Ελεύθερος Τύπος
Η ΘΕΣΗ ΜΑΣ

Θετικά σημάδια στην αγορά εργασίας

ΕΛΣΤΑΤ: Αναιμική ανάπτυξη με μόλις 1,3% το πρώτο τρίμηνο του 2019

Newsroom eleftherostypos.gr

Τα στοιχεία που ανακοινώθηκαν χθες για την απασχόληση είναι ενθαρρυντικά. Σύμφωνα με την ΕΛ.ΣΤΑΤ., το ποσοστό ανεργίας τον Ιούλιο ανήλθε σε 14,2%, έναντι 15% τον Ιούνιο και 16,8% τον Ιούλιο του 2020.

Ταυτόχρονα, οι απασχολούμενοι ανήλθαν σε 4.011.357 άτομα, σημειώνοντας αύξηση 4,8% σε σύγκριση με τον Ιούλιο του 2020 (+4,8%) και 0,2% σε σχέση με τον Ιούνιο του 2021. Οι άνεργοι ανήλθαν σε 664.384 άτομα, σημειώνοντας μείωση κατά 108.058 άτομα σε σχέση με τον Ιούλιο του 2020 (-14,0%) και κατά 40.485 άτομα σε σχέση με τον Ιούνιο του 2021 (-5,7%).

Είναι σημαντικό ότι η αγορά εργασίας μπαίνει σε μια θετική πορεία. Υπάρχουν, βεβαίως, ακόμα προβλήματα, αλλά είναι πλέον σαφείς οι ενδείξεις για τη βελτίωση του κλίματος.

Πρώτον, ο αριθμός των απασχολουμένων ξεπέρασε τα 4 εκατομμύρια, ύστερα από μια μακρά περίοδο ύφεσης και στην αγορά εργασίας.

Δεύτερον, η μείωση της ανεργίας είναι συνολική και αφορά σε όλες τις περιφέρειες, ενώ ένα σημάδι αισιοδοξίας προκύπτει από τη σταδιακή αποκλιμάκωση στα επίπεδα προ πανδημίας για τους νέους έως 24 ετών.

Τρίτον, σύμφωνα με τα στοιχεία της στατιστικής υπηρεσίας, σε αρκετούς τομείς της οικονομίας, παρατηρείται μια αύξηση μισθών και ημερομισθίων λόγω σημαντικής ανόδου της ζήτησης εργασίας.

Η ανεργία παραμένει ακόμα σε υψηλά επίπεδα, ωστόσο βαίνει μειούμενη. Εφόσον, μάλιστα, επιβεβαιωθούν οι θετικές εκτιμήσεις για υψηλό ρυθμό ανάπτυξης φέτος και το 2022, τότε είναι σίγουρο ότι και η αύξηση της απασχόλησης θα συνεχιστεί.

Ταυτόχρονα, όμως, χρειάζεται να ενεργοποιηθούν νέα προγράμματα κατάρτισης και κατεύθυνσης σε τομείς όπου υπάρχουν ελλείψεις εργαζομένων ώστε να ενισχυθεί η παραγωγική βάση της χώρας, να δημιουργηθούν νέες, μόνιμες και ποιοτικές θέσεις εργασίας και να υπάρξει αύξηση εισοδημάτων.

Ακολούθησε το eleftherostypos.gr στο Google News και μάθε πρώτος όλες τις ειδήσεις 

Ειδήσεις σήμερα

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, ανά πάσα στιγμή στο EleftherosTypos.gr

Ακολουθήστε το EleftherosTypos.gr σε InstagramFacebook και Twitter

Προτεινόμενα για εσάς

Το τείχος της ανοσίας και ο τοίχος της άρνησης

Ελεύθερος Τύπος Newsroom

Τα διλήμματα της επόμενης ημέρας

Ελεύθερος Τύπος Newsroom

Οι ανακατατάξεις στην παγκόσμια σκακιέρα

Ελεύθερος Τύπος Newsroom

Στρατηγική επιλογή η επαγγελματική εκπαίδευση

Ελεύθερος Τύπος Newsroom

Ο ορθολογισμός πάντα υπερισχύει

Ελεύθερος Τύπος Newsroom

Με το βλέμμα στο μέλλον

Ελεύθερος Τύπος Newsroom

Μεταρρυθμίσεις και γενναίες αποφάσεις

Ελεύθερος Τύπος NewsRoom

Τα μέτρα για τους ανεμβολίαστους

Ελεύθερος Τύπος Newsroom

Δύσκολες ισορροπίες

Ελεύθερος Τύπος Newsroom