Ελεύθερος Τύπος
Η ΘΕΣΗ ΜΑΣ

Προσοχή με την ακρίβεια

Πετρέλαιο θέρμανσης: Στα ύψη η τιμή του φέτος – Πότε ξεκινά η διάθεσή του

Newsroom eleftherostypos.gr

Είναι γεγονός ότι οι διεθνείς αγορές έχουν επιδοθεί σε ένα ράλι αυξήσεων στις τιμές των καυσίμων και του πετρελαίου και γενικότερα στον τομέα της ενέργειας.

Για αυτό και έχει μεγάλη σημασία προς την κατεύθυνση αυτή η ρύθμιση του υπουργείου Οικονομικών, η οποία προβλέπει τη δυνατότητα παροχής επιδότησης και για τους λογαριασμούς του φυσικού αερίου, για τα νοικοκυριά, όπως ισχύει για το επίδομα θέρμανσης, ώστε να απορροφηθούν οι αυξήσεις.

Η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα εκτιμά ότι το πρόβλημα θα είναι παροδικό και θα διαρκέσει τους επόμενους τρεις-τέσσερις μήνες, αλλά θα εκτονωθεί σταδιακά λόγω της αύξησης της προσφοράς. Βεβαίως, ελλοχεύει πάντοτε ο κίνδυνος να δημιουργηθεί κλίμα πληθωριστικών πιέσεων. Οπως μάλιστα έχει επισημάνει χαρακτηριστικά ο Χρ. Σταϊκούρας, οι προσωρινές αυξήσεις τιμών, έστω και σημαντικές, δεν πρέπει να γίνουν μόνιμες και να οδηγήσουν σε μια αυτοεκπληρούμενη πληθωριστική προφητεία, της οποίας το κόστος θα είναι σαφώς υψηλότερο για την παγκόσμια, ευρωπαϊκή και ελληνική οικονομία, τόσο σε όρους ΑΕΠ όσο και σε όρους απασχόλησης και πραγματικού διαθέσιμου εισοδήματος.

Οι βιομηχανίες τροφίμων, καθώς και οι αλυσίδες σούπερ μάρκετ έχουν βασικό ρόλο στην αποφυγή του φαινομένου του πληθωρισμού, συγκρατώντας τις τιμές στα σημερινά επίπεδα και αναμένοντας να περάσει αυτός ο παροδικός κύκλος χωρίς να μετακυλίσουν τα βάρη στους καταναλωτές. Γιατί αν συμβεί αυτό, θα γίνει σε βάρος της λειτουργίας της αγοράς, η ζήτηση θα περιοριστεί και θα δημιουργηθούν άλλου είδους προβλήματα.

Για το λόγο αυτόν, θα πρέπει να ενταθούν και οι έλεγχοι από τα αρμόδια κρατικά όργανα και από την Επιτροπή Κεφαλαιαγοράς προκειμένου να αποφευχθούν φαινόμενα αισχροκέρδειας και κατάχρησης θέσης και να μην αποτύχει με ευθύνη των εταιριών η προσπάθεια για τη συγκράτηση των τιμών. Ετσι θα είναι όλοι κερδισμένοι. Και οι καταναλωτές και η εφοδιαστική αλυσίδα και η εγχώρια παραγωγή.

Ακολούθησε το eleftherostypos.gr στο Google News και μάθε πρώτος όλες τις ειδήσεις 

Ειδήσεις σήμερα

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, ανά πάσα στιγμή στο EleftherosTypos.gr

Ακολουθήστε το EleftherosTypos.gr σε InstagramFacebook και Twitter

Προτεινόμενα για εσάς

Αναγκαία η ενίσχυση της ρευστότητας

Ελεύθερος Τύπος NewsRoom

Τα αδιέξοδα του Ερντογάν

Ελεύθερος Τύπος Newsroom

Η ευαισθησία της Πολιτείας

Ελεύθερος Τύπος Newsroom

Το τείχος της ανοσίας και ο τοίχος της άρνησης

Ελεύθερος Τύπος Newsroom

Τα διλήμματα της επόμενης ημέρας

Ελεύθερος Τύπος Newsroom

Οι ανακατατάξεις στην παγκόσμια σκακιέρα

Ελεύθερος Τύπος Newsroom

Θετικά σημάδια στην αγορά εργασίας

Ελεύθερος Τύπος Newsroom

Στρατηγική επιλογή η επαγγελματική εκπαίδευση

Ελεύθερος Τύπος Newsroom

Ο ορθολογισμός πάντα υπερισχύει

Ελεύθερος Τύπος Newsroom