Ελεύθερος Τύπος
Η ΘΕΣΗ ΜΑΣ

Εθνικό σχέδιο Πολιτικής Προστασίας

«Πνίγηκε» η Ήπειρος από την κακοκαιρία - Πού εντοπίζονται τα μεγαλύτερα προβλήματα

Newsroom eleftherostypos.gr

Είδαμε ότι μετά την καλοκαιρινή πύρινη λαίλαπα στη Βόρεια Εύβοια, όπως δυστυχώς αναμενόταν, σημειώθηκαν έντονα πλημμυρικά φαινόμενα που προκάλεσαν εκτεταμένες καταστροφές στις συγκεκριμένες περιοχές που επλήγησαν. Η κυβέρνηση αντέδρασε άμεσα, ανακοινώνοντας έκτακτη χρηματοδότηση προς τη Β. Εύβοια ύψους 20 εκατ. ευρώ για την αποκατάσταση των ζημιών.

Θα πρέπει όμως να επισημάνουμε ότι, παρά το γεγονός πως έχουν προχωρήσει τα αντιδιαβρωτικά έργα, οι αντιπλημμυρικές κατασκευές δεν είναι εύκολο να γίνουν τόσο γρήγορα, για αυτό και από τις πλημμύρες φάνηκαν ακόμα περισσότερο οι ελλείψεις υποδομών.

Η Βόρεια Εύβοια είναι εγκαταλελειμμένη επί πολλές δεκαετίες, το οδικό δίκτυο στο νομό είναι απαρχαιωμένο και, σε συνδυασμό με τα καμένα δάση, όλα αυτά συντελούν στην αύξηση των προβλημάτων σε περίπτωση μιας ιδιαίτερα ισχυρής βροχόπτωσης όπως η προχθεσινή.

Είναι προφανές ότι η πολιτική προστασία στη Βόρεια Εύβοια θα πρέπει να ανασχεδιαστεί. Υπάρχει ήδη η επιτροπή ανασυγκρότησης που έχει συσταθεί με απόφαση του πρωθυπουργού και με επικεφαλής τον Σταύρο Μπένο που θα παρουσιάσει ένα ολιστικό σχέδιο δράσης με συγκεκριμένα μέτρα για την αντιμετώπιση των προβλημάτων.

Αυτά, βεβαίως, απαιτούν χρόνο. Η κλιματική κρίση προκαλεί ακραία καιρικά φαινόμενα όλο και πιο συχνά, ολοένα και πιο έντονα. Επομένως, χρειάζεται ένας συνολικός, εθνικός σχεδιασμός για την Πολιτική Προστασία.

Ο νέος αρμόδιος υπουργός Χρήστος Στυλιανίδης διαθέτει και μεγάλη εμπειρία στον τομέα αυτόν, ενώ γνωρίζει και τις διαδικασίες σχετικά με το πώς θα μπορέσει να βρει τα απαιτούμενα κοινοτικά κονδύλια και να αξιοποιήσει τα ευρωπαϊκά προγράμματα προς την κατεύθυνση αυτή.

Το σημαντικό είναι ότι υπάρχει πολιτική βούληση για την κατάρτιση και εφαρμογή ενός εθνικού σχεδίου Πολιτικής Προστασίας, γιατί πλέον είμαστε πιο ευάλωτοι απέναντι στις φυσικές καταστροφές.

Ακολούθησε το eleftherostypos.gr στο Google News και μάθε πρώτος όλες τις ειδήσεις 

Ειδήσεις σήμερα

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, ανά πάσα στιγμή στο EleftherosTypos.gr

Ακολουθήστε το EleftherosTypos.gr σε InstagramFacebook και Twitter