Ελεύθερος Τύπος
ΙΣΤΟΡΙΕΣ

Αλλάζουν τα δεδομένα για τους Βίκινγκς; Έγραφαν «Αλλάχ» στα ρούχα τους

Η θρησκεία είναι ένα «ευαίσθητο» ζήτημα για τους ανθρώπους, ανεξαρτήτως του Θεού τον οποίο πιστεύουν. Η πίστη για πολλούς ανθρώπους είναι ένα αποκούμπι  καθώς φέρνει την ελπίδα στις δυσκολίες που δεν μπορούν να ξεπεραστούν.

Γράφει η Ευανθία Καρρά 

Όταν όμως η πίστη διακατέχεται από φανατισμό είναι ικανή να προκαλέσει μέχρι και πολέμους. Στο ET Magazine αποκαλύπτουμε ένα κρυφό μυστικό των Βίκινγκς.

Όλες οι θρησκείες έχουν αποτελέσει αντικείμενο συζήτησης για ερευνητές, επιστήμονες και απλούς ερασιτέχνες. Αυτή τη φορά, Σουηδοί αρχαιολόγοι έκαναν μία ανακάλυψη που μπορεί να αλλάξει το ρου της ιστορίας όσον αφορά τη μουσουλμανική θρησκεία.

Συγκεκριμένα, διαπίστωσαν πως στα ρούχα που φορούσαν οι Βίκινγκς στους νεκρούς τους υπήρχαν αραβικά γράμματα και η λέξη «Αλλάχ»!

Τα ρούχα βρέθηκαν σε τάφους Βίκινγκς στα χωριά Birka και Gamla Uppsala της Σουηδίας και σύμφωνα με τους ερευνητές δείχνουν την σχέση που είχαν με τον ισλαμικό κόσμο.

Τα αραβικά στα ρούχα των Βικινγκς είναι «Kufic», δηλαδή γραμμένα στην αρχαιότερη μορφή της γλώσσας.  Παράλληλα στα ρούχα των νεκρών υπήρχαν γεωμετρικά σχέδια και η λέξη «Αλλάχ» επαναλαμβανόταν συνεχώς. «Αλλάχ» είναι ο «Θεός» στα αραβικά.

Πράγματα των Βίκινγκς

Οι τάφοι των Βίκινγκς είχαν βρεθεί τον 19ο και τον 20ο αιώνα, ωστόσο κανείς μέχρι σήμερα δεν είχε διαπιστώσει πως στα ρούχα αναγράφονταν αραβικά.

Την ανακάλυψη έκανε η αρχαιολόγος Ανίκα Λάρσον, από το Πανεπιστήμιο της Uppsala. Αρχικά δεν μπορούσε να καταλάβει τι σημαίνουν τα μυστηριώδη σχέδια μέχρι που θυμήθηκε ότι είχε αντικρίσει παρόμοια σε αντικείμενα ισλαμικής τέχνης στην Ισπανία! Τελικά η Λάρσον έβγαλε το συμπέρασμα πως στα ρούχα αναγράφονταν αρχαία αραβικά και δύο λέξεις επαναλαμβάνονταν συνεχώς.

Ισλαμική τέχνη στα ρούχα των Βίκινγκς

Με την βοήθεια ενός ερευνητή από το Ιράν, η Ανίκα ανακάλυψε ότι μία λέξη ήταν η «Αλί» * και η δεύτερη το «Αλλάχ». Η Ανίκα πήγε ένα βήμα παραπέρα και διαπίστωσε πως τα υφάσματα από τα μυστηριώδη ρούχα προέρχονταν από την Ασία, την Περσία και την Κίνα!

Σε δήλωση της στο BBC η Ανίκα Λάρσον αναφέρει:

«Η πιθανότητα αυτοί οι τάφοι να είναι μουσουλμανικοί δεν μπορεί να αποκλειστεί.

Ξέρουμε από άλλους τάφους Βίκινγκς και αναλύσεις DNA ότι υπήρχε σχέση της φυλής με ανθρώπους από την Περσία όπου κυριαρχούσε το Ισλάμ.

Πιο πιθανό είναι όμως τα ευρήματα να αποδεικνύουν ότι την εποχή των Βίκινγκ τα ταφικά έθιμα είχαν ισλαμικά στοιχεία, όπως για παράδειγμα την αιώνια ζωή μετά θάνατο».

Η ανακάλυψη της Ανίκα «τάραξε» τους επιστήμονες αφού είναι η πρώτη φορά στην ανθρώπινη ιστορία που εντοπίστηκε κάτι που συσχετίζεται με τον Αλί στη Σκανδιναβία.

Σύμφωνα με την Λάρσον, πλέον αλλάζει ο τρόπος με τον οποίο εξετάζουν οι ερευνητές το θέμα των Βίκινγκς: «Τώρα που βλέπω τα σχέδια των Βικινγκς με διαφορετική ματιά είμαι σίγουρη ότι θα βρω και άλλα ισλαμικά στοιχεία».

Πλέον η Λάρσον και η ομάδα θα της εξετάσουν τα σώματα που φορούσαν τα ρούχα με τα ισλαμικά μοτίβα για να καθορίσουν την προέλευση τους και να καταλάβουν αν οι Βίκινγκς δεν πίστευαν μόνο στον Θορ και τον Όντιν!

* Για την ιστορία ο Αλί ήταν για τους Σουνίτες, ο τέταρτος και τελευταίος από τους Χαλίφες Ρασιντούν («ορθά καθοδηγούμενους» Χαλίφες), ενώ για τους Σιίτες, ο πρώτος Ιμάμης, εξάδελφος του προφήτη Μωάμεθ. Ήταν το δεύτερο άτομο, μετά τη γυναίκα του Προφήτη Μωάμεθ, Χατιτζά, που δέχτηκε την προφητική ιδιότητα του και στάθηκε όλη τη ζωή του, πιστός στον Προφήτη και στα διδάγματά του.

Προτεινόμενα για εσάς

Τρομοκρατικές επιθέσεις: Η εξέλιξη, οι τραγωδίες και τα κίνητρα

To μανιφέστο του Ζούκερμπεγκ και το μέλλον των social media

Evanthia Karra

Αίμα στην άσφαλτο: Τα τροχαία που συγκλόνισαν την χώρα και τα στοιχεία σοκ

Αφιέρωμα στην ΑΕΚ και στα 95 χρόνια ιστορίας, δόξας και διακρίσεων [βίντεο]

Lady Gaga: Από τις εκκεντρικές εμφανίσεις στο αριστοκρατικό ντουέτο με τον Μπράντλεϊ Κούπερ

Evanthia Karra

Οι τελευταίοι των Γραικανών: Ο ξεχασμένος ελληνισμός της Κάτω Ιταλίας

Evanthia Karra

Τα gadget του μήνα: Scooter, smartphones, Smart rope και φωτογραφικές μηχανές

Τι θα συμβεί στην 4η Φάση του κινηματογραφικού σύμπαντος της Marvel;

Στέργιος Πουλερές

Κόμματα που μπήκαν την Βουλή και καταδικάστηκαν στην αφάνεια

Δημήτρης Κατσάκος