαίσιο ερευνάται αν υπήρξε κάποια υπόγεια συνεργασία ή συνεννόηση μεταξύ της Ρωσίας και στελεχών της προεκλογικής εκστρατείας του Τραμπ.

Οι αμερικανικές αρχές υποστηρίζουν πως πίσω από την κλοπή των email της Κλίντον βρίσκεται η Ρωσία, κάτι το οποίο, όμως, επανειλημμένα έχει αρνηθεί ο Βλαντιμίρ Πούτιν. Οι ερευνητές, λοιπόν, του FBI καλούνται να διαπιστώσουν αν όντως κάποια στελέχη της εκστρατείας συνεργάστηκαν με τους Ρώσους για να αποκτήσουν πρόσβαση σε αυτά τα email με σκοπό να τα χρησιμοποιήσουν εναντίον της Κλίντον.

Αυτή τη στιγμή τρεις διαφορετικές επιτροπές του Κογκρέσου ερευνούν τον ρόλο που έπαιξε η Ρωσία, αλλά το κέντρο βάρους φαίνεται πως έχει παίσει στην ανεξάρτητη έρευνα που διεξάγει ο ειδικός σύμβουλος του Υπουργείου Δικαιοσύνης Ρόμπερτ Μούλερ, ο οποίος είναι γνωστός από την μακρόχρονη θητεία του στο FBI. Το ΕΤ Magazine στο EleftherosTypos.gr, ανοίγει τον φάκελο…

7 Οκτωβρίου 2016: Η Κυβέρνηση Ομπάμα Επιβεβαιώνει την Ρωσική Ανάμειξη στη Δημοσιοποίηση των Email της Κλίντον από το WikiLeaks

Σχεδόν ένα μήνα πριν από τις εκλογές, η υπηρεσία πληροφοριών του Υπουργείου Εθνικής Ασφάλειας ανακοίνωσε πως πιστεύει ότι η Ρωσία βρίσκεται πίσω από την δημοσιοποίηση των email της Κλίντον στην πλατφόρμα του WikiLeaks.

«Η κλοπή και η συνακόλουθη δημοσιοποίηση αυτών των δεδομένων στοχεύει στο να επηρεάσει την προεκλογική διαδικασία. Πιστεύουμε πως το εύρος και η σοβαρότητας αυτής της προσπάθειας καταδεικνύει πως ένα τέτοιο εγχείρημα πρέπει να είχε την έγκριση των υψηλότερων κλιμακίων της ρωσικής κυβέρνησης».

6 Ιανουαρίου 2017: Η Επίσημη Έκθεση της Εθνικής Υπηρεσίας Πληροφοριών

Μόλις δύο εβδομάδες πριν από την ορκωμοσία του νέου πρόεδρου, ο διευθυντής της Εθνικής Υπηρεσίας Πληροφοριών που ήταν διορισμένος από τον Πρόεδρο Ομπάμα δημοσιοποίησε την επίσημη έκθεση, η οποία επιβεβαίωνε την θέση των μυστικών υπηρεσιών ότι η Ρωσία βρισκόταν πίσω από την κλοπή των email. Η έκθεση μάλιστα έκανε και ένα βήμα παραπέρα, υποστηρίζοντας πως βασικός στόχος των Ρώσων ήταν να υπονομεύσουν την προεκλογική εκστρατεία της Χίλαρι Κλίντον.

«Ο βασικός στόχος της Ρωσίας ήταν να υπονομεύσει την εμπιστοσύνη στην δημοκρατική εκλογική διαδικασία καθώς και την προοπτική νίκης της Κλίντον. Εκτιμούμε ότι ο Πούτιν και η ρωσική κυβέρνηση είχαν μια ξεκάθαρη προτίμηση στον Ντόναλντ Τραμπ».

Στις εβδομάδες που ακολούθησαν, τόσο η Βουλή όσο και η Γερουσία ανακοίνωσαν πως θα διεξάγουν τις δικές τους έρευνες για τον ρόλο που έπαιξε η Ρωσία στις εκλογές.

Ήταν εκείνη την περίοδο που εμφανίστηκε ο μη επιβεβαιωμένος φάκελος, σύμφωνα με τον όποιο η ρωσική κυβέρνηση κατείχε ντροπιαστικές πληροφορίες για τον Τραμπ με σκοπό να τον ελέγξει. Μάλιστα την προηγούμενη εβδομάδα, η εφημερίδα Washington Post αποκάλυψε πως ένα μέρος της χρηματοδότησης του εν λόγω φακέλου προήλθε από την προεκλογική εκστρατεία της Κλίντον.

20 Μαρτίου 2017: Ο Τζέιμς Κόμεϊ Επιβεβαιώνει πως το FBI Ερευνά την Ρωσική Ανάμειξη

Ο Τζέιμς Κόμεϊ λέει στην επιτροπή έρευνας της Βουλής πως το Υπουργείο Δικαιοσύνης έχει εξουσιοδοτήσει το FBI να ερευνήσει την ρωσική ανάμειξη στις ρωσικές εκλογές του 2016. Η μεγάλη, όμως, βόμβα ήταν η αποκάλυψη πως η ενδεχόμενη συνεργασία ανάμεσα στην προεκλογική εκστρατεία και την Ρωσία αποτελεί αντικείμενο της συγκεκριμένης έρευνας.

9 Μαΐου 2017: Ο Τραμπ Απολύει τον Κόμεϊ

Η απόλυση του διευθυντή του FBI έρχεται να προστεθεί σαν κεραυνός εν αιθρία και ξεσπά αμέσως πολιτική θύελλα στην Ουάσινγκτον. Οι εξηγήσεις που δίνει ο Λευκός Οίκος δεν κρίνονται ως πειστικές, και η απόλυση εκλαμβάνεται ως μια ωμή παρέμβαση στο έργο της δικαιοσύνης δεδομένου ότι ο κ. Κόμεϊ είχε αποκαλύψει πως το FBI ερευνά τον ρόλο της προεκλογικής εκστρατείας του Τραμπ. Το αποτέλεσμα της απόλυσης ήταν να πληθύνουν οι φωνές που απαιτούσαν τον διορισμό ενός ειδικού συμβούλου από το Υπουργείο Δικαιοσύνης με σκοπό την διεξαγωγή μιας ανεξάρτητης έρευνας που θα ρίξει άπλετο φως στην όλη υπόθεση.

17 Μαΐου 2017: Έρχεται ο Ρόμπερτ Μούλερ

Ο πρώην διευθυντής του FBI Ρόμπερτ Μούλερ αναλαμβάνει τον ρόλο του ειδικού συμβούλου με σκοπό να καθοδηγήσει μια ανεξάρτητη έρευνα που θα έχει την δικαιοδοσία να αποδώσει ποινικές κατηγορίες. Ο διορισμός του Μούλερ έρχεται λίγες μόλις μέρες μετά το δημοσίευμα της New York Times που αποκάλυπτε πως ο Πρόεδρος Τραμπ είχε ζητήσει «αφοσίωση» από το Τζέιμς Κόμεϊ σε κατ ιδίαν συνάντηση που είχαν. Σύμφωνα με το δημοσίευμα, ο απολυμένος διευθυντής του FBI είχε απαντήσει γενικά πως θα είναι «ειλικρινής» απέναντι του.

Ιούλιος 2017: Ο Υιός Τραμπ Παραδέχεται ότι Είχε Συνάντηση με τους Ρώσους

Οι αρχικές πληροφορίες έκαναν λόγο για μια συνάντηση στο Trump Tower της Νέας Υόρκης με μια Ρωσίδα δικηγόρο για να συζητηθεί το θέμα της υιοθεσίας παιδιών από την Ρωσία. Στην συνέχεια, όμως, ο ίδιος ο γιος του Τραμπ δημοσιοποίησε την ηλεκτρονική του επικοινωνία, η οποία αποκάλυπτε πως στην συνάντηση ήταν παρών και ο γαμπρός του Τραμπ Τζάρεντ Κούσνερ και πως η συζήτηση αφορούσε την παροχή πληροφοριών που θα μπορούσαν να φανούν επιζήμιες για την εκλογή της Κλίντον. Ο γιος του Τραμπ αναγκάστηκε να προβεί σε αυτή την κίνηση όταν η εφημερίδα επικοινώνησε μαζί του και τον ενημέρωσε πως έχει στην κατοχή της αντίγραφα όλης της συγκεκριμένης ηλεκτρονικής του επικοινωνίας.

Δευτέρα 30 Οκτωβρίου: Ασκούνται για Πρώτη Φορά Διώξεις Εναντίον Στελεχών της Προεκλογικής Εκστρατείας Τραμπ

Ο Πολ Μάναφορντ, πρώην διευθυντής της προεκλογικής εκστρατείας του Τραμπ, παραδίδεται στις ομοσπονδιακές αρχές μαζί με τον στενό του συνεργάτη Ρικ Γκέιτς, δίνοντας έτσι νέα τροπή στις έρευνες για τις υπόγειες επαφές μεταξύ του στρατοπέδου του Ντόναλντ Τραμπ και της Μόσχας. Σύμφωνα με την δικογραφία, τα δύο στελέχη κατηγορούνται μεταξύ άλλων για συνωμοσία εναντίον των ΗΠΑ, φοροδιαφυγή και ξέπλυμα χρήματος.

Στο επίκεντρο βεβαίως βρέθηκε και ο ομογενής πρώην σύμβουλος εξωτερικής πολιτικής Γιώργος Παπαδόπουλος, ο οποίος συνελήφθη τον Ιούλιο, δήλωσε ένοχος και εκ τότε συνεργάζεται πλήρως με τις ελεγκτικές αρχές. Ο Παπαδόπουλος κατηγορείται ότι έδωσε εν γνώση του ψευδή μαρτυρία στο FBI στις αρχές του 2017.

Από την δικογραφία προκύπτει ξεκάθαρα ότι είχε ανοίξει διαύλους επικοινωνίας με την ρωσική πλευρά και ότι προσπαθούσε ενεργά να κανονίσει μια συνάντηση ανάμεσα στον τότε υποψήφιο Τραμπ και τον Βλαντιμίρ Πούτιν.

Προτεινόμενα για εσάς

Λευκός Οίκος: Νέα τηλεφωνική επικοινωνία Μπάιντεν με Μακρόν – Συνάντηση των δύο ηγετών στη Ρώμη

Ελεύθερος Τύπος NewsRoom

Τραμπ: Ετοιμάζει τη δική του πλατφόρμα κοινωνικής δικτύωσης

Μαρίνα Μπενέκου

Τραμπ: Εκτός της λίστας Forbes με τους 400 πλουσιότερους Αμερικανούς

Μαρίνα Μπενέκου

Ντόναλντ Τραμπ: Συνεργάτες του θα καταθέσουν για τον ρόλο του στην επίθεση στο Καπιτώλιο

Μαρίνα Μπενέκου

Ντόναλντ Τραμπ: Μηνύει την ανιψιά του και τους New York Times για δημοσίευμα

Μαρίνα Μπενέκου

ΗΠΑ: Ποιός θα είναι ο αντι-Πάιατ

Λάμπρος Κατσαρός

AUKUS: Η Γαλλία γνώριζε για τη συμφωνία, λέει ο Λευκός Οίκος – Διαψεύδει το Παρίσι

Ελεύθερος Τύπος Newsroom

Τραμπ προς αρνητές ψηφοφόρους του: «Να κάνετε το εμβόλιο, είναι ΟΚ»

Μαρίνα Μπενέκου

Ο Μπάιντεν υποδέχθηκε στον Λευκό Οίκο την «καλή φίλη» Μέρκελ

Ελεύθερος Τύπος Newsroom